Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Boeken in de traditie van biegel/dragt gezocht

Ik ben bijna door de voorraad Biegel-die-al-geschikt-is heen. Zoon is net 6. We hebben dus al veel Biegel gelezen, Lindgren (ajakkes wat leest dát naar voor, maar hij vindt het mooi, dus vooruit maar), Otfried Preussler (tenminste, de kleine waterman, het spookje en de heks liggen nog in de planning), Hanna Kraan. We houden allebei het meeste van Biegel, en ik zoek me suf naar een schrijver die in die traditie schrijft. Heb Thijs Goverde uit de bieb (! Pelle ;-) gehaald, maar daarvoor is het echt nog te vroeg denk ik. Maar wat dan wel? Ik zie overal Tonke Dragt pas vanaf op zijn vroegst 9 jaar aangeprezen. Als de thematiek niet te zwaar is, is er dan een bezwaar tegen te bedenken om het aan een jonger kind voor te lezen? De Blauwe Maansteen lijkt me erg mooi, zijn er hier mensen die het al eerder lazen?
Of bibliotheekmedewerkers (Faith?) die nog advies hebben?
Alvast dank! (ik ga van de week ook nog naar een kinderboekenzaak en zal daar ook advies vragen).

bertje1

bertje1

24-05-2009 om 21:32

Hoi

hier ook een Dragt en biegel fan! Ik vind die oude boekjes van tonke dragt die ze voor de basisschool heeft geschreven leuk, dat zijn eigenlijk 'voorlopers' van de blauwe maansteen (leuk, maar nog best moeilijk voor 6 jaar); ze heten de blauwe maan.
Ik neem aan dat je de kleine kapitein al gelezen hebt? Dan misschien maar aan roald dahl? Wat is trouwens die Otfried Preussler??

Nou,

je zou eens boeken van Leonie Kooiker kunnen proberen. Bijvoorbeeld "de boevenvangers", is eigenlijk wel voor 8+ maar kan ook al wel eerder. Of "Het malle ding van bobbistiek". Of Dolfje weerwolfje (paul van Loon), maar kijk daarmee uit! Onze dochter (ook 6) kwam op een avond huilend beneden, tegen 10 uur. Ze had het hele boek uitgelezen, en ze wilde ook zo graag een weerwolf zijn!
En misschien de computerheks-boeken van Francine Oomen.

Funke

De boeken van Cornelia Funke passen ook wel in het rijtje vind ik.

Ja roald dahl en paul van loon

probeer roald dahl en paul van loon 's. Hier een dochter met dezelfde voorkeur. Die genoot trouwens ook van annie m.g. smidt. En (nu weet ik de schrijver even niet...) ' het geheim van toermalijn' ik dacht van carmiggelt????? maar het was in ieder geval een bekende schrijver...die heb ik geloof ik wel 10 keer voorgelezen.
groeten albana

Anneque

Anneque

25-05-2009 om 10:13 Topicstarter

Bertje1

Hé, dat is een leuke tip, de Blauwe Maan, die kende ik nog niet! Ik heb direct het eerste deel via Marktplaats gescoord.
Ja, de Kleine Kapitein hebben we gehad (fan-tas-tisch, daar komt nooit meer iets overheen vrees ik, we gaan hem in de zomervakantie herlezen, zo'n mooie combinatie van avontuur en sprookjesachtige fantasie en dan in die prachtige stijl), en verder denk ik alle Biegels die nu al kunnen. Zijn nu bezig in Nachtverhaal en dan is de koek even op.
Otfried Preussler ken je misschien nog wel van "Meester van de zwarte Molen"? Dat is voor nu (net 6 jaar) veel te moeilijk (ik ken hem nog van vroeger), maar ik heb wel "De kleine Waterman" voorgelezen:
"Sommige mensen geloven niet in watermannen, maar ze bestaan echt. Ze hebben zwemvliezen tussen hun vingers en groen haar en groene ogen. Dit is het verhaal van zo'n echte kleine waterman. Hij werd geboren op de bodem van de molenvijver en algauw zwom hij met zijn vader de hele vijver rond. Nog spannender was het toen hij alleen ging zwemmen en met Cyprinus, de karper, praatte en met de mensen-jongens. Maar één keer bleef hij te lang boven water en kreeg hij droge voeten. Toen moest hij meteen naar bed, want van droge voeten worden watermannen verkouden!"
Ook leuk, hoor.
Oja, van Roald Dahl hebben we Sjakie gelezen, hij vond het erg leuk. Ik vind zelf Dahl ook leuk hoor, maar om de een of andere reden leest het niet zo lekker voor. Ik weet niet waar hem dat in zit, er wordt zoveel geschreeuwd geloof ik ;-)
Enfin, bedankt voor de Tonke-tip in elk geval, als het wat voor ons is (vast wel) kunnen we misschien weer even vooruit.

Anneque

Anneque

25-05-2009 om 10:23 Topicstarter

En anderen

Ook dank alvast, voor de tips! Paul van Loon heb ik geprobeerd, zoon vond het wel aardig, niet eng in ieder geval, maar het past geloof ik niet zo bij ons. Ik vond het niks (en moet er toch wel iets aan vinden om het een beetje voor te kunnen lezen). Hij kan ze natuurlijk zelf gaan lezen komend jaar!
Leonie Kooiker ken ik niet, daar ga ik naar op zoek.
Funke: zou dat al kunnen? Ik zie haar regelmatig voorbij komen hier op het forum, en omdat me dat aansprak staat ze idd op mijn lijstje-voor-later, maar zou dat toch nu al kunnen? Dan haal ik er es eentje uit de bieb, om te proberen.
Van Annie Mg Schmidt hebben we alles wel gehad, maar "Het Geheim van Toermalijn" ken ik niet, heb ff gegoogled, het is van Mies Bouhuijs en ziet er wel leuk uit. Misschien toch voor wat jonger, voor zijn broertje en zusje.
Ik speur verder...

Anneque

Anneque

25-05-2009 om 10:47 Topicstarter

Kent iemand

Henk Hardeman?
Googlend op "schatplichtig aan Biegel" kwam ik bij hem uit.....nog nooit van gehoord, klinkt goed. Maar ben er nog niet uit voor welke leeftijd het is.

Asa Torell

Asa Torell

25-05-2009 om 11:24

Jim knoop

en Lucas de Machinist. Van Michael Ende en het wordt hier op het moment in het duits voorgelezen. Volgens mij nog iets te moeilijk voor onze zoon (5) maar gezien jouw zoon zijn leeftijd en literair nivo zal dat voor hem zeker niet gelden.
En toevallig wordt De Kleine Kapitein hier ook net voorgelezen (ook nog wat moeilijk voor zoon ;-) ) en ik vind de verhalen (voorzover ik ze te horen krijg) wel van hetzelfde type dus dat is vast leuk. Misschien is er ook nog wel meer van Ende voor die leeftijd, Het Oneindige Verhaal is misschien nog wat te moeilijk.

margje van dijk

margje van dijk

25-05-2009 om 14:05

Scipio

Ik las De dievenbende van Scipio van Cornelia Funke al wel voor aan mijn 7-jarige.

Hart van Inkt zou ik nog heel even mee wachten.

Overigens zijn het schitterende boeken dus je moet ze zeker een keer nemen ;-)

Margje

Toermalijn en leeftijd

Nee, het geheim van toermalijn is niet kinderachtig voor een kind van 6. Het is écht een leuk verhaal over een lappenpop die 'levend' is en van alles meemaakt, maar ook weer niet zó levend dat het onecht of ongeloofwaardig wordt. Ik denk dat je het tot een jaartje of 8 nog wel kan voorlezen en erna kunnen ze het eventueel zelf lezen. Is écht een aanrader en totaal onbekend, wij hebben het boek al vaak uitgeleend. En dochter heeft 'm nu nog en is al 12 en zo nu en dan leest ze er weer 's opeens in (herleest ze 'm). Zelfs ons buurmeisje (ook 12 bijna) heeft 'm op vakantie meegenomen afgelopen jaar (ook omdat dat geen leeskind is en ze alle boeken afwijst of niks aan vindt) en die was er ook weg van. En de tekeningen erbij zijn ook geweldig.
groeten albana

Op de website van onze bieb

kun je leesadvies vragen. Dan typ je de naam van je favoriete schrijver in en dan geeft de computer een aantal namen die dicht bij de ingegeven schrijver liggen.
Met de volwassen boeken heb ik zo al heel wat nieuwe schrijvers ontdekt. Ik weet niet of dit bij jullie ook kan
Dit is wat de computer aangaf op biegel;
Klaas van Assen
Henk Figee
Brian Doyle
Yvonne van Emmerik
Colin Bowles
Terry Jones
Angela sommer
Cressida Crowel
Marja visser
Enid Blyton
Ik ken ze bijna allemaal niet maar wie weet heb je er wat aan.

Sigrid70

Sigrid70

25-05-2009 om 19:37

Toermalijn (o.t.)

Hé wat toevallig, kende het niet maar heb het uit de bieb gehaald en ga zo het laatste hoofdstukje voorlezen aan mijn zesjarige dochter. We vonden het een superleuk boek. Zelfs mijn 9-jarige dochter kwam elke keer luisteren omdat ze het zo leuk vond (en die heeft alle Harry Potters al uit en leest werkelijk alles wat los en vast zit - om maar aan te geven dat ze wel wat gewend is...)....

Maylise

Maylise

25-05-2009 om 21:34

Ook leuk

Ook leuke avontuurlijke boekjes zijn de boeken van Daan zonderland over Jeroen. Er zijn geloof ik vier delen. Je kan er geen weken mee vooruit maar voor tussendoor zijn ze erg leuk. Gaat over een jongen die naar een soort sprookjeswereld afreist en daar van alles meemaakt.

Maylise

Wonderlijke nachten

Mijn moeder las me vaak voor uit Wonderlijke nachten van Bomans. Hee, moet ik hier ook maar eens gaan doen!

mar-ank

mar-ank

26-05-2009 om 17:20

Henk hardeman; doen!

De Prinses van Ploenk, De Pirate van Ploenk, Zebedeus en het zeegezicht, De bastaard van de Hertog; mijn kinderen hebben ze verslonden! Spannend en grappig, en erg leuk om voor te lezen en later zelf te lezen. Ik heb hem bij toeval ontdekt, en de kinderen vragen steeds naar meer.

bertje1

bertje1

26-05-2009 om 20:50

Nog een supere!

Een echte aanrader, maar wel voor kinderen vanaf ongeveer 8: Paulus en de eikelmannetjes. Dik boek met mooie platen. Mooi geschreven, leuk leuk en echte humor! (we lagen soms samen in een deuk!)

Anneque

Anneque

26-05-2009 om 21:27 Topicstarter

Mar-ank!

O, dat zou leuk zijn! Hoe oud waren je kinderen toen je deze voorlas?

Anneque

Anneque

26-05-2009 om 21:29 Topicstarter

Paulus

Ligt hier al zeker 2 jaar klaar (ik vond het ook zo'n _mooi_ boek, met van die mooie platen), maar om de een of andere reden spreekt het zoon niet aan. Heb nog niet eens iets voorgelezen, maar Paulus-op-tv heeft het voor zijn literaire versie verpest geloof ik. Maar ik heb nóg 2 kinderen, en die vinden het misschien wél leuk.

Faith

Faith

26-05-2009 om 22:34

Heeee

Ik zie mijn naam langskomen in het eerste berichtje! Wat een eer.
Jij hebt voornamelijk boeken uitgekozen met een doorlopend verhaal, maar wat vind je van kortere verhalen? Die van Robin van Sjoerd Kuyper (een geweldenaar!) of die over Roosmarijn van Lydia Rood? Of die over Roza van Mieke van Hooft??
Zie je wel, het komt langzamerhand wel.
Ook prachtig: Willem en dikke Teun (Jaques Vriens) en de verhalen over Tommie en LOtje (idem).
Ik hou heel erg van BIegel, maar SJoerd Kuyper heeft ook fantastische verhalen! Hij heeft ook doorlopende verhalen geschreven, eigenlijk al deze schrijvers hierboven wel.
Later meer.. Faith

mar-ank

mar-ank

27-05-2009 om 09:13

Anneque

Mijn jongste was net 7, de oudste 9. Maar beide genoten ervan. En de oudste (nu 10) leest ze nu zelf.

Rafelkap

Rafelkap

27-05-2009 om 11:20

Lindgren jawel!

Ja maar Anneque, als je van Biegel en Dahl houdt, dan toch ook wel van Karlsson op het dak van Astrid Lindgren? Dat is eigenlijk wel een must :-) En ook Lotta uit de kabaalstraat en Pippi Langkous, erg leuk om voor te lezen. Foei hoor :-) Van Dahl: Joris en de geheimzinnige toverdrank.

Kronieken van narnia

Ik vond ze als kind vroeger prachtig en mijn dochter van 8 heeft ze ook allemaal al gelezen.

Snel laten lezen voordat ze de films zien!

En ik mis van lindgren

Omdat niemand 'm noemt en lindgren toch al een paar keer voorbij kwam....Het mooiste boek van astrid lidgren: de gebroeder leeuwenhart! écht, écht een boek om ademloos uit te lezen, spannend, erg spannend en vol fantasie die niet té is. Misschien wat té voor een kind van 6, maar voor een kind van 8 erg geschikt.
't was vroeger mijn lievelingsboek, en jongste (onze boekenworm) vindt het ook een geweldig boek.
Dat ie hier niet genoemd wordt opent dus perspectieven voor jullie allemaal...
groeten albana

Anneque

Anneque

28-05-2009 om 09:51 Topicstarter

Lindgren en meer

Astrid Lindgren lees ik wel voor, hoor, maar ik vind het echt niet fijn voorlezen. Ik weet niet goed waar het aan ligt, de stijl, beetje stijf, kan er de vinger niet op leggen. Haar sprookjes vond ik trouwens wel heel mooi, die heb ik met plezier voorgelezen. Mijn moeder was zo goed om de honneurs voor Lotta uit de Kabaalstraat waar te nemen ;-). De Gebroeders Leeuwenhart staat hier zeker op het lijstje, maar dat is nu idd echt te vroeg (hij is echt nét 6).
Wb de andere suggesties: Sjoerd Kuyper moet ik nog eens goed naar kijken (trouwens, Faith, heb je dat stuk van hem in de Volkskrant gelezen, een week of 2 geleden? Over hoe schandelijk het is dat de jeugdliteratuur steeds meer het ondergeschoven kindje wordt. Ik was het hartgrondig met hem eens en vond het een schitterend stuk). Dikke Teun hebben we wel eens geprobeerd, maar dat was het niet. Is hij ook een beetje ontgroeid denk ik.
Roosmarijn hebben we gelezen, was wel leuk idd. Toch zoek ik meer iets in de richting van Biegel, m.n. qua stijl. Min of meer realistische verhalen waarin kleuters/kinderen de hoofdrol spelen (zoals bij Carry Slee) spreken me niet aan. Overigens mogen het best korte verhalen zijn, maar idd: nu je het zegt, we lezen nu nog vnl. doorlopende verhalen. Maar dat is geen bewuste keuze.
Ik zag vanochtend dat Wiplala Weer herdrukt is (we hebben alleen nog het eerste deel), die komt ook op de lijst. Ach, zo sprokkel je toch weer vanalles bij elkaar ;-)
Narnia staat ook op de lijst, over een jaar es proberen. En nou heb ik gisteren “De Zoon van de Woordbouwer” gescoord op MP, véél te vroeg weer natuurlijk. Ga het denk ik eerst zelf maar es lezen. En De toverdrank, van Michael Ende, voor hoe oud is dat, weet iemand dat? Kan ik nergens vinden.
Fijne dag allemaal!

krin

krin

28-05-2009 om 11:33

Tonke dragt

Verhalen van de Tweelingbroers van Tonke Dragt moet prima kunnen voor een ervaren 6-jarige. Al weet ik niet of haar schrijfstijl prettig voorleest. Ik heb een tijdje geleden naar aanleiding van de film Brief voor de koning herlezen en vond het wat stroef geschreven. Maar de tweelingbroersverhalen zijn wel leuk.

Faith

Faith

28-05-2009 om 20:58

Sjoerd kuyper

Hee Anneque,
Sjoerd Kuyper schrijft echt erg goed. Een doorlopend verhaal, wel voor de iets oudere kinderen is : De rode zwaan, Ik vond het echt geweldig. Het vervolg erop is vanaf 12 jaar, maar voorlezen is toch altijd anders.
Misschien moet je ook eens op zijn site kijken (hoewel hij het al een tijdje niet meer bijhoudt, te druk met van alles). Daar schrijft hij ook al zo prachtig. Ja, het is en blijft een geweldenaar, niet ver van Biegel af hoor!!!
Ik blijf nadenken. "De ruiters van Glaas", misschien ook leuk. En Alice in wonderland!~!! Winnie de Pooh! Faith

mirreke

mirreke

04-06-2009 om 23:53

Cornelia funke

Zij schrijft prachtig. Ik lees nu hart van inkt voor aan zonen van 5 en 8.
Michael Ende, Momo en de tijdspaarders, het oneindige verhaal.

Anneque

Anneque

05-06-2009 om 11:53 Topicstarter

Mirreke

En kan jouw 5-jarige dat al volgen (Funke)? Dan haal ik het toch eens uit de bieb, om te proberen. Zou wel leuk zijn.
Ende lijkt me toch echt voor ietsje ouder, hij is net een paar weken 6. Ik meen dat ik het zelf las toen ik een jaar of 8 was. Ik vond het overigens wel fantastisch, vooral Momo.

Scipio

Afgelopen week deel van de dievenbende van Scipio voorgelezen (moest weer terug naar de bieb i.v.m. reis). Heerlijk boek!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.