Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Gedrag kleuter wie heeft ervaring/tips

Hallo allemaal,
Ons zoontje van bijna 4 gaat sinds 2 weken naar de kleuterschool. Hij is zelf een kind wat rustig is en erg afwachtend. Ook in een grote groep vindt hij het lastig zn draai te vinden. De regels die op school gelden moeten ook vaak herhaald worden voor hem. Nu zit er een kindje bij hem in de groep wat zn beste vriendje geworden is. Echter, dit kindje heeft wat gedragsproblemen en beinvloed mijn zoontje niet altijd even goed. Hij hangt dan ook erg aan dit kindje en speelt hierdoor minder met de rest, ook omdat hij een grote groep niet goed kan 'handelen'.
Wie heeft hier ervaring mee, heeft dit gewoon tijd nodig of is het verstandig om in te grijpen. Ik vertel thuis vaak aan hem dat hij ook met anderen moet spelen maar daar wil hij niet zoveel van weten. Wat moeten we hiermee??

Bespreken

met de juf, die kan eventueel proberen wat te sturen in de groep. Mijn zoon (ondertussen alweer 12 jaar) had in groep 3/4 een soort lijfwacht. Dat was een jongetje met gedragsproblemen maar die had mijn zoon als vriendje uitgekozen (zoon was een introvert wat bang jongetje in die tijd) en beschermde hem tegen andere drukke/overheersende kinderen. Mijn zoon kreeg het hierdoor een half jaar lang erg moeilijk toen zijn "vriendje" naar speciaal onderwijs ging, want toen moest hij voor zichzelf op gaan komen. Vraag ook eens aan de juf hoe het op school in de klas gaat met die twee, misschien is het juist wel een goede combinatie.

100%mama

100%mama

02-09-2009 om 17:24

Bespreken

Bij zoonlief in de klas heeft vorig jaar ook een "moeilijk opvoedbaar" kindje gezeten. Kind kon er niets aan doen, de thuis sitiatie maakte hem zo. Toch vond ik het zeer vervelend gezien zoonlief met dingen thuis kwam waar laten we zeggen een 4 jarige uberhaupt nog niet mee bezig moet zijn. Ik heb dit toen met de juf besproken en gevraagt hoe ik dit het beste aan kon pakken. Verbieden heeft geen zin, wel kan de juf hem stimuleren met andere kindjes te spelen. Desnoods in het begin 1 op 1 een werkje samen doen zodat hij ook een beetje kan bijkomen in de klas. Zoonlief zijn juf heeft dit prima aangepakt en binnen no time hoorde ik het jongetje zijn naam niet meer in huis! (en daarbij ook zijn taalgebruik niet wat heeeel prettig is).

Guinevere

Guinevere

02-09-2009 om 18:25

? gedragsproblemen?

Sorry, maar wat zijn gedragsproblemen? Kun je wat specifieker zijn? En hoe heb jij dat geconstateerd (in krap 2 weken tijd)?
Het lijkt er sterk op dat je zoontje zich prettig en veilig voelt bij dat andere jongetje, dus ik zie het probleem eigenlijk niet. Je zoon gaat, als ie eenmaal gewend is, vanzelf wel naar andere kinderen kijken. Daarbij is het vrij normaal om zich op één kind te richten, niet alle kinderen van die leeftijd zijn van die allemansvrienden.
Groet Guinevere, moeder van een kind met "gedragsproblemen"

ijsvogeltje

ijsvogeltje

02-09-2009 om 19:55

Gedragsproblemen

de vraag van Guineverre had die van mij kunnen zijn.
Wat bedoel je precies met gedragsproblemen? En waar ligt precies jouw angst?

Hoe moeilijk misschien ook is als moeder, dit hoort wel bij het proces van 'groter groeien'. Vanaf nu zal jouw kind altijd (kleuterklas, daarna de hogere klassen, middelbare school, studie, werk...) deel uitmaken van een grotere groep. Een groep met gelijkgestemden, maar ook met 'anderen'. Dus kinderen die veel drukker zijn, assertiever zijn, slimmer zijn, jaloerser zijn, cratiever zijn, aardiger zijn, beter of slechter opgevoed zijn, stiller zijn, agressiever zijn...
Daar moet je kind mee leren omgaan. Als moeder van een kind 'met gedragsproblemen' kan ik alleen maar zeggen: anders is niet altijd slechter!
Bespreek eens met de juf hoe het contact tussen die twee verloopt. Natuurlijk moet je ervoor waken dat je kind niet ondersneeuwt.

Jesse_1

Jesse_1

02-09-2009 om 21:37

Beste vriendje?

Een beste vriendje na 2 (!) weken school vind ik ook nog niet echt heel schokkend. Ik zou zeker niet ingrijpen, wat voor invloed heeft het gedrag op jouw zoontje?
2 weken vind ik echt héél kort! En hij is blijkbaar iemand die het prettig vind om maar een overzichtelijk klein aantal vrienden te hebben, en daar is niks mis mee.
Jesse

Gaia*

Gaia*

03-09-2009 om 10:15

Niet voor niets

Als ik de posting lees is dit het vriendje wat hij op dit moment nodig heeft. Je zoon is rustig en afwachtend. Dit jongetje trekt hem misschien net over de streep. Of is dat niet zo? Ik ga er vanuit dat je met gedragsproblemen dan bedoelt dat dat jongetje niet afwachtend is en niet rustig. Eigenlijk een mooie aanvulling voor jouw zoon, voor nu.
Want inderdaad.... 2 weken, wat is dat nu.

Zou je het gedrag van je kind, rustig en afwachtend, grote groepen lastig vinden, ook als gedragsprobleem omschrijven? Of is dat niet zo?
Ik zou trouwens niet zo veel pushen met dat hij ook met anderen moet spelen. Het is toch geweldig als je 1 heel goede vriend hebt. Misschien nog fijner dan los zand vriendjes.

Guinevere

Guinevere

03-09-2009 om 11:23

Ander perspectief

Voor het kind dat je beschrijft als "kind met gedragsproblemen" is je zoon wellicht een fantastisch leuk maatje. Waarom kan er toch niet gewoon gespeeld worden met kinderen die niet zo standaard zijn als de rest? Die hebben toch juist nog meer behoefte aan vriendschap dan andere kinderen!

Guinevere

Guinevere

03-09-2009 om 11:46

Huut?

Ben je er nog, Huut? Want ik ben echt benieuwd waarom het gedrag van het andere jongetje jou verontrust.

huut

huut

03-09-2009 om 15:05 Topicstarter

Reactie

Ik zie dat mijn zoontje het negatieve gedrag van dit jongetje overneemt. Dit verontrust mij of is dit niet terecht en heeft het even tijd nodig???

ijsvogeltje

ijsvogeltje

03-09-2009 om 15:39

Huut

Of het verontrustend is, hangt denk ik af van wat dat negatieve gedrag inhoudt. Kun je daar iets meer over zeggen?

huut

huut

04-09-2009 om 09:31 Topicstarter

Reactie

Tuurlijk kan ik daar wat meer over zeggen, goed voorbeeld van vanmorgen. Hij slaat de andere kindjes als hij aan het spelen is, mijn zoontje denkt dat dit leuk is en doet het na. De juf zegt smorgens om 08.45uur dat ze moeten stoppen met spelen en moeten opruimen en in de kring gaan zitten, hij gaat gewoon door met spelen en doet of hij niks hoort, helaas mijn zoontje gaat daarin mee. Als ze in de kring zitten staat dit kindje wel 20x per minuut op van zn stoeltje mijn zoontje vindt dit interessant en doet het na. Vanmorgen was mijn zoontje eerst met een ander kindje aan het spelen omdat het desbetreffende jongetje er nog niet was, dit ging erg goed en leuk. Vervolgens komt dat andere jochie binnen en mijn zoon verandert van het een op het andere moment in een onuitstaanbaar kind want juist alles doet wat niet mag. Lijkt wel of hij een waas voor zn ogen heeft. Ik schaam mij dan echt voor mn eigen kind.... Ben nu echt in overweging om te vragen of hij naar een andere klas mag. Wie o wie kan mij goed advies hierin geven?

mijk

mijk

04-09-2009 om 10:09

En daar zitten zulke kinderen niet?

mijn zoon was ook zo'n na-aapertje op die leeftijd. Maar dat ondeugende vond hij ook gewoon heel spannend. Speelde op de creche al..Mijn angst was vooral dat de juf hierdoor zijn leuke kant niet zou zien maar het viel allemaal mee.

Nu zit hij in groep 4 aan het drukste tafeltje van de klas en hij laat zich maar zelden meeslepen. Dus hij heeft echt bijgeleerd (Houdt nog steeds van een beetje stout zijn maar niet van op zijn kop krijgen).

Mijk

huut

huut

04-09-2009 om 11:06 Topicstarter

Hoop dat het overgaat

Hoop echt dat het overgaat. Weet gewoon echt niet waar we slim aan doen. Tot op heden vindt hij het wel altijd erg als mama of papa of de juf boos op hem wordt maar ik ben bang dat dit ook nog gaat veranderen. Ik ben juist bang dat het alleen maar erger wordt ipv van beter. Begrijp me goed ik heb er totaal geen problemen mee als mijn kind met een kindje speelt wat anders is dan de anderen kinderen integendeel, maar ik heb er wel moeite mee als het mijn kind in negatieve zin veranderd. Daar ga ik echt voor vechten. Het is ons eerste kindje die nu naar school gaat maar ik ben erg echt helemaal van uit mn doen. Weet echt niet waar ik slim aan doe..

Huut-loslaten

Hoe moeilijk het ook is, in eerste instantie zou ik proberen alleen maar aan de juf aan te geven wat er speelt volgens jou. Spreek je zoon erop aan, en vraag aan hem of hij ....(voorbeelden) nu zo leuk en gezellig vond. Zie het even aan, hoe lastig dat ook is. In een andere klas is er namelijk wel weer iets anders aan de hand, zo ook op een andere school. Je kind loopt echt niet a la minute blijvende schade op. Ik snap je bezorgdheid maar je moet hem toch stukje bij beetje loslaten en kennis laten maken met andere aspecten in zijn leven waar je minder grip op hebt.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

04-09-2009 om 14:28

Focus

Ik ben het wel met Maggietel eens. Probeer het een beetje los te laten.
Daarnaast: een andere klas gaat niets oplossen. Focus op je eigen kind, hij moet leren zich niet zo makkelijk te laten beïnvloeden. Focus niet te veel op de ander. Vanaf nu zullen er altijd kinderen in zijn omgeving zijn die dingen doen die jij minder plezierig vindt. Aan jou (en de leerkracht) om je kind te leren om hiermee om te gaan. Ervoor weglopen heeft geen zin, daar leert je kind helemaal niets van.

Guinevere

Guinevere

04-09-2009 om 16:49

Buitenwereld

Je kind komt nu in een fase dat de buitenwereld een grote rol begint te spelen. Dat gaat niet alleen in deze klas gebeuren, maar het zal nog zijn hele leven duren!
Ik begrijp je zorg nu wat beter, nu je het wat concreter hebt gemaakt. Heb je het al aangekaart bij de juf? Misschien moeten ze niet naast elkaar zitten in de kring, zodat jouw zoon ook wat rustiger blijft zitten. Dat hij niet wil opruimen als het 8.45 is, dat is iets dat de juf vast wel weet te behappen. Ik denk dat het makkertje van je zoon inderdaad niet de makkelijkste is, maar ik ken wel meer kleuters die een beetje tegendraads zijn. Losse handjes hebben er ook wel meer. Verder laten vriendschappen zich moeilijk dwingen. Je kunt proberen het contact met andere, rustiger kinderen wat te stimuleren, bijvoorbeeld door speelafspraakjes te maken. En vertrouw je eigen zoontje een beetje, als het een lief mannetje is, zal zijn karakter heus niet veranderen door de tijdelijke invloed van een iets drukker kind.

Mees

Mees

04-09-2009 om 18:39

Laat......los....

Kleutervriendschappen kunnen komen en gaan, is mijn ervaring. Mijn dochter had in de kleuterklas ook een vriendje. Totaaaal anders dan zij. Jongetje is later ook naar het speciaal onderwijs gegaan. Maar ik had geen moeite met de vriendschap of dat dit jongetje haar gedrag misschien negatief kon beinvloeden. (hij was een echte wildebras, om het zo maar te zeggen)
Of je het wil of niet, vriendschap kun je in dit stadia niet dwingen of afnemen. Hij zit pas op school, hij moet nog vriendschappen ontwikkelen. Kijk het nog een tijdje aan zou ik zeggen. En laat het tot die tijd los. (hoe moeilijk ook) En kijk over een maandje of 3 hoe het dan is. Wie weet heb je je zorgen gemaakt voor niks. En vind je dan nog dat het gedrag van je zoontje erg veranderd is, kan je misschien een gesprekje met de juf aangaan om te vragen hoe zij het ziet in de klas.

Succes! Mees

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.