Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Krullevaar

Krullevaar

03-11-2015 om 11:56

GTA5 wie mogen het spelen?

Het is zover. Zoon, 9 jr groep 7, heeft bij een vriendje GTA5 gespeeld en het is in 1 klap zijn lievelingsspel geworden. Thuis speelt hij Fifa16 en Minecraft, maar nu het GTA5 het helemaal.

Het is een 18+ spel dus ik wil het graag zo lang mogelijk buiten de deur houden, maar volgens hem heeft ie-de-reen in de klas het (hij is de jongste in de klas) en nu prijkt het bovenaan zijn verlanglijstje voor Sinterklaas.

Ik ben benieuwd hoe jullie hier mee omgaan en hoeveel kinderen dit spel in huis hebben en op welke leeftijd ze dit spelen. Ik kan me wel voorstellen dat hij hier niet tot zijn 18e mee gaat wachten maar nu al???

Ik heb het spel overigens zelf nooit gezien, mijn mening is puur gebaseerd op 'van horen zeggen'.

Paddington

Paddington

03-11-2015 om 12:12

Voor mijn dochter

en de jongens van mijn vriend is het een spel dat bij ons niet gespeeld mag worden. Ik weet dat de jongste van mijn vriend het wel bij zijn moeder mag spelen. De jongste is trouwens 12 en mijn dochter is 13.

De kinderen van vrienden, 11 en 12 en mijn neefje en nichtje 12 en 14 mogen het ook nog niet spelen.

In mijn ogen zijn er genoeg spelletjes ook heel leuk en zonder het 18+ label.

Nee

Ik vind "iets eerder dan adviesleeftijd" niet zo erg. Maar een 18+ spel voor een 9 jarige? Nee dus.

wilma

wilma

03-11-2015 om 12:58

ga kijken

Op youtube kun je wel filmpjes zien.
Nee, hier komt het er echt niet in. Gelukkig heeft zoon (15) geen interesse.
Ik ben heel soepel met heel veel maar dat spel echt nog niet.

Juli

Juli

03-11-2015 om 13:05

Ontzettend leuk spel

Echt een verrijking.
Kijk eens hiernaar bijvoorbeeld.

https://www.youtube.com/watch?v=yZiWtcNCYeY

Juli

Juli

03-11-2015 om 13:06

Wel hele filmpje uitzien

Pas na de tweede minuut wordt het echt instructief.

Hortensia

Hortensia

03-11-2015 om 13:07

GTA voor een 9-jarige

Dat vind ik echt te ver gaan. Ik ken beelden uit oudere versies van deze game, mijn (veel oudere) kind speelde het ook en omdat de enige tv in huis in de woonkamer staat, speelde hij het in de woonkamer. Ik vond het ronduit walgelijk (en ik ben toch echt geen watje) en heb hem gezegd dat hij het mocht spelen, maar niet waar ik bij was.

Het gaat hier niet om onrealistische griezel en horror waar sommige negenjarigen al doorheen kunnen kijken, maar om realistische agressiviteit, het random neerschieten van voorbijgangers en agenten onder het mom van "er zit een goed verhaal achter" en er schijnt ook seksueel geweld in te zitten.

Ik heb een zoon van 13 die GTAV speelt. Ik heb er een aantal keren bij gezeten en weet daardoor wat er allemaal voorbij komt en door zijn gedrag erna weet ik dat hij er weinig "last" van heeft. Waterdicht is dat natuurlijk niet, maar ik heb er goed vertrouwen in.

Ik denk ook dat het een beetje afhankelijk is van de gezinssamenstelling, er zijn twee grotere broers van 20 en 17 die dus ook wat verder zijn qua spellen en films.

Ik kan wel aanraden zelf het spel te gaan zien (of nog beter: spelen) voor je je een mening vormt.

Moni

Moni

03-11-2015 om 13:33

Zeker niet

Hier een dertienjarige die geen 18+ games mag

Tango

Tango

03-11-2015 om 13:40

Vind het ook een lastige

Dochter van 14 hier heeft het spel op de Ipad, via iemand van school. Zij speelt het maar zoon van 11 kijkt vaak mee. Ik heb het idee dat ik er iets te laks mee ben geweest want als ik de filmpjes hierboven zie (link van Juli) zou ik absoluut zeggen dat het niet meer mag. Komt dat er echt allemaal in voor?
Meekijken is denk ik niet zinvol genoeg, dan laten ze natuurlijk net een stuk zien dat wel geschikt is. Zelf spelen, hmmm, daar heb ik nou echt niet zoveel zin in.
Gisteravond heb ik dochter wel verboden te spelen omdat ze compleet uit haar dak ging omdat ze heel veel geld kwijt was o.i.d. Meestal reageert ze niet zo extreem, maar dit vond ik echt te ver gaan.
Onlangs hadden we vrienden op bezoek met een zoontje van 7. Hij had ook meegekeken toen dochter GTA speelde en had zelf mogen spelen van haar. Daar heb ik haar toen wel flink op aangesproken. Het kind wilde inderdaad daarna niets anders meer doen. Fifa was ineens niet leuk meer.
Ik ga met dochter nog maar eens even in gesprek over het spel. Als de beelden echt zo extreem zijn als hierboven genoemd zal ze toch moeten stoppen of in ieder geval zoon niet meer mee mogen laten kijken.

Krullevaar

Krullevaar

03-11-2015 om 13:49

Oef jeetje

Ik heb het filmpje bekeken en dit vindt ik voor een 16-jarige zelfs niet leuk. Voor niemand eigenlijk.

Weten die ouders wel dat dit er allemaal in zit?

wilma

wilma

03-11-2015 om 13:51

last

Ik vind dat altijd een lastige, in hoeverre heeft een kind 'last' van een spel.
Bijna iedere ouder zegt: mijn kind niet. Dat denk ik ook van mijn kinderen.
Maar onze hele maatschappij zit zo vol agressie, ook bij jongeren.
Ik beweer echt geen één-op-één verband, maar toch...
Zolang er nog zoveel zinloos geweld in onze maatschappij zit, voel ik iig wel de behoefte als ouder al dat geweld iig niet als 'een spelletje' in huis te halen. Ik wil mijn portie niet geven aan de gewenning ervan.

Krullevaar

Krullevaar

03-11-2015 om 13:54

veilige modus

Zit er ergens een kindveilige modus op soms? Dat je bepaalde dingen kan uitzetten of niet te zien kan krijgen? Want sommige kinderen die het hebben, hebben hele zorgzame en verstandige ouders. Die mogen echt niet alles. Kan me niet voorstellen dat ze dit soort scenes in hun woonkamer tolereren.

Juli

Juli

03-11-2015 om 13:59

Ik zou het niet weten

(kindveilige modus).
Maar ik heb geen zin om een spel met bizarre, gewelddadige en seksistische inhoud zoveel mogelijk van extremen te ontdoen, om maar voor elkaar te krijgen dat mijn 10-jarie er ook iets mee kan. Ik zie geen enkele reden om dat spel überhaupt in mijn huis toe te laten, nu niet en over 8 jaar ook niet. Wat-ie doet als hij op kamers woont, moet hij zelf maar weten.
Er zijn genoeg leuke games.

wilma

wilma

03-11-2015 om 13:59

sorry Krullevaar

maar waar dacht jij dan dat de leeftijdsgrens vandaan kwam???

GTouder

GTouder

03-11-2015 om 17:48

Juli

Je weet niet wat je doorstuurt. Dit is volledig illegaal en als je dit doet online heb je flinke problemen. Er staat duidelijk 'modded' onder.

Mijn zoon zegt dat je dit niet kunt opzoeken, dat de kans dat je zo'n persoon online tegenkomt heel heel heel klein is en dat het dus gewoon niet mag.

Dit is dus niet representatief voor GTAV.

Juli

Juli

03-11-2015 om 18:55

Ja, dat zijn mods, je krijgt het spel niet zo aangeleverd. Ik ken één persoon die GTA speelt (een volwassene) en volgens hem is het niet zo moeilijk om hierbij te komen.
Zelf heb ik het nooit gespeeld dus hoe toegankelijk die mods zijn heb ik niet kunnen toetsen.

Katniss

Katniss

03-11-2015 om 19:00

Niet

Ik heb dochters en dus amper games in huis (Sims en Minecraft, en dat was het wel). Volgens mijn jongste is GTA5 wel regelmatig onderwerp van gesprek in de klas en hebben veel jongens het ook in huis. Dat is groep 7, dus 10/11-jarigen.

guera

guera

03-11-2015 om 19:00

nee

Geen kindveilige modus natuurlijk. Dat zit er op een horror of pornofilm toch ook niet? daarom die leeftijdsindicatie.
Ik vind dat je je echt vantevoren in dit soort dingen moet verdiepen alvorens er iets van te vinden. Als je zelf het spel googled en op youtube bekijkt dan kun je een oordeel vellen. Ik vind het echt niet boeiend dat andere kinderen het wel mogen. Nee hier mag het niet. Zoon is 13. En ja hij ziet het weleens bij anderen en hij weet wat ik daarvan vindt maar helemaal voorkomen lukt niet. Ook op youtube gaan ze het kijken. Weer een aanleiding om een gesprekje te hebben.

GTouder

GTouder

03-11-2015 om 19:01

jaja

Dus je was op de hoogte maar dat heb je er niet bij gezet. Erg flauw.

Een kind weet echt niet hoe ze dit moeten doen.

guera

guera

03-11-2015 om 19:08

mods

Overigens zijn kinderen uitermate vaardig in het vinden van mods. Als ze het kunnen op minecraft is dit ook niet zo moeilijk.
Maar nogmaals dat dit soort zooi ook op youtube staat is eigenlijk erger want dan spelen ze het thuis niet maar kijken het wel en zoeken ernaar omdat ze het ergens gezien hebben....

Krullevaar

Krullevaar

03-11-2015 om 21:13

Katniss

Dat is de situatie dus hier ook: groep 7, de meeste zijn 10/11 jaar en 'iedereen' heeft het. Dat zullen dan vooral jongens zijn. Maar ik vroeg me af of ik dan zo raar ben om het niet goed te vinden en hoe andere ouders ermee omgaan.

Ik ben helemaal geen strenge ouder, maar hier wilde ik goed over nadenken. Gelukkig dat dat filmpje niet representatief is want daar schrok ik wel van.

Wat zijn behalve Minecraft en Fifa leuke 'adventure' games voor jongens? Misschien kan ik andere games voorstellen?

wilma

wilma

03-11-2015 om 21:38

oke

Moet eerlijk zeggen dat ik het 'gewone' spel ook niet echt ken, hoewel ik idd wel merk dat mods geen probleem zijn voor een beetje gamer, en wie is dat niet tegenwoordig.
Maar ik dacht altijd dat het 'gewone' spel ook vol zat met geweld, wapens en verkrachtingen?

Leuk spel, mmh, zal eens denken en zoon morgen vragen. Zoon heeft iig veel van lotr gespeeld, harry potter enz. Maar misschien heel suf als ze geproefd hebben aan gta?

Verder hoor ik hier thuis echt nooit iets over gta, dus 'iedereen' zal misschien toch wel meevallen?

Mikke

Mikke

03-11-2015 om 22:08

Nope

Ik ben redelijk makkelijk als het gaat om leeftijdskeuringen voor spellen, maar GTA V mocht hier dus echt niet op die leeftijd. Pas nu (14 en 16) zou ik het misschien overwegen. Ze spelen wel andere spellen voor 18+.

Mijn jongste heeft vooral spelletjes op Steam (met name Humble Bundle-spellen.. hij heeft er 156 ;)). Dingen die hij noemt: Terraria, Broforce, Elite Dangerous, Magicka Wizard Wars, League of Legends, Awesomenauts. Geen garanties dat ze ook echt helemaal geschikt zijn voor 'n 9-jarige ;)

Sanne

Sanne

04-11-2015 om 00:07

Katniss

Spelen meiden minder games dan?
Trekt die van mij het gemiddelde omhoog;-)

jar

jar

04-11-2015 om 08:15

meisjes vs jongens

ja, meiden spelen, in het algemeen, zeker minder. Ouderinfoavond voor alle achtstegroepers op school: "wie gamed er allemaal van de jongens?" En hup al die handjes kwamen omhoog. "Wie van de meisjes?" 1 handje.
Ik vond het wel grappig om te zien

Katniss

Katniss

04-11-2015 om 09:51

Ja echt ;-)

Dat herken ik zeker hier op school, en in mijn eigen huishouden. Wij hebben bijv. ook nooit een Wii gehad, dus al die poppetjes die je daarbij kunt kopen (Skylanders en zo) ken ik ook alleen maar van tv. De kinderen hebben wel allebei een DS gehad, maar omdat ik alleen 'officiële' spellen koop hebben ze er daar ook niet heel veel van.

Molleke

Molleke

04-11-2015 om 14:35

Games

Ik denk ook dat er door meiden minder gegamed wordt. Ik weet niet of die minder tijd achter de PC doorbrengen. Ik denk het niet. Ik denk wel dat er minder meiden interesse hebben in GTA V en dat jongens daar veel meer mee bezig zijn. Ik heb alleen meiden en hier is er geen behoefte aan. Mijn jongste dochter speelt heel veel het spel Star Stable en heeft ook een abonnement. Een stuk vriendelijker en voor paardenmeisjes helemaal leuk :-)

GTouder

GTouder

04-11-2015 om 14:57

wel grappig

Bij de BNN IQtest zijn er vragen over ruimtelijk inzicht waarbij GTA werd gebruikt. Was wel leuk om te zien hoe goed mijn kinderen daarin waren. Kaartlezen heeft geen geheimen voor ze.

Verder zoeken mijn kinderen de situatie van het filmpje echt niet op en online kun je niet zomaar met mods spelen. Dan heb je een probleem met de makers.

Daarnaast spelen ze voldoende andere spellen en moet je, vooral bij games ook oppassen voor de verboden vruchten. Als je kind het elders wel kan spelen heb je er zelf ook geen zicht op. Kijk naar je kind en oordeel niet altijd over anderen die het wel toestaan. Mijn kinderen zijn de meest vredelievende personen die ik ken maar als je al wat heetgebakerde etikettenkindjes hebt moet je het wellicht niet doen. Mijn kinderen weten dat het virtueel is en in dat opzicht maken ze geen verschil met het schieten op tekenfilmfiguurtje of zoals hier boven ergens stond onrealistische griezel en horror. Kijk dan alleen niet vreemd op als ze het elders spelen. Negen jaar vind ik natuurlijk te jong, ik weet alleen niet meer wanneer mijn kinderen het gingen spelen.

Overigens hebben mijn kinderen het nooit met andere kinderen gespeeld waarvan ik niet wist of zij het mogen spelen en spelen ze ook nog vrolijk op de wii mariospelletjes en doen aan minecraft iets wat sommige ouders hier al niet eens willen zien. Ik vind wel dat je wat met je tijd moet meegaan en als je er moeite mee hebt dat kinderen TNT op een stel vierkante varkens gooien dan ben je ergens in de vredige jaren zestig blijven hangen.

Nur

Nur

04-11-2015 om 15:11

Nee, natuurlijk niet

GtA heeft een 18+ kenmerk. Met 16 zou ik het nog wel overwegen maar jonger niet. GTA is al geweldadig genoeg zonder Mods. Het is van zichzelf al een spel vol met geweld. Natuurlijk mogen ze dat niet spelen als ze 10 jaar zijn. Ik wil dat soort spellen liever helemaal niet in huis maar zeker niet voor zulke jonge kinderen.
Mijn oudste kinderen spelen wel spellen die 12+ of 14+ zijn en zelfs een enkel spel wat 16+ is die de jongste kinderen nog niet mogen spelen. Ik heb de regel dat ze die spellen mogen spelen mits ze er voor zorgen dat de jongste kinderen niet meespelen/kijken. Dat zijn hun spellen en die zijn niet voor de jongsten en als ze daar niet verantwoordelijk mee om kunnen gaan dan wil ik die spellen helemaal niet meer in huis.

Nur

Nur

04-11-2015 om 15:13

Oh ja

De kinderen die wel die spellen spelen zijn 16 en 13. Maar ook die spelen nog geen 18+ spellen. Al zou ik bij de 16 jarige dat waarschijnlijk wel toestaan maar die is niet zo'n fanatieke gamer. De 13 jarige is wel een fanatieke gamer maar die mag dat zeker nog niet.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden