Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

namens mijn dochter

namens mijn dochter

05-07-2009 om 12:37

Haargroei bikinilijn

Vraagje over de bikini lijn van mijn dochter van bijna 12.
Sinds een jaar groeien de haartjes weelderig en is het al een bosje geworden. Nu trok ze gisteren een bikini aan en zie daar de haartjes steken er naast. Wat nu wegsteken achter het broekje helpt even, en scheren of knippen vind ik juist nog een beetje te vroeg.
Dochter wil nu niet meer in bikini broekje wat ik wel snap en we gaan van de week maar op zoek naar een broekje met pijpjes maar ik vind het zo zonde.

Wie heeft de tip voor ons?

MaximeM

MaximeM

05-07-2009 om 12:40

Toch laten scheren

Hoi,

Gewoon laten scheren, dat randje. Mijn dochter deed dat ook op haar 12e, zij heeft mijn oude ladyshave ingepikt (ik scheer liever met een mesje) . Op welke leeftijd mag zij zich van jullie dan gaan scheren? En haar oksels?

Maxime

namens mijn dochter

namens mijn dochter

05-07-2009 om 13:15

Scheren

Tja jee daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht maar zo jong al daar hou ik gewoon niet van want eenmaal scheren dan blijf je scheren. En onder haar oksel zit haast nog niks en dat is blond terwijl beneden het zwart is.

Volgens mij was ik zelf pas een jaar of 16...

Maar bedankt voor je reactie...

Tirza G.

Tirza G.

05-07-2009 om 14:15

Tja

Als je eenmaal gaat scheren, blijf je scheren. Da's waar. En? Misschien word je dochter wel 90. Denk je echt dat het uitmaakt of ze zich 78 of 74 jaar van haar leven heeft geschoren?

Tirza

ijsvogeltje

ijsvogeltje

05-07-2009 om 16:35

Tips?

Tja, wat voor tips zoek je? Weghalen wil je niet, en een broekje met pijpjes liever ook niet. Dan blijft volgens mij alleen nog over: niet in bikini - of wel, maar dan accepteren dat die haartjes er zitten.
Ik zie het scheer-probleem persoonlijk niet. Ja, de haartjes keren terug. Dus? Scheren is nu juist zo vreselijk eenvoudig. Gewoon onder de douche, je hebt er helemaal geen scheerschuim voor nodig, en het kost ook geen tijd. Een paar keer het mesje erlangs en klaar is kees.

Bijknippen

Ik gruw van scheergedoe bij edele delen, maar je kunt uitpiepende haartjes tovh gewoon even wat korter knippen?

Epileren

met een goede tweezerman of gewoon hup af en toe naar de schoonheidsspecialiste en de boel laten kaal trekken.

Ik epileer alles (oksels, liezen, wenkbrauwen) vanaf een jaar of 12, ik heb dan wel aziatisch haar dus niet veel.

dapje

dapje

05-07-2009 om 20:01

Anders

Anders,sschien vindt jij het een modebeeld, maar je kunt het ook als een stukje hygienne bekijken. Ik doe het zelf ook volgens jouw modebeeld en vindt dit een stuk schoner.

Voor een meisje vna twaalf is dat misschien nog niet aan de orde. Maar het bij scheren en knippen zou ik wel toelaten. wat voor coupe ze er later zelf aan wil geven beslist ze later zelf maar.

koentje

koentje

05-07-2009 om 20:31

Mode, oke

maar dat haren onhygienisch zouden zijn, is helemaal onzinnig vind ik persoonlijk. De meeste mannen scheren zich niet onder oksels of in hun kruis. Zijn die allemaal onhygienisch dan?

Katrien

Katrien

05-07-2009 om 20:47

Moeilijk

Zelf ben ik geen voorstander van scheren en ik doe het dus ook niet.

Maar in het geval van de startster zou ik de dochter de keuze geven; ofwel scheren ofwel een broekje met pijpjes als ze geen bikinibroekje wil dragen.

Uiteraard na een gesprek over al dan niet scheren en sociale druk enz. Dit gesprek heb ik al met mijn dochter van 9 gehad toen ze me vroeg waarom ik mijn oksels en benen niet scheer zoals de andere mama's. :-)))

Katrien

Moeten vrouwen zelf weten

ik vond toen en dat is dus al 22 jaar geleden het niet prettig dat haar daar, dus zodra er weer een nieuwe in mijn liezen verscheen trok ik hem er uit. Ik vind een streep prettig en dan knip ik het nog kort ook, dit hoort gewoon bij mij en daar voel IK mij het lekkerst bij, dus ook haarloze oksels.

Lys Lionne

Lys Lionne

05-07-2009 om 22:15

Wie het ziet?

Tja, wie ziet de schaamharen langs het bikinibroekje piepen....ehhh, haar vriendinnen/vrienden met wie ze lekker aan een strandje ligt? Zij zelf, omdat ze nu eenmaal wéét dat dit dingen eruit blijven springen, ondanks terugstoppen?!? In geval van mijn dochter (13 jr): al haar mede-zwemclub-genoten en in geval van wedstrijden de tegenstanders!?! Ik heb er dus niet moeilijk over gedaan: scheer maar lekker je bikinilijn hoor meis, als jij je daar prettiger bij voelt. Kaal moet ze overigens (nog?) niks van weten ;)) Oh ja, haar oksels scheert ze al vanaf haar 12e en haar benen sinds een paar weken (na enkele opmerkingen van klasgenootjes). Oh en om het plaatje compleet te maken: ze gaat ook naar de schoonheidsspecialiste om haar wenkbrauwen en snor te laten harsen.... Nu is mijn dochter dan wel behept met een zware én zwarte haargroei, grote kans dat ze zich minder opgelaten had gevoeld als ze blond was geweest!
Maar ik vind dat ze hier dus prima zelf over kunnen beslissen en dus moeten doen waar ze zich prettig bij voelen.

Vera*

Vera*

05-07-2009 om 22:37

Kleurtje

Ik denk dat meespeelt welke kleur het betreffende haarbosje heeft. Als je echt zwart schaamhaar hebt is dat toch wel duidelijk zichtbaar, dit i.t.t. heel licht gekleurd haar. Bij mij valt het echt niet op als ik de boel niet heb bijgehouden (wit haar plus witte huid) maar bij donker haar. Ik zou de dochter zelf de keuze laten maken tussen broekje met pijpjes of bijwerken.

Maylise

Maylise

06-07-2009 om 00:09

Wel scheren

Mijn dochter (net klaar met groep 8) heeft nog geen haar daar eigenlijk dus scheren doet ze nog niet.

Haar oudere zusje had met 11 al haar dus die ging toen al haar bikinilijn bijwerken dmv de ladyshave. Zij vond het niet prettig dat iedereen die haartjes kon zien in het zwembad. Dat begrijp ik ook heel goed. Bovendien is zij behoorlijk donker dus dan zie je het ook zo goed. Ik kan mezelf wel permiteren om mijn benen een paar dagen langer niet te epileren als het zo uitkomt want heb heel licht en weinig haar. Bij mijn dochter zie je dat echter gelijk want zij heeft en redelijke haargroei en donker haar. Zij is dus altijd bezig met ontharen.

Mijn jongste dochter heeft ook donker haar maar een wat lichtere huid dus dat ga je straks echt goed kunnen zien. Als ze straks echt haargroei gaat krijgen dan denk ik ook dat ze haar bikinilijn gelijk zal willen scheren. Dat snap ik heel goed want de consensus in de maatschappij is toch dat haartjes kunnen zien tijdens het zwemmen not done is. En nee zelf vind ik veel haar ook niet esthetisch.

Maylise

Nee anders

jij zelf trekt het naar 'wat mannen vinden'. De 1e man in mijn leven verscheen pas na mijn 16e en ik heb nooit een man in mijn leven gehad die zich op wat voor manier ook bemoeide met mijn haar. Het valt allemaal erg mee, ik vind dat je wat door schiet.

IK vond en vind schaam en okselhaar niet prettig, het irriteert mij en ik vind het comfortabeler als de boel op een bepaalde manier 'bijgewerkt' is.

ALs mijn dochters tzt met klachten komen oid dan betaal ik de schoonheidsspecialiste. Wat ik al zei, dat moeten vrouwen zelf weten.

Tja

als ik een 12 jarige tegenover mij heb die een serieuze 'volwassen vrouwen' probleem heeft dan ga ik daar met respect mee om. Je kan het dan niet maken om te zeggen "je bent nog te jong hoe zit het met je zelfbeeld".

Overigens ben ik nooit met dit soort issues bij mijn eigen moeder gaan vragen, mijn moeder is Nederlands en heeft dus een totaal andere haarsoort en verder komt zij van een generatie waar je juist alles (ook zelfbeeld !) moest laten groeien.

Nee sorry, ik volg je zorgen compleet als we het over andere 'schoonheid' gerelateerde vlakken hebben, (houdbaarheid van de schoonheid, maakbaarheid van de schoonheid, dove reclames, eetproblemen etc etc) maar bij het topic 'schaamhaar' niet.

Ik zou zeggen "lieverd dat moet jij helemaal zelf weten en als je er last van hebt dan laat je er wat aan doen of dan koop ik wat voor je, ga vooral niet scheren maar epileer het dat levert het beste resultaat op met ons haartype".

Dus

een positief zelfbeeld heeft mi weinig met 'bijgewerkt schaamhaar' te maken. Bijgewerkt schaamhaar heeft mi te maken met 'comfort'. Een bos uitpuilend schaamhaar in je bikini is gewoon niet fijn, zo simpel is dat.

MaximeM

MaximeM

06-07-2009 om 10:40

Anders, je haalt er allemaal dingen bij

Hoi Anders,

Het valt me op dat jij er iedere keer andere dingen bij haalt. Wij hebben het over een beetje haar wegscheren in de liezen en jij begint over kale vagina's, strings en anorexia....? Dat is toch een beetje doorgeschoten? Meisjes die hun liezen scheren zodat ze geen haartjes zien als er een bikini gedragen wordt heeft toch niets met anorexia en strings te maken? Mijn dochter van 13 taal er niet naar om strings te dragen maar wil wel graag dat er geen haar te zien is als ze haar bikini draagt. Tja en ik denk dat we allemaal beinvloed worden door onze omgeving. (haardracht, kleding enz.) Maar de meeste mensen schieten daarin niet door en kiezen uit alles wat ze uit hun omgeving opnemen wat ze ZELF willen.

Maxime

Het gemiddelde

nederlandse meisje heeft volgens mij veel meer schaamhaar dan ik had (wat ik al zei, ik ben aziatisch) en minder dan zuidelijke types denk ik.

Maar ook dat doet er niet toe. Maar het is lastig, wat jij bedoeld is ook misschien interessanter voor een draadje in Algemeen.

Mijn dochter is nu 6,5 en wil een bikinitopje aan (naast haar bikinibroekje), met een tevreden glimlach bewonderd ze zichzelf in de spiegel alsof ze 16 is draait ze er wat bij, ze ziet er blijkbaar met topje precies 'goed uit', gooit dan ook haar haar naar achteren. Als ik dan vraag waarom ze dat zo vindt en doet dan weet ze nog niet goed daar antwoord op te geven, in elk geval ze is tevreden met zichzelf zonder dat er ooit een man in haar leven geweest is.

Ik kan dan een preek beginnen over 'nog niet bestaande borstjes' maar dat slaat nergens op, of een verhaal starten over 'je bent goed zoals je bent' maar ook dat slaat in haar geval nog nergens op want ze is toch al tevreden met zichzelf, die van mij 'viert' op zo'n moment haar 'meisjes-zijn'. En daar zeg ik dan wel wat van, wat fijn dat je jezelf mooi vindt, leuk hoor.

Maar ik hou het scherp in de gaten, ik vind dat te veel jonge vrouwen zichzelf esthetisch onrecht aan doen en vanuit de verkeerde/ongezonde intentie handelen.

Wat straalt het uit?

Voor mij straalt het scheren van oksels, benen en kruis eenn soort hekel aan je je eigen lichaam uit. Vooral bij jonge pubermeisjes die toch al te maken hebben met al die verwarring rondom alle ontwikkelingen waar hun lichaam ze mee verrast. Liever uitstralen dat je trots moet zijn op het groter worden, zoals ik meemaakte toen ik in de jaren 70 puberde dan dat kale kipfiletgebeuren van tegenwoordig.
Wat doe je een generatie aan door ze te leren een hekel te hebben aan normale lichaamsdingen?

Haar is alleen maar vies als je het niet wast.

Bikinilijn is anders, haartjes die klem zitten tussen het elastiek voelt onprettig, dus even bijknippen of met pincft uitttrekken. Al iis de bikinilijn ook weer afhankelijk van hoe hoog opgesneden het broekje is.

Ook hier is de jaren 70 oplossing prettiger vind ik: gewoon geen badkleding dragen...

Polly Shearman

Polly Shearman

06-07-2009 om 11:08

Hier een zoon met donsjes

"kijk mama ik heb haartjes op mijn ballen" "ja zoon dat hoort erbij, dat gebeurt vanzelf, papa en mama hebben daar ook haar" "ja maar ik wil dat niet" "wat wil je dan" "ik wil het wegscheren" "waarom" "weet ik eigenlijk niet" "haar daar heeft een functie, het beschermt het weefsel wat eronder zit, dat is nl nogal delicaat, je wenkbrauwen zitten er ook om je ogen te beschermen tegen bv zweet druppels van je voorhoofd, als jij je ballen wil scheren, worden ze minder goed beschermt" "laat maar zitten, ik snap het al, JOEHOE VRIENDJES: KIJK IK HEB DONSJES OP MIJN BALLEN" "?????"

Vic

Vic

06-07-2009 om 11:38

Gut

Het is hier nog niet aan de orde, maar als ik bij mijn dochter (donker) haar uit haar bikini zou zien steken, zou ik haar er wel op wijzen. Ze hoeft het van mij niet weg te halen, maar het staat natuurlijk niet echt mooi.

MaximeM

MaximeM

06-07-2009 om 12:00

Onzin dirksmama

Dirksmama schrijft: Voor mij straalt het scheren van oksels, benen en kruis eenn soort hekel aan je je eigen lichaam uit.

Waar haal je dat nou vandaan? Ik heb totaal geen hekel aan mijn eigen lichaam maar vind haar onder mijn oksels echt niet mooi! Ik vind het persoonlijk onverzorgd staan. Net zoals ik ongekamde haren of ongestreken kleding onverzorgd vind staan. Is het dan ook zo dat als mensen naar de kapper gaan ze eigenlijk een hekel aan hun lichaam hebben? Het is toch gewoon een keuze over hoe je eruit wilt zien? En mannen, die hun baard scheren of neusharen laten knippen? Ook een hekel aan hun lichaam? En epileren van je wenkbrauwen?
Ik vind het scheren of knippen van haar gewoon een keuze over hoe je eruit wilt zien.

Maxime

Asa Torell

Asa Torell

06-07-2009 om 12:41

Zelfs ik

zou het prima vinden als dochter dat wilde doen. Zelf onthaar ik vrijwel niets, heb mijn bikinilijn de laatste jaren wel af en toe bijgeknipt maar ik vergeet het steeds. En omdat ik toch wel denk dat anderen het geen mooi gezicht zullen vinden heb ik me er nu lekker makkelijk vanaf gemaakt door een badpak met pijpjes te kopen. Oksels doe ik af en toe voor een feestje en benen heb ik nog nooit gedaan.
Maar ik weet dat ik daarin een uitzondering ben en dat zou ik mijn dochter absoluut niet willen opdringen. Ik zou het wel jammer vinden als ze zich helemaal kaal scheerde in haar schaamstreek omdat ik schaamhaar mooi vind. Maar ik zou haar toch graag vrijlaten in dit soort keuzes.
Overigens scheerde mijn beste vriendin haar oksels 25 jaar geleden al als 12-jarige dus hoewel ik zeker denk dat het sindsdien meer is geworden met de ontharingscultuur, kijk ik er niet van op dat het onder 12-jarigen speelt.

Vic

Vic

06-07-2009 om 12:57

Anders

Ik vind het niet mooi, maar mijn dochter mag zelf uitmaken of ze het weg haalt of niet. Als ik het haar niet vertel, krijgt ze het op het strand wel van vriendinnen te horen. Dan kan ik wel een verhandeling gaan houden over hoe we door de media geregeerd worden, maar dat neemt niet weg dat zij dan op het strand wordt nagewezen (bij wijze van spreken).

suus36

suus36

06-07-2009 om 13:24

Vroeger

Maatschappelijk probleem? Kinderen al vroeg bezig met hun uiterlijk? Ik kan je vertellen dat ik het 30 jaar geleden ook helemaal niet leuk vond dat je schaam- en okselhaar kon zien. Mijn moeder vond het onzin, dus ik mocht mij niet scheren. toen ik 15 was mocht het eindelijk..... Ik voelde mij zomers veel meer op mijn gemak. En dat wil je toch bij je kind? je kunt wel jouw principes willen hanteren, maar als die niet van je kind zijn.......... En dat haarloos bij vrouwen in de mode is, is volgens mij al zo lang. Alleen de dolle mina's in de jaren '60 lieten haren staan en trokken de bh's uit.

Als je kind de trend volgt van "haarloze bikinilijn en oksels" dan valt het allemaal nog wel mee vind ik hoor.

Ik zou zeggen...........lekker scheren die hap!

(by the way, ik lees sommigen over "knippen". Knip je dan die haren? Heel kort? Is dat handiger ofzo?")

Groetjes,
Suus

Asa Torell

Asa Torell

06-07-2009 om 13:40

Knippen

Ja dat doe ik dus wel eens maar dat lijkt me iets wat niet-scheerders zoals ik doen, s ochtends als ze ineens denken 'oja ik ga vandaag naar het zwembad laat ik iets aan de bikinilijn doen' , omdat ze verder geen flauw benul hebben van hoe te scheren daar. Een geknipt haartje van een paar mm lijkt me dan toch niet zo opvallen dat mensen er aanstoot aan nemen. Maar voor dagelijkse routine is scheren vast handiger.
Overigens is de schaamhaarmode echt wel veranderd hoor, dat zag er 10 jaar geleden in de sauna heel anders uit.

Ulla

Ulla

06-07-2009 om 13:47

33 jaar geleden

was ik 12 en hield ik me ook al bezig met mijn bikinilijn. Ik sprak daar niet over met mijn moeder of vriendinnen, nee dat ik durfde ik niet.
Af en toe verdween ik met het scheerapparaat van mijn vader (!) in de badkamer en schoor dan voorzichtig het schaamhaar wat meer in model zodat er niets uitstak tijdens het zwemmen of gymmen (gympakjes).

Dat is volgens mij echt niet iets van de laatste tijd.

Nee maxime

Het krijgen van oksel- en schaamhaar is een stap naar volwassenheid, een teken dat je ouder wordt. Dat heeft totaal niets te maken met de haargroei op je hoofd (nou ja bij jongens dan dat het na een jaar of 10 afgelopen kan zijn met het hoofdhaar).
Door je volwassenhaar te verwijderen, of in elk geval door te doen alsof het er niet hoort ontken je je volwassenheid. En dat is iets anders als wat kortwieken omdat je het geen prettig gezicht of gevoel vindt als er ergens haartjes uitpiepen.

Oksels en benen ontharen deden ze 30, 40, 50 jaar geleden ook al, maar vooral buiten Nederland.

Schaamhaar verwijderen associeer ik met prostitutie en van die tijdschriften die vroeger achter een gordijntje lagen.

margje van dijk

margje van dijk

06-07-2009 om 14:26

Knippen

Oooo, dat brengt me een verhaal boven zeg. Toen ik in China was wilde ik naar zo'n relaxruimte gaan, een badhuis/sauna met veel personeel dat lekkere dingen bij je doet (zoals inzepen, scrubben, afdrogen met voorverwarmde handdoeken, masseren). Ik dacht: moet ik nou niet mijn onverzorgde schaamhaar wat bijwerken. Scheren durfde ik niet, dus ging ik ook maar een beetje met de schaar bijknippen. Een prachtig kunstwerk maakte ik ervan. Dieper en dieper durfde ik. Totdat ik in mijn ijver in mijn schaamlip knipte. Jongens jongens, wat bloedde dat! Het was verschrikkelijk. (En toch was het maar een héél klein knipje). Het was wel even afzien, voordat dat weer dichtgegroeid was.

Toen ik (na herstel) eindelijk echt een keer ging bleek dat al mijn zorgen voor niets waren geweest, want Chinezen (van wie ik altijd dacht dat ze niet zo veel lichaamsbeharing hadden) hebben überweelderige bossen die ze ook überweelderig laten zitten. (Althans in Beijing anno 2006 wel).

Overigens kon ik het knippen toch niet laten, want ik vond het toch wel mooier. Maar ik heb mijn kniptechniek verfijnd: voortaan over een kammetje. Dus met een kammetje kammen en dan met de schaar knippen wat er bovenuit komt.

Pas laatstelijk kreeg ik bij de Etos een vrouwelijk bedoeld scheermes-set ernstig afgeprijsd, dus ik ben het eens gaan proberen, maar helemaal gelukkig en vertrouwd ben ik daar nog niet mee.

Zeker als je weinig haar hebt is knippen best aan te raden. Maar onthoud: altijd over het kammetje ;-)

Margje

Overdrijven is ook een kunst :-)

Zoals iemand al eerder opmerkte: het ging over een paar haartjes in de bikinilijn van een 12-jarige en nu gaat het al over de totale lichaambeharing... Wat mij betreft, waarom zou het te vroeg zijn om een paar haartjes in de bikinilijn weg te knippen? Dat probleem zie ik echt niet hoor.
En verder verbaas ik me over het moddergevecht dat hier aan het ontstaan is. Iedereen heeft okselhaar, beenhaar, schaamhaar. Als je dat zelf niet mooi vindt en het wegscheert, ga je gang, maar ga niet degenen die dat niet doen dan meteen voor Dolle Mina of vies uitmaken. En als je het niet scheert, maar gewoon zo laat, be my guest, maar om nou meteen met termen als kleuterdoos en kale kipfilet en hekel aan je lichaam te gaan smijten... Het gaat nergens meer over.
Ik vind het bepaald een snertgevoel dat er blijkbaar mensen zijn die mijn onderdanen bekijken en dat meteen heel vies/onverzorgd/DolleMina-uiting vinden. Als ik erbij vertel dat scheren me nare uitslag bezorgt die toch ook niet mooi staat en dat die dure crèmes die ze mij op dat moment willen gaan aanraden ook niet helpen, dan verschijnt daar plotseling begrip en is het ineens niet vies/onverzorgd/DolleMina-uiting meer. Maar kan dat ook zónder dat ik die uitleg er steeds bij moet geven?
Zolang ik nog zonder make-up de straat op mag van de uiterlijkpolitie, zullen mijn benen ook niet kaal gaan. Dit ter kennisgeving. En zodra ik wel "moet" omdat de consensus dat plotseling vereist, ga ik wel emigreren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.