Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Hoe leer je je kind schaatsen?

beetje raar misschien, maar mijn jongste zoon van 9 kan niet schaatsen en ik weet niet hoe ik het kan leren. Heb al veel geprobeerd, zoals achter een stoel, hem vasthouden etc...maar het lukt gewoon niet.
Iedereen in zijn klas kan natuurlijk wel schaatsen en hij baalt ervan dat hij het niet kan.
Ik vind het zelf zo leuk, en ik wil zelf ook zoooo graag dat hij het kan, maar hoe???

Wie heeft er tips??
Dushi

Sandra

Sandra

07-01-2009 om 14:06

Vakantie-schaatsles

Onze kids hebben inmiddels een paar keer een vakantie-intensief-cursus gedaan op de kunstijsbaan. In de kerstvakantie 3 of 4 x twee uurtjes les. Hartstikke leuk. Kan bij ons volgens mij ook in andere vakanties.

Annet

Annet

07-01-2009 om 15:30

You tube

Hier heb ik wat filmpjes gevonden met als titel: how to skate
Sommige zijn per les, dus je zoekt dan de laagste nummers op. Bij ons hielp het om oefeningen te vinden die bij ze passen.

dushi1

dushi1

07-01-2009 om 18:06 Topicstarter

Annet

Ik ga meteen even kijken
bedankt!
Dushi

Guinevere

Guinevere

07-01-2009 om 19:03

Kort

Schaatsen leert hij natuurlijk niet van een posting hier, maar ik zal het toch proberen.
Kijk eerst eens naar zijn schaatsen. Zijn die passend, of zijn ze te ruim? Zijn ze zo bot als een hondebot? Slijpen die hap, daar glijdt hij mee weg. Als dit niet in orde is, wordt het al een lastige zaak, want dan leert hij nóóit recht op zijn schaatsen te staan.
Als dat in orde is: Hij moet RECHT op zijn schaatsen gaan staan. Niet met houten pootjes, maar met een beetje flexibele knieën. Op 2 schaatsen tegelijk, en dan glijden maar. Je kunt hem duwen of hij neemt zelf een aanloopje, dat maakt niet uit. Sta je niet recht op je schaatsen, dan kun je de rest van het schaatsen wel shaken.
Als dit lukt: dan kan hij proberen recht op 1 schaats te glijden. Dus: precies hetzelfde als hiervoor, glijden op 2 benen, maar al glijdend tilt hij de voeten om de beurt een stukje van het ijs. Niet hoog, alleen maar om het evenwicht te zoeken. Mag ook met steun natuurlijk om te beginnen. Het gaat erom dat hij leert het gewicht zodanig boven één been te krijgen, dat dat ijzertje zijn hele lijf kan steunen.
Hierna kan hij voorzichtig proberen wat kracht te zetten met een been. Niet naar achteren, maar zijwaarts! En vergeet daarbij niet om alle richtlijnen die ik hiervoor heb genoemd aan te houden.
Helpt dit je al een beetje? Het bochtenwerk nemen we dan bij de volgende ijsperiode door!

Succes ermee, Guinevere

Mocht het niet lukken deze winter

dan veel oefenen op goede skates in het voorjaar, zomer en de herfst. Ik denk nl dat het scheelt, onze beide kinderen konden vroeg met skates overweg en we hebben ze nooit hoeven leren schaatsen. Gelukkig maar want pa en ma bakken er zelf niet veel van, misschien eens in de leer gaan bij de kinderen. Veel ijsplezier gewenst.

En ach

Sommigen leren het nooit. Het is mij op misschien wel 300 verschillende manieren geprobeerd te leren maar ik ben inmiddels 27 en ik kan nog niet schaatsen. Nou ja, ik weet wel hoe het moet, maar je wilt niet weten hoe het eruit ziet. Als iemand dat op YouTube zou zetten zou ik hier binnenkort in volle glorie te bewonderen zijn omdat iemand het een hilarisch filmpje vind ;-)

dushi1

dushi1

08-01-2009 om 07:40 Topicstarter

Guinevere

Ik heb zeker iets aan deze tips, en ga ze morgen op de ijsbaan uitproberen met hem. Hij heeft easy gliders van Zandstra, dat schijnen goede schaatsen te zijn voor beginners, dus...

We zien wel hoe het gaat, ik zal het vrijda of zaterdag even laten weten.

Trouwens, maggietel, dat skeeleren was ik idd ook van plan, maar dat kan hij ook niet, maar ook dat gaan we gewoon proberen.
Thanks
dushi

Hoe broertje het leerde

mijn jongste broertje wilde ook geen schaatsen leren. ik denk omdat er toen ook jaren geen ijs lag en hij zich te oud voelde om zoiets te 'leren'. zijn moeder is gymjuf en dus ook erg goed in schaatsen. wij gingen naar de ijsbaan. broertje (toen rond de 10) moest de schaatsen goed strak aan. gaan staan, door de knieën zakken. dus met iets kromme benen gaan staan. dat heeft te maken met het aanspannen van je enkels/kuiten dan blijf je rechter op de schaats staan........en daarna moesten wij 'm trekken/duwen (andere broer en ik) héél veel rondjes lang. hij kwam echt niet vooruit...dus als we achterop de ijsbaan waren moesten we écht het hele stuk weer terug....na een aantal rondjes alzo moest broertje weer geduwd maar dan moest 1 voor en 1 achter en moest klein broertje iedere keer voorzichtig 1 been optillen een stukje (andere been krom houden!), links en rechts. en alzo gingen we rondjes met broertje. daarná ging ie pas achter de stoel. het gaat om die kromme benen. die moet ie eerst leren....vóór de stoel is het makkelijker te leren.
zo heeft hij het uiteindelijk toch geleerd.
en het heeft behoorlijk lang geduurd, maar hij kan het toch nu wel heel goed! (beter dan ik zelfs!)
ik zie wel eens kinderen stuntelen die helemaal met kromme rug achter zo'n stoel staan en dan wil ik wel roepen dat het fout is, dat ze juist moeten leren de benen krom te doen...maar dat lijkt ook zo bemoeizuchtig. maar probeer dat eens uit.
groeten albana

Guinevere

Guinevere

08-01-2009 om 17:26

Albana, diep zitten

Dat wat je zegt over die kromme benen, dat klopt. Dat heet diepzitten. Veel mensen denken inderdaad dat je moet bukken, maar dat is helemaal fout. Daarmee breng je je gewicht vóórop de schaatsen, en je moet juist achterop zitten.
Maar bij kinderen die net beginnen is een klein beetje genoeg, zolang ze maar niet met kaarsrechte houten pootjes staan. Laten kunnen ze dan gaan proberen met hun knie boven hun teen te blijven rijden.
Succes ermee, dushi! Let je op dat hij goede hoge schoenen aantrekt (geen rubber laarzen)? En neem lekker een stoel oid mee, dat scheelt en dan kun je ook af en toe lekker uitrusten.

dushi1

dushi1

08-01-2009 om 17:53 Topicstarter

Ramp

Ik ben vanmiddag met hem naar de ijsbaan geweest, het wil echt niet lukken.
Ik heb alle tips geprobeerd, een beetje dor de knieen, en de voeten rechtzetten( dat was al een hele opgave) duwen, trekken, pffffffff
Ik ben doodop!!!
Helaas, ik denk dat hij er gewoon geen aanleg voor heeft.
We hebben trouwens wel lol gehad hoor met al dat vallen!!
Tot overmaat van ramp gaan ze met de klas morgen schaatsen!! Heeft hij weer!!

Dushi

Prulletje

Prulletje

10-01-2009 om 20:17

Soms gebeurt er een wonder

Vorig jaar kon mijn kind (nu 9) absoluut niet schaatsen. Hopeloos gekrabbel en twintig/dertig keer vallen. Zo erg dat haar vriendinnetje, die een keer mee was, zei: "Ik snap niet dat X het nog leuk vindt om te schaatsen."
En dit jaar stapt ze op het ijs en schaatst gewoon weg. Bijna net zo hard als ik.
En ik heb er geen verklaring voor! Niet geskeelerd of zo, in de zomer.

Prulletje

Deze tip kreeg ik vandaag

ik was met mijn oudste zoon (8) voor het eerst op het ijs met ijshockeyschaatsen. Hij heeft eigenlijk nog nooit alleen 'los' geschaatst.

Van een vader van school (gymleraar) kreeg ik de volgende tip: als het ware looppasjes maken 1-2 glij. Dus twee stapjes en dan even uitglijden. En warempel...tussen de middag een half uurtje geoefend (kwam vader pas de laatste vijf minuten tegen) en eind van de middag nog een uurtje (en toen de hele tijd 1-2 glij) en eind van het liedje is dat hij nu redelijk los kan schaatsen.
Moet er wel bij zeggen dat zoon motorisch erg zwak is, dus het kost hem veel moeite. Hij én ik zijn apetrots. Morgen gaan we weer!

Dus wie weet is 1-2-glij iets waar je wat aan hebt.

groetjes van Purk

Nasha the first

Nasha the first

11-01-2009 om 21:53

Was vandaag helemaal verbaasd

zoon 2, die van de week nog nauwelijks kon schaatsen en eigenlijk alleen liep, schaatse vandaag zo weg op het ijs! Ging super! Wel een beetje a la 1-2 glij nu ik er zo over nadenk! Dus goede tip!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.