Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Naomi

Naomi

11-02-2009 om 14:50

Hoe maak je vriendjes?

Zoonlief (6) heeft nog geen enkel vriendje in zijn klas en ik hoor van hem dat hij eigenlijk altijd alleen speelt. Van de juf hoor ik dat hij het prima naar zijn zin heeft en er geen problemen mee lijkt te hebben. Maar dat betwijfel ik de laatste tijd. Als ik het er met hem over heb, dan zegt hij dat hij niet weet hoe hij vriendjes moet maken. Ik weet dan ook niet goed wat voor tips ik hem mee kan geven. Wie heeft suggesties?

PS. Vorig jaar en het jaar daar voor zat hij in groep 1/2 combi. Toen had hij wel veel vriendjes en speelafspraakjes maar vnl met kinderen die nu in groep 2 of in groep 4 zitten.

Febe

Febe

11-02-2009 om 16:40

Gewoon uitnodigen?

Beste Naomi

Ik vind dit soort berichtjes altijd zo triest. Mijn hart gaat uit naar je zoontje. Al zal je zoontje er zoals je zelf zegt wat minder mee zitten :-)
Maar begrijp ik goed uit jouw verhaal dat ie nu in groep 3 zit, met geen enkel vriendje uit zijn oude klas(sen)?
Als dat zo is zou je aan de juf kunnen vragen met wie hij goed kan opschieten, of met wie hij weleens speelt op het plein of in de klas. In zijn vorige klassen had ie veel vriendjes schrijf je, dus hij lijkt me toch niet echt een buitenbeentje. En als dat zo zou zijn had die juf dat vast ook wel aan je verteld.
Ik zou gewoon, als je wat namen weet van kinderen die hij leuk vindt, ze gewoon eens thuis uitnodigen. Misschien kun je een moeder aanspreken bij het ophalen of brengen. Of laat hem zelf iemand uitnodigen. Het echte "vriendjes maken" gebeurt dan misschien wel spelenderwijs, bij jou thuis.

Succes en groetjes Febe

bobbit

bobbit

11-02-2009 om 21:37

Club/sport /scouting

Als je aan sociale vaardigheidstraining denkt,denk je aan een kind dat moeite heeft met het maken van contacten .Maar ik begrijp van jou dat dat op zich niet het probleem is, je zoon is op zoek naar een gelijkgestemde en voelt dat hij deze niet in de klas tegenkomt. Is er een sport die hij leuk vindt of bv. scouting zodat hij buiten school ook leeftijdgenootjes tegen kan komen waar het gevoelsmatig wel bij klikt ?

Meisjes

Misschien vind je zoon wel een gelijkgestemde tussen de meisjes, dat zou toch ook kunnen? Ik zou me in dit geval niet helemaal concentreren op de jongens in de klas als hij daar helemaal geen aansluiting bij heeft. Onze zoon heeft dat ook gehad, ondertussen groep 8 en wel wat vriendjes maar niet zo zeer echt dikke vrienden voor altijd. Ook hier het "probleem" dat zoon in gedrag wat terughoudender is dan de meeste leeftijdsgenoten.
Een sport die hij leuk vindt of een clubje is ook een goed idee, meer kans om gelijkgestemde tegen te komen.
Sociale vaardigheidstraining is hij nog wat te jong voor en biedt (tenminste hier) maar een zeer kort durende oplossing.

sabje

sabje

12-02-2009 om 11:28

Ik herken het wel

Mijn zoon ,hij is nu 9,heeft in de kleutergroepen en grope 3 vriendjes gehad.Hij had een beste vriend die woonde om de hoek maar die ging verhuizen en sinds die tijd heeft hij geen echte vriendjes. We wonen op een hof en gelukkig zijn hier wel jongetjes waar hij mee speelt maar echte vrienden nee.
ik praat wel eens met hem maar hij vindt ze wel aardig maar heeft niet die klik ermee.
Hij heeft in het verleden ook een sociale training gehad maar dat heeft niet geholpen.
Clubjes wil hij niet dus tsja dan houdt het een beetje op.Ik heb ook niet het gevoel dat hij eronder leidt ook omdat hij hier wel veel buiten speelt maar ik denk wel eens het zal zoo leuk voor hem zijn als hij een beste vriend zou hebben maar ja misschien is dat wel moeders gevoel :)
ik kan je dus niet echt helpen alleen maar wat herkenning
succes
Sab

Guinevere

Guinevere

12-02-2009 om 20:35

Andere kinderen

Wat rot voor je zoontje dat hij zo weinig aansluiting heeft in zijn klas! Mijn zoontje is ook (schoolbeleid :-p) uit elkaar gezet met zijn beste vriend(inn)en, had ook geen vrienden in zijn nieuwe klas. Zodra hij kan zoekt hij op school zijn oude boezemvrienden op, daar kan de klassescheiding gelukkig niets aan veranderen. De kinderen in zijn nieuwe klas zijn ook állemaal groter en ouder dan hij, maar hij heeft nu in elk geval wel één vriend gemaakt en met de rest gaat hij in de klas "gewoon" om. Hij zegt ook dat hij verder geen nieuwe vrienden wíl maken, want hij heeft al genoeg vrienden (buiten de klas).
Kun je de vriendjes van vorig jaar bewust gaan uitnodigen? Als hij met hen wél die klik had, is het de moeite waard hierin te gaan investeren. Of zitten er toevallig kinderen waar hij "iets" mee heeft in een parallelklas? Wie weet kan hij switchen?

Bellefleur

Bellefleur

13-02-2009 om 17:06

Wat bij mijn dochter werk(te)

een groepje kinderen uitnodigen voor een middagje koekjes bakken of een klein pannenkoekfeestje. ZO kwam ze er een beetje tussen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.