Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

calien

calien

25-10-2009 om 11:00

Ik erger me zo aan kamer dochter....wat zal ik doen?

Dochter van 11 heeft een redelijk formaat kamer, maar het is zo overvol. Echt op elke plek van haar kamer staat of ligt wel wat. Ze bewaart van alles en alles wordt uitgestald. Dus alle knuffels die ze vanaf babytijd heeft gekregen of gekocht moeten een plek hebben. Veel rommeltjes ook (althans dat vind ik dus rommeltjes). Haar bureau zie je al niet meer door alle playmobil en schleich paardendingen en haar boekenkast staat vol boeken met daarvoor ook nog weer beeldjes, bakjes en weet ik wat. Ik irriteer me er mateloos aan als ik moet schoonmaken. Ik ben nu op het punt aangekomen dat ik denk dat ik maar helemaal niet meer in haar kamer moet komen dan hoef ik me ook niet te ergeren. Maar zelf haar kamer schoon maken zit er denk ik ook niet in. Als ik nu wel eens een wasmand met schone was in haar kamer zet, omdat ik niet bij haar kast kan, dan staat het er dagen later nog. En dan doe ik het uiteindelijk toch maar weer zelf, omdat ik ook die wasmand weer eens nodig heb.
Wat zouden jullie doen?
Ik wil eigenlijk dat ze gaat uitmesten en dingen weg gaat doen. Maar dan is dochter in tranen, want dit is nog zo leuk en daar speelt ze nog mee etc. Ik weet niet hoe het volgend jaar moet als ze in de brugklas zit, want plek voor haar schoolboeken heeft ze dan niet. En aan haar bureau huiswerk maken kan ook niet zoals het nu is. Er moet dus iets gebeuren, maar wat?

Vera*

Vera*

25-10-2009 om 11:19

Herkenbaar maar anders

Hier een twaalfjarige die van kamer opruimen nooit een hobby heeft gemaakt.
Dat je dochter overal dingen neerzet is leuk, de ene houdt van leeg en opgeruimd en de ander houdt van frutseltjes of geeft helemaal niet om zooi.
Hier zet ik de wasmand met schone was ook in de kamer en die moet de volgende dag met naar bed gaan leeg weer op de gang staan, zoniet is de hele inhoud ook even niet meer beschikbaar voor de kinderen.
In de vakanties moet een kamer 'vakantieschoon' worden gemaakt, dus écht opgeruimd en alles gepoetst. Normaliter ligt er te veel zooi en mag ik blij zijn als ik een mini-stukje kan stofzuigen.
Hier is zoon nu bezig met zijn kamer, al voor de tweede dag, maar hij leest een boek i.p.v. wat aan zijn kamer te doen. Morgenmiddag móet het klaar zijn want anders mag hij niet gaan logeren bij zijn favoriete oma. Ik heb er een hard hoofd in of hij kan gaan.

Stop ermee

je er aan irriteren heeft geen nut.
Ken je gevoel wel mijn dochter is 12 en ook hier een zooi.
Ze heeft nu de afgelopen week wel wat uitgezocht maar eigenlijk is er niks weg maar wel opgeruimd. Ze vond ook ineens heel veel sokken weer terug ...rara hoe kan dat ?
Ik ruim niks op bij haar zelfs haar was pak ik niet, ze komen er vanzelf wel achter als ineens blijkt dat er niks schoon is en wat moet je dan aan??

Ik heb nu met dochter afgesproken dat ze alle rommeltjes en knuffels laat staan maar als ze straks naar het voortgezet gaat ze deze gaat opruimen zodat het meer een tienerkamer word. Het hoeft niet weg maar wel uitgedund en opgeruimd.
Ik hoop dat dat dan werkt en anders zien we wel.
Ze is er wel al achter dat ze geen vriendinnetjes mee kan nemen naar haar kamer want die schrikken zich een hoedje denkt ze...terwijl ik weet dat er meer meisjes zijn die zo'n rommel op hun kamer hebben.

Wat is er mis met

staan op het feit dat ze haar kamer/schone was op moet ruimen. En wel nu! Mijn dochter van 12 moet was wegruimen voordat ze gaat slapen. Mij maakt het op zich niet uit wat voor prullaria ze bewaart, de vloer moet zuigbaar zijn en de vuile was in de wasmand. Wat betreft het bureau: je geeft aan hoeveel ruimte je leeg wilt hebben voor schoolboeken etc. Misschien kun je haar een keuze geven in het beperken van verzamelingen? Koop bijvoorbeeld een speciale bak voor al het playmobil en laat haar opruimen. Hou deze bak op een plaats (bijv. zolder, trapkast, of zorg dat het zo'n bak is die onder het bed past) waar ze er makkelijk bij kan komen als ze er mee wilt spelen. Vraag of er dingen zijn waarmee ze anderen blij kan maken (bijv. weggeven aan een Blijf van m'n Lijf huis, zodat er kadootjes zijn voor Sinterklaas), of ga alvast wat dozen vullen voor koninginnedag die je uit het zicht zet. Van de opbrengst kan ze dan haar kamer opleuken voor het brugklasjaar ofzo.

Astrid

Astrid

25-10-2009 om 14:18

Herkenbaar, maar ik probeer het in de hand te houden.

Bij zoon die in de brugklas zit hebben we al het speelgoed verbannen naar bakken in z'n kamer (achter schotten, want hij zit op zolder), daarnaast 2 planken vrijgemaakt voor schoolboeken. Alleen op echt vrije momenten mag de Playmobil o.i.d. tevoorschijn komen. Zodra er aan school gewerkt wordt moet alles in de bakken. Uit zicht. Kamer moet dan gewoon keurig opgeruimd zijn en is dat dus dan ook. Buro moet ook helemaal leeg. Zoon verzamelt al jaren boeken en vooral atlassen en wetenschapsboeken. En bewaart alle folders van elke vakantie. Hij heeft bv. wel 6 soorten atlassen, die overigens allemaal voor de helft uit elkaar liggen. Het was dus nog een hele klus om 2 planken vrij te krijgen. Het liefst zou ik alle half vergane exemplaren weg doen, maar dat mag ook niet. Bij zoon is het nog redelijk snel opgeruimd omdat het alleen boeken zijn die in de kast moeten (liggen overal op de grond). Die ruim ik dan op omdat ik wil dat ze netjes in de kast staan, zodat ze nog enigszins heel blijven. Is het Playmobil of Lego dan mag hij het zelf in de bak mikken. Bij zoon ben je altijd binnen 5 min. klaar.

Dochters van bijna 9 en 6 zijn velen malen erger. Ze zitten nog steeds op 1 kamer (we zijn al een jaar bezig om een kamer voor de jongste leeg te krijgen) en vooral oudste verzamelt alles wat ze maar tegen komt. Heeft de jongste vooral een overschot aan poppen, poppenbedjes en Barbie spulletjes die allang niet meer in de daarvoor bestemde koffer passen, de oudste verzamelt lapjes, beestjes, papiertjes en noem het maar op. Ze willen heel graag aan hun buro werken (grote tafel), maar hij staat altijd helemaal vol. Ik wil eigenlijk dat alles in de kast of in de laden onder hun stapelbed past. Maar dat kan dus gewoon niet.

1x per week komt de hulp en dan rangschik ik het buro een beetje, want ik weet ook niet waar het heen moet. Hij is dan meestal wel voor de helft leeg. Ik doe wel stiekem ook vaak wat weg. Ik vind meidenspeelgoed, zeker al die grote knutselpakketjes, super onhandig opbergen. Ik haal het meestal meteen uit de verpakking en doe alles in 1 grote bak, maar dat vindt dochter verschrikkelijk, die wil dat alles in de doos blijft totdat ze er mee aan het werk gaat. Doos is alleen tig keer de omvang van de inhoud. Vooral als ze jarig geweest zijn komt er zoveel zooi binnen. De jongste kan goed opruimen, maar de oudste boeit het totaal niet. Ik heb wel hoop dat als de meiden straks apart zitten het er meer opgeruimd uit gaan zien. Alles moet dan in de kast of in de la passen en anders moet het weg.

Met knuffels en poppen e.d. moeten ze elk jaar verplicht een gedeelte wegdoen. Idem met boeken waar ze klaar mee zijn. k wil dat wel een beetje in de hand houden.

Sera

Sera

25-10-2009 om 15:44

Zelf weten

Mijn dochter is ook dol op kleine frutseltjes, beeldjes en heeft een grote collectie poppen en knuffels waar ook nooit wat weg van mag.
Ik heb haar kamer die niet zo heel groot is zo handig mogelijk ingericht. Zo is haar bed iets hoger en daaronder zitten twee laden. Daar past al heel veel spul in. Langs de wand heb ik planken opgehangen voor boekjes en beeldjes.
Als bureau heeft ze een secretaire dus die kan dicht en dan ziet het al er veel opgeruimder uit.
Ik heb met haar afgesproken dat ze afgezien van bureauspulltjes geen andere spulletjes op het bureau heeft staan zodat ze de ruimte heeft om te werken.
Voor haar schoolboeken heb ik een klein boekenkastje in de hoek gezet. Dat kastje is dus alleen voor schoolboeken.
Daarnaast heeft ze nog een grote kast, nachtkastje en boekenkast. Veel ruimte dus om alles op te ruimen.
Ze ruimt elke week zelf haar kamer op. Ze moet ook alles zelf af stoffen en zorgen dat de vloer vrij is. Ik stofzuig haar kamer dan de volgende dag.
Ze ruimt haar eigen schone was in en maakt 's ochtends haar eigen bed op.
Het enige wat ik op haar kamer doe is stofzuigen 1x in de week en 1x in de week haar bed verschonen. Verder af en toe de ramen lappen.
Zij moet dus zelf alles opruimen en ook afstoffen.
Als ze meer spulletjes heeft dan ruimte dan moet ze zelf kiezen welke beeldjes bijvoorbeeld ze neerzet en welke ze opruimt.
Playmobil en lego bewaart ze niet op haar eigen kamer maar dat ligt beneden in de speelhoek. Ze heeft ook speelgoed dat ze wel op haar kamer bewaart. Daarvoor heft ze ook nog een dekenkist aan de voet van het bed. Daar past ook veel in.
Ik vind dat ze zelf mag kiezen hoe ze haar kamer inricht en ik zou haar nooit dwingen om spullen weg te gooien als ze dat niet wil. Zij moet zich fijn voelen in die kamer.
Bij andere kinderen doe ik het ook zo.

Chantelle

Chantelle

25-10-2009 om 17:41

Ik zou...

Ik zou een boekenkast of veel planken (Lack van Ikea) kopen en dáár mag de verzameling in of op staan. Bed, vloer en bureau moeten vrij van rommel zijn. Jij zeurt niet hoeveel er in die kast of op die planken staat...
Mijn kinderen zijn ook redelijke verzamelaars. In de speelkamer en in hun eigen kamer hangen Lack-planken. Als die te vol staat, moet er soms iets weg.

Tango

Tango

25-10-2009 om 20:58

Wij hebben

Deze herfstvakantie beide kinderkamers aangepakt. Echt alles veranderd: nieuwe vloeren, bedden etc. Voordeel was dat de kinderen uit logeren waren, dus dan kun je ook even flink ruimen. Niet overdreven veel weggegooid, maar wel de nodige prullen, mcDonaldsspeeltjes e.d.
Omdat de kamers er nu zo anders uit zien missen de kinderen hun rommeltjes niet eens.
Wat ik erg handig vind zijn hoogslapers. Tangodochter heeft nu een hele hoge met bureau en boekenkast eronder. Verder hebben ze allebei zo'n Ikea-kast met van die plastic bakken erin voor alle playmobil, lego, autootjes enzovoort. Ruimt erg handig op. Op die kastjes staat bij Tangodochter een tv en bij Tangozoon al zijn knuffels. Ook weer netjes weggewerkt.
Tangozoon is ook zo'n verzamelaar. Hij heeft ook nog een ladekastje waarvan de bovenste la vol ligt met prulletjes. Deze heb ik dus flink uitgedund en gelukkig wist hij al van de helft niet meer wat erin zat want hij mist echt niets.
Wij zoeken ook altijd voor koninginnedag al het speelgoed uit wat weg kan. De opbrengst mogen ze zelf houden. Vinden ze prachtig. Dit kun je ook doen door bijv. speelgoed op marktplaats te zetten o.i.d.

calien

calien

25-10-2009 om 21:42

Jullie mening is duidelijk en het is ook meer mijn ergernis. Het is inderdaad haar kamer en zij moet zich er prettig in voelen. Nu vraagt ze al een tijdje om een andere kleur behang (is nu nog roze), dus ik heb meteen maar wat afgesproken met dochter. Voor de zomer of in de zomervakantie zullen we haar kamer omtoveren in een echte tienerkamer. Dan zullen we wat met meubels gaan doen en evt. een bankje of zo. we zullen dan ook zorgen dat ze speciaal ruimte heeft voor haar schoolspullen en dat haar bureau vrij is (playmobil manege eraf enzo). Dochter moet dan ook kritisch gaan kijken naar haar spulletjes en evt. dingen weg doen. Nu heeft ze in de lades onder haar bed ook nog veel spullen van my little pony en barbie waarvan ze nu ook zelf aangeeft dat dat wel weg kan. Voor de vrijmarkt zijn we al lekker aan het sparen, dus wie weet doet ze er nog wel wat bij. Komt dus wel goed. Tot de zomer mag ze het lekker zo houden als het nu is, maar wel de afspraak dat vloer en bed vrij zijn zodat ik ook nog eens kan binnenlopen.
Bedankt voor jullie mening!

Yvonne

Yvonne

26-10-2009 om 12:05

Opruimen als je dochter er niet bij is

Als ik echt een keertje de kinderkamer grondis opgeruimd wil hebben doe ik dat op een dag dat de kids niet thuis zijn. Alle troepjes van de Mc en dergelijke kun je dan zo weggooien zonder dat het ooit gemist wordt. Bij grotere dingen die ik vind dat wegkunnen wil ik het nog wel eens een tijd ergens uit het zicht halen, als ze na een x aantal maanden nog niet hebben gemist kan het weg.

anders

anders

26-10-2009 om 13:05

Hier ook

maar zie weggooien van spullen als ze er niet bij zijn geen optie omdat ik niet kan beoordelen wat rotzooi is en daar ook geen enkel leereffect van uit gaat. Hier wordt zakgeld pas uitgedeeld als kamer is opgeruimd en dat werkt heel aardig verder is het hun kamer: ik hoef er niet te slapen.

Leeftijd

mijn dochter merkt het ook niet als ik een plasticzak met troep heb weggegooid.

En als ze iets nieuws wil dan moet er eerst wat weg omdat het anders niet meer leefbaar is. Helemaal vol zal het hier ook niet worden dan heb ik allang een keer ingegrepen. Bovendien moet het elke week flink opgeruimd worden want dan komt de schoonmaakster die vloer dweilen.

Ik zou eerst eens een paar flinke verhuisdozen door haar laten vullen, kan ze dat tzt gaan verkopen met koninginnedag.

ilsepilse

ilsepilse

26-10-2009 om 20:17

In plastiekzakken

ik heb laatst gedreigd om alles wat op de grond lag in plastiekzakken te doen en 2 weken op zolder te verstoppen ... toen was het ineens opgeruimd :)

Bastet

Bastet

27-10-2009 om 07:04

Kliko

Ik dreig met de kliko.Werkt prima!
bastet

Variatie

Hier een variatie op de plastic zakken: doos op de kast. Ik waarschuw wanneer de kamer opgeruimd moet zijn omdat de hulp komt. Is het niet opgeruimd, dan gooi ik alles in een doos en die doos gaat op de kast in mijn slaapkamer en blijft daar een week staan. In die week kan dochter dingen terugverdienen door extra taakjes uit te voeren (dus naast haar gewone taakjes). Dat is niet verplicht, het is alleen een manier om haar spullen sneller terug te krijgen. Ik moet zeggen dat het al bijna een jaar niet meer is voorgekomen dat er spullen in die doos zitten, dochter weet nu heel goed wat er van haar wordt verwacht en wat de consequenties zijn als ze het niet doet. Maar wij hebben hier weer heel andere problemen ;-)

Siena

Siena

27-10-2009 om 08:24

Calien, herkenning

Hier ook zo'n kind gehad. Stiekum dingen weggooien had echt niet gewerkt, dat had ze beslist gemerkt en bovendien wilde ik dat niet. Dat bewaren heeft ze van haar vader. :) Ze kon echt geen afstand doen van al die spulletjes en frutsels, 'Maar dan is dochter in tranen, want dit is nog zo leuk en daar speelt ze nog mee etc.' zo is het echt. En inderdaad alles vanaf babytijd moet worden bewaard, op een of andere manier hechten ze gewoon aan die spullen. Ik heb dat helemaal niet maar ik heb in de loop der jaren ook in mijn relatie leren inzien dat het wel zo voor ze voelt.
Hier bleek de oplossing om samen regelmatig door al dat gefrutsel te gaan en een deel te selecteren voor opslag. Dus NIET voor wegdoen, maar voor in een doos achter het zolderschot. Dan is het er nog, je kunt er nog bij, als het verlangen groot wordt kun je het pakken.
De praktijk leert hier dan dat dat helemaal niet gebeurt, dat verlangen komt niet. Want die spulletjes zijn natuurlijk helemaal niet meer nodig, het is gewoon het IDEE dat het er nooit meer zal zijn als je het weggooit dat zo rot is. Het idee dat het nog op zolder staat is goed genoeg. En dan, na een aantal jaar, is het voorzichtig wel bespreekbaar: dit staat er nu al zo lang, en je hebt het niet gemist, zullen we dat nu...? Dat werkt, stukje voor stukje.
Zo ben ik al jaaaaaren getrouwd ook. ;D;D;D

Pippin

Pippin

27-10-2009 om 09:47

Haha siena

Bij ons gaat het precies zo!
En dan geeft zoon van elf zijn auto's aan zijn kleine broertje en dan is hij helemaal nostalgisch van een lelijk autootje dat een wiel mist. 'O mam, als ik deze zie, dan weet ik weer hoe leuk ik ermee heb gespeeld!'
Vertederend.

Licht o.t.

Hebben jullie weleens een documentaire over "hoarders" gezien? Ik weet het nederlandse woord er niet voor, ik denk verzamelaars ofzo.. Mensen die NIKS weg kunnen gooien? Vreselijk!

Bastet

Bastet

27-10-2009 om 13:52

Olief (ot)

Ohja,ik werk bij zo'n familie.Hele kamers die ik niet hoef te doen,omdat je er gewoon niks KUNT doen.Nu van lieverlee zie ik wel dat er zowaar een begin wordt gemaakt.....:)Een heel klein beginnetje.....
Bastet

Tops (haha)

Ik vind het wel een mooie reactie van je dochter. Toch handig zo'n dreigende moeder dan hoef je zelf niet naar de kliko te lopen, wordt allemaal voor je gedaan (haha).

Bastet

Bastet

28-10-2009 om 18:06

Voor het raam....

Ik heb weleens niks gezegd,maar achteloos de kliko op het terrasje onder dochters raam gezet.Was afdoende!
Bastet

Siena

Siena

29-10-2009 om 08:13

En calien

het komt goed! Dochter woont nu op kamers en zowaar, dat is goed op orde! (De spulletjes die ze wil bewarewn brengt ze hier thuis :D)

Siena

Siena

29-10-2009 om 08:17

Verschil

Er lijkt een verschil tussen waarom er niet wordt uitgemest. Voor sommigen zoals bij mij, Calien, Pippin lijkt het een punt van geen afstand kunnen doen, emotionele binding met de spullen. Dat is iets anders dan pubers die er te lui voor zijn maar op zich de spullen niet erg zullen missen. Voor die laatste categorie zie ik wel wat ik de kliko-aanpak, voor de eerste categorie niet.

anders

anders

29-10-2009 om 10:56

Sienna

ik zou bij een puber sowieso geen actie: ondernemen gezien hun leeftijd vind ik dat hun kamer prive is. Ik vind trouwens zo`n "kliko" actie eigenlijk weinig respectvol naar je kinderen toe: ik kan niet beoordelen wat voor hun waarde heeft zou het ook niet zo fijn vinden als ze dat met mijn spullen zouden doen. Wij gij niet wil dat u geschied doe dat ook een ander niet.

Bastet

Bastet

29-10-2009 om 14:42

Anders

Het is ook niet erg respectvol van kinderen om zo om te gaan met spullen waar bijv. hun ouders geld voor betaald hebben...
Groetjes,bastet

Lou

Lou

29-10-2009 om 15:32

Bastet

Ik zou ook niet zo makkelijk met de kliko dreigen hoor. Net als anders, uit een vorm van respect voor haar kamer en haar spullen.

Bovendien: als je je kinderen wil leren respectvol met spullen om te gaan geef je met een kliko onder het raam natuurlijk ook niet direct het juiste voorbeeld :-)

Wat ik meer doe is duidelijk maken dat je spullen kwijtraakt als je ze niet op een vaste plek bewaart. En spullen raken nogal eens kwijt hier, dus die les hoort mijn dochter best vaak. Zo probeer ik haar bij te brengen dat een enigszins ordelijke kamer vooral voor haarzelf prettiger is. En ik moet zeggen dat dat wel (een beetje) werkt. Bij het opruimen komt ze dan zelf wel met hier en daar een prulletje dat weg kan. Dochter is pas acht, dat scheelt wellicht. Maar haar kamer is óvervol als we niet op deze manier af en toe gezamenlijk ingrijpen.

groet,

Lou

Bastet

Bastet

29-10-2009 om 18:44

Lou

En bij sommige kinderen is duidelijk maken niet genoeg.Dan kun je praten als brugman,maar er gebeurt niks.Dan kan een lichte hint beter werken.:)
Bastet

Zeker bij pubers

zie ik geen kwaad in dreigen met de kliko als het gaat om verzamelde troep. Kleding en waardevolle spullen gaan uiteraard niet in de kliko maar kunnen wel telkens vanaf de grond geheel zelfstandig (met wat hulp van mij)op zijn bed belanden. Dan is het dus de bedoeling dat hij ze vanaf daar opruimt waar het hoort en zo niet dan is hij sommige dingen ook wel eens voor langere tijd kwijt. Als het gaat om respect voor je kinderen dan verwacht ik ook wel dat ze zich op een normale manier gedragen en netjes zijn op hun (soms) waardevolle spullen zodat ze ook respectvolle benadering verdienen. Respectloos omgaan met hun spullen verdient soms een harde aanpak. Dan heb ik het niet over kneuterige spulletjes van een achtjarige of een geliefde knuffel maar dichtslibbende puberkamers omdat ze te lui (lamlendig) zijn om het op te ruimen.

Lou

Lou

29-10-2009 om 21:13

Bastet

Ik geloof je direct. Maar wat ik me dan toch wel afvraag is: raken ze hun spullen dan niet kwijt en balen ze daar dan niet van? Dat is hier doorgaans juist de voornaamste motivatie om eens wat puin te ruimen. Het lijkt soms meer op gezellig schatgraven dan op stom opruimen.

groet,

Lou

Bastet

Bastet

30-10-2009 om 07:12

Lou

natuurlijk niet,ik heb het nooit uit hoeven voeren!Zoals ik al schreef,achteloos de kliko onder het raam parkeren was voldoende.
Bastet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.