Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
naomie p

naomie p

12-03-2009 om 16:08

Jeetje wat nu! [dochter van 9 heeft geld van mij gestolen]

Onze dochter heeft geld van mij gestolen en heeft daar snoep van gekocht......ze is net 9 jaar!
Vorige week vond ik voor het eerst geld in haar broekzak, 1.50, volgens haar had ze het gevonden,nou dat geloofde ik niet. Na langdurig met haar te hebben gesproken kwam er uit dat ze het van het aanrecht had gepakt, ze wist niet waarom. Nu komt net een buurvrouw mij vertellen dat ze gezien heeft dat mijn dochter in de supermarkt snoep aan het afrekenen was en heeft zichzelf verraden door zich heel schuldig te gaan dragen!
De buuf kwam het mij net vertellen, ze had het toevallig mee gekregen dat ze toen die keer geld van het aanrecht had gepakt.
Ik heb de vorige keer zo'n gesprek met haar gehad, dat ik zo verdrietig was, vertrouwen in je kind kwijt raken is het ergste wat je kan hebben voor mijn gevoel. Er is hier 2 keer per dag snoep, dat moet toch genoeg zijn!
Ze was de laatste tijd ook al zoveel aangekomen, ik snaptte er geen hol van, wou al met haar naar een arts gaan om de stofwisseling te laten nakijken!
Zal wel een chaotisch verhaal zijn, maar ik ben zo geschrokken.
Ik weet ook niet hoe ik haar moet straffen, de vorige keer mocht ze die woensdagmiddag met niemand spelen en op haar kamer blijven.
Ik had echt gedacht dat het een incident was.
Nu heb ik haar sporten afgezegd... ze zit boven......ik weet het gewoon niet hoe ik haar moet straffen?
Ik wil het ook niet aan de grote klok hangen, ze krijgt dan meteen een stempel, ik weet ook niet of ik zoiets op school moet melden!! Hoe denken jullie hier over?
Wij wonen overigens in een piepklein dorpje, kan mij ook niet voorstellen dat ze opgejut wordt door anderen ofzo...
Alvast bedankt, Naomie

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
liora

liora

12-03-2009 om 16:31

Twee dingen

Hoi,

Er zijn twee dingen aan de hand:

1. je vindt dat ze teveel snoept
2. ze heeft geld gestolen.

Voor het snoepen kun je misschien met haar inderdaad eens naar de huisarts gaan, of een goed boekje van de bieb halen over gezonde voeding of zo. En zelf het goede voorbeeld geven!

Voor het stelen zou ik met haar bespreken dat dat echt niet mag. Krijgt ze zakgeld? Zo nee, misschien is dat een goed idee? Kan me wel voorstellen dat je met 9 jaar behoefte hebt aan geld van jezelf.

Groeten,

Liora

koentje

koentje

12-03-2009 om 22:07

Geen paniek

gewoon rustig maatregelen nemen.
Ze heeft twee keer gestolen dus heeft ze laten zien dat ze niet te vertrouwen is. Laat haar dat goed merken: ruim je geld op en hou het bij je, zorg dat ze er niet aan kan komen. Als het om snoep gaat: doe snoep en koek vanaf nu achter slot en grendel!
Vertel haar ook vooral dat je haar niet kunt vertrouwen. Zonder verder boos of naar te doen.

Zorg dat ze het gestolen geld aan jou terugbetaald. Laat haar maar klusjes doen om het terug te verdienen of hou haar zakgeld in.

Straf moet aansluiten op het vergrijp: logisch zijn dus.
Dus, zeker als ze te dik is... wil je alsjeblieft haar sporten niet afzeggen...

Raak verder niet zo in paniek. Het komt echt vaker voor dat een kind op deze leeftijd wat grenzen uitprobeert: laat haar die goed voelen: ze vraagt erom!

MaximeM

MaximeM

12-03-2009 om 23:04

Ook gedaan vroeger

Hoi,

Ik heb vroeger ook wel eens geld van mijn moeder gestolen. Oke, niet veel, het was een dubbeltje en daar had ik een rolletje pepermunt van gekocht. (een heel klein rolletje weet ik nog, met pepermuntjes zo groot als een dubbeltje) ik kwam al kauwend thuis en mijn moeder vroeg wat ik in mijn mond had, en ze had dus meteen in de gaten dat ik geld van haar had gestolen en ik moest de rest van het rolletje inleveren. (ik was zo onder de indruk dat mijn moeder het meteen doorhad, dat ik bijna dacht dat het op mijn voorhoofd te lezen had gestaan (moeders weten alles)
Jaren later heb ik ook nog wel eens een gulden uit een spaarpot staan hengelen (op zijn kop met een mes in de gleuf poeren) en dat hebben ze nooit in de gaten gehad. Ik denk dat het om een gulden per maand/twee/drie maanden ging. En waarom? Zomaar, ik had zelf gewoon zakgeld maar ik denk dat ik het gewoon spannend vond. Daar kocht ik dan snoep ofzo van. Nou ja, op een gegeven moment deed ik dat gewoon niet meer, toen vond ik dat ik dat niet meer kon maken. Heb verder nooit ergens meer gestolen, dus het is niet iets wat sowieso erger zal gaan worden in de loop der jaren hoor. (tenminste niet bij mij)
Ik zou het trouwens nu ook shockerend vinden hoor als mijn kinderen van mij zouden stelen (het ligt hier eigenlijk voor het grijpen) ookal heb ik het zelf vroeger ook wel eens gedaan, je verwacht het gewoon niet van je kinderen.
Als ik nu even brainstorm en denk dat mijn kinderen zoiets gedaan zouden hebben dan zou ik inderdaad zorgen dat het geld niet meer zomaar te pakken is, en ze duidelijk maken dat dit echt niet mag, en ook het gesloten geld laten terug betalen. Misschien zou ik na een paar maanden eens testen of het goed gaat door wat geld te laten slingeren in de hoop dat het blijft liggen.

Succes
Maxime

Niet leuk

Ik kan me je verdriet en schrik goed voorstellen, je wilt toch graag je kind kunnen vertrouwen.

Ik zou het zeker niet op school zeggen, maar eerst met haar praten. Waarom heeft ze het gedaan, is ze opgejut, vindt ze dat ze te weinig snoep krijgt, vond ze het spannend om geld te stelen...

Ook zou ik duidelijk maken dat ik meer verdrietig dan boos zou zijn, misschien maakt dat indruk?

Sterkte ermee!

Jolijt

Jolijt

13-03-2009 om 09:38

Ik zou

me ook meer zorgen maken over haar gewicht en over het feit dat ze kennelijk zo'n drang naar eten/snoep heeft dat ze ervoor wil stelen dan over het wegnemen van het geld zelf. Geld en snoep voor haar bestwil veilig achter slot en grendel.

anoniem

anoniem

13-03-2009 om 10:53

Stelen

Ik heb vroeger geld gestolen van mijn ouders. Kocht er bergen snoep voor. Waarom? Ik werd gepest, had geen vriendinnetjes en kocht zo klasgenootjes om toch maar iemand mee te krijgen om te spelen. Het is een paar keer uitgekomen en ik heel veel straf gehad, maar dat hielp niet. Het onderliggende probleem werd niet opgelost, laat staan herkend. Toen kon ik mijn ouders niet vertellen waarom ik het deed, maar achteraf en toen was ik allang volwassen, ben ik er achter gekomen. Ik vertel je dit omdat er wellicht bij je dochter meer aan de hand is.

sabje

sabje

13-03-2009 om 12:53

Ik ook

Ik heb vroeg ook geld gestolen eerst uit mijn vaders portemonee om sneop te kopen en later uit mijn broer zijn spaarpot ook om snoep te kopen.
mijn ouders hebben ,toen het uit kwam dat ik geld had gestolen uit mijn broers zijn spaarpot,mij genegeerd ik moest nadenken en ik hoorde even niet bij de familie.
Waarom ik het deed aandacht,mijn ouders waren altijd met zichzelf bezig.
Het wil natuurlijk niet zeggen dat dat bij jou dochtertje geld maar misschien er een reden voor.
wordt ze gepest,zit ze lekker in haar vel ?
Blijf vooral met haar praten denk ik ik kan mij voorstellen dat je erg schrikt ervan
sterkte ermee

geschokt

geschokt

14-03-2009 om 17:05

Vertrouwen

Ik kan me goed voorstellen hoe geschokt je bent. Hoe het vertrouwen geschaad is. Mijn dochter deed het ook, op die leeftijd. Ze pikte geen geld, maar snoep. Bij die ene keer bleef het niet. Ik zorgde ervoor dat ik geen geld meer rond had slingeren, ging met haar terug naar de winkel (ik schaamde me rot) zij beloofde het nooit meer te doen. Jammer genoeg klopte dat niet.

Jesse_1

Jesse_1

14-03-2009 om 20:38

Snoepen

Nog even: dat een kind graag wil snoepen betekent niet automatisch dat er met het kind iets mis is (pesten, onzeker oid).
Zelf nam ik bij mijn ouders altijd stiekem koekjes uit de kast, gewoon omdat ik koek superlekker vond!
Jesse

naomie p

naomie p

15-03-2009 om 12:02

Het verhaal.......

Nou, we zijn een paar dagen verder. Donderdagavond kwam het verhaal er al uit....ze geeft aan dat ze het geld van haar zakgeld heeft gepakt, ze heeft rond de 40 euro, kan best 42 of 47 euro zijn kan het dus niet meer precies controleren. Ik geef haar het voordeel van de twijfel en denk dat het dus haar zakgeld is, dat maakt het voor mij minder erg.
Ik heb als regel dat ze best dingen van haar zak-verjaardagsgeld mag kopen, maar in overleg met mij.Na lang praten heb ik er uit gekregen dat ze het al vaker heeft gedaan, maar waarom ze het doet vind ik wel schrijnend.
Onze dochter is vorig jaar blijven zitten, na heel veel strijd met school en ons... hebben ze toch doorgezet, heb hier vorig jaar ook over gepost. Ze heeft hoogstwaarschijnlijk dislexy, volgende week krijgen we eindelijk de uitslag ( na maanden) wat haar ook erg frusteerde....maar wij als ouders vonden het zeker geen reden om te blijven zitten, maar dit is een andere discussie.
Ze koopt dus snoep om het uit te delen aan haar "oude klas" die laten haar steeds meer in de steek, die gaan verder met hun eigen klasgenootjes. Zelf vind ze dat vreselijk, maar op deze manier vinden ze haar "aardig"en krijgt ze nog aandacht van haar oude vriendinnen. Ik kon wel huilen hoe ze het mij vertelde, en ik begrijp het ook wel, maar het is nog steeds niet de weg om het zomaar stiekem te doen.
Gezien haar postuur van de laatste maanden, zie ik dat ze niet alleen maar uit deelt maar er zelf ook van snoept.
Ze sport 4 keer per week, erg fanatiek, wat ze zelf allemaal wil ( samen met nog de vriendinnen van haar oude klas) Ze eet weinig omdat ze bijna niets lekker vind....2 keer per dag wat lekkers, dus ik stond op het punt om met haar naar de HA te gaan voor haar figuur de laatste tijd........
We hebben gepraat, maar een oplossing heb ik niet voor haar... ze heeft wel wat aansluiting met haar "nieuwe klasgenoten"maar het leeftijdverschil is gewoon heel groot. Onze dochter is juist wat voor met haar ontwikkeling, ze is in dec. 9 geworden, en veel van haar nieuwe klas moet nog 8 worden....De interesses zijn gewoon anders......ze vind het allemaal te kinderachtig!!
Lastig, ze is een paar avonden vroeg naar bed geweest en naar een leuke verjaardag van haar tante moest ze thuis blijven.... de straf is nu over, maar het vertrouwen is nog niet terug. Jullie bedankt voor het mee denken,
groeten Naomie

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.