Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Jongste naar vo

we hebben vier kinderen en onze jongste gaat na de vakantie naar het VO.ze gaat havo doen en heeft er heel erg veel zin in.er bekruipt mij een gevoel van weemoed,nooit meer zomaar even binnenlopen in de klas,nooit meer alle leraren kennen,nooit meer precies weten wie haar vriendinnen en klasgenoten zijn,ze wordt groot ,ons *kleintje*.
wie herkent dit gevoel?

Monique D*

Monique D*

02-05-2009 om 13:04

Vo = loslaten

Dit heeft te maken met het bekende "loslaten". Een nieuwe fase breekt aan. Je kind gaat alleen met de fiets of openbaar vervoer naar de nieuwe school die verder ligt, krijgt te maken met verschillende leerkrachten, waarvan één jouw contactpersoon is (de mentor) je kent de vrienden/vriendinnen niet meer die je zo vertrouwd waren omdat je regelmatig je hoofd binnen de klas laat zien of als ze met elkaar buiten of binnen spelen, ze hebben geen hulpmoeders meer nodig (behalve in de ouder- of medezeggenschapsraad), kortom je moet je kind meer loslaten in deze nieuwe fase. En dan komt er ook nog bij dat het kind dan ook gaat puberen.. ze kan dan een heel ander kind worden. Ook voor het kind is het spannend, een zware tas mee naar school, de school is niet meer om de hoek, meer huiswerk dan op de basisschool, nieuwe kinderen... de overgang kan pittig zijn, maar het is wel een boeiende ervaring voor jouw als ouder en het kind. Tja, kleine kinderen worden groot.. dat zelfde gevoel had ik ook toen mijn kinderen van de creche naar de basisschool (groep 1/2) gingen.
Voorlopig kan je nog genieten van de basisschool, ik heb begrepen dat er nog 3 kinderen daar nog op zitten? Dus het afscheid van die school is zal nog een paar jaren duren, zeker als je gewend bent om de basisschool in- en uit te lopen.
Groetjes van Monique (moeder van dochter (12) in groep 7 en zoon van 14 (2e klas VO, ook Havo).

sus-anne

sus-anne

02-05-2009 om 14:36 Topicstarter

Al 18 jaar

18 jaar geleden bracht ik de oudste twee kinderen (tweeling)voor het eesrt naar de basisschool.
de middelste is 11 jaar gelden voor het eerste gegaan,en de jongste dus 8 jaar geleden.
en hoewel ik het steeds moelijk vond als er 1 naar het VO ging,had ik altijd nog in mijn gedacht,er zijn er nog meer die op de basisschool zitten,maar nu de jongste er ook af gaat,is het definitief,geen basisschoolkind meer hier in huis,en dat stemt me een beetje weemoedig.
en ik hoop de eerste tien jaar nog niet op kleinkinderen daar ben ik nog niet aan toe en mijn kinderen ook nog niet

Martien

Martien

04-05-2009 om 11:54

Ik vind voor oudste al behoorlijk moeilijk

Hoe wordt het dan over 2 jaar als jongste dan haar zus zal volgen.
Ik zit met een behoorlijke knoop in de maag als in aan het vo denk.
Sterkte in het afscheid nemen van de basisschool!
Groetjes
Martien

Marmar

Marmar

04-05-2009 om 13:37

Blij, alleen dat fietsen....

Tja, jongste is nog steeds 11 jr maar gaat in september naar VO. Het is een heel stuk fietsen. Dat zal haar prima afgaan zoalng het goed weer blijft maar ik moet nog zien hoe het gaat als het straks najaarwintr wordt...
Verder ben ik blij dat ik als moeder straks niets meer te maken heb met een basisschool. Beide dochters hebben op prima functionerende scholen gezeten maar toch ligt dat instituut me niet. Dat 'zomaar binnenlopen' is niets voor mij. De inzet van ouders waar basisscholen makkelijk op rekenen (overblijfmoeder, leesmoeder, computermoeder, vervoer, anderszins meehelpen....) heeft me altijd erg verbaasd. Ja, ik ben betrokken maar hoe kan ik die dingen nu combineren met fulltime werk (als alleenstaande moeder)? Moeilijk dus. Ik had soms het gevoel dat er van me werd verwacht dat ikzelf ook deelnam aan het schoolleven, als 'stuk van mijn kind', terwijl zij en ik toch echt ons eigen leven en identiteit hebben.
Ook heb ik meegemaakt dat de scholen totaal niet adequaat omgingen met onverwachtte situaties of calamiteiten. En kinderen dan maar naar huis stuurden. Dan heb je het wel over soms nog heel jonge kinderen...
Plus dat de kwaliteit van het onderwijs op zich soms wel erg te wensen over liet.
Nee, ik vind het VO een verademing (ervaring met oudste).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.