Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Johanna Jannetje

Johanna Jannetje

19-05-2009 om 12:29

Kinderfeestje, hond en eigenares

dag allemaal, ik moet alleen even mijn hart luchten, maar ben ook wel benieuwd wat jullie zouden doen.
Op het feestje van mijn zoon afgelopen zaterdag in het Amsterdamse Bos liep er opeens een loslopende hond tussen de kinderen. Een van de gasten ging argeloos het beest een paar stukjes van zijn brood geven. Meteen begon de eigenares van de hond te schelden op het jongetje! Zomaar zonder enige inleiding. Niks vriendelijk vragen ofzo. Ik wilde het feestje niet bederven door ruzie te maken met de dame in kwestie, maar wilde toch het jongetje wel beschermen, dus benaderde de vrouw rustig en vroeg wat ze ervan zou vinden als ik zo tekeer zou gaan tegen haar hond, waarop zij vroeg wat ik zou doen als zij mijn kind zomaar ging voeren. "Ik zou vriendelijk vragen daarmee te stoppen." zei ik.
Vervolgens heeft mijn man alle kinderen meegenomen naar een andere plek in het bos, een klein eindje verder, wat we toch al van plan waren.
Wat moet je nou met zoiets? Ik snap al niet dat iemand een hond los laat lopen tussen al die kinderen, en dan ook nog zo schelden tegen een kind! Hij was natuurlijk helemaal beduusd, durfde de hond niet eens meer te aaien!
Nou ja, het is voorbij. Ik ben mijn verhaal kwijt.
Wat vinden jullie daar nou van?
Johanna

Guinevere

Guinevere

19-05-2009 om 12:40

Gestoord

Dat mens is gestoord. Zo ga je idd niet tekeer tegen een goedbedoelend kind. Ik kan niets zeggen over het loslopen van de hond, wellicht was dat daar toegestaan?
Ik vind dat je het goed hebt opgelost, laat het verder lekker los!

Mijn zus,

zou ook zo kunnen reageren, ben ik bang. Ze is niet gestoord, maar heeft geen kinderen (Niet bewust) en kan zich totaal niet verplaatsen in kinderen.

was het een blonde dame met een wit/bruin/zwarte hond?

groetjes Akka

Tirza G.

Tirza G.

19-05-2009 om 15:59

Dat het kind

de hond daarna niet meer durfde te aaien, is wel mooi winst. Een onbekende hond aaien is nooit een slimme zet.

Tirza

Pippie

Pippie

19-05-2009 om 19:18

Ach

Ik zou ook balen van zo'n manier van reageren. Nergens voor nodig. Maar wie weet wat voor rotdag ze al had. Even wat mogelijkheden ;-) (ik pas me in de stijl aan, spreek me wel aan)

1. net die ochtend heftig ongesteld geworden, en nog doorgelekt ook

2. Iemand ernstig ziek in de familie

3. het buurkind had een bal in de ruit geschopt met die bal (na 100 keer waarschuwen)

4. Ze was zelf jarig, maar haar man en kinderen waren haar vergeten

5. Ze was net afgewezen voor een baan waar ze zo op had gehoopt

6. ....

en toen kwam dat kind dat een broodje aan haar hond gaf...

Ik vind dat je goed gereageerd hebt. Vooral om het feestje leuk te houden. en ook goed dat je het hier even opgooit, dan ben je er weer van af (toch?)

Pippie

Tirza G.

Tirza G.

19-05-2009 om 21:52

En vergis je niet

Hondeneigenaren kunnen buitengewoon spastisch reageren op het voeren van hun hond. Net zoals wij het ook niet leuk vinden als wildvreemden eten in onze kinderen douwen. Deze hond had duidelijk nog een opvoedpuntje om aan te werken: géén eten accepteren van vreemden.

Tirza

Lynna

Lynna

20-05-2009 om 07:26

Happen

Die dame deed onbeschoft maar het jongetje deed gevaarlijk. Ik heb een golden retriever, een schat van een beest, heel erg lief, maar als je dat beest gaat voeren is het zo'n gulzigaard dat hij rustig in je handen hapt. Als het kind daardoor gewond zou raken is het opeens mijn schuld terwijl ik daar helemaal niets aan zou kunnen doen. Ik hoop dat het jongetje hier wel wat van geleerd heeft, hij moet altijd van vreemde honden afblijven. Hoe lief ze ook lijken.

Hier haak ik dus af

..als je je hond los door een kinderfeestje laat lopen kun je eisen stellen? Aan kinderen?

Weer wat geleerd.

Zelfs in het verkeer worden andere verkeersdeelnemers er voortdurend op geattendeerd dat kinderen onverwachte dingen doen en dat je daarop moet anticiperen. Maar hondenbezitters die hun hond niet aan de lijn houden hoeven dat niet. Hmmm.. ik denk dat er ff een artikeltje in het BW gewijzigd moet worden want tot nu toe is de aansprakelijkheid voor je eigen loslopende dier toch nog iets anders geregeld.

Natuurlijk bereik je het meest met leven en laten leven, natuurlijk is het verstandiger als kinderen niet zomaar honden voeren. Dan maar alle kinderen aan de lijn?

Maar lynna

Een hondeneigenaar moet er toch gewoon voor zorgen dat een hond niet door ene picknick heenrent? Zeker als je er bezwaar tegen hebt dat je hond gevoerd wordt, dan fluit je hem terug.
ik vind het zo de omgekeerde werled hoor. Honden mogen gaan waar ze willen, dwars door een picknick heen rennen enz enz.
Ik heb een keer meegemaakt dat ik met mijn kinderen aan het picknicken was, een hond rende er op af en vart de koekejs op. Kinderen helemaal overstuur.
Leuk dat er gebeiden zijn waar honden los mogen rondlopen, maar dat wil niet zeggen dat ze niet in de gaten gehouden moeten worden.

Verder

ben ik het helemaal eens met de posting van Rodebeuk

Lynna

Lynna

20-05-2009 om 09:21

Kinderen en honden onder controle

Ik ging er in mijn posting wel vanuit dat de kinderen op een losloopplek voor honden waren. Want anders overtreedde die mevrouw gewoon de regels.

Maar verder blijf ik erbij dat je natuurlijk je hond onder controle moet hebben, maar ook dat kinderen moeten leren dat ze echt van een vreemde hond moeten afblijven. Johanna vond het sneu voor het jongetje dat hij daarna de hond niet eens meer durfde te aaien. Tsja, dat jongetje moet gewoon never nooit een vreemde hond aaien.

Lynna

Ik ben het met je eens dat je je kinderen moet leren dat je geen vreemde honden mag aaien of voeren. Dat leer ik mijn kinderen ook. Alleen: kinderen (zeker jonge kinderen) zijn onvoorspelbaar. Daarvoor zijn het kinderen. Als je niet wilt dat je hond door kinderen geaaid wordt of gevoerd dan zorg je er voor dat de hond niet dwars door een kinderfeestje rent. Los van het feit of honden er los mogen lopen of niet. Sowieso vind ik het niet kunnen dat ene hond dwars door een feestje heen rent. Terug fluiten dan.
Ik laat mijn kinderen ook niet door een picknick heen rennen als we ergens zijn. Ook al mogen mijn kinderen daar loslopen ;)
Het heeft er ook mee te maken dat je iets niet verstoort.

Pelle

Het is bijna onmogelijk oom een grasveld te vinden waar geen honden mogen loslopen.
Het Haagsche Bos bijvoorbeeld heeft een hele leuke speeltuin met ernaast een grasveld, leuk om te picknicken. Helaas mogen daar ook honden loslopen.
Nu woon ik in Zoetermeer en het eerste grasveld waar honden niet mogen komen moet ik nog tegen komen.

Linda99

Linda99

20-05-2009 om 13:14

Nog vervelender

Ik was niet lang geleden op het Scheveningse strand met een vriendin, 1 kind van mij en 2 van haar. Zij had een bal meegenomen en de kinderen liepen er alledrie heel enthousiast achteraan. Ook een hondje die in de buurt was ging dat doen. Hond ging alleen aan de haal met de bal en heeft hem uiteindelijk ook stuk gebeten. Het heeft mijn vriendin heel veel moeite gekost om de vrouw die de hond (en een hele berg andere honden) aan het uitlaten was in te halen. En hoe ze reageerde: oh da's niet mijn probleem dat die bal stuk is.

Ter aanvulling, de kinderen speelden op het stuk strand waar honden NIET los mogen lopen. We zaten we heel dicht bij het hondestrand, dat wel.

Ben nog verbaasd over de gebeurtenis. Drie verdrietige kinderen en die vrouw liep gewoon door......

liora

liora

20-05-2009 om 13:25

Belachelijk

Hoi,

Belachelijk van die vrouw. Ik vind dat een kind inderdaad onvoorspelbaar gedrag kan vertonen, en een volwassene moet daarop anticiperen. Of het nou in het verkeer is of bij je hond of waar dan ook.

En ik vind dat overal waar mensen kunnen picknicken honden aan de lijn zouden moeten.

Ik vind honden lieve beesten, maar de eigenaars zijn meestal vreselijk.

Liora

Pelle

dan bof je. Ik woon vlakbij een leuk park. Maar in het hele park mogen honden los. Ik bedenk me daarom wel 10 keer voor ik er ga wandelen met mijn kinderen. Ik vind het erg jammer.

En nog

in bovengenoemde park: honden mogen daar dus los, maar dat wil miet zeggen dat dat park alleen voor honden en hun eigenaren is! Die instelling stoort mij een beetje.
Ik was er een keer (ik woonde er net en wist nog niet beter;) en een hond rende op een jongen af van een jaar of 10. Dat joch was doodsbang voor die hond en dat was overduidelijk, hij begon te huilen e.d. De hondeneigenaar deed niets om haar hond terug te roepen, pas toen ik er wat van zei. Maar ze maakte wel de opmerking: honden mogen hier los. Ja daag, dat wil niet zeggen dat anderen maar last moeten hebben. Ook kinderen mogen er komen, ook bejaarden, vul maar in. Het is geen iegendom van honden!

Hillary

Hillary

20-05-2009 om 14:03

Maar hoe krijg je dan je hond onder controle?

Er wordt hier steeds gezegd, dat je je gewoon je hond onder controle moet hebben. Helemaal mee eens natuurlijk. Onze hond is nu 6 maanden, een pup dus nog, maar wel een flinke. Hij moet nog heel veel leren, vaak luistert hij best wel, maar soms opeens niet. Ik probeer juist ook los lopen te oefenen, want uiteindelijk wil ik hem als hij volwassen is toch ook goed onder controle hebben. Daarvoor volgen we ook cursussen enzo. Ik laat hem nu het laatste stuk naar huis (alleen een steegje) loslopen na de eerste ronde, dan weet hij dat hij eten krijgt en is niet af te leiden. Verder ga ik soms een recreatiegebied in en laat hem dan los lopen als ik verder geen mensen, honden of paarden zie. Meestal zie ik een andere hond eerder dan hij en lijn hem aan. Maar laatst zag ik opeens twee ouders met een pony aan de hand en een kind erop, maar intussen had de hond ze ook gezien en stoof erop af voor ik had kunnen reageren. Wij als een gek erachteraan rennen en roepen, maar niets hielp meer. Gelukkig hadden de ouders de pony's goed onder controle en ik heb me uiteraard geexcuseerd, maar voelde me flink opgelaten.
Maar ja het is een pup en een hond moet net als een kind ook alles nog leren. Ik vind dat best lastig, wil anderen niet tot last zijn, maar wil ook dat hij op termijn een goed opgevoede hond is.

Hillary

Ja zal best lastig zijn om een hond (zeker een pup) onder controle te houden. Maar jij doet ten minste nog je best en lukt het niet dan bied jij je excuses aan. Dat scheelt al de helft vind ik. Maar vaak wordt 'ongewenst' gedarg van honden afgedaan als: nou hij mag hier toch los.
Daar val ik over.

Coco

Coco

20-05-2009 om 14:48

Sommige hondeneigenaren....

Ik moest om op mijn werk te komen iedere dag van het station door een park heen lopen. Op een keer kwam er een hele grote modderige hond op me af lopen en sprong enthousiast tegen me op. Ik vind honden best leuk, maar mijn hele jas zat onder de modder. De eigenaar deed dus helemaal niets om het te voorkomen. Ze keek me alleen aan met een vertederde blik van "vind je het niet schattig dat mijn hond jou zo leuk vindt dat hij tegen je opspringt?"
Ik heb geen flauw idee of honden daar los mochten lopen, maar dat vind ik eigenlijk helemaal niet ter zake doen.
Als je een peuter hebt die onder de modder zit en die vervolgens omstandig een voorbijganger gaat knuffelen ga je dat toch ook niet aanmoedigen?

Tirza G.

Tirza G.

20-05-2009 om 14:52

Jullie hebben gelijk

Het park (of uitlaatveld of whatever) is geen vrijbrief voor tomeloos gedrag van honden. Dat las ik echter niet zo in het stukje van Johanna Jannetje, die had het over een hond die ineens tussen de kinderen liep - en waarbij één van de kinderen hem stukjes brood ging voeren.
Dat komt op mij tamelijk "rustig" over, niet als een kalf dat door de picknick heendavert, maar meer als een vriendelijk hallo-hallo-jammie-lekker-brood exemplaar.
Wat de eigenaresse misschien het gevoel gaf dat de kinderen "hondenlokkers" waren.

Tirza

Wat zijn jullie netjes

Zo'n loeder dat loslopend te dicht bij mij of mijn kroost komt krijgt gewoon een trap.

Dirksmama

Haha, ik zou soms wel wilen, maar durf niet. Straks word ik nog gebeten...

Tirza

Dus als je ergens aan het picknicken bent ben je een hondenlokker?
Ik maak uit het bericht niet op dat de kinderen die hebben naar zich toe hebben gelokt met ene stukje brood.
En ook al komt die hond zoals jij het beschrijft rustig even 'buurten' dan nog geeft het die vrouw geen pas om zo tekeer te gaan. De hond komt toch rustig of niet een picknick 'verstoren'. Die eigenaresse had die hond al veel eerder moeten terug roepen.

Maylise

Maylise

20-05-2009 om 17:26

Niet netjes

Dat de hond losloopt op het veld lijkt me normaal als loslopende honden daar zijn toegestaan. Dat de hond bij de picknick in de buurt komt vind ook niet raar. Natuurlijk mogen andere mensen ook van het veld gebruik maken maar dat een hond dan ook in de buurt kan komen lijkt me logisch. Dat geeft verder ook niet.

Kind zag hond en vond hond lief dus geeft hem een broodje. Had kind inderdaad niet moeten doen maar kind is nog maar een kind en weet misschien helemaal niet dat je een hond die je niet kent geen eten mag geven of mag aaien. Misschien hebben zijn ouders hem dat nooit verteld. Dat is kind niet aan te rekenen.

De eigenaresse van de hond gaat IMHO de fout in op het moment dat ze zo tegen kind loopt te schreeuwen. Dat doe je niet bij een klein kind wat het goed bedoelt en misschien iets onhandigs doet. Dat is gewoon onaardig en niet sociaal. Heeft niks met de hond verder te maken maar dat is vind ik niet de juiste manier waarop je met andere mensen omgaat.

Als eigenaresse nou rustig even aan kind had uitgelegd waarom het niet zo'n goed idee is om een hond een broodje te geven hoewel het natuurlijk heel lief is dan had ze op een positieve manier het kind wat kunnen leren zonder dat kind er een vervelend gevoel aan over zou houden.

Het verhaal heeft wat mij betreft ook weinig met de hond op zich te maken maar wel met het soort agressief-assertieve houding die je helaas wel vaker tegenkomt bij mensen. Ik vind het niet kunnen om op zo'n manier tegen een kind wat niks kwaads in de zin heeft en niet beter weet tekeer te gaan.

Maylise

Tirza G.

Tirza G.

20-05-2009 om 20:24

Precies

Maylise, dát bedoel ik :-)
Zoals ik al eerder schreef, hondeneigenaren kunnen behoorlijk hysterisch reageren als iemand hun hond voert. Maar dat neemt niet weg dat ze dat wel effe normaal kunnen brengen.

Tirza

Moes

Moes

21-05-2009 om 09:26

Hond en kinderen: dirksmama en sharon*

Zo Dirksmama, dat is stoer: "Zo'n loeder dat loslopend te dicht bij mij of mijn kroost komt krijgt gewoon een trap." Ik heb een hond en ik heb kinderen. Er is een hiërarchie: de kinderen (alle kinderen, niet slechts die van mij) staan 'boven' de hond (al zal een hond dat met kinderen tot een jaar of 14, 15 niet automatisch zo ervaren, uitgaande van zijn roedel). Maar ik ga altijd uit van een respectvolle 'relatie' tussen beiden (doe ik met mensen onderling ook overigens. Dus: hond zo goed mogelijk opvoeden zodat-ie begrijpt wat wel en niet mag (en dat gaat wel eens mis) en kinderen zo veel mogelijk vertellen over 'de hond' en 'hoe er mee om te gaan' (en ook dat gaat wel eens mis). Hond is nooit een vriendje, maar een 'tamme wolf' met 'gebruiksaanwijzing' en díe moet je kennen. Relatie is zo'n raar woord nog niet dus, volgens mij ook niet als het om 'vreemde' honden gaat. En 'loeder' en 'gewoon een trap' komen in mijn vocabulaire als het gaat om respectvol en relatie niet voor. Nooit. Maffe en wat agressieve reactie wat mij betreft; misschien ooit iets traumatisch meegemaakt, want zo 'ken' ik je van het forum helemaal niet, althans, niet als het kinderen betreft. En Sharon*, jammer dat je niet aan 't wandelen gaat met je kinderen, want dan kun jíj degene zijn die hen vertelt hoe 'het werkt met honden' (ja, ook dat onvoorspelbare stukje van ze), zodat ze weten dat ze a) honden niet moeten voeren, b) honden niet moeten aaien, c) honden 'gewoon moeten negeren' en d) als het een onopgevoede (of even 'over de grens gaande') hond is, netjes de eigenaar er op aanspreken (zeker als die zich niet aan regels over los- of vastlopend houdt; en deze regels zijn vaak te vinden op de site van de gemeente waar je woont, dus dan weet je meteen of het mag, los of niet, en heb je een poot om op te staan in het gesprek dat dan ontstaat). Poeh. Groeten van Moes.

Moes

Oh ik ga wel wandelen met mijn kinderen hoor alleen niet in dat park omdat het volzit met honden. Ik vind dat niet prettig als er steeds honden op ons afgerend komen en aan de handen van mijn dreumes likken of als mijn 3-jarige zich aan mij vast klampt omdat er ineens een joekel van ene reus uitgelaten op hem afkomt (nee, hij is niet bang voor honden, maar wel als er een hele grote op hem af komt rennen).
Hoe kom je er overigens bij dat ik mijn kinderen niet leer dat dat je honden niet mag aaien of voeren? Dat doe ik dus wel! Hier in de buurt komen ze genoeg in aanraking met honden en als ze er een willen aaien vragen ze hat altijd omdat ik hen dat geleerd heb.
Over netjes aanspreken van hondeneigenaren. Dat heb ik meerdere malen gedaan, reacties zijn dan echt niet altijd even positief.
Ik weet nog een keer dat mijn zoon van 3 doodsbang werd toen er een gigantisch grote hond (weet even het merk niet meer, maar was echt heeeel groot) naar hem toen rende. Ik vroeg vriendelijk aan de eigenaar of hij zijn hond even bij hem kon houden omdat mijn zoon zo bang was. Werd ik uitgescholden voor een hysterische trut die haar kinderen slecht opvoedde en ze bang maakte voor honden...

Jade

Jade

21-05-2009 om 11:11

Dirksmama,

"Zo'n loeder dat loslopend te dicht bij mij of mijn kroost komt krijgt gewoon een trap."

Dat je er niet van gediend bent dat kan natuurlijk (niet iedereen houdt van honden), maar een hond dan maar een trap te geven slaat helemaal nergens op (mits de hond niks doet natuurlijk).

Ik neem aan dat je het over honden hebt die strontvervelend zijn als ze bij je komen?? Sowieso is het zo dat als een hond bij je opspringt je de knie omhoog moet houden, vinden ze niet leuk.

Overigens vind ik het gemak waarmee je schrijft "gewoon een trap" nogal een agressieve benadering.

Jade

Jade

21-05-2009 om 11:26

Mijn honden....

....lopen alleen los als het mag (bijv. ergens in een bos is een stuk waar ze los kunnen en mogen lopen zonder mensen te hinderen).

Mijn honden zijn ontzettend lief, maar het zijn en blijven dieren, die (net zoals kinderen;-)) onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen.

Honden horen onder appèl van hun baasje te staan. Kunnen ze dat niet dan vind ik dat ze vast moeten.

Jade

Jade

21-05-2009 om 11:29

Johanna,

ik vind dat je het goed hebt opgepakt. Die vrouw is niet helemaal lekker in haar hoofd als ik het zo mag zeggen. Zomaar een kind uitschelden vind ik belachelijk.

Ik snap wel dat ze niet wil dat iemand haar hond voert (dat wil ik ook niet bij mijn labrador, die heeft gevoelige darmen), maar om zo belachelijk te reageren slaat nergens op.

"..., durfde de hond niet eens meer te aaien!"

Zomaar een hond aaien is niet verstandig, hoe lief ze ook lijken:-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.