Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

buzz

buzz

16-07-2011 om 14:39

Links of rechts, paar vraagjes, heel verhaal

Mijn docher is 14 dagen geleden 4 geworden.
Bij het afrondings gesprek peuterspeelzaal stond dat ze lings was.
Nu teken ik nogal met ze (knutselen tekenen enz enz)
En ik was van mening dat ze nog steeds net zo vaak rechta als lings haar pen potlood stift vastpakt, en zelfs ompakt, of overpakt.
Hoe kan die juf nu weten dat ze lings is? is daar een truckje voor om daar achter te komen, of zou ze daar toevallig altijd met de zelfde hand tekenen. En waarom thuis dan niet?
Ik ben dislecties, en 2 handig (schijnt met elkaar te maken te kunnen hebben)en mijn hesenhelfden werken zo een beetje het zelfde, is geconstateerd toen ik 7 was. Dat is natuurlijk al een hele tijd geleden, en de oderzoeken en wetenschap is natuurlijk al een stuk beter, dus ik weet niet als ik me nu zou laten testen nog steeds het ene met het andere temaken heeft. Maar wat ik wel weet is dat het erfelijk is.
Op welke leeftijd horen kinderen uiterlijk een voorkeurs hand te hebben? Kan dit nog komen? of is die tijd al voorbij en is ze ook tweehandig net als ik.

Valkyre

Valkyre

16-07-2011 om 19:37

Het kan ook best zijn

Dat je kind ook tweehandig is, en niet links. Ik vind het een beetje raar dat die juf dat zegt - dat is toch nog helemaal niet van belang nu? Een kind gaat als het goed is vanzelf een voorkeur voor links of rechts ontwikkelen. Als zij dat nu al tegen je kind zegt (ik weet niet of dat zo is), dan kan het gebeuren dat je kind zich daar krampachtig aan gaat houden.

Zelf schrijf ik met links, maar schilderen (zowel op doek als op de muur) doe ik vaker met rechts. Eten doe ik ook "gewoon" (mes rechts, vork links). Toen ik leerde schrijven, schreef ik alles in spiegelbeeld - dat ging vanzelf weer over.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Valkyre

Valkyre

16-07-2011 om 19:41

Oh ja

Pas als het kind gaat schrijven kun je duidelijke voorkeur gaan zien. Maar zelfs dan kan die voorkeur nog veranderen. Kortom: juf is 1. erg voorbarig en 2. niet op de hoogte van wetenschappelijk onderzoek/vakliteratuur op dit gebied.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

buzz

buzz

17-07-2011 om 07:36

gelukkig, dan ga ik me verlopig nog g een zorgen maken om dislectie, (is ook nog niet aan de orde natuurlijk) maar ik ga wel tegen haar niewe kleuterjuf zeggen dat ze zeker nog niet lings is, dat raportje over haar gaat naar de bassisschool namenlijk als uitgangspunt. Met de rest ben ik het wel eens.
Ales gaat haar goed, behalve dat ze vaak heel erg haar best doet om haar zin te krijgen, en dat ze dan onbenaderbaar is. Ik wens haal kleuterjuf sterkte toe haha.
Dank jullie voor de info!

m ik

m ik

17-07-2011 om 09:36

Vroeger ...

Vroeger schreef ik ook met links én rechts. Er is mij toen rechts aangeleerd (iedere keer er op geattendeerd mijn pen/potlood in mijn rechterhand te nemen), omdat dit makkelijker is als je schrijft (niet met je hand over je schrift heen en zo)
Schrijven kan ik nu alleen nog met rechts, maar een aantal andere dingen kan ik met beide kanten

Vic

Vic

17-07-2011 om 14:23

Linkshandig

Bij mijn jongste had ik al vanaf de peutertijd het idee dat ze linkshandig is. Ze wisselde toen ook wel af, maar deed net iets meer met links. Op school (gaat naar groep 3) wordt ze nu behandeld als linkshandige, en ze schrijft en kleurt ook met links. Knippen doet ze wel met rechts.

buzz

buzz

17-07-2011 om 19:52

Ik zelf

kan alles rechts en lings, maar ik heb zo mijn maniertjes, eten doe ik hoe het bestek ligt, op een schoolbord schrijf ik rechts op papier lings, knippen rechts. Maar het is wel onhandig dat ik rechts en lings niet uitelkaar moet houden ik moet er over na denken, met autorijden is dat onhandig met de weg uitelggen, ik moet altijd even voelen waar mijn horloge zit dan weet ik welke kant welke is. Omdat dit met mijn dislectie temaken scheint te hebben dacht ik dat dit misschien een voorteken was dat zij dat ook heeft. Maar goed het kan dus nog alle kanten op gaan als ik het hier zo lees.
We zien het wel maar ik meld het wel ff aan de juf.

Wel doorgeven

Het is altijd wel heel belangrijk om door te geven aan de leerkracht wanneer 1 van beide ouders dyslectisch is. Maar meestal vragen ze dit zelf al, of moet je het invullen op het inschrijfformulier.
Dingen waar je zelf ook op kunt letten.
Kent ze alle kleuren al, of heeft ze moeite om deze te onthouden?
Rijmen
Dagen van de week, gisteren, morgen, etc (maar dit is meer groep 2)
Maar een echte voorkeurshand wordt pas in groep 2 bepaald eigenlijk. Dan moet het wel ongeveer duidelijk zijn. Daarvoor gewoon zelf laten uitmaken. Je kunt later wel een beetje gaan aansturen op een bepaalde kant, wanneer ze zelf niet kiest.

mijk

mijk

18-07-2011 om 16:35

Zoon was uitgesproken links

vanaf dat hij een jaar of anderhalf was. Ook de creche viel dat op. We hebben bewust ook rechts veel aangeboden maar gaf je hem een potlood in de rechterhand pakte hij hem meteen over. Hij is nu 9 nog steeds helemaal en totaal links. Het kan dus wel zo vroeg maar dan zou het jou zeker ook opgevallen zijn!

Mijk

Hier zoon vanaf dag 1

hij duimde links, kleurde links en is nog steeds links (nu 8). Grappig is dat hij wel weer rechts muist als hij achter de pc zit.

Jongste doet alles door elkaar heen, maar lijkt voorkeur voor rechts te krijgen. Is het tegenwoordig belangrijk?

Sascha2

Sascha2

18-07-2011 om 23:43

Dochter

Mijn dochter is ook uitgesproken linkshandig. Mijn man ook. Dochter is nu vijf jaar oud, maar bij haar was het overduidelijk al eerder te merken. Alles gebeurt uitsluitend met links. Mijn jongste dochter is nu bijna twee jaar en zij heeft soms wekenlang een voorkeur voor links, soms wekenlang een voorkeur voor rechts. Oudste en derde zijn beiden rechtshandig. Ik ben overigens tweehandig.

Sascha2

Sascha2

18-07-2011 om 23:45

Urslau

Of het belangrijk is weet ik niet. Mijn moeder was er verbolgen over dat het rapport van dochter niet vermeldde dat ze linkshandig is. Ze vond dat maar wat vreemd, want volgende leerkrachten zouden dat toch moeten weten. Huhm, ik deel die verontwaardiging niet, want het is overduidelijk dat dochter linkshandig is, hoeft niet in een rapport te staan :)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.