Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

marijke

marijke

10-07-2011 om 23:02

Met de oppas naar een pretpark

Wat zouden jullie doen?
Het is vakantietijd en we moeten nog twee weken werken voordat we op vakantie gaan. De afgelopen tijd hebben mijn man en ik het heel druk gehad, tijd voor elkaar schoot er altijd bij in. De zoon van vrienden van ons past regelmatig op, een aardige knul van 17. Hij heeft vakantie en geen vakantiebaantje. Nu had ik bedacht dat hij op een woensdag of vrijdag (een van ons beiden is dan vrij) samen met onze dochter naar een pretpark kon gaan en dan kunnen wij samen ook een dagje weg. Mijn man vindt dit belachelijk; je laat je kind toch niet met een ander kind naar een pretpark gaan! Met de trein en de bus! Hij is 17, dochter is 10. Ik vind dat dit wel kan. Ik was zelf 14 toen ik met mijn broers van 13 en 15 naar Slagharen ging, met de trein en de bus. Ok, de tijd mag dan anders zijn, maar hij is 17 en we kennen hem langer dan vandaag. Zijn ouders vinden het goed.
Wat zouden jullie doen?

Vic

Vic

10-07-2011 om 23:33

Lijkt me wel

Ik vind de reden wat apart, waarom ga je niet met je man een avond uit eten met een oppas thuis? Maar op zich lijkt het mij geen probleem als een 10-jarige met een (verantwoordelijke) 17-jarige naar een pretpark gaat. Tijdens schoolreisjes worden 10-jarigen ook vrij gelaten in pretparken, en dan zijn ze met leeftijdsgenoten. Het grootste probleem zou dan de treinreis + bus zijn, maar dat is voor een 17-jarige ook wel te doen, lijkt me. Ik zou haar wel een telefoon mee geven, voor het geval ze elkaar kwijt raken in het park.

Nee

Ik voel je vraag waarschijnlijk verkeerd in......, maar ik lees dat kind de storende faktor is en daarom naar het pretpark mag........Als jullie weinig tijd voor elkaar gehad hebben, is er misschien ook weinig tijd als gezin geweest...Ga lekker zelf met het kind naar het pretpark.
En nee, zo'n onderneming met alleen een 17- jarige.
mamsa

Evanlyn

Evanlyn

11-07-2011 om 10:28

Hangt van oppas af

Als de oppas betrouwbaar is en goed met je dochter overweg kan, en pretparken zijn helemaal niet jullie ding, zou ik het doen. Ik ben de school ook altijd dankbaar dat ze met schoolreisjes naar die vreselijke pretparken gaan, zodat wij dat niet ook nog eens hoeven te doen. Dan sleuren wij ze wel mee naar musea, concerten en het bos.

Daar komt nog bij dat een 17-jarige jong en sterk genoeg is om er achteraan te sjouwen en te rennen, dus het lijkt me veiliger dan met stel oververmoeide ouders.

Mijn 17 jarige zoon

Hoi

Ik heb een zoon van 17 en zou het wel verantwoord vinden om hem met een tien jarige op pad te sturen, mits beiden dit natuurlijk leuk vinden. idd telefoon mee voor het geval dat.

Snap het niet

Als die knul goed genoeg is om thuis op te passen kan ie dat ook in een pretpark lijkt mij. Komt nog bij dat het oppaskindje al tien is en echt niet in zeven sloten tegelijk zal lopen, als het nou nog een peuterpubertje was... Wat ik een beetje mis in het verhaal is wat oppas en dochter zelf van het idee vinden. Als ze er allebei voor te porren zijn zou ik er helemaal geen problemen mee hebben, wellicht is het wel veel leuker om met zo'n jonge knul naar een pretpark te gaan dan met twee duffe ouders ;-) .

tonny

tonny

11-07-2011 om 13:50

Kan wel

Als ze het allebei zien zitten en als je hen allebei vertrouwt, waarom niet? Waarom moet een kind persé met eigen oiders naar een pretpark?

Iemand van 17 is voor de wet een kind, in die zin heeft je man gelijk, maar om hem nu meteen ongeschikt te vinden voor zo'n onderneming vind ik wat te kort door de bocht. Reist die jongen vaker met OV? Gaan er geen andere vrienden mee?

Toen oudste zoon 17 was en zijn zusje 11 zijn ze samen met bus, trein etcetera naar Scheveningen geweest, zandsculpturen, film - wij waren een weekend weg met een vereniging. Het was een leuk uitstapje en ze hebben er nog een goede herinnering aan.

Wilma

Wilma

11-07-2011 om 17:10

Geen denken aan

En al helemaal niet als ze eerst nog met de bus en de trein ofzo moeten.

Gewoon zelf lekker gaan met je kind en een avond ofzo met je partner iets doen als die jongen gewoon thuis op je kind past.

Tineke

Tineke

11-07-2011 om 17:47

Natuurlijk wel

Ik kan geen reden bedenken waarom niet.
Maar ja, ouders van 'grote' kinderen zien de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van hun 15/16/17-jarigen. Ouders van kleine kinderen hebben wellicht een ander beeld.

Ja hoor

ik zou ze dat makkelijk toevertrouwen. En voor je dochter is het veel eluker als de oppas wel overal mee in gaat!( beter als een papa en eenmama die nergens in willen zou ik zeggen)

Uhm

"Maar ja, ouders van 'grote' kinderen zien de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van hun 15/16/17-jarigen. Ouders van kleine kinderen hebben wellicht een ander beeld"

Uhm... mijn oudste is tien hoor, lol. En toen ik zelf tien was ging ik wel alleen met de trein en de tram naar mijn oma in Duister Amsterdam, daar had ik geen oppas voor nodig. Andere tijden, andere zeden, okee. Maar ik zou niet weten waarom ik mijn tienjarige niet met het OV naar een pretpark zou laten gaan in het gezelschap van iemand die al duidelijk heeft bewezen die verantwoordelijkheid te kunnen dragen.

Annet

Annet

11-07-2011 om 21:25

Ik denk dat het ov voor veel mensen de drempel is

Voor ons niet, oudste van 13 reist ook al 2 jaar zelfstandig met het ov. Tuurlijk, eerst zonder overstappen, nu ook met.
Als je dat niet gewend bent, lijkt het heel eng.
Ik zou mijn bijna 9-jarige ook laten gaan met een 17-jarige oppas die ik vertrouw. Ik ben ervan overtuigd dat het voor een 10-jarige veel leuker is om naar een pretpark te gaan met een 17-jarige dan met je ouders.

liora

liora

12-07-2011 om 07:11

De neezeggers

Tegen de neezeggers: wat is er mis mee dat man en vrouw samen een leuke dag hebben en kind iets met oppas gaat doen? Hoezo als ze weinig tijd voor elkaar hebben gehad, zullen ze ook als gezin weinig tijd hebben gehad? Dat zijn allemaal aannames.

Ik lees hierin toch dat het niet 'hoort' om oppas te regelen als je zelf vrij bent.

Liora

Puck

Puck

12-07-2011 om 08:22

Wilma, waarom dan niet

Wilma, je roept wel heel stellig dat dat in geen geval doorgaat, maar het zou leuk zijn als je dat ook eens onderbouwt, zo hebben we niets aan houw posting in de discussie.
En wat mezelf betreft: als het een betrouwbare oppas is en ze kunnen goed met elkaar overweg dan zou ik het geloof ik wel goed vinden. Leuk toch, zo'n dagje uit.
Liora: "Ik lees hierin toch dat het niet \'hoort\' om oppas te regelen als je zelf vrij bent" Dat gevoel heb ik ook wel eens. Heel soms gaan onze kinderen gewoon na school naar de BSO zodat Puckman en ik een dag samen wat kunnen gaan doen. Sterker nog: eens per jaar regelen we oppas (meestal in de vorm van oma) zodat wij samen een lang weekend weg kunnen. Heerlijk!

Hangt van 17 jarige af, maar ja hoor!

Hier heb ik dat al gedaan. De 17 jarige was hier een zeer betrouwbare en zelfstandige neef. Al moet ik wel toegeven dat ik ze wel heb gebracht en gehaald. Vroeg in de ochtend en laat in de avond opgehaald.
En inderdaad, neef is veel leuker als gezelschap, want hij gaat overal in. Dan ga ik met jongste iets anders doen, want die vindt net als ik achtbanen verschrikkelijk tot gewoon niet leuk.
Iedereen een top dag!

Mijn angst zou zijn

Op zich kan het prima, een 17-jarige die met het ov met 10-jarige naar een pretpark gaat. Mijn angst zit meer in de verhalen die ik net iets te vaak heb gelezen over tieners die andere tieners lastig vallen/in elkaar slaan in de Efteling. Maar ik zou het wel aandurven ondanks dat.
Ik vind het wel vreemd dat veel mensen zeggen dat het voor een kind leuker is om met de oppas op stap te gaan, dan met de ouders. Dat geloof ik niet zo. Het is ook leuk, maar niet persee leuker.

Liora

Ik heb het mijn kinderen hypothetisch voorgelegd en zij zouden het fijner vinden dat wij als ouders mee zouden gaan.
Het is inderdaad een aanname en wel, omdat in mijn gezin de tijd als gezin als eerste komt. Het is wel zo dat ik de oudste nu soms naar boven stuur als ze later lijkt te gaan als ons...zodat we private moment hebben.
Ik zou me als kind gedumpt voelen, dit is niet wat mijn kinderen zeiden, maar de jongste vroeg wel wat wij dan gingen doen.
Ik kan het me wel voorstellen ( en ken het ook) als kinderen door omstandigheden alle energie van je vragen en een time out nodig is, maar dat lees ik niet.
( Ik vind het ook vreemd dat ouders kinderen tussenschools en naschools over laten blijven terwijl ze thuis zijn......)
mamsa

Puck

Puck

12-07-2011 om 10:38

Mamsavan2

waarom zou je je gedumpt voelen als je als kind eens bij de BSO of overblijf bent als je moeder/vader thuis is.
Ben jij van mening dat je leven altijd en overal in de erste plaats om de kinderen draait en dat dat ten koste mag gaan van je eigen interesses en behoeftes?
Zo zie ik het namelijk wat jij schrijft. Waarom is het vreemd als ik een dagje alleen met Puckman zonder kinderen op stap ga? Dat is toch geen dumpen (en gelukkig voelen onze kinderen dat ook niet zo). Behalve ouders zijn we ook maatjes, vriendjes en willen we wel eens iets leuks doen zonder de kinderen. Heb jij ook nooit een oppas zodat jullie 's avonds een keer uit eten/naar de film/theater whatever kunnen? Dat is in mijn ogen precies hetzelfde als je kind een keer naar de BSO laten gaan terwijl jij iets voor jezelf doet.

Fianna

Fianna

12-07-2011 om 10:59

Waarom mogen ouders niet een dagje zonder kind op pad?

Tjee, ik vind er echt niks mis mee dat ouders een dagje wat voor hunzelf willen doen terwijl kind met een oppas naar een pretpark gaat. En oh wat zielig dat het kind naar een pretpark moet ;)
Ik snap het punt niet zo en dat kinderen zich dan gaan afvragen wat je gaat doen en het niet leuk vinden, tja en? Kinderen moeten ook leren dat ouders dingen kunnen en willen doen zonder hun kinderen.
En het argument liever als gezin, tja dat ligt er ook maar aan hoe vaak je naar een pretpark gaat en hoe leuk de ouders zelf pretparken vinden (heb je ouders die nergens in willen, dan is het miss al minder).
Ik kan me juist voorstellen dat een kind van 10 het wel interessant vindt om met iemand van 17 op pad te gaan. Ik kan me van vroeger herinneren dat ik dat nl wel vind. Ging ik met wat buurmeisjes van een jaar of 15/16 naar Scheveningen (ik was 8 of 9).
Het enige bezwaar wat ik zou hebben is wat FayW zegt. Ik zou ook wel bang zijn dat de jongen van 17 slachtoffer zou kunnen worden van getreiter of agressie van andere pubers.
Maar verder, leuk hoor als je een betrouwbare tiener als oppas hebt. ZOu ik ook willen!

Wilma

Wilma

12-07-2011 om 11:19

Puck

Het kwam even als eerste reactie kennelijk. Je hebt gelijk, enige onderbouwing is wel op z'n plaats.

Ik ga een van onze situatie uit. Ik woon best ver van welk pretpark dan ook en de dichtstbijzijnde zijn de Efteling of Fantasialand (Duitsland) en allebei zijn gróte parken vind ik. Vanuit hier moet je dus best even rijden, met het openbaar vervoer wat meestal dan ook nog door diverse redenen zo omrijdt dat je nog langer onderweg bent maar dat terzijde.

Ik ken geen een 17-jarige zelf aan wie ik 't zou toevertrouwen, dus ik heb daar echt totaal geen goed gevoel bij. Dat is puur uit eigen ervaring, ik zou wel wíllen dat ik er een paar kende, gewoon om mijn beeld bij te stellen. Ik geloof jullie wel als jullie schrijven dat jullie kind 't aankan, maar ik ken ze niet persoonlijk snap je.

Daarbij zijn mijn beide kinderen niet zo heel erg ondernemend, dat scheelt ook wel denk ik. Misschien is oudste, nu twaalf, over een jaar ineens wél ondernemend en kijk ik er dan wel weer anders tegenaan.

Het is dus puur een gevóel van mijzelf, ik zie een zeventienjarige voor me die zelf dingen gaat doen en mijn kind ergens laat wachten. Zulk soort dingen. Bij het laatste schoolreisje, even terzijde, had een groepje kinderen uit groep drie een stagiaire als begeleider en die liet 't groepje dus rustig met z'n allen op een bankje zitten terwijl hij in de achtbaan ging. En dan ben je dus nog met een groepje.

Als je er als ouder zélf een goed gevoel bij hebt, moet je het doen, maar IK zou 't niet doen.

Oh ja, en Liora, ik heb niet echt een not-done-gevoel bij een oppas huren als je zelf wat leuks overdag gaat doen met je man, maar IK zou in dit geval zelf met ze naar 't pretpark gaan, om bovengenoemde redenen, en dan een keer 's avonds met m'n man wat leuks doen en de kinderen met de oppas thuis.

Wilma

Wilma

12-07-2011 om 11:24

Mamsavan2 en pelle

Ik heb hetzelfde als wat jullie schrijven. Wij zouden ook gewoon liever als gezin gaan. En ik weet haast zeker dat ze het met ons net zo leuk hebben als met een oppas. Hier gaat net als bij Pelle ook m'n man met oudste in wat attractiedingen die jongste en ik dan weer niks vinden. En zo hebben we allemaal een leuke dag.

Wilma

Wilma

12-07-2011 om 11:26

En net even aan m'n kinderen gevraagd

en die zeiden als eerste "waarom gaan jullie dan niet gewoon leuk mee". Ik enigszins neutraal gezegd dat papa en ik dan iets voor onszelf willen gaan doen en nog zeiden ze allebei dat ze dat niet leuk leek. "Dan gaan we liever een andere keer als jullie ook meegaan".

Zo zit ons gezin dus in elkaar kennelijk ;-).

Puck

De kinderen zijn een belangrijk deel van ons leven, maar we cijferen onszelf daar niet voor weg. We passen de agenda's aan, want de kinderen zijn ook niet altijd thuis ( sport, spelen, feestjes, school).
Enne, nee, zomaar een oppas vragen. Ik moet diep denken wanneer ik voor het laatst alleen met mijn man op stap geweest ben, buiten uitnodiging voor een feest of zo om waar ik oppas voor nodig had. Uh, Ja, rond het regelen van een uitvaart.
Ik realiseer me dat dit een situatie is die gegroeid is door medische omstandigheden van een kind. We lieten de zorg alleen aan een ander over als 1 van ons binnen redelijke tijd thuis kon zijn en uit logeren heeft wel een paar jaar geduurd. Daarbij willen we de oppas niet te zwaar belasten. En onze relatie is daar heus niet slechter van geworden hoor.
mamsa

Fianna

Fianna

12-07-2011 om 12:26

Gezinsgebeuren, hoezo?

Dan zou je als ouders nooit eens iets leuks met zijn tweeen mogen doen? Dat snap ik niet zo goed.
En nogmaals, het ligt helemaal aan de situatie, of je straks als gezin een tijd vrij bent in de vakantie en wat leuke dingen met zijn allen gaat doen en misschien wel op vakantie of dat je nooit met zijn allen wat onderneemt. Ik begrijp ook niet waarom een pretpark een gezinsding zou moeten zijn.
Overigens hebben mijn man en ik als jaaaaren niks met zijn 2-en gedaan, maar zou het graag willen ;)

Puck

Puck

12-07-2011 om 12:36

Gezinsbegeuren sluit iets samen doen toch ook niet uit

Ik snap ook niet zo waarom een pretpark persé een gezinsgebeuren moet zijn. Ik zie het meer als extraatje NAAST gezinsuitjes. Ik vind gezinsuitjes ook erg belangrijk en leuk, maar soms wil ik gewoon lekker met zijn 2-tjes wat doen. En ik snap ook heel goed dat als je een gezin met een extra-zorgkind hebt je dat minder makkelijk aan andren over laat, idem dito voor een gezin met kleine kinderen. Dat gold voor ons ook zo, in ide periode waren we ook zelden samen weg, maar zeker nu de kinderen wat groter zijn vind ik het juist een toevoeging dat wij soms samen weggaan zonder kinderen. Het komt bij ons ook niet in de plaats van iets dat we anders met het gezin zouden hebben gedaan, het is gewoon een extra iets.

Tirza G.

Tirza G.

12-07-2011 om 12:41

Puck

Je schrijft:
Ben jij van mening dat je leven altijd en overal in de erste plaats om de kinderen draait en dat dat ten koste mag gaan van je eigen interesses en behoeftes?
///////
Ja, dat ben ik van mening. Het belang van mijn kinderen gaat altijd voor mijn belang. Maar dat gééft niet, ik offer me niet op. Belangen van andere mensen zijn toch niet per definitie tegengesteld aan je eigen belangen? Ik kan mezelf zijn waar de kinderen bij zijn, ik heb interesses die ik ook wel met kinderen kan delen en behoeftes? Wat zijn nou behoeftes? Toen de kinderen jonger waren was dat zoiets als: op m'n gemak naar de WC met de Libelle. Of uitgebreid douchen. Ik vind 'behoefte' daar dan weer wat heavy voor klinken.

Tirza

Maylise

Maylise

12-07-2011 om 12:58

Als ik betreffende jongen goed zou kennen en vertrouw dan zou ik er geen probleem mee hebben. Ik heb zelf een zoon van die leeftijd en ik zou hem rustig met zijn jongere zus en/of jongere broer een dag op stap laten gaan. Dat zou ik volkomen vertrouwen. Het komt ook wel eens voor dat mijn kinderen samen iets gaan doen zonder ons erbij. Ik vind dat altijd wel fijn. Soms willen de kinderen perse ergens heen wat ik niet zo leuker vind dus ideaal als er een oudere broer of zus (of in dit geval oppas) mee zou willen.

Zelf vind ik pretparken best leuk voor een dagje maar mijn man bijvoorbeeld heeft er echt een enorme hekel aan. Voor zowel man als de kinderen zou het een veel betere oplossing zijn als de kinderen samen of met een oppas naar het pretpark gaan en man relaxt thuis blijft of iets anders gaat ondernemen.

Puck

Puck

12-07-2011 om 13:05

Zo heavy bedoel ik het ook niet tirza

Natuurlijk gaan ook bij mij de belangen van de kinderen voor. Juist nu de kinderen wat ouder worden en we daardoor ook makkelijker een dagje of een paar uurtjes voor onszelf zonder kinderen kunnen pakken merk ik dat ik daar wel bij vaar. Niet dat ik het vreselijk gemist heb toen we dat nog niet deden, maar ik vind het toch een verrijking (al klinkt dat ook weer zo heavy"). Extra krent in de pap? Is dat een goede omschrijving misschien?

Sluit me over het algemeen aan bij tirza..

... en voel het nooit als opoffering. Wij doen eigenlijk altijd alles samen als gezin. Met zijn tweetjes uit met oppas thuis vind ik niet eens leuk.
Maar, er komt een moment van loslaten. En inderdaad zoals, dacht ik, Puck ook schreef, je kinderen krijgen andere voorkeuren dan jij.
Oudste vindt pretparken het einde, net als neef, en die twee zijn helemaal gelukkig samen. Goed voor het zelfvertrouwen, "ik ben groot want ik mag alleen met neef op pad".
Zo is het voor mij een stap(je) naar de volwassenheid van zoon. Het wordt langzaam tijd om ook iets zelf te ondernemen. Hij was toen 11 en heeft gevraagd of hij dat deze zomer weer mag (nu 13). Hij vond het helemaal geweldig.

Maylise

Maylise

12-07-2011 om 18:44

Opofferen

Ik vind het niet erg om een keer iets te doen wat ik minder leuk vind en dat mijn kinderen wel leuk vinden. Zoals bijvoorbeeld bij een voetbal wedstrijd kijken of naar een veel te drukke braderie gaan of iets anders. Het zijn geen dingen die ik voor mijn plezier doe maar als de kinderen er nu lol in hebben dan is het ook weer niet zo'n ramp om dat een keer te doen.

Echter als ik zeker weet dat mijn kinderen ook heel leuk samen (of met een oppas) naar die drukke braderie kunnen en dat even leuk vinden als met mij gaan dan zou ik het wel zo regelen dat ik mee ga. Alle partijen tevreden.

Ik heb door de jaren heen heel wat uitjes gedaan met de kinderen naar plekken die ik niet zo interessant vind. Dat zie ik ook niet als een opoffering verder. Dat is wel groots gesteld. Als er een praktische en leuke oplossing voor handen ligt zoals in dit geval zie ik niet in waarom de moeder er geen gebruik van zou maken.

Overigens ga ik zelf ook graag alleen met mijn man weg. De laatste jaren komt daar ook steeds meer ruimte voor natuurlijk nu de kinderen steeds groter worden. Toen ik alleen kleintjes had vond ik het trouwens ook heel fijn om er een keer tussenuit te kunnen gaan met alleen man.

Maylise

Maylise

12-07-2011 om 18:45

Niet mee ga

Dan zou ik het wel zo regelen dat ik NIET meega moet het natuurlijk zijn. Dus dat zij met elkaar of met een oppas gaan en ik iets anders kan doen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.