Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Asa Torell

Asa Torell

16-11-2008 om 20:04

Op visite, hoe doen jullie dat?

Vandaag waren we op kraamvisite met de kinderen (4 en 1) mee. Dat ging echt helemaal niet, we konden zo ongeveer geen woord wisselen. Met een dreumes die bovendien moe is, is dat misschien niet gek. Maar ik vroeg me wel af wat ik eigenlijk van mijn kleuter mag verwachten...
Zoon (4 dus) was aan 1 stuk door aan het klagen dat ie het niet leuk vond en ergens anders heen wilde en met mij iets wilde doen en nog honger had en nog een beschuitje wilde en gazomaardoor. Het was natuurlijk ook saai voor hem, al had ie voor zichzelf een speelgoed mee genomen. Dus ik snap het wel. Maar ik vroeg me toch af of het beter kan, en zoja hoe.
Dus als iemand een goede op-visite aanpak heeft, dan hoor ik het graag! Bij dingen die voor zoon leuk zijn, zou ik denk ik voor 'hou op of we gaan naar huis' als aanpak van gezeur kiezen, maar nu was dat natuurlijk niet zo'n effectief dreigement. (we zijn uiteraard evengoed vrij snel weer gegaan ;-) ).

Z0nnetje

Z0nnetje

16-11-2008 om 20:17

Voorbereiden...

maar dat heb je al gedaan.. speelgoed mee. Uitleggen dat het misschien niet leuk is, maar dat je hij wel meegaat en zich lief gedraagt. Met zijn eigen speelgoed gaat spelen ofzo.

En wat hier bij kind 3 nog wel eens wil helpen is aankondigen 'dat ze hier ook een gang hebben'. Is het gedrein zo over, want op de gang zitten is niet leuk, thuis niet en ergens anders ook niet. Bij gebrek aan gang wil ik ook wel eens een enkele reis auto voorstellen. Mag hij daar even in afkoelen en vrolijk worden.

Als hij vervelend wordt en niet ophoudt... dan dus wel op de gang zetten. Heb ik hier hooguit 1 of 2 keer moeten doen. Zoon is nu 5,5 en het gaat al beter.

Laatst was ik echter met kind 2 en 3 bij een kledingwinkel. Duurde hooguit 15 minuten waarvan ze er zeker 13 hebben geklaagd dat het zo verschrikkelijk was... aarggh... in de auto maar weer even een flinke preek gehouden...

Van de week moesten ze alle 3 mee naar de notaris ivm overdracht huis en ze hebben zich als zeer welopgevoede heren gedragen :-) Notaris zal wel gedacht hebben... hoe doen ze dat met 3 jongens... haha..!

Het is niet altijd te voorspellen of ze zich netjes gedragen, wel merk ik hier dat goed voorbereiden en uitleggen welk gedrag je van ze verwacht (en niet zeggen welk gedrag je niet wilt zien... dat blijft meestal hangen.. :-)) het beste helpt. En ook bij anderen consequent zijn in 'op de gang' zetten.

suc6

Niet meenemen

Op kraamvisite neem ik ze meestal niet mee. Tenzij ik weet dat er (op het kraamadres) kinderen van hun leeftijd zijn om mee te spelen of het aan de andere kant van het land is en ze dus niet anders kunnen dan meegaan. Ik heb veel familie die op minstens anderhalf uur rijden bij ons vandaan woont.

Ook met winkelen neem ik ze zelden mee tenzij we gewoon voor "de leuk" even de stad in gaan of ik schoenen voor ze moet hebben en dan gaan we altijd met zijn allen. Kan papa opletten en mama schoenen uitzoeken met 1 van de 3. Vind het anders ook zo'n gedoe om ze alledrie mee te nemen.

En voor andere visite: tja, ik heb nou eenmaal 3 kinderen. Die zijn niet altijd braaf en rustig, vooral de jongste (anderhalf) moet gewoon in de gaten gehouden worden en iedereen waar ik op visite ga weet dat dus neem ik aan dat er ook rekening mee gehouden wordt. En anders hebben ze inderdaad "ook hier een gang". Werkt hier ook nog steeds prima.

Asa Torell

Asa Torell

17-11-2008 om 13:53

Bedankt

Ja, beter voorbereiden, dat had ik moeten doen. Het is hier om de hoek en zoon heeft het vaak over die mensen, dus het was niet zo'n doordachte actie, ik dacht dat ie het wel leuk zou vinden (voorzover ik iets erover dacht). Daarom ook met de kinderen gegaan, inderdaad laat ik ze ook vaak thuis.
Wat ikzelf bovendien wel een lastig punt vind, is dat de gang hier voor echt wangedrag zoals slaan e.d. is gereserveerd. Voor zeuren doe ik het liever niet. Zowiezo probeer ik zoveel mogelijk alternatief te straffen, dus door bijv. naar huis te gaan of zoon volgende keer niet mee nemen. Maar ja, bij zulke momenten als bij dit bezoek, heb ik dan even geen handvaten om er direct iets tegen te doen.

Dropke

Dropke

17-11-2008 om 17:46

Positief

Hier helpt het enorm als na een vervelend uitje, een leuk uitje komt. Dus : Als jullie lief zijn, dan gaan we daarna nog naar het bos, of een ijsje eten, of...vul maar in. Van te voren wel heel duidelijk aangeven wat verstaan wordt onder lief gedrag. Je kunt niet verwachten dat ze uren netjes stil gaan zitten, maar zo kun je een kraambezoek redelijk laten verlopen. Gaan ze echt de fout in dan gaat het niet door. Dan is er het probleem dat wij er drie hebben en dus de een wel netjes de afspraken na kan komen en een ander niet. Dan kunnen ze dus alle drie een (klein) uitje verdienen. Als de kinderen niet echt mee hoeven, niet doen !

Gr Dropke

Hier een 5jarige

waarbij het besproken wordt dat niet hij even de aandacht krijgt, maar de persoon bij wie je op visite gaat.
En idd, speeltje, tekenbord of zo meenemen. Gaat doorgaans goed.

Nouja zeg

kinderen moeten dat toch gewoon leren???

hier gaan (4,5 en bijna 3) gewoon mee op visite, winkelen, als ik naar de dokter moet etc. We zijn net verhuisd, dus niet echt een mogelijkheid om ze ergens te laten, maar dat heeft tot zover nog niet echt een probleem opgeleverd.

soms zijn ze vervelend, dan worden ze toegesproken en meestal is het dan ook wel weer klaar, zoniet, dan volgen er consequenties.
Meestal spreek ik vantevoren af dat er iets leuks volgt (park, boekje lezen, puzzelen, tv kijken) als ze zich netjes gedragen, zoniet, dan niks leuks erna

Ik bespreek wel vantevoren wat er verwacht word.
succes

Iets meenemen

maar dat had je inderdaad al gedaan.

hier gaan ze overigens ook gewoon mee uit eten (niet naar hele sjieke restaurants, maar naar gewone leuk, grieks, italiaans, indiaas), dat wil ik ze ook graag leren.
En dat vinden ze echt superleuk

Tango

Tango

18-11-2008 om 10:42

Kinderen meenemen

Ik ben het ermee eens dat kinderen het moeten leren mee te gaan op visite enz. Doe ik ook en de ene keer gaat het beter dan de andere. Laatst had ik een verjaardagsvisite van een 3-jarige (op woensdagochtend, beide kinderen hadden studiedag). Oudste van 7 mocht dus ook mee, maar tjonge jonge wat liep ze te klagen. Heb haar daarop aangesproken en dat hielp wel enigszins. Later thuis nog op teruggekomen. Dat het niet aardig is dat je zegt dat je de taart niet lust en het snoepzakje niet leuk vindt en dat die ouders proberen hun best te doen, maar het niet iedereen naar de zin kunnen maken.
Uit eten en naar de dokter vind ik een ander verhaal. Uit eten gaan doen wij vooral met z'n twee├źn. Met de kinderen hooguit een pannekoekenrestaurant.
Naar de dokter voor mezelf neem ik de kinderen echt niet mee. Laatst was ik met oudste naar de dokter en had de jongste mee. Ik kon nauwelijks een gesprek met de dokter voeren omdat de jongste steeds achter het scherm ging kijken naar alle spullen van de dokter en ook nog even een keer het licht uit deed (schakelaar zat op kinderhoogte). De dokter sprak hem zelf ook nog even toe, nou dan voel je je niet zo'n erg goede moeder........

Tango (beetje ot)

naar de dokter doe ik ook liever niet, maar zoals ik zei, niet echt veel mensen die ik ken (nog niet), dus lastig om ze ergens te laten (jongste (bijna 3) dan, oudste is naar school). Maar meestal luistert ze wel goed en loopt niet te klieren

Uit eten: Vind je dan niet dat ze dat ook moeten leren?
Zonder negatief te willen klinken vind ik het heel nederlands om kinderen alleen mee naar een pannekoekenrestaurant en mcdonalds te nemen. Ik merk ook dat hier (in engeland) en ook in zuidelijke landen restaurants veel meer zijn ingesteld op kinderen. hier kun je op veel plekken kindermenu's krijgen (en dan geen vissticks of knakworst met friet, maar een kindervariant van een volwassenportie. Of 2 borden bij een volwassenportie. Dat mis ik in NL wel een beetje.
Maar nu ga ik een beetje ot

Asa Torell

Asa Torell

18-11-2008 om 20:42

Bedankt allemaal

naast het voorbereiden nog meer goede tips gelezen, zoals om iets leuks doen in het vooruitzicht te stellen bij goed gedrag. Die had ik nog niet eerder gehoord, ga het zeker proberen!
Verder ben ik erg blij met de herkenning... kennelijk ben ik (ofwel zoon) niet de enige bij wie dit in elk geval niet vanzelf goed gaat.

Speelgoed mee

ik neem vaak ook speelgoed mee, de doos met lego of de kapla. Vaak lukt het dan mijn kinderen om toch een poosje lekker te spelen.

Wat uiteten gaan betreft. Zelf houd ik niet van pannenkoeken, dus die bakt papa weleens thuis en dat is het dan. Wij gaan weleens met de kinderen uiteten. Op een zaterdag, 17.00 uur naar het restaurant, tekenspullen mee, en dan b.v. pizza eten of ergens een kindermenu in een bistrootje. Je bent dan om half zeven klaar met eten, voordat het restaurant echt vol zit en de kinderen moe zijn (als ze moe zijn, worden ze ook jengeliger).

Op deze manier vinden onze kinderen het erg leuk om uit eten te gaan. Goed, echt een uitgebreid gesprek hebben wij dan niet, maar het idee van uiteten gaan en hoe dat een beetje in zijn werk gaat, krijgen ze op deze manier wel mee.

Groetjes van Purk

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.