Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Massi Nissa

Massi Nissa

20-09-2011 om 20:09

Te weinig drinken

Dochter is op twee maanden na vijf. Ze heeft altijd al mondjesmaat gedronken en heeft dus regelmatig last van te harde poep. Soms drinkt ze een tijdje wat beter, maar nu is het weer zwaar onder de maat. Ze houdt niet zo van drinken en drinkt eigenlijk alleen graag 'pakjes' en dan ook nog maar drie varianten. Je zou zeggen: nou, dan niet, dan drink je toch niets? Maar dan krijgt ze dus echt last van haar stoelgang en uiteindelijk gaat ze zelfs uit haar mond stinken. Bovendien klaagt ze vaak over buikpijn als ze te weinig drinkt.
Mijn vraag is nu: moet ik dan maar tweehonderd pakjes inslaan in die drie smaken en dus toegeven, of doen wat we nu doen: een pakje per dag en verder dreigen, soebatten, omkopen en wat niet al om er maar wat vocht in te krijgen?
Groetjes
Massi

Gezette tijden drinken

geloof dat ik dochter zou uitleggen wat de gevolgen zijn van weinig drinken. Dus zeg maar een lesje. En dan instellen dat er op vaste momenten gedronken wordt. En dan niet pakjes, maar makkelijker drinken zeg maar. Met makkelijk drinken bedoel ik aanmaaklimonade.
Daar zou je een gezamenlijk testje van kunnen maken. We gaan een lekkere smaak uitzoeken. Dus dan inderdaad maar een paar verschillende smaken inslaan en die gaan testen. Daar zal toch wel iets bij zitten dat ze lekker vindt.

Verder zou ik toch wel streng de gezette drinktijden aanhouden. Dan maar even wat minder gezellig. Harde poep is ook niet fijn.

Na het drinken een koekje...dat zou trouwens ook nog mijn regel zijn.

Tja, en als een leuk glaasje helpt, zeker doen of drinken met een kek rietje. Maarrrr, dan moet er wel gedronken worden, anders zou ik subiet glaasje of rietje weghalen.

Succes ermee!

groetjes van Purk

dc

dc

20-09-2011 om 20:26

Tja

Ik ben aartslui en kan geen enkele lijn aanhouden, dus ik zou gewoon ladingen van die 3 bepaalde smaakjes inslaan en die geregeld aanbieden.

Guinevere

Guinevere

20-09-2011 om 21:13

Ik zou

Persoonlijk zou ik geen 3 pakjes gaan geven. Bovendien is wat er in de meeste pakjes zit nou ook niet het meest ideale drinken. Dus ik zou één pakje per dag geven, maar dan moeten er dus wél 2 bekertjes met ander drinken (melk, water, aanmaaklimo) leeg gedronken zijn. Anders geen pakje. De discussies daarover zou ik zoveel mogelijk afkappen: eigen verantwoordelijkheid, als jij dit niet drinkt, dan geen pakje.
Verder denk ik niet dat 4/5-jarigen die grote hoeveelheden drinken nodig hebben, onze 4-jarige drinkt sommige dagen ook erg weinig. Kennelijk heeft hij dan gewoon geen dorst, dus ik vind het wel best.
Wat hier trouwens indertijd een moment was om zoon een plens water te laten drinken: als ie op de wc zat en probeerde die te harde dr*l eruit te persen. Ik heb 'm altijd verteld dat drinken helpt voor de stoelgang, dus hij nam altijd een beker water mee richting toilet. :-)
Nog meer vochtideeën: soep, waterijs, desserts.

Sascha2

Sascha2

20-09-2011 om 21:48

Ik zou een pakje per dag als beloning inzetten. Eerst twee bekertjes van het een of ander, dan als beloning een pakje naar keuze. Wat drinkt ze op school en bso? En ik zou ook duidelijk maken waarom drinken goed is, maar wellicht doe je dat al. Moeilijk zeg! Succes ermee.

Nat eten

Ik zou ook inderdaad veel pap, soep en vla geven. En veel sappig fruit.
Meer dan éen pakje per dag - tja, ik zou daar ook moeite mee hebben. Zo'n gezonde gewoonte is dat nou ook weer niet om aan te leren. En duur ook nog eens een keer, maar goed, als het iets tijdelijks is en een probleem oplost stap je daar makkelijker overheen. Alleen: als ze went aan drie pakjes lekkers per dag, dan heb je dat nog niet afgeleerd, vermoed ik zo.

Sterkte ermee

Temet

Snuggle's

Snuggle's

21-09-2011 om 00:33

Wat voor pakjes?

Wat zijn het voor pakjes? Veel pakjes hebben ook grotere verpakkingen. Of ligt het eraan dat het 'leuk' drinken is? Dan is een beker met zo'n drinkdop misschien iets.
Als het financieel geen probleem voor jullie is zou ik er niet zo heel moeilijk over doen geloof ik. Als je tnminste echt denkt dat het om de smaak gaat en niet om afdwingen.

Snuggle's

Hanne.

Hanne.

21-09-2011 om 09:25

Drinken moet en eten mag

Drinken moet en eten mag is bij ons een veel gehoorde kreet. Maw je drinken moet je opdrinken, en daarna mag je aan je eten beginnen.

En zo kreeg ik er op een dag toch al snel 6 halve bekertjes in (3 bij de maaltijd en 3 bij tussendoortjes). Nogsteeds niet veel. Maar blijkbaar net genoeg.

Guinevere

Guinevere

21-09-2011 om 09:56

Blauwe wicky

Blauwe Wicky is hier ook favoriet, kennelijk smaakt die echt lekkerder? Zelf nog nooit één slok van dat spul geprobeerd trouwens, brrr.
Toch vraag ik me af hoe ernstig het is als een kind gewoon geen dorst heeft, en wel genoeg plast. Ik heb het hier los gelaten bij jongste. Soms drinkt hij een dag heeeeel weinig en soms gaat het drinken er met ladingen in. Ik laat het gewoon zo, als hij geen dorst heeft, zal hij dat vocht op dat moment ongetwijfeld niet nodig hebben.

Massi Nissa

Massi Nissa

21-09-2011 om 10:17

Oplossing

Heb het er op de chat nog met wat OO-experts over gehad en heb besloten om er vooral geen druk meer op te leggen. Wil je niet, dan wil je niet. Ik krijg zelf de indruk dat dochter het wel interessant vindt, al die aandacht omdat ze niet drinkt. Zelfs de overblijfjuf doet al mee. Wat ik ga doen is een ontzettend leuk rietje kopen (ze drinkt graag met een rietje). Als het niet werkt, stel ik voor om het rietje maar voor broertje te bewaren. En verder even geen onderhandelingen meer.
Ze is trouwens inderdaad gek op Wicky (de roze), iets met Spongebob erop en fristi. Fristi krijgt ze maar een keer per week, ze kan niet goed tegen melkproducten. Het komt dus neer op wicky. Aanmaaklimo lustte ze altijd wel (frambozen of grenadine) maar sinds kort ook niet meer. Ze eet sowieso ook weinig en wil eigenlijk nooit iets nieuws proberen. Dat zijn geen kleuterstreken, zo is ze altijd geweest. Nou, straks na de kleutergym gaat er wel weer 300 cc in, dan heeft ze ontzettende dorst.
hanne, je hebt gelijk hoor, drinken moet. Maar om het er nu met geweld in te gieten gaat me dan weer te ver. Ik overweeg wel om alle tussendoortjes alleen nog beschikbaar te stellen als er een paar slokken drinken aan vooraf gaan, maar eerst eens zien of negeren werkt (dus ook niet meer aanbieden, gewoon het hele onderwerp niet meer aanroeren tot ze er zelf over begint).
Groetjes
Massi

Valkyre

Valkyre

21-09-2011 om 20:25

Wicky?

Ik dacht dat daar ook lactose in zat? Misschien dat de lactose wel voor die harde keutels zorgt.

Misschien nog zo'n kekke drinkfles erbij proberen? (En dan zeggen: alleen voor water, want die krengen zijn heel slecht schoon te maken.) Lastig hoor. Wij hebben een zweetkind, gelukkig drinkt hij wel veel (minstens vijf bekers per dag, melk, limo, water, sap).

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

ayla

ayla

22-09-2011 om 10:55

Massi

ik zou het eten en drinken combineren. Als tussendoortje bouillon, of fruitcocktail (fruit met veel multisap en een roze rietje) of als ontbijt muesli met melk. Op die manier krijgen ze ongemerkt extra vocht binnen.

Massi....

misschien een domme opmerking (ik ben al uit de kleuters ook trouwens)...maar ik lees dat ze vanalles niet lust, of niet lekker vindt...wat is er mis met 'gewoon' twee keer per dag een glas water? Dat smaakt nergens naar, dus het lijkt me bijna onmogelijk om het vies te vinden. Toch?

Volgens mij is dat weinige drinken ook een gewoonte. Als je afspreekt dat ze voor haar koekjes/fruit/weetikveel gewoon eerst haar glas leegdrinkt, dan slijt dat er na een paar weken toch gewoon in? Als nieuwe gewoonte? En dan kun je naast dat water best als gezellig projectje de komende maanden het hele sappenschap van de supermarkt eens uitproberen. Kom je vast wel iets tegen waar ze blij van wordt lijkt me!

Ingrid

Carolien

Carolien

22-09-2011 om 14:06

Zo makkelijk ligt dat wrsch. niet

Ik vind het erg herkenbaar, ook een moeilijk etende/drinkende dochter (heb hier een aantal maanden geleden een draadje geplaatst over 'alleen maar appelsap en melk drinken')
Heb toen geprobeerd haar limonade te leren drinken, wat uiteindelijk en een groot drama eindigde. Na een paar keer heb ik het opgegeven, en duidelijke afspraken gemaakt: Ze krijgt thuis max. 2 x per dag appelsap en 2 x per dag melk (bij broodmaaltijden) en als ze nog dorst heeft water (en dat drinkt ze dan ook alleen als ze heeeeeel veel dorst heeft)
Als we ergens anders zijn waar geen appelsap of melk is: pech, dan drink je dus water.

kreeg ook het idee dat ze de aandacht eromheen behoorlijk interessant vond, maar nu na bijna een jaar geen aandacht is er qua smaak nog weinig veranderd. Gelukkig wel qua zeuren...

Ze is gewoon erg kritisch wat betreft eten, en hoe erg dit me ook irriteert, ik krijg het er niet uit helaas.

Annet

Annet

22-09-2011 om 21:31

Twee tips

Hier is drinkbouillon populair. Dat is dus hartig drinken in plaats van zoet. Jongste vindt dat vooral na school of tegen etenstijd lekker. Een uurtje na het eten vindt hij bouillon ook heerlijk.

Bij jongste heb ik ingevoerd dat hij smorgens een glas water drinkt bij het opstaan en aankleden. Dat werkt erg positief voor de ontlasting. Het beste is lauwwam water geloof ik, maar ik laat hem zelf de temperatuur kiezen.
Je kunt hier ook een klein bekertje voor nemen zodat het niet zoveel is.

Massi Nissa

Massi Nissa

23-09-2011 om 12:01

Slokjes

Wat hier (nu even) werkt: af en toe een slokje laten drinken. Ik loop langs met een bekertje water of limonade en laat haar twee slokjes nemen. Omdat het er maar twee zijn, kiest ze ervoor om snel weer door te kunnen met haar spel :-). Carolien, ik herinner me inderdaad jouw draadje nog. Het is lastig, he?
Groetjes
Massi

Massi Nissa

Massi Nissa

23-09-2011 om 20:33

O ja, ayla en ingridt

Wilde nog op jullie reageren, maar werd afgeleid. Ayla, alles wat jij in die posting noemt, lust ze niet. Ze heeft vandaag voor het eerst in jaren bloemkoolroosjes gegeten (met ketchup, maar het is toch fijn). De regel om geen enkel tussendoortje meer te geven zonder eerst zeker 100 cc drinken, werkt thuis goed. Op school eet ze geen tussendoortjes, maar ik geef nu twee pakjes mee naar school en de juf verzekert me dat die leeg gaan. Al met al zit ze nu al boven de halve liter. En we voeren er geen strijd meer om (grote opluchting voor iedereen).
Groetjes
Massi

Thursday Next

Thursday Next

24-09-2011 om 16:06

Fijn, massi

dat het beter gaat!

Massi Nissa

Massi Nissa

24-09-2011 om 18:56

Ja, he?

Ik krijg soms de indruk dat ze gewoon om de zoveel tijd een probleem verzint om aandacht te krijgen. Misschien niet eens bewust. Daarna is de lucht weer een tijdje geklaard en heb ik een leuke, lieve dochter. En dan doet zich het volgende obstakel voor. Het lijkt wel opvoeden.
Groetjes
Massi

Elx

Elx

27-09-2011 om 13:45

Slokken water

Bij ons dronk oudste ook heel weinig. Volle waterfles kwam 's middags nog net zo vol terug. Ze had last van harde poepen, maar ook sterke plas, wat dan weer brandde en daardoor niet wilde plassen.

Ze was toen ongeveer 5/6. Ik heb haar goed uitgelegd waaronder drinken belangrijk is en afgesproken dat ze na wc bezoek, 6 slokken water moest drinken. Ik had zelf een alarm op mijn mobiel staan een uurtje nadat ze uit school kwam, om haar er aan te herinneren. Ik ben zelf ook geen grote drinker, dus vergat ik zonder alarm zelf ook vaak om haar eraan te herinneren.

Nu gaat t stuken beter. Geregeld paar slokken water drinken werkte bij ons beter dan een volle beker bij t eten, daar had ze echt moeite mee om op te drinken.

Succes!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

bertje1

bertje1

01-10-2011 om 21:12

Hoeveel drinkt ze?

in principe hoeven kinderen van deze leeftijd maar ongeveer een liter te drinken. Meet het eens op! (alles telt dan mee he, ook melk).
Het kan ook zijn dat ze te weinig vet eet, is ook niet handig voor de darmen. Of te weinig vezels (bruin brood, fruit). Neem margarine en volle melk, wat jus en zo. (natuurlijk niet te vet).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.