Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Waar gaat zoon in balletten

Geen gigantisch probleem, maar ik ben toch heel benieuwd hoe andere ouders hier over denken. Mijn zoon van vijf mocht na de zomer op een clubje, proefles gym gedaan, maar dat was het niet, hij moest en zou net als zus op ballet. Prima, daar een proefles gedaan, kleuterdans in zijn geval dan en hij vond het helemaal geweldig. Zelfs zo leuk dat hij niet meer tot na de zomer kon wachten en vanaf nu mee gaat doen.
Met balletjuf besproken wat de kledingvoorschriften voor jongetjes zijn, in principe een zwarte legging en een wit mouwloos shirtje, maar zo nauw kwam het allemaal niet. Dus met zoon op zoek in de kledingkast of we daar nog iets geschikts konden vinden, zoon compleet verontwaardigd: Waarom een legging en een shirtje?? Balletten moet in een balletpak! Uitgelegd dat meisjes een balletpak aan hebben en jongens een broek en shirt. Maar nee, hij wil een balletpak.
Nu snap ik zijn redenering wel. Zus heeft een balletpak, de rest van de kleuterdansgroep heeft een balletpak, bij ballet hoort gewoon een balletpak, dus hij wil ook. Dat hij het enige jongetje in de kleuterdansgroep is heeft hij prima door en deert 'm niks, maar in z'n eentje iets anders aan, nee, een balletpak moet het zijn. Dus maar even bij balletjuf aangekaart, vooral om uit te leggen waarom hij nog steeds in z'n gymkleren kwam en die kon er wel een om lachen. Wat haar betreft maakt het niet uit, is zoon net zo welkom in het door hem zo gewilde roze balletpak, bij de kleuters komt allemaal het allemaal niet zo nauw en gaat het er vooral om dat ze zich prettig voelen en er plezier in hebben.
Tsja.. en nu? Nu zit ik er mee! Gaat zoon in balletpak of toch in 'jongenskleding'. Ik kom er niet uit :) Enerzijds weet ik dat hij uiteindelijk wel vrede zou kunnen hebben met jongenskleding, een grotere jongen hier in de buurt waar hij tegenop kijkt zou daar eventueel nog wel bij kunnen helpen. Anderzijds.. als hij nou graag een balletpak wil, net als de rest, tsja.. waarom niet? Wat zouden jullie doen?

Minna

Misschien kan hij een te klein geworden balletpak van zijn zus aan?? Nieuw zou ik het geloof ik niet gaan kopen, wat als hij dan na een paar weken als het nieuwtje er vanaf is wel een legging en t-shirt aan wilt? En als hij bijvoorbeeld op wedstrijdzwemmen zou gaan koop je dan ook een badpak omdat de meisjes dat hebben?? Ik denk dat ik er zelf voor zou kiezen hem te proberen overtuigen wat jongens en meisjes kleding is bij ballet. Is er geen voorstelling ofzo waar hij het kan zien in reallife??

Tijgeroog

Tijgeroog

06-06-2009 om 21:03

Ik zou het denk ik wel doen. Als hij dat heel graag zo wil, ik snap ook wel dat hij niet buiten de boot (= ballet in balletpak) wil vallen, en zo'n balletpak is tenslotte ook veel mooier.
Hier heeft zoonlief wel eens staartjes in z'n haar, net als z'n zusje. Ik vertel dat wel dat sommige mensen het misschien gek vinden, en dat als hij het niet meer wil dat het ook goed is. Idem met z'n roze pyama (die schuiven we straks wel door naar z'n zusje), die wilde hij heel graag, maar als hij gaat begrijpen dat het een meisjeskleur is en 'm daarom niet meer aan wil ga ik dara niet moeilijk over doen.

Chantelle

Chantelle

06-06-2009 om 22:30

Nee

Ik zou het niet doen. Ik zou hem een paar foto's laten zien van balletdansers. Misschien helpt dat? Ik zou mijn zoontje ook geen tennisrokje aandoen. En ook geen voetbalshirt en sokken tijdens de tennisles.

Jaymza

Jaymza

07-06-2009 om 00:22

Nee

Als je zelf al denkt dat hij zich er snel bij neerlegd zou ik het zeker niet doen. Dikke kans dat de meisjes in het groepje hem uitlachen, bespaar hem dat. Hij is 5, kun je hem dat niet aan zijn verstand peuteren?

jaymza

Heb ervaring, vier jaar geleden had ik een peuter die bezeten was van roze.

Als je het niet doet geef je je eigen conventies door aan je kind. Je beperkt het al bij voorbaat. Je geeft de boodschap dat er regels zijn in de maatschappij en dat je je daar als individu aan te conformeren hebt. Ook regels waarbij je niemand kwaad doet als je ze overtreedt en die je eigen vrijheid inperken.

Als je het wel doet geef je je kind de mogelijkheid om zijn persoonlijkheid te vormen. Je bent erbij, je kunt bespreken hoe het is als andere mensen het kind op zijn keuze aanspreken. Hij kan dan uit zijn eigen kracht putten om met die reacties om te gaan. Afhankelijk van het type reacties dat hij krijgt kan hij er uiteindelijk zelf voor kiezen om toch een mannenpak aan te trekken.

Maar dan was het wel zijn eigen keuze.

Ik vind het juist prachtig om kinderen van die leeftijd dit soort keuzes (voor het balletpak) te zien maken. Die consequentie, die volhardendheid. Dat is toch mooi?

PS Mijn peuter heeft uiteindelijk zelf roze laten varen. Bij commentaar van anderen (want dat kan je vanaf een jaar of 4 inderdaad verwachten) was hij meer verbaasd dan uit het veld geslagen. Goh, vinden ze dat stom? Oh.

Lekker laten

Ik zou hem gewoon bij elke les de keuze geven tussen pakje en shirt met legging.
Juist dat mooie pakje is een van de aantrekkelijke dingen van balletles, dus laat hem lekker! Hij is nog maar 5. Over 15 jaar moet ie al aan de stropdas, laat 'm nog lekker even genieten!

liora

liora

07-06-2009 om 09:40

Nee

Hoi,

Ik zou je zoon echt geen balletpak aan laten doen. Hij moet inderdaad leren dat er bepaalde regels en conventies zijn en dat het handig is je daaraan te houden.

Als hij er doodongelukkig van zou worden, dan niet, maar dat is toch niet zo?

Liora

2dehands of lenen

Pelle, eerlijk is eerlijk, in de zwaar roze fase heb ik zelden nieuwe dingen gekocht, en ook geen winterjassen ofzo.

Volgens mij kan dit vrijwel budgetneutraal, met lenen of doorverkopen als de ervaring opgedaan is.

Guinevere

Guinevere

07-06-2009 om 13:09

Compromis

Is een roze shirt met een zwarte legging geen leuk compromis? Wél de echte jongensoutfit, en toch in dezelfde kleur/stijl als de meiden.

Minna

Minna

07-06-2009 om 16:09 Topicstarter

Leuk

Leuk om zo de reacties te lezen. Ik schommel nog steeds een beetje tussen beide, maar zie het verder, wat het ook wordt, niet als een groot probleem. Woensdag komt buurjongen even mee met buurmeisje dat hier oppast en neemt z'n danskleding mee. Misschien dat dat de gedachten van zoon al wel verandert.
Wat overigens ook niet helpt is dat we hier balletpakken in overvloed en alle soorten en maten hebben, in tegenstelling tot een legging (die ik sowieso binnenkort voor 'm aan zal schaffen). Ik hoop dat zoons gedachten woensdag veranderen, maakt het een stuk makkelijker en anders zien we dan wel weer verder,

lukke

lukke

07-06-2009 om 18:28

Mee naar ballet

Ik zou een balletboek halen, een balletvoorstelling op dvd of echt. Laat hem maar zien wat echte balletkleding is. Tuurlijk wil hij echte balletkleding aan, maar hij weet niet wat dat is.
En als hij dan toch in een mooi rose pak wil: lekker doen.

Tango

Tango

07-06-2009 om 21:31

Als je dan toch

Zoveel balletpakken hebt liggen, kun je hem er altijd nog een aangeven en dan die legging erover. Moet het geen pakje zijn met een rokje eraan, want dat zit natuurlijk niet lekker.
Leek me wel een aardig compromis.

Wat er ligt

Ik zou gewoon lekker gebruiken wat je in huis hebt liggen (ja dat is ROZE, so what?) en als hij ballet echt heel leuk vindt hem lekker tracteren op een bezoekje aan een sportzaak waar hij zijn echte balletkleding kan uitkiezen.
Legging over pakje zonder rok is natuurlijk een heel mooi overgangsidee. Maar als ik kijk naar klasgenootje van dochterlief die ook dol is op ballet was 2 jaar geleden (hij was toen 4) juist dat schitterende gazen tutuutje een van de trekpleisters bij ballet (en maak je geen zorgen, hij danst nog steeds, nu in 'mannenkleding').

Mathilde

Mathilde

09-06-2009 om 21:47

Tuurlijk een balletpakje

Als je het toch hebt liggen, zou hij van mij gewoon in een knalroze outfit mogen. Misschien ervaart hij dan ook dat als hij zo'n pakje zelfverzekerd draagt, juist niemand daar opmerkingen over maakt. Die ervaring heb ik als kind in ieder geval wel opgedaan :-). Mijn moeder maakte regelmatig tamelijk buitenissige kleding voor me haha. Mijn dochter wilde vorig jaar absoluut een zwart balletpakje, al zat ze midden in haar roze periode. Dat mocht ook.
Heel lang geleden, toen ik zelf op ballet zat, droegen de twee jongens in mijn klas (die waren toen puber) ook een balletpak. Wel in zwart, als ik het me goed herinner. Shirts waren uit den boze, want dan kon de balletjuf niet goed je lichaam zien. Van legging was geen sprake, we droegen allemaal sokjes in onze balletschoenen. De jongens hadden alleen geen linten aan hun schoenen, maar elastiekjes.
Mathilde

Tijgeroog

Ja maar Tijgeroog, die staartjes in het haar van je zoon, daar laat je hem waarschijnlijk niet mee naar school gaan. Thuis of elders, dát maakt denk ik het verschil. Daarom is idd een pyjama zo heel anders dan een balletpak.

Tijgeroog

Tijgeroog

11-06-2009 om 09:18

Geerke

Misschien (nog) niet naar school (hij zit pas 2 weken op school), maar wel naar vriendjes, of als we boodschappen doen. Dus als het vertrouwd is, of als ik er zelf bij ben. Mocht hij over een tijdje heel graag een staartje in z'n haar hebben als hij naar school gaat vind ik dat ook prima, maar dan praat ik er wel van te voren over met 'm. Of hij het echt wil, dat ik uitleg hoe andere mensen er over kunnen denken en dat hij altijd van gedachte mag wisselen.
Overigens valt een staartje niet mee in haar van een cm of 2 lang... ;-)

*Diana*

Tineke

Tineke

11-06-2009 om 15:42

Mijn zoon...

zoon (10 jaar) ballet in een klassieke dansbroek (hetzelfde materiaal als de mooie pakjes) en in een gewoon wit of zwart hemd.
Een roze pakje zou ik voor een jongen gewoon goedvinden, maar dan zonder strikjes, strookjes en rokjes. Roze balletschoenen zijn natuurlijk ook oké.

Pientje

Pientje

15-06-2009 om 14:32

Nou, niet in rose natuurlijk...

ik zou t niet eens durven verzinnen, er zijn jongens en er zijn meisjes. meisjes houden van rose, jongens niet.
ik zou zelf nooit mn zoon in een rose balletpakje naar ballet sturen hoor, hoe graag hij ook zou willen. Hij mag gaan, maar met andere kleding aan. Ik begrijp niet dat jullie hierin zo ruimdenkend zijn. Dat mannetje gaat zich toch doodschamen dalijk, enne roze balletschoenen, kom op zeg!

Waarom schamen

Ik zou het zelf ook niet snel doen maar waarom zou hij zich moeten schamen. Kijk eens in de winkels rond tegenwoordig en je komt toch heel wat roze mannen/jongenskleding tegen hoor. Van shirt/overhemden tot boxer aan toe.
Schaamte is meestal aangeleerd gedrag en nergens goed voor.

Pientje

Er is al het nodige over gezegd in dit draadje.. er zijn ook mensen die vinden dat jongens wel van roze kunnen houden. Mijn oudste is nu 7 maar kijkt nog vol trots terug op zijn Roze Periode.

Lievelingskleuren lopen vaak een beetje gelijk op met leeftijd. Heel veel peuters/kleuters hebben een voorliefde voor roze of geel.

Maar goed, ik begrijp dat jij dat onder ruimdenkendheid schaart. Als het jongetjes zijn.

Pientje

'meisjes houden van rose, jongens niet'

Wat een onzin zeg! Ik heb vroeger echt nooit van roze gehouden. Mijn middelste zoon van bijna 4 is er gek op en mijn oudste zoon (net 6) is er heel lang gek op geweest.
Of bedoel je dat je kinderen moet aanleren dat meisjes van roze moeten houden en jongens niet. Lijkt me ook vreemd!

Guinevere

Guinevere

15-06-2009 om 17:57

Hahaha

Hahaha, mijn zoon had ook een rose shirt toen hij 5 was hoor! Stond hem reuze goed. De meisjes droegen in die tijd het liefste....zwart.

Jesse_1

Jesse_1

15-06-2009 om 18:36

Yeah right

Jongens houden pas niet meer van roze als ze van àndere jongens horen dat jongens niet van roze horen te houden. Tot die tijd vinden ze het prachtig, dus laat ze.
Voor ze zich doodschamen geven ze zelf wel aan dat ze wat anders aan willen.
NB overigens is goed roze juist megastoer.
Jesse

krin

krin

15-06-2009 om 19:48

Omdat, 100%mama

100%mama: "waarom je niet kan zeggen dat het gewoon niet zo hoort en het dus niet goed vind. Dat er nu eenmaal verschillende kledij bestaat voor meisjes en jongens, dat is nu eenmaal zo."
Omdat ik "dat is is nu eenmaal zo" geen reden vindt. Omdat ik "omdat het gewoon niet zo hoort" onvoldoende vind. Waarom hoort dat niet? Wie zegt dat? Ik word daar subiet eigenwijs van en zou dan het liefst elk jongetje dat ik tegenkom in knalroze steken, net zolang tot dát "hoort".
In gevallen als dit uitleggen dat veel mensen roze niet voor jongens vinden, is wel zo vriendelijk omdat ze dan voorbereid zijn op dergelijke opmerkingen en zelf kunnen bedenken of ze dat er voor overhebben, maar bij voorbaat zeggen dat roze niet mag omdat het niet "hoort", nee.

Tineke

Tineke

15-06-2009 om 21:29

Roze wel voor jongens

Ik meen zelfs dat het vroeger (en zeker in Belgie) andersom was, roze is de zachte kleur van rood, dus voor jongens. Blauw is de kleur van Maria, dus voor meisjes.
Bij onze balletschool hangt trouwens een poster, met een barre vol jongetjes. Ze dragen witte pakjes en roze schoentjes!

kilda

kilda

16-06-2009 om 10:11

Jammer hoor

Ik weet wel dat het zo gaat. Maar ik blijf het toch erg jammer vinden, en gemiste kansen. ´Het hoort zo` zorgt voor zo ontzettend veel leed. Heb jaren een homosexuele relatie gehad en je wil niet weten wat je dan allemaal meemaakt. En de oorsprong daarvan is toch dat gevoel van velen van ´dat hoort nu eenmaal niet´. (dit is maar een voorbeeld, maar wil ook absoluut niet dat mijn kinderen naar andersoortig ´anders´ negatief staan)
Vond het zelf wel wat jammer, toen de periode van mijn kinderen voorbij was dat ze zich nog niks van al die normen en waarden aantrokken. Ook al wist ik natuurlijk dat dat zou komen. Dus in die zin hoeft niemand zich zorgen te maken, zoon mocht van mij alles maar ging echt op een bepaald moment niet meer in een prinsessenjurk lopen of met een pop rondsjouwen. We praten altijd over de emancipatie van de vrouw maar volgens mij leven mannen in een veel beperktere wereld dan wij vrouwen. En dat leren ze al heeel vroeg.

MRI

MRI

16-06-2009 om 10:40

'Het hoort zo' zorgt voor zo ontzettend veel leed.

Helemaal mee eens! Als moeder van een genderkind (kind geboren in een meisjeslichaam maar voelt zich sinds haar tweede jongen) maak ik het dagelijks mee. Ze heeft het nu nog makkelijk want stoere meisjes zijn geaccepteerd. De jongens van haar leeftijd (acht) die zich meisje voelen hebben het veel slechter. En je merkt zoooo ontzettend de invloed van ouders die vinden 'dat het zo hoort'. Die kinderen pesten dus veel meer.
En dan moet ik nog helemaal niet denken aan de kinderen die in zo'n zo-hoort-het gezin geboren worden en die het niet wagen hun identiteit aan hun ouders bekend te maken. Daar zit zo'n leed.

En overigens: 'roze is juist stoer' maakt het er niet beter op hoor. Oh, dus iets moet stoer zijn om het als jongen te kunnen dragen?

MariaRosa

Precies

Ik kan me helemaal vinden in de laatste 2 postings. Ik probeer mijn kinderen te leren dat ze op hun eigen mening/oordeel/smaak kunnen vertrouwen, maar stuit steeds op wat op dat moment al dan niet stoer wordt gevonden door vriendjes. Mijn zoon van 6 houdt al zijn hele leven erg van roze en paars, maar sinds kort houdt hij dat voor hen geheim. Hij durft niet meer, is al een paar keer geplaagd, omdat het niet hoort, omdat hij een meisje zou zijn, etc. Ik blijf herhalen dat iedereen mooi mag vinden wat hij wil (idd, niet omdat roze juist stoer is, maar gewoon: omdat je dat mooi vindt. Dat is genoeg). Maar op het moment ben ik het aan het verliezen, ik hoor mijn zoon zelf nu ook wel eens dingen zeggen als: dat is voor meisjes. Ik corrigeer dat altijd, maar word dan bijna uitgelachen door een paar van die kleuters. Mijn man draagt nu af en toe een roze overhemd, voor het goede voorbeeld ;-)
Het zit er zó sterk in, die gevoeligheid voor wat leeftijdgenootjes vinden, ik kan alleen maar hopen dat hij, als hij wat ouder is, voldoende stevig in zijn schoenen staat om zich te durven non-conformeren.
Verder on topic: mijn zoon zou in principe zelf mogen kiezen wat hij draagt, maar hij zou het dus niet (meer) durven.

Gallifrey

Gallifrey

16-06-2009 om 12:36

Waarom wil je zoon een meisjespakje aan?

Ik ben het eens met de schrijvers voor me die vinden dat "zo hoort het nu eenmaal" geen goede reden is. Maar uit het eerste bericht van Minna maak ik juist op dat haar zoon een roze pakje aan wil omdat dat nu eenmaal zo hoort. Als dat zijn motivatie is dan zou je hem zeker uit kunnen leggen dat mannelijke dansers andere kleding aanhebben dan vrouwelijke. Misschien kun je hem inderdaad wat filmpjes laten zien. Als hij het belangrijk vindt om dingen te doen "zoals het hoort" dan is het erg sneu als hij uitgelachen wordt omdat hij het niet goed begrepen heeft. Ik zou hem daar zeker tegen beschermen.
Als hij desondanks echt een voorkeur heeft voor roze dan zou ik hem lekker een roze balletpakje laten dragen. Het is goed om te weten "hoe het hoort" maar ook goed om te weten dat het best anders mag.

Ja kilda en mariarosa

Jullie achtergrondverhaal is precies de reden waarom ik toch maar nog een keer reageerde. De standpunten waren al behoorlijk uitputtend uitgewisseld maar het stak me weer zo. Dat Zo Hoort Het verhaal.

Ik zie een duidelijke parallel met mijn eigen opvoeding. Mijn moeder is geboren in 38 en heeft een oorlogsverleden. Ze heeft ons altijd ingeprent om niet klakkeloos mee te lopen met de massa.

Dat klinkt even heftig maar het principe blijft hetzelfde, in het groot en in het klein. Natuurlijk heeft mijn zoon wheelies, flippo's, voetbalkaarten etc. Meedoen mag best. Maar meelopen niet!

Kinderen die hun eigen keuze maken worden aangemoedigd om dicht bij zichzelf, bij hun eigen kracht en behoeftes te blijven.

Keerzijde is dat ze ook moeten leren om anderen niet te veroordelen om hun keuzes. Dus als andere mensen vinden dat roze niet voor jongens is, is dat ok. Het mag alleen niet je eigen keuzes beïnvloeden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.