Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ander nikje

ander nikje

29-08-2009 om 14:44

Wat doen ze op een speelmiddag (meisjes van 9)

Ik weet niet wat wij hier verkeerd doen of hebben,maar eigenlijk weten ze nooit wat ze bij ons in huis moeten spelen.
Wij hebben een grote speelberging(6x4m)daar staat een tv met WII, heel veel gezeldschapspelletjes, Playmobile (ziekenhuis en acc.) Barbie's en mijn oudste zoon heeft ondenkbaar veel lego, maar dat op zijn kamer uitgestald, mogen ze ook mee spelen en een nintendo. Ik probeer echt aardig te zijn, en gewoon af toe een snoepje en drinken, maar ze willen niet bij ons spelen, ze hebben hier niets te doen roepen ze dan. Mijn dochter heeft een piepklein slaapkamertje, daar zitten ze soms dan nog wel te kletsen...maar ook maar voor even, want dan gaan ze weer naar het andere kind spelen.. We hebben een megatuin met trampoline, speelhuis, schommels etc..... Toevallig hebben de vriendinnetjes dat ook allemaal ( we wonen op het platteland) maar ik heb geen idee wat het is. Ik ken mij zelf ben een leuke moeder volgens mijn kinderen, en echt.... mijn dochter is geen kattekop!!
Nu ook zou er een vriendinnetje komen spelen, nog geen 45 min. zijn ze vertrokken naar haar huis............ volgens mijn dochter komt het omdat wij geen leuke zolder hebben waar het gezellig is. Daarom moeders en vaders ....wat doen ze bij jullie dan?????????

ander nikje

ander nikje

29-08-2009 om 14:46

Nog wel even...

Ze heeft hele hordes vriendinnen, maar altijd moet er daar dus gespeeld worden.........

Tango

Tango

29-08-2009 om 15:23

Ik weet het echt niet

Waar het aan zou kunnen liggen. Je hebt in ieder geval een groter aanbod dan wat wij hier hebben (geen wii, trampoline en schommels). Maar misschien is dat juist het probleem, dat er teveel staat.
Je kunt het misschien gewoon eens aan de meiden voorleggen, wat nu het probleem is. Als ze de zolder niet leuk vinden, is het misschien een idee dat ze hem zelf leuk maken met bijv. kussens, leuke dingen aan de muren ofzo. Zijn ze meteen weer even een tijdje bezig.
Bij ons speelt Tangodochter van ruim 8 met heel wisselende dingen, ligt een beetje aan welk vriendinnetje ze heeft. Momenteel is dansen op muziek erg in trek, een cd-speler met leuke cd's is dus misschien nog leuk voor op de zolder. Met anderen speelt ze weer met playmobil of rollenspellen zoals schooltje e.d. Soms heeft ze vriendjes en die willen meestal graag op de computer of buiten in de buurt spelen. Barbies worden eigenlijk al tijden niet meer aangeraakt.

Dochter van 8

speelt met haar vriendinnen met van alles en nog wat. En vriendinnetje hier is juist een reden om je speelgoed weer eens van stal te halen en zo te lezen hebben ze stukken minder keuze dan bij jou. Vaak gaan ze ook gewoon buiten spelen op het speelplein of gewoon skeleren of fietsen (wij hebben geen trampoline). Het laatste half uurtje mogen ze ook wel eens tv kijken of op de gamecube (geen moderne wii dus). Onze dochter is overigens ook héél graag ergens anders om te spelen en dan vooral bij een vriendinnetje op de boerderij.

Lou

Lou

29-08-2009 om 17:02

Ze spelen juist altijd bij ons...

... en ik weet ook niet waarom! Dat wil zeggen, ik weet dat het niet ligt aan de hoeveelheid speelgoed, maar dat is bij jou kennelijk ook niet zo. Bij ons speelt in elk geval mee dat mijn dochter (8) zelf graag thuis speelt, met haar eigen dingen, en dat we vlak bij school wonen. Maar haar vriendinnen vinden het dus kennelijk ook leuk genoeg om keer op keer bij ons te spelen (en ik vind het ook leuk, trouwens). Die voorkeur begrijp ik niet helemaal.

Wat ze doen: ze spelen heel vaak rollenspellen met petshopdiertjes of knuffels, soms met playmobil. Verder: op de DS, raadsels uit tijdschriften oplossen, een hut bouwen achter de bank en spelen met de katten zijn favoriet geloof ik. Af en toe willen ze nog wel eens een stoepkrijttekening maken of ze knutselen ze met papier en nietjes een 'boek'. En oja, handwerken was hier ook een tijdje in de mode: vingerhaken en vingerbreien. Buiten spelen ze niet zo veel, gaat hier ook niet zo goed met ons postzegeltuintje en druk verkeer vlakbij.

groet,

Lou

ander nikje

ander nikje

29-08-2009 om 19:01

Geen zolder

Volgens mij missen ze de privacy, we hebben het er net aan tafel nog over gehad. Wij hebben geen zolder, en haar slaapkamer past net een bed in, maar wel een grote speelkamer zie boven,alleen daar loop ik geregeld door heen, om bijv. naar buiten te gaan, ook haar broer en kleine zusje lopen rond, maar dat is bij de andere gezinnen ook wel.
Verder begrijp ik van mijn dochter (die ook nooit echt zelf kan spelen) het moeilijk om "de gasten" bezig te houden, ze hangt hier in huis ook altijd een beetje rond, helpt mij, pakt dan weer haar fiets etc... ze gaat niet zitten kleuren, playmobile, etc...
Ik zal jullie voorbeelden opnoemen,kijken wat ze er van zal vinden.
dank voor het meedenken!

Ergens anders is 'spannender'

Ik herken het wel enigzins. Hier heeft oudste dat veel gedaan er is een periode geweest dat ik ook dacht: wat is er fout hier dan, dat ze hier niet willen spelen?
Maar nu weet ik dat het gewoon aan haar karakter ligt. (ze is ondertussen 15) Het was altijd al een kind dat graag wég wilde. Als peuter/kleuter al. Een dagje thuis rond hangen was écht niks voor haar. Als ik een dag vrij had kon ze me als kleuter al de hele dag door vragen wanneer we nu weg gingen wat leuks doen? Ik dacht dat dat te maken had met dat ik werkte en ze gewend was 'weg' te gaan normaal. Maar dat bleef zo...ook in vakanties etc. Hoe meer vriendinnnetjes ze kreeg, hoe meer ze weg was eigenlijk. Op een paar meisjes na. 1 buurmeisje (vlakbij dus) die het thuis niet zo leuk had (altijd boze moeder) daar speelden ze eigenlijk zelden. Dát meisje kwam altijd bij ons. En nog een meisje uit haar klas die erg vervelende broertjes had (in de ogen van de dames) die kwam ook altijd bij ons. Hoewel ik op een gegeven moment wel door had waarom ze altijd maar weg wilde ergens anders naar toe en dat dat niks met ons, d'r huis of speelgoed te maken had, drong ik zo nu en dan wel aan op een speelvisite ook bij ons. Dat deed ze dan ook meestal wel omdat die kinderen waar ze mee speelde dat ook wel een keer wilden, maar erna dan graag meteen weer daar. Ze is gewoon zo'n kind, ze wil graag wég. Op andere plaatsen zijn, bij anderen zijn. Ze houd daar gewoon van. Alleen als ze moe, ziek, zwak of misselijk is, dan wil ze thuis zijn. Zelfs nu zie ik hetzelfde patroon terug. Vaak gaat ze naar anderen. 1 meisje komt alleen maar hier (ook problemen thuis) de rest gaat zij altijd heen. En ook nu dring ik aan dat ze ze mee neemt zo nu en dan. Soms zijn ze hier met de hele bubs. Dat dan weer wel....want met de hele bubs mag schijnbaar van veel ouders niet, niet alle ouders zijn gecharmeerd van 8 giebelende, door elkaar heen pratende/schreeuwende pubermeiden. Ik zie het ook terug met logeren, oudste heeft er van klein af aan al geen enkel probleem mee om ons een paar dagen niet te zien, ze is nu ook 2 weken nog alleen bij familie geweest.
Maar gelukkig weet ik ondertussen dat het niet aan ons ligt. Jongste(11) is net andersom. Die speelt graag hier.Ook wel bij anderen, maar het liefste toch hier. Met logeren is 1 nachtje wel het maximum en dan moet ze ons toch echt wel terug zien. Zelfs op vakanties (met ons) is ze het na 2 weken zo'n beetje zat en wil ze naar huis.Is ze na vakantie thuis, dan vertrekt ze eerst om jan en alleman te vertellen dat we er weer zijn (net of ze daar allemaal op ons zitten te wachten..., maar dat is om haar blijdschap te delen) en gaat dan een week heerlijk alleen zitten spelen in huis, beetje lummelen, d'r spullen herontdekken. Oudste niet, die gooit d'r tas neer en vertrekt het liefst meteen weer om ergens heen te gaan.
Ooit zei oudste toen ze nog jong was en ik vroeg waarom ze zo graag bij anderen speelde i.p.v. thuis, dat het ergens anders ' spannender' was, spannender speelgoed, andere mensen die je niet kent etc.
En dan zal jongste zich wel beter voelen bij het oude-vertrouwde. Zoiets is het.
Dus denk niet te teveel dat het aan jouw ligt of aan het speelgoed of aan de gezinssituatie. Het kan ook gewoon aan het karakter van het kind zelf liggen.
groeten albana

Dingen bij elkaar scharrelen en geheime genootschappen

hier wordt er veel gespeeld en lijkt ons huis soms een magneet voor iedereen tussen de 4 en 10 jaar, niet dankzij mijn inzet want ik geef ze alleen een koekje en een glas drinken en dan vertrekken ze naar boven en komen ze er na een paar uur weer af. Sinds ik de regels scherper en duidelijker heb gemaakt en de sancties ook vertel hoef ik nauwelijks meer mij er mee te bemoeien. En dat vinden ze fijn, geen ouders of kleine broertjes/zusjes in de buurt.

Mijn dochters kamer heeft een paar manden/bakken met het gebruikelijke speelgoed, bureautje etc
Maar we hebben vooral een rommelzolder waar dekens en oude gordijnen liggen, een tentje, tijdschriften, oud toetsenbord, speelkeukentje en veel troep zoals oude mobieltjes, spiegel, oude delen van computers. Je kan je ook leuk verstoppen.

Daar slepen ze van alles heen en weer, met touw binden ze dekens en doeken aan elkaar, knippen plaatjes uit tijdschriften, ze 'koken', spelen kantoortje. En er worden hele uitgebreide fantasiewerelden gespeeld, soms komen ze de volgende dag weer om het laatste verhaal af te maken.

En veel is -geheim-, je ziet ze vaak met zo'n tevreden lach met van die donkere oogjes van die zolder af komen, hebben ze van alles besproken en geheime 'toegangswoorden' verzonnen.

ander nikje

ander nikje

30-08-2009 om 13:52

Mandarijn

Zo legt mijn dochter het ook uit, dat vind ze geweldig maar helaas hier niet te realiseren.Verder vind ze het ook zoals Albana noemt bij een ander spannender... als het aan haar lag, ging ze meteen bij de ander spelen...terwijl het verder een kind is wat letterlijk veel aan mij hangt...... dank voor jullie ervaringen

Maar

je kan ze misschien meer hun gang laten gaan, ik zie ze echt werkelijk maar heel kort (als ze binnen komen en weg gaan). En een tent ofzo is misschien iets wat bij jullie ook kan ?

Holiday

Holiday

30-08-2009 om 14:47

Hier ook niet

Misschien ontbreekt het je dochter aan de energie/inspiratie/fantasie om die dingen die nu genoemd worden zelf te realiseren thuis. Ik herken het wel hoor. Mijn kinderen spelen bij een ander in de tuin of op zolder allerlei fantasievolle spelletjes en thuis 'hebben ze niks te doen'. Je kunt oude mobieltjes, toetsenborden en dekens op zolder gooien maar of het helpt? Het kind van Manda Rijn heeft denk ik van zichzelf gewoon heel veel fantasie. Die sleept die spullen er waarschijnlijk zelf naar toe, en daarin zit al een heel verschil.

Jade

Jade

30-08-2009 om 15:02

Hier geen zolder,

maar een kamer die ruim genoeg is om in te spelen.

Meestal gaat mijn dochter naar een ander, maar hier komen ze ook wel te spelen en verzinnen ze van alles op hun kamer. Hutten zijn ook wel gebouwd, het kan allemaal:-)

Eens holiday

als het nu niet al gebeurd dan zal het ook niet veranderen met een doos oude mobieltjes enzo. Ik weet het ook niet precies wat het dan is.

Op dit moment zijn er 2 oudere buurmeisjes boven, ze zijn 12 jaar mijn dochter is 6,5. Ze zitten nu een uur op zolder, elkaars haar te vlechten met stukjes wol en te kletsen. Ik heb net 3 stroopwafels en drinken onder aan de trap gezet.

Toch sfeer denk ik

iets op die zolder geeft aanzet tot fantaseren. Het is een rommelige ruimte die is bijven hangen in de jaren 60, geen geld nog om het aan te pakken en op te knappen. Op haar kamer wordt er minder vaak gespeeld, ik denk dat die kamer te licht en geordend is.

anyway, over pakmbeet 3 jaar gaat de zolder op de schop wat ergens dan wel zonde is ;-)

Bennikki

Bennikki

31-08-2009 om 13:28

Nog een andere mogelijkheid

Ik ga nu even van mezelf als kind uit: ik speelde ook altijd veel liever bij anderen, omdat ik er altijd heel erg mee bezig was dat vriendinnetjes het leuk hadden bij mij.
Dus als we bij mij thuis waren, was ik er verantwoordelijk voor dat het geweldig gezellig moest worden. Ik was (en ben) niet zo'n entertainer en bij het minste teken van verveling bij de ander raakte ik gestresst. Wanneer ik bij een ander speelde, had ik die verantwoordelijkheid lekker niet, dat was dan voor mij relaxter.
Is het misschien ook zoiets bij je dochter? Ik hoop trouwens van niet! Was niet erg leuk.

Groetjes Bennikki

liedewij

liedewij

31-08-2009 om 14:10

Hier

Hier heeft dochter ook een megaklein kamertje. Toch speelt ze vaak thuis. Muziekje erbij, schooltje spelen,make-up en haren mooi maken. Trampoline en buiten spelen. Paardje spelen. Binnen spelen is wel favoriet en er kunnen maar zo 3 vriendinnen op 4 vierkante meter zich prima vermaken. Ik bemoei me er niet mee.

Liedewij

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.