Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Charlie

Charlie

01-06-2020 om 21:06

Floyd, ook hier in huis discussie

Het hele gebeuren rondom Floyd en de daaruit voortvloeiende escalaties roepen ook hier bij de pubers discussies op zoals ik ze nog niet gezien heb.
Ik heb een verstandelijke, beschouwende, al jaren de politiek nauwgezet (maar wellicht gekleurd) volgende puber en een iets jongere puber die op dit vlak wat lijkt te ontwaken en die zich het hele gebeuren, ongetwijfeld zeer gekleurd door social media, enorm aantrekt.
De vlam in de pan in de VS en hier in huis ook een beetje, lijkt het wel...
Hoe is dat bij jullie?


rode krullenbol

rode krullenbol

01-06-2020 om 21:30

Hmm ...

Je blijft wat vaag, Charlie. En dat in een openingspost. Kun je je bericht wellicht wat nader toelichten? Vanwaar precies het gebruik van de woorden "escalaties" en "gekleurd"?

Rode krullenbol

rode krullenbol

rode krullenbol

01-06-2020 om 21:32

Hmm ...

Je blijft wat vaag, Charlie. En dat in een openingspost. Kun je je bericht wellicht wat nader toelichten? Vanwaar precies het gebruik van de woorden "escalaties" en "gekleurd"? Ik krijg de indruk dat je er zelf mogelijk nogal gekleurd in staat.

Rode krullenbol

Phryne Fisher

Phryne Fisher

01-06-2020 om 21:57

Geen discussie

Ik heb wel een kind dat nogal politiek geëngageerd is en van de rest in gelijke mate bijval verwacht, maar als we zeggen dat we het ermee eens zijn is het goed. Ik word ook wel eens gecorrigeerd als ik toch eens iets minder politiek correct zeg, dus het houd je bij de les, zo’n activist

Heftig

https://www.ad.nl/binnenland/massabijeenkomst-wekt-ergernis-bij-kenners-en-politici-klap-in-gezicht-zorgverleners~addcbdf2/

Het is hier ook al dagen het gesprek van de dag. Het grijpt je aan.
Zoon heeft wel besloten om niet naar de demonstratie te gaan. We waren al bang voor grote drukte. Gelukkig niets gezien aan tegendemonstratie want daar waren we ook even beducht voor gezien allerlei reacties op social media.

Het was een goed protest op de Dam. Begrijpelijk dat de burgemeester hier niet in ging grijpen, dat had echt niet gekund hoewel het natuurlijk zeer teleurstellend is dat hier zoveel mensen bij elkaar waren met te weinig afstand. Hopelijk valt de schade mee omdat het allemaal toch buiten was en veel mensen een mondkapje ophadden. En er werd niet aan polonaise of zoiets gedaan. We gaan het meemaken.

Ad Hombre

Ad Hombre

01-06-2020 om 22:04

xperiment

Het is een interessant experiment. Als we nu geen nieuwe piek krijgen in juni weten we vrij zeker dat het buiten veilig is.

Ook interessant hoe de burgemeesters van Den Haag en Rotterdam dit gaan oppakken. Daar zijn vergelijkbare demonstraties gepland voor 2 en 3 juni, benieuwd of ze die door laten gaan als het zo uit de hand loopt.

Ik vermoed van wel want iedereen wil natuurlijk heel graag laten zien dat zijn hart op de juiste plek zit (voor zwarte Amerikanen dan natuurlijk, die Covid bejaarden hebben nu wel weer even genopeg aandacht gehad).

Pluk

Pluk

01-06-2020 om 22:49

Idioot

Ik vind het idioot dat er geen maatregelen zijn genomen. Zo'n demonstratie wil je zeker niet stoppen, maar er had van tevoren wel even besproken moeten worden wat als... en dan zoegen dat er alternatieve plekken voorhanden zijn om de meesten te spreiden.

Lijkt me vanaf nu vrijwel onmogelijk om in Amsterdam nog te handhaven op groepen en afstand want je geloofwaardigheid is compleet verdwenen.

Zelf ben ik ook wel benieuwd naar de gevolgen. Zou inzicht kunnen geven in de gevolgen van zo'n bijeenkomst buiten met schreeuwende mensen. Misschien gaat Lowlands toch nog door Zelf verwacht ik geen groot effect op het aantal patienten. Deck dat Halsema kan steden trouwens als dit en superspreader evenement blijkt te zijn geweest.

Pluk

Pluk

01-06-2020 om 22:50

Aftreden

Halsema kan aftreden

Ingrijpen klinkt flink maar is het niet

https://nos.nl/liveblog/2335781-halsema-omvang-demonstratie-overdonderde-mij-grapperhaus-pijnlijk-om-te-zien.html

Zo'n overmacht laat je geen politiemacht handhaven. Het is overigens al voorbij voordat je iedereen opgetrommeld hebt. Bovendien wat je dan doet is het publiek op een hoopje drijven alsof dat helpt tegen besmetting. Nee, ik vond het zeer terecht dat er verder niet ingegrepen werd. Het had niet zo moeten gaan, maar ingrijpen had het er niet beter op gemaakt in dit geval.
Volgens Grapperhaus was het pijnlijk om te zien en dat ben ik wel helemaal met hem eens. Je hoopt dat dit voor niemand van de demonstanten, laat staan het IC personeel, grote gevolgen zal hebben. Maar het bleek niet te voorkomen.

"De grootte van het racismeprotest op de Dam in Amsterdam heeft burgemeester Halsema overdonderd. Er waren geen aanwijzingen dat de demonstratie zo groot zou worden, zei Halsema in Op1. "De organisatie kondigde een opkomst van 250 tot 300 mensen aan, maar meestal worden zulke aantallen overdreven. Tijdens de demonstratie zwol het binnen een uur tot enorme proporties aan. Daar was de politie ook niet op geprepareerd."

Ingrijpen was geen optie, want dan had er met harde hand opgetreden moeten worden, zegt Halsema. "Die keuze vond ik niet verantwoord." De burgemeester vreest dat er op dat moment kleine relletjes waren uitgebroken. Haar afweging noemt ze daarom "proportioneel". "Het kan niet zo zijn dat je de politie met overmacht tegen vreedzame demonstranten laat optreden."

De politieke kleur van de demonstratie interesseert haar "geen biet". Het gaat om het grondrecht om te kunnen demonstreren, aldus Halsema."

Tja

Ik begrijp de demonstratie en ik begrijp ergens ook wel de afweging van Halsema. De meeste demonstranten droegen mondkapjes en behalve de afstand en groepsvorming, was het een vreedzaam protest. Had ze geweigerd of ingegrepen dan was het ook niet goed geweest, met rellen en plunderingen tot mogelijk gevolg. Alleen leg het eens uit aan al die mensen die zich in alle bochten wringen om de corona te beheersen en de richtlijnen te volgen of aan mensen die vanwege de afstand bekeurd werden of uit het park gestuurd werden

Wij gaan woensdag demonstreren

Als je puber al jarenlang geëngageerd is zal George Floyd vast niet de eerste dode door politiegeweld zijn waar hij of zij zich druk maakt. Philando Castile, Eric Garner, Michael Brown, Tamir Rice, deze tragedies zijn hier al jaren gespreksstof. Wij gaan woensdag demonstreren. We doen mondkapjes op en gaan aan de buitenkant staan met ons spandoek.

skik

Voorbereid

Bij de volgende demonstraties is de organisatie hopelijk goed genoeg voorbereid en werkt de gemeente en de politie tijdig samen met de demonstranten om het aantal te monitoren. En het is de taak van de organisatie om ook vooraf te bedenken wat je kunt doen om de deelnemers te manen meer afstand te nemen.
Uiteindelijk is dat ook de verantwoordelijkheid van de deelnemers.

Want anders leidt het zo af van het doel van de demonstratie namelijk de aandacht vestigen op dysproportioneel geweld door overheden tegen minderheden en dan in dit geval speciaal zwarte en gekleurde mensen. Want we moeten hier ook oppassen. Zwarte jongeren, vooral jongens en mannen, worden dysproportioneel aangehouden en ondervraagd en benaderd als kwaad in de dop. Bij de belastingdienst doet men ook aan etnisch profileren. En dat mag gewoon niet.

En ja, er zal vast bij bepaalde bevolkingsgroepen statistisch vaker een bepaalde overtreding gaande zijn, toch is iedereen burger en dient in gelijke gevallen gelijk behandeld te worden, met name om ook niet de brave burgers tegen je in het harnas te jagen. Die hebben net zo'n sociaal contract als iedereen. De verschillen worden meestal gewoon overdreven. En de groep die overtredingen begaat is een kleine minderheid.

Jan

Jan

02-06-2020 om 03:02

Halsema kan natuurlijk aftreden

Wat een godsgruwelijk beschamende vertoning. De keuze om niet met geweld in te grijpen is te verdedigen. De keuze om de demonstratie vier de media en met je aanwezigheid te legitimeren echter niet.

Het is de ultieme middelvinger voor eenieder die de afgelopen maanden grote offers heeft gebracht.

ElenaH

ElenaH

02-06-2020 om 06:43

Hier weinig discussie

De dood van George Floyd is belachelijk en beschamend (net als de dood van Rodney King en alle anderen die daarvoor en daarna door racisme om het leven zijn gekomen). De betogingen zijn logisch. Woede en frustraties ook.

De aanval op het politiebureau in Minnesota is op zich begrijpelijk maar verkeerd. En de plunderingen 's nachts zijn op geen enkele manier goed te praten.

Er is hier in huis weinig discussie over.

Wat een aanstellerij

Hoewel ik de foto’s van het protest in Tel Aviv fantastisch vond https://nos.nl/l/2331041, vind het gemiep over de demonstratie in Amsterdam bijzonder kinderachtig.

Dit soort teksten “ Het is de ultieme middelvinger voor eenieder die de afgelopen maanden grote offers heeft gebracht.” spreekt bovendien het soort slachtoffergedrag uit waar ik bijzonder onpasselijk van wordt.

Welke offers heb je precies gebracht, Jan? Of spreek je over al die ouderen die opgesloten zaten in slecht geventileerde bejaardenhuizen en die wel 2 of drie maanden te vroeg gestorven zijn (zie de huidige ondersterfte)?

Halsema zei het goed: Die Coronamaatregelen zijn op de rand van wat een overheid binnen een democratie mag doen. Sommigen vinden het al over de rand. Het is hoe dan ook iets om met kromme tenen te volgen. Ze bieden zeker geen legitieme grond om demonstraties te verbieden.

Bovendien zijn er in deze tijd al demonstraties geweest in Corona, zelfs in Nederland (nb tegen de Corona maatregelen). Dat heeft niet tot uitbraken geleid.
Over twee a drie weken zal dat hier in NL eens te meer duidelijk worden. De demonstratie zal dan net zo makkelijk als gelegenheidsargument gebruikt worden om de beperkende maatregelen op terrassen en in pretparken op te heffen.

koffie

koffie

02-06-2020 om 08:33

geen discussie wel gesprekken

Hier in huis ook geen discussie, wel gesprekken met mijn (lichtgekleurde) pubers. Over het racisme en de discriminatie die ook hier in Nederland plaatsvindt. Bij sollicitaties, op straat, en in alle "grappen" die je je als getinte of anderszins "afwijkende" Nederlander moet aanhoren. En vooral niet klagen, stel je niet aan zeg.

Ik heb ze verboden naar de demonstratie te gaan. Vanwege bezorgdheid over precies datgene wat gebeurt is: te druk. Gelukkig geen rellen zoals in de VS. En dat is denk ik weer deels te danken aan het niet ingrijpen van de burgemeester. Die moest nu kiezen uit twee kwaden. En die situatie is weer ontstaan door het schromelijke onderschatten van de opkomst. Niet slim, dit scenario hadden ze natuurlijk als driehoek moeten overwegen, "wat als..."

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

02-06-2020 om 08:33

M Lavell

Ik mag het hopen ja.

Het hele apparaat verander je niet zomaar

Inhoudelijk: Ik begrijp goed dat mensen nu hoop en momentum zien om eindelijk wat te veranderen, maar ik geloof niet dat die verandering zo makkelijk te bereiken valt.

De politie, het politieapparaat, is tot in de haarvaten doordrongen van vooroordelen en racisme. Het is alsof ze erop geselecteerd worden en dat gaat waarschijnlijk volautomatisch in het selectie en scholingsproces: wie niet de bocht afsnijdt en snel met een oordeel komt is te traag.

Die mensen zijn ook op hun meest onschuldige, vriendelijkste en meest toegankelijke momenten nog zo bevooroordeeld als de pest. En als ze dat al niet waren, dan zijn ze er wel toe opgeleid, want alle strategieën en inzichten, procedures en aandachtspunten, noem het zo maar op, zijn bedacht door politie-agenten die hun eigen ervaring en beleving tot norm der dingen hebben gemaakt.

Je zou die mensen moeten vervangen, maar voor wie dan, want wie wil dat werk doen?

En wat doe je dan in die tussentijd?

koffie

koffie

02-06-2020 om 08:38

Miriam

Die tegen-corona demonstraties waren van een iets andere omvang. Als ik het me goed herinner ging het daarbij om enige tientallen demonstranten, niet duizenden. Dan is het een stuk makkelijker handhaven, maar is ook het risico op superspreaders een stuk kleiner.

Meer dan 3

Het waren er meer dan 3 (tegen de regel) en bovendien niet alleen in NL, ook D, Fr, Uk, etc.

Dussseeeeh....

Niet miepen

Pluk

Pluk

02-06-2020 om 08:41

Wat ze kon doen?

Zeggen dat het te druk werd, mensen oproepen om zich te verspreiden naar een andere aangewezen locatie in de stad, mensen oproepen om niet meer te komen en online het protest verder te ondersteunen. Allesbehalve er lachend tussen te gaan staan.

Ik vind het ook een middelvinger naar iedereen die hier onder te lijden heeft gehad. Alle boetes mogen wat mij betreft nu ook verscheurd worden.

Welk lijden?

Pluk “ Ik vind het ook een middelvinger naar iedereen die hier onder te lijden heeft gehad.”
Over welk lijden heb je het nu precies? Hou toch op met het gebruik van die grote termen.

“ Alle boetes mogen wat mij betreft nu ook verscheurd worden.”
Ja. Maar dat was al zo, toch? Iedereen moet bezwaar maken.
Die boetes slaan nergens op. Je kunt bovendien op je vingers natellen dat die bijzonder bevooroordeeld zijn uitgedeeld.

Hilde

Hilde

02-06-2020 om 08:55

Miepen

Je had ze eens moeten zien staan klappen en juichen toen de boeren het hele land blokkeerden vanwege stikstof (waar ook nog helemaal niet het laatste woord over gezegd is) pffff

Pluk

Pluk

02-06-2020 om 09:10

Gemist

"Over welk lijden heb je het nu precies? Hou toch op met het gebruik van die grote termen"

Uhm, wat heb jij gemist? All die mensen die zijn overleden door corona of een andere oorzaak en eenzaam moesten gaan. Al die mensen die geen afscheid van hen hebben kunnen nemen. Als die mensen die niet naar de begrafenis mochten. Al die mensen die heel lang op de ic hebben gelegen en nog lang moeten herstellen. Over dat lijden heb ik het.

Pluk

Pluk

02-06-2020 om 09:12

Ze?

Wie zijn 'ze' Hilde?

Waarom nu pas?

Dat is allemaal heel erg sneu en verdrietig, de frequentie is mogelijk wat hoger dan we gewend zijn (dat weten we pas aan het einde van het jaar) en wellicht is de doelgroep van eenzaam sterven wat verschoven, maar het is geen nieuw lijden.

Er sterven dagelijks mensen in eenzaamheid.

ElenaH

ElenaH

02-06-2020 om 09:23

Pluk

'die mensen die zijn overleden door corona of een andere oorzaak en eenzaam moesten gaan. Al die mensen die geen afscheid van hen hebben kunnen nemen. Als die mensen die niet naar de begrafenis mochten. Al die mensen die heel lang op de ic hebben gelegen en nog lang moeten herstellen. Over dat lijden heb ik het.'

Denk je echt dat die voorkomen konden worden door demonstraties in de buitenlucht van mensen met mondkapjes (!) te verbieden? Ik niet. De uitbraken komen door grootschalige binnenactiviteiten, kijk maar naar de twee nieuwe uitbraken in moskeeen die zich niet aan de lockdown hielden.

Bovendien: met mensenmassa's heb je een káns op besmetting, met een káns op ernstige gevolgen en een káns op overlijden. Als zwarte Amerikaan heb je een veel grotere kans op overlijden door racistisch politiegeweld. Dat is mij wel een demonstratie waard.

Ad Hombre

Ad Hombre

02-06-2020 om 09:39

Pluk

"Wie zijn 'ze' Hilde?"

Good catch. Sommige mensen willen de extreme polarisatie uit de VS hier graag overnemen. Daar kan niets goeds van komen, maar dat inzicht hebben ze helaas niet of het interesseert ze niks.

Ruim honderd jaar geleden hadden we hier de laatste pandemie.
De laatste wereldoorlog is 75 jaar terug.

Ad Hombre

Ad Hombre

02-06-2020 om 09:48

ElenaH

"Bovendien: met mensenmassa's heb je een káns op besmetting, met een káns op ernstige gevolgen en een káns op overlijden. Als zwarte Amerikaan heb je een veel grotere kans op overlijden door racistisch politiegeweld. Dat is mij wel een demonstratie waard."

Daar klopt niet veel van.

Het staat buiten kijf dat zwarten in de VS relatief vaker slachtoffer worden van politiegeweld, maar de aantallen zijn niet zo extreem als mensen wel eens doen voorkomen. Sinds 2015 zijn er 1252 zwarten gedood en 2385 blanken. Gezien de bevolkingsverhoudingen komt dat neer op ruim 2 keer zoveel zwarten.

https://www.statista.com/chart/21857/people-killed-in-police-shootings-in-the-us/

Zet die getallen over vijf jaar eens tegenover de 100K Corona doden de laatste maanden in de VS en je ziet hoe onzinnig jouw redenatie is.

Bovendien is de kans dat een demonstratie in Amsterdam 1 Amerikaans leven zal redden waarschijnlijk nul. Zoals we weten is de kans dat massa evenementen besmettingen veroorzaken vrij groot en dat die besmetten vervolgens weer anderen kunnen besmetten met een reele kans op doden tot gevolg.

Ad Hombre

Ad Hombre

02-06-2020 om 09:51

Lavell

"Hou toch op met het gebruik van die grote termen. "

Heb je over het te pas en te onpas te voorschijn gehaalde begrip 'racisme'?

Lavell:
"De politie, het politieapparaat, is tot in de haarvaten doordrongen van vooroordelen en racisme."

Adelaide

Adelaide

02-06-2020 om 09:51

afbreken

Gezien het type mensen dat daar stond te demonstreren, lijkt het me niet dat het stoppen van de demonstratie had geleid tot rellen. Politie, of Halsema zelf nu ze er toch was, had best kunnen vragen aan de mensen om weg te gaan omdat het te druk was. En dan waren waarschijnlijk best veel mensen weggegaan, waardoor het rustiger werd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.