Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Hoe omgaan met oma

ik heb een lieve moeder, maar af en toe gaat ze echt over mijn grenzen. Mijn zoon van 14 heeft gister gehockeyed, de laatste wedstrijd van het seizoen. Het was nogal warm en na afloop werd er een foto van het team gemaakt. Rode wangetjes, plakhaar en oververhitte gezichtjes op de foto. Het was een fijne dag, ik stuurde mijn moeder een appje en ook stuurde ik de foto. Vervolgens kreeg ik 5 berichten terug, ik deel er 2

kleinzoon moet echt naar een andere kapper. Het ziet er niet naar uit. Hij heeft veel te dik haar! Doodzieke voor hem om et zo bij te lopen. Je krijgt genoeg kinderbijslag voor 3 kinderen om weer naar de vorige kapper te gaan!!

Ik durf het tenminste eerlijk te zeggen! Heb echt met hem te doen.Vanaf dag 1 sinds je naar een goedkopere kapper bent overgestapt ziet het er niet uit. Dan is je zus heel anders!

Mijn zoon heeft inderdaad veel haar, maar hij loopt zeer zeker niet onverzorgd bij, het is alleen in oma’s ogen nooit goed genoeg. 


Ik zou haar blokkeren op whatsapp. Als ze iets wil melden kan ze bellen.
gr Angela

dit zou voor mij genoeg reden zijn om niks meer te delen met oma.

En ook aan oma vermelden dat je niks meer deelt door deze reden.

Amsterdamnoord

Amsterdamnoord

11-06-2023 om 23:34 Topicstarter

de appjes werden ook steeds onaardiger, ik heb er maar niet meer op gereageerd. Ik word er wel elke keer verdrietig van

hoe oud is je moeder, en was ze altijd al zo? 
Mijn moeder is 80+ en het lijkt wel alsof haar sociale antenne stuk is. Ze kan zo onaardig en onredelijk doen de laatste tijd, ik heb het idee dat het een soort aftakeling is. Terwijl de rest nog functioneert zeg maar. Kan het bij jouw moeder ook zoiets zijn? 

Amsterdamnoord

Amsterdamnoord

11-06-2023 om 23:53 Topicstarter

mijn moeder is altijd al vrij intens geweest, maar het lijkt de laatste tijd inderdaad erger te worden. Zo veroordelend en negatief van toon, ik merk dat ik er soms tegenop zie om haar te bellen

Amsterdamnoord

Amsterdamnoord

11-06-2023 om 23:53 Topicstarter

mijn moeder is 74

Lieve moeder? Haar apjes vind ik niet lief.
Dit gaat niet om oma maar om je moeder haar mening over hoe jij je ouderschap uitvoert. Hopelijk staat er ook nog een felicitatie tussen de apjes voor kleinzoon. 

Jammer dat je niet iemand anders apjes kan deleten. Mijn pubers appen bij berichten die ze niet aanstaan, het volgende terug: ok. Vind het wel een oplossing. Ene oor in andere eruit en geen aandacht geven.
Of erover praten en als dat niet mogelijk is zou ik minder delen om mezelf te beschermen.

Niet leuk dit. Snap dat dit je kwetst

nou je begint met dat je een lieve moeder hebt.  In dat geval hoef je in op de inhoud te reageren maar kan je gewoon vertellen dat de toon en vorm van haar bericht je kwetst.  Als het een lieve moeder is zal ze dit soort dingen dan niet meer zeggen

En als je nou eens een grens stelt? Gewoon zeggen: "ik wil niet dat je je met de opvoeding van mijn kind bemoeit" En dit, als ze het weer doet herhalen. Tot ze het drie keer weer heeft gedaan en dan blokkeren. Ze kan wel lief zijn maar je moet haar ook een beetje opvoeden zeg maar

Drinkt ze? Kromme ongeremde zinnen lijkt me alsof ze wat glazen wijn op heeft. 
Als je haar verder omschrijft als lieve moeder dan is dit wel een heel grof bericht. 

Amsterdamnoord schreef op 11-06-2023 om 23:34:

de appjes werden ook steeds onaardiger, ik heb er maar niet meer op gereageerd. Ik word er wel elke keer verdrietig van

Dus na deze twee berichtjes kwamen er nog ergere berichten er bovenop? 

Dat is ook niet leuk om te ontvangen. Je stuurt je moeder een foto van een leuke dag en zo sluit je moeder hem voor je af? Weg leuk gevoel...en welkom verdriet.

Is ook niet leuk. Als ze later op een ander moment face to face tegen je had gezegd;" nou Marietje, ik moet eerlijk zeggen dat ik jullie vorige kapper wel beter vind knippen bij Pietje, vooral met zijn mooie bos met haar...toen vond ik het altijd zo leuk zitten. Nu zit het natuurlijk ook wel, maar de vorige kapper kon er wel een iets beter model in knippen..."

Dan komt het al anders over, dan op deze manier de dag te verpesten.

Ze had ook kunnen reageren met: ziet er gezellig uit en ze hebben zichtbaar een leuke dag gehad. Komen jullie zo nog even een ijsje eten om het te vieren....

Of iets dergelijks.

Stuurt ze altijd dit soort appjes of is dit iets van de laatste tijd?

Ik zou zo duidelijk mogelijk zijn. Antwoord: Lees je berichten nog eens terug Ma. Als ik zulke onaardige antwoorden krijg als ik jou iets leuk stuur dan stop ik daarmee hoor, dat leer je me zelf af op zo'n manier.

Ik herken dit erg van mijn schoonmoeder. Kan ook op de app heel sociaal onhandig en kwetsend uit de hoek komen. Dit heeft er helaas toe geleid dat ik minder met haar deel. Ik zou, zoals hierboven beschreven, in ieder geval stoppen met erop reageren. Geen aandacht geven aan verkeerd gedrag! Denk idd dat het ook met leeftijd te maken heeft maar dat betekent niet dat je hier zomaar in mee hoeft te gaan.

Dit klinkt als mijn moeder. Alleen dan tegen mij. Ik was in de 20, mijn vriend zei dat hij mijn haar zo leuk vond. Reactie van mijn moeder: ‘Nou, dan moet ze eerst die pieken om d’r hoofd maar eens fatsoenlijk in model laten knippen!’ Ik weet het nog precies. Mijn moeder had altijd zulke dingen. Zelfs de formuleringen waren soort van standaard. Maar die keer heb ik haar op een ander moment gezegd dat ik daar niet meer van gediend was. Dat ik volwassen was, zelf heel goed kon bepalen hoe ik mijn haar wilde dragen en zulke kritiek ongepast vond. Toen is ze ermee opgehouden. Er bleef nog genoeg over, dat wel. Dat heeft wel gemaakt dat ik jarenlang als er iets leuks was dat eerst deelde met vrienden en vriendinnen en dan pas met haar. Want er was altijd wel iets verkeerd. Mijn moeder heeft zelf van haar eigen moeder ladingen kritiek over zich uitgestort gekregen, heeft ze me wel eens verteld.

Mijn ouders zijn nu ook oud. Dat helpt niet. Geestelijk gaan ze toch wat achteruit. Helaas worden de oude grammofoonplaten nu weer afgespeeld. Vraag ik wat er op de boodschappenlijst moet komen, dan kan zomaar de ‘je bent een slechte opvoeder van je adhd-kind’ worden afgespeeld. Terwijl op hun eigen opvoeding heel wat af te dingen was, ik zeker geen adhd-kind was en ze geen flauw idee hebben wat dat inhoudt. Pijnlijk is het wel. Maar het heeft geen zin meer er iets van te zeggen, want dat vergeten ze weer. Als een van m’n ouders nu in zo’n bui is ga ik weg uit de situatie en kom wat later weer terug.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

12-06-2023 om 07:47

Was ze altijd al zo? Dan zou ik inderdaad de tips die velen hierboven al geven volgen.

Maar als het de laatste maanden duidelijk erger is dan voorheen, dan kan het ook door leeftijd en/of beginnende dementie komen. Ouderen worden vaak wat ongeremder, en dat kan zich helaas ook op deze manier uiten. Geen excuus, wel een verklaring die je wellicht kan helpen om er beter mee om te gaan. En het kan ook een teken van dementie zijn. Als daar ook andere aanwijzingen voor zijn, probeer dan je moeder naar de huisarts te krijgen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.