Laatste kans! Doe mee met een van de gratis expert webinars over opvoeding
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Nog een kind? Kosten/milieu

Vooropgesteld: Ik wil géén discussie waarom je überhaupt wel of geen kinderen zou 'moeten' krijgen. 

Ik vraag me alleen oprecht af, stel:  je hebt al kind(eren) en je twijfelt of je er meer wilt. 
Speelt de huidige ontwikkelingen qua kosten (energie/inflatie in z'n algemeen/oorlog) en/of het milieu daarin een rol voor jullie?

Ik zie namelijk heel veel mensen in mijn omgeving die de afgelopen tijd kiezen voor een 2e/3e of zelfs 4e kindje. Ik kan  niet ontkennen dat het eerste dat ik denk is "waarom zou je dit willen???" En dan spoken meteen dus bovengenoemde bezwaren door mijn hoofd. Alle stijgende kosten..  de milieubelasting van nog meer mensen op deze wereld. 

Ik twijfel al héél lang of ik een tweede kindje zou willen. En ik merk echt dat ik steeds vaker mijn gevoel en verstand voel botsen. Ben heel benieuwd naar jullie inzichten! 


Ik heb mensen in mijn omgeving die vanwege deze redenen gekozen hebben om kindvrij te blijven.

En anderen die 2 de max vinden om deze reden.

Ik vind dat er wel een verschil zit tussen eerste/tweede kind en alle volgende kinderen. De eerste maakt je ouders, de tweede maakt dat de kinderen broer of zus worden. Alle kinderen daarna maakt daar niets meer van. 

Deze redenen spelen voor mij allemaal niet mee. Heb er geen diepe inzichten over. 

Ik ben ongewenst kinderloos. Hoewel ik daar (bij vlagen) veel verdriet van kan hebben zou ik, hoe gek dat wellicht ook klinkt en voelt, met de situatie anno 2022 niet meer aan kinderen beginnen. 

Dat soort dingen heeft in mijn overwegingen geen rol gespeeld. Financiën wellicht, maar dat was niet de reden om niet voor nummer drie te gaan. Achteraf bezien had die er best kunnen komen, maar toen het kon leek het niet verstandig.

Ach.... ik heb er maar 2, had er best 6 gewild.

Regendrup.

Regendrup.

13-08-2022 om 21:55 Topicstarter

Madeliefjees schreef op 13-08-2022 om 21:54:

Ach.... ik heb er maar 2, had er best 6 gewild.

En mag ik vragen waarom het dan toch bij 2 gebleven is? Bezwaren omtrent mijn eerder benoemde redenen of anders? 

Regendrup.

Regendrup.

13-08-2022 om 21:57 Topicstarter

Ik vind het echt een hele lastige kwestie. Heb namelijk echt het gevoel dat er nog héél veel shit aan zit te komen. Dan voel ik me al schuldig naar mijn kind, laat staan dat ik er nog één bij zou willen. Wat doe je zo'n kind nog aan denk ik vaak? Maar kan ook een onterecht gevoel zijn, maar merk in mijn omgeving helemaal niks hiervan dus ben gewoon benieuwd naar andere meningen  hierover. 

Je bent echt niet de enige Regendrup.

Ik ben op dit moment nog kinderloos, maar twijfel wel over het krijgen van een of meerdere kinderen.. maar dan weer niet wegens de in de OP genoemde redenen!

Regendrup.

Regendrup.

13-08-2022 om 22:15 Topicstarter

Voor de mensen  die het niet als bezwaar zien, waarom niet? Voorzie je geen problemen in de toekomst? Of vind je het ondergeschikt aan je wens om een kind te krijgen? 

Regendrup.

Regendrup.

13-08-2022 om 22:16 Topicstarter

Wobbelkont schreef op 13-08-2022 om 22:13:

Ik ben op dit moment nog kinderloos, maar twijfel wel over het krijgen van een of meerdere kinderen.. maar dan weer niet wegens de in de OP genoemde redenen!

Ben ik weer heel benieuwd naar jouw redenen hoeft niet natuurlijk, maar zou je het willen delen?

Ik ben officieel ongewenst kinderloos, als in: we hebben echt heel hard ons best gedaan om kinderen te krijgen, maar het mocht niet baten. Nu ben ik een jaar verder sinds het opgeven, en voelt het helemaal niet zo ongewenst meer aan. Natuurlijk ben ik bij vlagen (heel erg) verdrietig dat ik geen moeder ben geworden, maar ik ben ook heel opgelucht dat ik geen zorgen hoef te maken over de toekomst van mijn kinderen. Die zie ik namelijk best somber in. Dus ik denk dat ik nu niet snel meer voor wel kinderen zou kiezen, precies om dezelfde redenen die jij noemt. Sowieso zou ik het bij maximaal 2 houden. 

Regendrup, onder andere vanwege jouw redenen (milieu) hebben wij besloten niet voor een derde te gaan. Maar ik ken verder ook niemand die dat als reden heeft om geen of niet meer kinderen te willen. Ik ben altijd al erg milieubewust (overdreven volgens velen in mijn omgeving) dus ik snap je overwegingen. 

Heel herkenbaar dilemma. Gevoelsmatig zou ik er best meer willen, maar verstandelijk niet. Vooral vanwege redenen rondom het milieu. En hoewel ik het qua gevoel van anderen snap, begrijp ik tegelijkertijd toch niet waarom mensen nog veel kinderen zouden willen krijgen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.