Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tango

Tango

30-08-2018 om 22:17

Beugelperikelen

Ik gooi er nog maar eens een beugeldraadje in. Zoon van 13 hier is eindelijk aan de beugel. Na een vervelende ervaring vorige week bij de kaakchirurg (4 tanden getrokken, 1 hoektand vrijgelegd en dit alles zonder goede voorbereiding van de kaakchirurg/assistente) waren we vandaag bij de orthodontist. De assistente deed daar enorm haar best om zoon goed voor te bereiden. Toch vond hij het allemaal heel akelig. Hij heeft alleen maar slotjes gekregen en elastiekjes om de kiezen, zodat daar volgende week haakjes aan geplaatst kunnen worden. Ook krijgt hij dan een draadje door de slotjes.
Dit was echter allemaal al erg genoeg. Hij heeft heel veel last alleen al van de slotjes. Het doet pijn zegt hij, aan zijn tanden en overal in zijn mond. Zal best een kwestie van wennen zijn. Hij wilde ook absoluut niet meer naar school en naar de voetbaltraining vanavond. En dit is pas het begin. Nu denk ik wel dat ik een best overgevoelige zoon heb hoor. Dochter was destijds heel anders, die klaagde echt zelden over de beugel. Maar pfff, ik zie nu al enorm tegen het hele traject op. Iemand nog tips voor een hooggevoelig kind met beugel?


Milcham

Milcham

30-08-2018 om 22:27

Beaam het.

Wees als bamboe en buig mee. Mijn dochter had last en die hoorde ik niet en mijn zoon stortte nog net niet ter aarde.
Ik heb gezegd dat het inderdaad heel naar was en dat dit een paar dagen zo blijft. Ik bied pijnstilling aan en na de ortho gaan we standaard drinkontbijt, smoothies en knijpyoghurt kopen.
Ik pamper hem een beetje en na twee, maximaal drie dagen is alles weer bij het oude. Tot we weer naar de ortho gaan.
Hij heeft uiteraard het meeste last van iedereen. Aangezien ik niet kan voelen hoe het voor hem voelt, mompel ik meestal iets dat het écht heel naar is voor hem en dat ik met hem meeleef. Daar knapt hij meestal wel van op.
De laatste tijd vergeet hij regelmatig dat hij volgens zijn zeggen eigenlijk niet kan eten als hij van de ortho komt en zijn boterhammen geen enkel probleem.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-08-2018 om 22:37

Went

Mijn dochter is de dag na het plaatsen flauwgevallen op school. Combinatie van spanning, vermoeidheid en slecht kunnen eten. Een paar dagen later was het al een stuk beter. Ook nu zijn nieuwe aanpassingen even vervelend maar met paracetamol goed te doen.

Tango

Tango

31-08-2018 om 08:01

Fijn!

Die herkenning. Zelf heb ik geen beugel gehad en kan me dus niet goed voorstellen hoe het is. Gisteravond ging het gelukkig al iets beter en heeft zoon weer flink gegeten. In de groei zijn en een beugel is dan ook weer niet handig. Hij had gewoon echt trek dus om 21.00 u ging er nog een boterham in.
Vanmorgen weer op tijd naar school.
We zien wel hoe het loopt verder. Zal wel extra veel paracetamol inslaan. En inderdaad vloeibaar eten, al liet hij gisteren zelfs de vla staan. Soep lust hij ook al niet en hij baalt vreselijk dat hij geen harde dingen mag eten en geen frisdrank mag drinken.

Pirata

Pirata

31-08-2018 om 08:47

Wax?

Heeft hij wel wax meegekregen? Dat kun je op de scherpe deeltjes van de beugel plakken, dat helpt een beetje.
En je mond lijkt ook een soort eeltlaagje te moeten vormen, na een tijdje wordt het beter.
Van "geen frisdrank en geen harde dingen eten" trekken wij ons niks aan trouwens. Ook gewoon kauwgom enz. Ik mocht zelf niet eens pizza, nou, 1,5 jaar geen pizza??? Onmogelijk. Ik eet dat dus en de beugel is onbeschadigd.
Alleen in het begin toen de beugel er net in zat, aten we liever zacht voedsel. Een paar daagjes.

Geen verstand

Van beugels, maar ipv soep kan je ook stampot maken? Die kan je zo zacht maken als je zelf wil. Andijvie stamppot gaat er hier altijd in!

Pirata

Pirata

31-08-2018 om 08:52

Oh, en

Mijn zeer gevoelige puber kon de eerste beugel niet verdragen. Een vreselijk weekend gehad...
Maandag er uit laten halen en toen is ie aangepast. Daarna, met de aanpassing, heeft hij nooit meer geklaagd.
Maar de ortho bleef maar zeggen dat het normaal was, die pijn. Nou, zeer gevoelig of niet, helse pijn is helse pijn!!! Ben zo blij dat ik mijn kind toen gesteund heb en die beugel er uit heb laten halen!

pijnstilling van te voren

Het meeste is al gezegd; kan ik alleen maar beamen. Wat wij hier doen (zeker als je weet dat er een bijzondere handeling aan zit te komen): van te voren paracetamol nemen. Dat scheelt toch iets bij bv. het plaatsen van het draadje. Dan moeten ze soms vrij veel kracht zetten om het ding erin te krijgen, en dat doet uiteraard zeer.
Verder inderdaad: 2-3- dagen zacht eten (broodje bapao!), pijnstillers, zeker bij opstaan & voor het naar bed gaan.
Nog een tip: bij volgende behandelingen waarbij hij een tijd met zo'n lippenspreider (zal ongetwijfeld gebruikt zijn met het plaatsen van de slotjes) moet zitten: labello oid smeren. Scheelt gebarsten lippen.

Sterkte! Bij ons mag na 2 1/2 jaar de beugel er binnenkort uit - joepie!

Pasta

Vorige week dus vier tanden getrokken en een hoektanden vrijgelegd en nu de beugel.
Best begrijpelijk dat hij pijn heeft. De hele kaak is nog gevoelig.
Geef hem pastamaaltijden ipv yoghurt om zich zo minder slapjes te voelen.
En ijs om wat verkoeling van de kaak te bereiken.

Op de dag dat ze een draad plaatsen, zal je hem zeker horen. Draden betekenen de eerste dagen constante spanning op je tanden. Je slaapt er minder door en je wordt er moe van.

Verwen je zoon een beetje en heb begrip voor zijn gepiep.

Pirata

Pirata

31-08-2018 om 10:18

Macaroni

Elleboogjesmacaroni eet makkelijk. Of risotto.

Mijntje

Mijntje

31-08-2018 om 10:21

sinds gisteren een beugel

Wij hebben geen kiezen laten trekken en gekozen voor eerst een afneembare beugel. Daardoor zaten die ringetjes al om de kiezen en die konden blijven zitten voor de slotjes. Die kreeg mijn zoon gisteren en het viel hem heel erg mee. De vorige (afneembare) beugel deed meer zeer. Nu de volgende dag voelt hij het toch wel. Pijnstillers vond hij niet nodig.

Watervrouw

Watervrouw

31-08-2018 om 11:01

Kan ook zo'n pijn doen

Als kind heb ik ook 2 beugels gehad, onder en boven. Gelukkig konden ze wel uit maar wat heb ik een pijn gehad, mijn kaken, tanden en non stop blaren in mijn mond. Onze dochter heeft nu een halfjaar blokjes en een spinbeugel tegen haar gehemelte dus een mond vol maar heeft er weinig last van. Het verschilt per persoon.

Tango

Tango

31-08-2018 om 20:38

Lippenspreider

Caroro, wat een goede tip van die lippenspreider, om labello te smeren. Hadden we dat maar gedaan. Zoon had gisteren inderdaad heel veel last van zijn lippen. Hebben daarna wel flink gesmeerd, maar vooraf is natuurlijk beter.
Paracetamol gaan we volgende week inderdaad maar preventief geven als hij die draad krijgt. Wax hebben we ook al geprobeerd, vooral op het slotje vooraan bij de lippen. Dat hielp wel iets.

En Mijntje, kiezen, kan dat dan? Een orthodontist stippelt toch een plan uit en daar zit naar mijn idee niet zoveel ruimte in. Hier moest echt wel getrokken worden, want zoon heeft veel te weinig ruimte. En de volgorde van de beugels bepaalt naar mijn idee ook de orthodontist. Maar misschien gaat dat bij jullie anders. Het enige wat ik bij de orthodontist heb aangegeven is dat wij bij zoon geen hyrax (spin) beugel wilden, want dat was destijd bij dochter al een drama. En zij heeft dus echt zelden geklaagd. Dat ding wilde ik zoon niet aandoen. Ik denk dat hij het geen dag daarmee volgehouden had.
Pirata, ik weet nog dat je dat schreef van jouw zoon, dat hij zoveel last had en dat de beugel toen is aangepast. Hier kan nog weinig worden aangepast, want zoon heeft dus nog niet eens draadjes door de slotjes. Maar zal het wel in gedachten houden. Liever iets langer beugelen met minder pijn dan korter met veel pijn. En ik moet zeggen dat ik bij zoon ook minder kritisch ben hoor. Dan staat het maar niet helemaal recht. Alles beter dan hoe het er nu uit ziet.
Gelukkig gaat het vandaag wel beter. Zoon is nog niet naar school geweest. Had heel slecht geslapen maar een extra dagje rust doet wonderen.

Milcham

Milcham

31-08-2018 om 20:53

Draadje

Als het draadje door de slotje zit en er een elastiekje om komt, doen de slotjes minder zeer. Zonder draad doen die echt pijn.

Tango

Tango

31-08-2018 om 22:04

Oh, echt?!

Milcham, goed dat je dit schrijft. Ik kon me daar dus echt niets bij voorstellen, dat het zo'n pijn doet. Juist omdat er nog geen druk op staat. Dochter ook niet, die vond dat zoon zich vreselijk aanstelde, maar zelf had ze meteen slotjes met draad.

Blijven haken

Vorig jaar had ik een beugel met slotjes en draad maar zonder elastiekjes.
Ik ervaarde wel druk op de dagen dat de ortho op een dikkere draad over ging.
Maar het ergste vond ik de keren dat ze de slotjes opende voor het vervangen van de draad. Een beugel zorgt ervoor dat de tanden wat losser in je kaak komen zodat er ruimte komt en tanden verschoven kunnen worden of gedraaid. Wanneer de draad vervangen moet worden, zal de ortho de slotjes moeten openen. Dat is minder prettig met tanden die minder stevig in je kaak zitten. Soms vraag je je dan af of de ortho wel weet wat ze doet.

Of de keren dat ik mijn wang open haalde aan een haakje op het achterste slotje. Het haakje was in geval van nood en ze toch een elastiekje moest toepassen. Maar zolang er geen elastiekjes om zaten, waren die ongebruikte haakjes een gruwel voor mijn wangen.

Er zijn twee soorten wax; de standaard witte wax dat niet lang blijft zitten en de duurdere blauwe wax dat eerder aan volwassenen worden gegeven, beter vormt en blijft zitten.
Vraag gewoon om die betere was. Kinderen worden sneller afgetroefd met de goedkopere witte wax.

Oja, mijn kinderen die net klaar waren met hun beugel, vonden dat ik mij niet zo moest aanstellen. Ik weet nu wel dat iedere zenuwstelsel anders werkt en dat mijn kinderen alleen maar voor zichzelf mogen praten.

Ik ben nu klaar, beugel is eruit, ik zit alleen met een draad achter de tanden waar ik soms mijn tong aan schuur. Maar de tandarts heeft geen tandsteen meer hoeven weg schuren. En dat is mij heel wat waard.

Tango

Tango

02-09-2018 om 21:37

Toevallig

Vandaag was zoon bij een voetbaltraining van een vrijwilligersclub waar hij vroeger getraind heeft. Was een soort afsluitingstraining want de club stopte. We kwamen er toevallig een meisje tegen die van de week dezelfde behandeling bij de ortho had gehad als hij en een jongen die komende week aan de beurt was. Was fijn voor zoon om herkenning te krijgen. Het meisje had ook veel last, zelfs blaren in de mond. Ik gaf haar moeder nog de tip om naar de betere wax te vragen. Was ze blij mee.
Verder gaat het elke dag wat beter. Gisteren trok zoon nog wat raar met zijn mond, vandaag heb ik dat niet meer gezien. Eten is nog wel lastig. Harde dingen kauwen doet pijn bij de kiezen (door de elastiekjes) en harde dingen afhappen is ook moeilijk. Maar hij dronk gewoon een glas fanta vandaag. Ik ga hem niet alles onthouden hoor. Hij moet al genoeg laten staan.
We kregen trouwens bij de ortho wel een enorm uitgebreide poetsinstructie. Zoon zou 2 of liever nog 3 keer per dag 5 minuten moeten poetsen, en nog spoelen met een fluoride vloeistof. Het laatste heeft hij nu 1 keer gedaan. We vergeten het steeds en het mag niet na het poetsen. En 5 minuten poetsen, tja in de avond gaat dat nog, maar niet voordat hij naar school gaat, dan ben ik al blij als hij poetst. En een derde keer zit er echt niet in, zeker niet naast dat spoelen. Hoe was dat bij jullie?

Mijntje

Mijntje

03-09-2018 om 09:21

Tango

Wij mochten kiezen: of vier kiezen trekken en een slotjesbeugel, dat was de 'mooiste optie' of eerst anderhalf jaar een buitenboordbeugel (afneembaar) en later een slotjesbeugel, zonder kiezen trekken. Uiteindelijk heeft hij die losse beugel maar een half jaar gehad (was alleen thuis en 's nachts), dat viel erg mee.
Ik wilde pertinent geen gezonde kiezen laten bij mijn zoon laten trekken.

Ik denk ook dat we over twintig jaar terugkijken en ons verbazen dat we al die kiezen totaal overbodig hebben laten trekken bij onze kinderen. Zo ontzettend verkeerd zit een lichaam niet in elkaar Punt is dat die orthodontisten zeggen dat dat 'nodig' is en ons bang maken voor gebitsschade later.
Misschien dat ik met 2 kiezen nog erover na had gedacht, maar 4.. nee.

Waterpik

Tip: Een waterpik is een fijne manier om de eetresten tussen de beugel en kiezen weg te spuiten. Je voelt hoe je gebit gereinigd wordt.

Verder heb ik een zachte tandenborstel van sensodyne vanwege de vele haartjes die (in vergelijking met andere merken) ook nog eens lang rechtop blijven staan. Met deze borstel kan ik het tandvlees ook goed masseren, zonder dat het pijn doet.
Als je tandvlees gezond is, (roze van kleur), is je gebit minder gevoelig.

De schoolgaande pubers poetsten hun tanden ook geen drie keer per dag. Ze hadden wel een doosje met groene gumm-stekers bij zich om zich te behelpen als iets irriteerde.

Het poetsen is een tijdrovend klusje, dat klopt. Maar de slotjes gaan veel makkelijker open als je je beugel goed verzorgd. Dat scheelt enorm, want zo hoeft de ortho minder aan de slotjes te sjorren. Ik denk dat je zoon dat ook wel prettig zal vinden. Als de ortho de slotjes gemakkelijker kan openen, is je zoon ook sneller uit de stoel.
Ze zal hem ook minder aan zijn hoofd zeuren dat hij beter moet poetsen.

Heeft je zoon alcoholvrije spoelwater met fluoride? Ortho beveelde ons de alcoholvrije spoelwater. Dat is ook prettiger want heb je minder last van brandende pijn in de open wondjes in je tandvlees.

Mijntje

Als de grootte van de kiezen niet bij de kaak passen....
En sommige mensen hebben ook een veel te smalle onderkaak in verhouding met de bovenkaak. Soms zit een lichaam wel zodanig verkeerd in elkaar dat ruimte gecreëerd moet worden; correctie van de natuur.

Als puber had ik geen beugel, ik had ruimte zat. Maar toen de de verstandskiezen eenmaal door waren, zijn ze wel getrokken. Dit was voor een beter onderhoud van bestaande gebit.
Toen de kiezen getrokken waren, zag ik ook diverse cariësplekjes in de getrokken kiezen. Ze waren er slechter aan toe dan ik aan de buitenkant had kunnen zien. En dat terwijl ze maar net door waren.
Als kiezen te dicht tegen elkaar aanzitten om ze goed te kunnen poetsen, krijg je het effect van een schaal fruit met één rotte appel.

Zeetakje

Zeetakje

03-09-2018 om 16:35

Verstandskiezen

Ik heb me ooit laten vertellen dat je regelmatig ziet dat kinderen waar i.v.m. de beugelbehandeling al kiezen zijn getrokken, de verstandskiezen later voldoende ruimte hebben om door te breken. Zeker als het kind nog groeit en de kaak dus meegroeit. Bij kinderen waar geen kiezen verwijderd zijn, en dan zeker degenen waar het kantje boord was, moeten juist vaker de verstandskiezen er al uit laten halen voordat ze zijn doorgebroken, omdat er geen ruimte is om ze door te laten breken. Dan is het eind van het verhaal dus dat er evenveel kiezen over zijn. De gemiddelde orthodontist weet wel wat de juiste weg is.

Tango

Tango

03-09-2018 om 22:33

Keuze

Nu begrijp ik jouw verhaal, Mijntje. Maar een keuze hadden wij dus niet, tenminste de orthodontist heeft die ons niet gegeven. Zoon heeft ook echt heel weinig ruimte en al een paar jaar last van zijn tanden. Met name de snijtanden staan scheef en achter elkaar. Bij hem zijn dus ook geen kiezen maar zelfs snijtanden getrokken. 1 van die snijtanden stond al zover naar voren dat die al bijna uit het kaakbot was geduwd. Die moest er dus wel uit. Hij zal dus een gebit krijgen met minder snijtanden, zowel boven als onder. Volgens de orthodontist ziet dit er niet heel vreemd uit. Hebben we natuurlijk wel even nagevraagd.

Flanagan ik ga me eens verdiepen in jouw reinigingstips. Waterpik klinkt wel interessant. Ik denk dat zoon dit ook een vreselijk grappige naam vindt Gumm sticks heb ik nog nooit van gehoord. Zoon kreeg wel zo'n ragertje mee, maar kan er helemaal niet mee overweg. Hij zou ermee onder de slotjes moeten kunnen komen, maar dit lukt hem dus niet. Fijn ook als zo'n assistente dit alleen even voordoet op een nepgebitje met beugel. Gaan we dus nog even navragen om dit met hem te oefenen.

Hij heeft inderdaad alcoholvrij spoelwater met fluoride. We kregen een aantal opties op een foldertje die we konden kopen. Gewoon bij de drogist. Destijds met dochter moest ik het nog bij de apotheek halen. Dus dit was wel makkelijk. Hij heeft vandaag ook weer netjes gespoeld.
En verder heeft hij een zachte tandenborstel van de ortho gekregen, die gebruikt hij nu. Hij mag ook electrisch poetsen, maar ik merk dat hij dat nog niet doet.

Tango

Tango

06-09-2018 om 22:59

Vervolg

Zoon is vandaag weer bij de ortho geweest en mede door jullie adviezen is het meegevallen. Inderdaad tevoren een paracetamol gegeven en lippen ingevet. Man ging mee, en mogelijk hielp dat ook, want zoon ging daarna gewoon naar school
Hij heeft wel een uur in de stoel gelegen, ging een en ander mis (lijm voor het slotje dat opnieuw geplaatst moest worden was uitgedroogd en nog iets maar weet ik niet meer).
Hij heeft nu een draad door de slotjes, ringetjes op de kiezen en meteen maar een buitenbeugel erbij.
Vanavond ging hij na een nieuwe paracetamol gewoon naar de voetbaltraining.
Nu is alleen de buitenbeugel nog een dingetje. Hij krijgt hem zelf niet in, ik ook niet. Man heeft het vanavond gedaan. Na een uur in bed kwam zoon melden dat hij niet kon slapen ermee, teveel pijn. Dus maar weer uitgedaan. We gaan nu eerst maar overdag opbouwen, na schooltijd. En dan als het minder pijn doet ermee slapen. Maar ik hoop dat het inbrengen makkelijk aan te leren is voor hem, want dat zou wel handig zijn. Wie heeft daar nog tips voor?

Tip

Als het tandvlees door poetsen minder opgetrokken is, kan je er ook makkelijker tussen door raggen.

Ik gebruik de lichtgroene taggers omdat de donkergroene taggers dikker zijn.
De raggers zijn ook vaak als aanbieding te koop: 2 voor 1. Gelukkig maar, want ze zijn duurder in vergelijking met de houten stekers. Alleen zij de houten stekers snel te dik.
Dus let op de aanbiedingen.

Gum- ragers:
https://www.beslist.nl/products/gezond_mooi/gezond_mooi_561633_561954/c/merk~251120

Extra dik flosdraad met verstevigd uiteinde zodat je makkelijk onder de beugel door kan steken. De flosdraad gebruik ik, sinds er een spalk achter de tanden zit.

Jammergenoeg geen tip voor een buitenboord.
De flosdraad koop ik bij een lokale drogist. De link is puur een afbeelding zodat je kan zien wat ik bedoel.
https://www.deonlinetandarts.nl/product/oral-b-floss-super-floss-50st-2/?gclid=EAIaIQobChMIyrWD7qan3QIVyL3tCh2S7gbaEAQYASABEgJFcvD_BwE

Phryne Fisher

Phryne Fisher

07-09-2018 om 08:34

Vraagje

Hier zit dochter al wat langer met de beugel dus het is een kwestie van laatste dingetjes bijstellen. Helaas gaat dat best traag en ze verliest ook wel eens een slotje. Nu is een van de assistentes, degene die gespecialiseerd is in het plakken, nogal hardhandig/onoplettend. Dat was me al eens opgevallen, ze heeft meer aandacht voor haar collega’s dan voor het kind in de stoel, maar laatst was dochter bijna in tranen omdat ze binnenkort weer moet. Ze wil dus dat ik er iets over ga zeggen want zelf durft ze niet.
Wat zal ik doen?

Carry

Carry

07-09-2018 om 08:50

Phryne Fisher

Misschien zoiets zeggen: "De vorige keer deed het nogal pijn bij dochter, ze is nu weer bang voor de pijn. Ze durfde bijna niet te komen, maar ze zal toch moeten. Wilt u haar gerustellen en wat voorzichtig met haar zijn?"

Ik heb (nog) geen ervaring maar zou in dit geval wel wat zeggen. Zeker omdat dochter nog zo jong is.

Pirata

Pirata

07-09-2018 om 09:40

een "vaste"

Mijn zoon heeft na mijn geklaag bij de orthodontist himself een vaste assistente gekregen, die wél met hem kan omgaan en hem serieus neemt.
Ze ramden die beugel er anders gewoon in zo ongeveer, en kop houden want pijn=fijn.
Kijk, zo moet je mijn zoon niet aanpakken. Hij heeft ook nog eens PDD-Nos en is extra gevoelig in zijn mond. Als je hem redelijk behandelt (zoals het hoort, met uitleg etc.) dan gaat het prima.
Maar eigenlijk hoort iedereen zo behandeld te worden.
Ze hebben zich daar verbeterd na mijn klachten, maar voor mezelf ben ik ergens anders heen gegaan waar ze klantvriendelijkheid tenminste standaard in het pakket hebben.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

07-09-2018 om 09:49

Vaste

Normaal zijn de controles ook bij een aardige dame, maar ze hebben een persoon die de lange behandelingen (dus het plakken) doet. Over een paar weken moet ze weer en ik ga dan ook zeker mee. Vooraf bespreek ik wel even de strategie met dochter. Die is goed behandelbaar, maar als het knapt bij haar sta ik ook niet voor de gevolgen in Ik heb me vorige keer ook verwonderd over die plakdame. Als je het niet leuk vindt om met kinderen te werken, moet je lekker stickers gaan plakken bij een bouwmarkt. Hopelijk kan ik het zo mooi beheerst zeggen als Carry voorstelt. Bij mij komt het er ook nog wel eens wat te direct uit.

Tango

Tango

07-09-2018 om 12:27

Ja, mee gaan.

Wij gaan ook mee bij de lange behandelingen. Korte controles mag zoon zelf gaan doen.
Ik denk dat meegaan zeker al helpt en dat die dame dan al wat voorzichtiger zal zijn, als je erbij zit. Zo niet dan meteen er iets van zeggen. En als dat er dan niet zo vriendelijk uit komt, jammer dan hoor. Dat had ik laatst ook bij de kaakchirurg, ik was toen ook echt boos. Maar het hielp wel.
Hier hebben ze ook verschillende assistentes. Die van de vorige keer was erg aardig en legde veel uit. Zoon was gisteren met man en ik weet niet wie hij toen had. Volgens mij doen ze ook allemaal dezelfde behandelingen.
Je kan je 'klacht' ook met de orthodontist of bij de balie bespreken, als je bang bent dat de betreffende assistente er niets aan gaat veranderen.

Van te voren aankaarten

Ik zou al eerder dit punt met de ortho of de balie bespreken. Dan kunnen ze hun planning daarop afstemmen.

Zelf een keer een assistent gehad die ook wat hardhandig was, mogelijk vanwege de dikke handen. Maar toen ze een stukje metaal achter in mijn mond liet liggen en ik vreesde dat dat stukje metaal in mijn keel zou verdwijnen als ze het niet meteen weghaalde, heb ik haar onderbroken. Ik haalde zelf het stukje weg en zei dat ik wilde dat de ortho straks het andere uiteinde afknipte. ( Die zou toch haar werk nakijken,)
Na afloop bij de balie het voorval besproken. De baliemedewerkster was blij dat ik het aangegeven had, ipv achter hen om over de praktijk klagen.
Ik heb het de keer daarop ook met de ortho nog even besproken zodat deze wist waar de assistente begeleiding in nodig had of een aantal tips aangereikt kreeg hoe bv een tang onder een andere hoek vast te houden. Gewoon leermomenten in de praktijk.

Tango

Tango

06-10-2018 om 23:20

Intussen

We zijn inmiddels natuurlijk een stukje verder in het traject. Zoon slaat zich er dapper doorheen, daarover eigenlijk geen klagen. Wel over het hele gebeuren verder. Dochter heeft destijds bij dezelfde orthodontist gelopen, nooit klachten gehad bij haar.
Bij zoon is het een ander verhaal. Hij is inmiddels al 3 keer voor een extra afspraak langsgeweest: 2 keer slotje losgegaan, 2 keer draad gebroken en ook tot twee keer toe klachten over een slotje dat in het tandvlees zit. Dit slotje was vorige week opnieuw geplakt, maar zit er bij nader kijken nog steeds een stuk in. Pijnlijk. En vandaag trok hij er dus ook een stuk draad uit, zat er nog maar 4 dagen in. Ik word er eerlijk gezegd niet goed van, ik blijf bellen naar die orthodontist en het lijkt gewoon echt een beetje prutswerk. Of zie ik dat nou verkeerd? Ik overweeg al bijna om over te stappen naar een andere. Maar geen idee dus of dat kan als je een traject al bent begonnen. Heeft iemand hier ervaring mee? Met overstappen en met zoveel gedoe in het beugeltraject?

Ik heb inmiddels ook wel besloten met alle afspraken mee te gaan voorlopig. Maar ja, dat is ook weer lastig plannen met werk etc. Kortom, erg balen....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.