Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Cursus op locatie coronaproof?

Binnenkort staat er een 1-daagse cursus voor mijn werk gepland op locatie. Er is aangegeven dat er corona proof wordt gewerkt, het enige wat ze daarover konden zeggen is dat je met 10 mensen in een zaaltje zit op 1,5 meter afstand. Verder is het een cursus waarbij je normaal gesproken fysiek contact hebt met andere cursisten en waarbij er een object wordt gebruikt die iedereen (om en om) aanraakt.

Ik vind het nogal gemakkelijk gezegd, dat het corona proof wordt gegeven. Thuis mag je niet meer dan 1 persoon ontvangen maar ineens ben je voor je werk wel met 10 personen? 

Wat vinden jullie hiervan, zou je gaan of zou je afzeggen?


Ik zou voorstellen om de cursus op afstand te houden. Het is te vroeg. De cijfers zijn te hoog, al stijgen ze niet, je wil geen gedoe met mogelijke besmettingen en daarna quarantaine.

Sommigen proberen het gewoon. Ik had een nieuwe leidinggevende een paar weken geleden die vroeg of het niet geweldig zou zijn om in maart weer bij elkaar te komen?

Iedereen maakt een andere inschatting blijkbaar. Ik zou het niet doen.

Het kan elk moment gecompliceerd worden.

Mijn dochter kreeg vanmorgen een telefoontje dat haar therapeut in contact is geweest met iemand die besmet was en klachten kreeg. Bingo, 10 dagen thuis blijven en testen.

Waarom zou je dat risico nemen dat je bijeenkomst dan voor een aantal mensen niet door kan gaan, ook niet voor kwetsbaren, of dat achteraf mensen in quarantaine moeten? Nog even geduld.

Niet gaan. Als je met tien vreemden lange tijd bij elkaar in een zaal zit, ook al is dat op 1,5 meter afstand, gaan de eventuele virusdeeltjes toch de hele zaal door. Hoe groot de kans op besmetting is weet ik als niet-viroloog niet, maar die is altijd groter dan wanneer je die onbekenden niet ziet. En met onbekenden bedoel ik mensen met wie je niet samenwoont. Het vervelende is dat het waarschijnlijk door de werkgever wordt georganiseerd en mensen dan misschien moeilijker nee durven te zeggen. Dus dan is de kans nog groter dat er iemand tussen zit die vindt dat hij moet gaan ook al voelt hij zich niet helemaal lekker. Ben je bang voor je werkgever, dan bel je 's morgens snotterend af. Eerst even Bambi kijken en dan me een snotstem van het huilen opbellen. 

Poezie

Poezie

10-03-2021 om 15:11 Topicstarter

Bedankt voor jullie antwoord! Het gaat om een BHV cursus, waarbij je ook wordt geacht om te oefenen op een dummy. Ik heb inmiddels mijn werkgever al via de mail op de hoogte gesteld en gevraagd hoe wij hier in staan.

Eerlijk gezegd, nu het allemaal een beetje is gezakt, ben ik inderdaad vastbesloten om niet te gaan. Werkelijk te belachelijk voor woorden, ik hou me al een jaar lang super goed aan alle maatregelen en zou het dan in 1 dag op deze manier teniet kunnen doen.

Ik vind het wel reëel dat iedereen dat voor zichzelf mag bepalen. Zelf zou ik vermoedelijk wel gaan, eindelijk weer eens ergens anders dan aan mijn eigen eettafel.

Coronavirus is nog steeds erg gevaarlijk

Nee, ik gaf begin december (toen het mocht) een workshop bij een bibliotheek, het luchtcirculatie systeem van hun was goedgekeurd vwb corona, we zaten op twee meter afstand. Ongeveer acht personen. Mondkapjes pas af als je op je plaats zit. 

Op dit moment zijn de maatregelen (en het r-getal) anders en doet de organisatie het niet. En ik zou het zelf ook niet willen. 

Ik begrijp niet dat het uberhaupt mag. Gewoon even wacht tot de sneltesten er zijn en die ter plekke uitvoeren is mijn mening

Ik zou de weinige ruimte die er is behouden voor privé-risico's. Als ik zo'n cursus erbij zou doen, zou ik me verplicht voelen om dan bijv. de dagen daarna éxtra goed op te letten of andere zaken helemaal te schrappen. En dat voor privézaken die ik misschien veel belangrijker vind dan de cursus. Risicomanagement dus, niet stapelen van risico's. 

gr Angela

Poezie schreef op 10-03-2021 om 15:11:

Bedankt voor jullie antwoord! Het gaat om een BHV cursus, waarbij je ook wordt geacht om te oefenen op een dummy. Ik heb inmiddels mijn werkgever al via de mail op de hoogte gesteld en gevraagd hoe wij hier in staan.

Eerlijk gezegd, nu het allemaal een beetje is gezakt, ben ik inderdaad vastbesloten om niet te gaan. Werkelijk te belachelijk voor woorden, ik hou me al een jaar lang super goed aan alle maatregelen en zou het dan in 1 dag op deze manier teniet kunnen doen.

Misschien hebben ze voor iedereen een eigen dummy geregeld? Dan zou het prima kunnen.

Is de cursus echt noodzakelijk op dit moment?  Nu BHV doen lijkt mij niet echt zinvol als je de komende maanden nog thuis moet werken. 

Wat Angela zegt risicomanagement lijkt mij nu ook handig, zodat er wat ruimte overblijft voor echt noodzakelijke contacten of privé dingen waarvoor je risico wilt/moet nemen. 

Het wordt wat anders als je niet verder kunt met je werk als je niet naar een meeting gaat.  Man hier wil heel graag een keer met de collega's (waarmee hij zit te ontwerpen aan grote apparaten) samenkomen op kantoor om te kijken of alle onderdelen aan elkaar passen.  Hij heeft al 2x  een vergaderzaal gereserveerd om met 6 mensen bij elkaar te komen en dan komt er toch weer van hogerhand een verbod op het samenkomen. Schiet niet echt op nu,  dat project is even aan de kant gelegd.  Vanochtend hogerhand aan de telefoon of het al klaar is?  Dat was een pittig gesprek dat ik door de deur heen kon horen. Iets over voortgang frustreren en toch vragen of het al klaar is. Laat ons dan een keer naar kantoor komen!!! Niet al het werk kan online en dan moet je soms risico nemen om verder te kunnen,  ik hoop dat hogerhand dat ook gaat zien.

Poezie

Poezie

10-03-2021 om 17:15 Topicstarter

MeikeT schreef op 10-03-2021 om 17:12:

[..]

Misschien hebben ze voor iedereen een eigen dummy geregeld? Dan zou het prima kunnen.

Helaas is dat niet het geval. De dummy's worden schoongemaakt "conform de BHV norm", en daarnaast hebben "deelnemers een eigen verantwoording met betrekking tot het deelnemen aan de cursus".

Voor mij is dat verre van voldoende veiligheid, dus heb ik afgezegd.

Tja het zou voor mij ook uitmaken hoe noodzakelijk zo'n cursus is. Ik zou toch wel balen als ons kantoor straks nog langer dicht moet blijven omdat er niet voldoende BHV'ers op herhalingscursus geweest zijn.

De BHV’ers van mijn werk zijn toevallig deze week op herhaling geweest, gewoon op locatie. Als ik eens naar mijn werk mag, een keer in de twee maanden of zo, zit ik altijd in een ruimte met minstens twee BHV’ers en een ploegleider, allen naaste collega’s. Dan voel je je heel veilig.

Toevallig heb ik in juni een 'coronaproof' herhalingscursus BHV gedaan. Toen lagen de besmettingen natuurlijk een stuk lager. Het was op zich wel goed gedaan, een ruimte die een keer zo groot was als anders, lunch werd gebracht, oefeningen waren aangepast, handschoenen voorradig etc. Maar - dat gezegd hebbende - risico was zeker niet nul en je was niet altijd op 1,5m afstand van elkaar. En bv bij de brandblusoefening zit iedereen aan dezelfde brandblusser. Als je daarna gelijk je handen wast is er natuurlijk niets aan de hand - net als bij andere objecten die iedereen aanraakt. Da's een kwestie van hygiëne.

Maar ik zou 'm nu even overslaan en doorschuiven naar een tijd dat de besmettingen een stuk lager liggen. Mogelijk in mei of juni - als de vaccinaties ff doorzetten. Of anders na de zomer.

Ik heb ook net een cursus gedaan waar we met 10 deelnemers in een zaal zaten. Er was wel een sneltest voorafgaand geregeld. 

Ik  heb vorige maand BHV gehad en was ook erg sceptisch. Ik moet zeggen dat ze t prima hadden zedaan. Ver uit elkaar zitten, ramen open. Lopen met mondkapje, verplichte looprichting, geen lunch ,apart koffie halen. Alle handelingen op een eigen pop/arm, die daarna  meteen werd weggehaald en in plastic zak gedaan.

Brandblussen ook met plastic handschoenen in de gewone handschoenen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.