Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Graves, thyrax, en warmte

Rare titel, maar het dekt de lading wel. Sorry dat ik me hier meld met iets zakelijks, maar ik ben toch maar even zo vrij.

Ik ben bezig met een dossier van iemand die de ziekte van Graves heeft. Duidelijk is dat betrokkene het in het verleden vaak moeilijk had met warmte. Internet leerde mij dat dat hoort bij deze ziekte. Echter: er is nadien een schildklieroperatie geweest. Nu gebruikt deze persoon thyrax. Ik leid hieruit af (nee, ik kan het die persoon momenteel niet vragen ivm vakantie) dat waar er eerst sprake was van een te snel werkende schildklier deze nu kennelijk te lamgzaam werkt.

Zie ik het goed dat daarmee eigenlijk ook het probleem met warmte verleden tijd zou moeten zijn (althans, dat het in elk geval niet erger zou moeten zijn dan normaal)?

Het gaat om een WAO-kwestie en in éen van de voor deze persoon geschikt geachte functies komt regelmatig blootstelling aan hitte voor. Daar kan ik natuurlijk een fors punt van maken, maar niet als inmiddels duidelijk is dat eerder kou het probleem zou zijn.

Groeten,

Temet

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Bastet

Bastet

05-08-2010 om 16:36

Ik denk.....

Ik denk dat je niet in het algemeen kunt stellen dat het al dan niet een probleem zal zijn.Dat zal van persoon tot persoon verschillen in die situatie.
Groetjes,bastet

Elisa Gemani

Elisa Gemani

05-08-2010 om 17:46

Schildklier

Het effect van schildklierafwijkingen en medicijnen zijn nogal lastig te duiden voor een persoon omdat het zo sterk individueel afhankelijk is. Mijn moeder heeft hypothyroidie maar had nooit last van gewichtstoename en/of kou bijvoorbeeld. Graves is een vorm van hyperthyrodie en na een operatie wordt er geen of nauwelijks schildklierhormoon meer aangemaakt vandaar de noodzaak tot het nemen van Thyrax. Het vervelende van Thyrax is dat de dosering erg nauw ligt en een persoon altijd wel een of meerdere bijwerkingen ervaart. Schildklierhormoon beinvloedt vele andere endocrinologische lichaamsfuncties (bijnieren, alvleesklier, hypofyse etc.) en overmatige koude danwel warmte kan hard aankomen omdat een persoon moeite blijft houden in het algemeen met het reguleren van de lichaamstemperatuur. Het is in ieder geval niet aan te raden zo een persoon regelmatig bloot te stellen aan overmatige hitte of koude.
http://www.schildklier.nl/asp/default.asp?t=show&var=977
http://www.exmedica.nl/geneesmiddel/thyrax
http://www.schildklier.org/

Hoi

Hoi Temet,

Ik begrijp toch niet helemaal waarom je deze vraag stelt. Is het nou de bedoeling dat de lezers van dit forum jou een medisch advies geven ivm de beoordeling van een wao aanvraag? Ik geloof niet dat dit de weg is.

Waarom bespreek je dit niet met een expert op dit gebied, bijvoorbeeld een internist?

Ik mag hopen dat jouw beoordeling niet afhangt van de reacties die je hier krijgt(hoewel bovenstaande antwoord volgens mij helemaal klopt)?

Temet

Temet

06-08-2010 om 10:21 Topicstarter

Reactie

Dank voor de antwoorden.

Zofia, ik heb redenen om aan te nemen dat als ik de persoon zelf vraag of dit een probleem is, deze dat zal bevestigen, maar dat deze persoon sowieso allerlei problemen ervaart/zal aandragen waarvoor geen of nauwelijks een medische basis is. Wat niet wil zeggen dat die problemen niet werkelijk ervaren worden, maar dat terzijde. Het ligt wat ingewikkeld, ik wil het hierbij laten. Maar vandaar dat ik er niet ben met het simpelweg vragen aan de betrokkene zelf.

Het was mij, op basis van wat ik al zo'n beetje dacht te weten plus wat info van internet, duidelijk geworden dat overgevoeligheid voor warmte een symptoom is van de ziekte van Graves, maar ik kreeg de indruk dat dat te maken had met te snelle schildklierwerking die bij deze ziekte hoort. Dat zou dan betekenen dat als die te snelle werking inmiddels is verkeerd in een te trage werking die overgevoeligheid, als die nog bestaat, eigenlijk niet meer aan die schildklierproblemen zou zijn toe te schrijven. Ik kan dan wel een heel betoog ophangen dat het medisch onverantwoord is om functies te selecteren waarin regelmatig blootstelling aan hitte plaatsvindt, maar loop dan het risico dat ik lariekoek verkoop en dat maakt het verhaal (ook de rest ervan)er niet sterker op.
Uit de posting van Elisa (dank!!) leid ik echter af - ik moet de links nog natrekken - dat het sowieso is af te raden om in een dergelijk geval iemand aan flinke hitte of koude bloot te stellen. Kijk, dat komt in dit verband dan weer goed uit.

Informatie vragen bij de internist is zeker zinnig, maar het opvragen van informatie bij behandelende artsen kost vaak tijd, geld, en levert soms niets op. Als het verhaal bij voorbaat al kansloos is begin ik er dus liever niet aan.

Groeten,

Temet

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-08-2010 om 15:26

Schildklier

Ik begrijp het volkomen, zeker in het geval van een multicomplexe problematiek/ziektebeeld. Probleem is dat je niet zomaar kan zeggen: diegene heeft zijn schildklier laten verwijderen vanwege Graves, moet dus nu Thyrax slikken om schildklierhormoon aan te vullen en daarmee functioneer je prima. Als je dosering juist is ingesteld *kan* je prima functioneren maar zaken als voeding, stress, hitte en koude beinvloeden de werking van schildklierhormonen dus hypo- danwel hyper verschijnselen liggen altijd op de loer. Bedenk dan ook dat een deel van de schildklierhormonen gebruikt wordt voor de productie van warmte en dan is het niet vreemd dat veel schildklierpatienten niet goed kunnen tegen overmatige hitte/koude. Of je hypothyroidie hebt, hyperthyroidie, Graves of wat dan ook. Het ligt allemaal niet zo eenvoudig want dat hele endocrinologische gebeuren is niet eenvoudig en daarnaast reageert ieder persoon anders. Zie mijn moeder: hypothyroidie maar pas laat ontdekt omdat "men" vasthield aan het "gegeven" dat als je schildklier te langzaam werkt je dus aankomt en snel last hebt van koude. Bij mijn moeder was het juist andersom. Ze kwam niet aan, verloor juist gewicht en had meer last van hitte. Het heeft heel lang geduurd voordat ze de juiste dosering Thyrax had gevonden en dan nog heeft ze vaak last van hypo- of hyperverschijnselen. Ze kan niet tegen temperatuurswisselingen. Ik ken veel mensen met schildklierafwijkingen en het is en blijft een gevecht om goed ingesteld te raken en te blijven.

Temet

Temet

09-08-2010 om 09:52 Topicstarter

Dank

Dank voor die aanvulling. Het navolgen van de door jouw genoemde links bracht mij o.a. bij een specialistenstandaard waarin e.e.a staat opgemerkt over beperkingen in arbeid. Hieperdepiep.
Ik zal t.z.t. de internist inderdaad maar om info vragen en daarbij dan ook de vraag stellen of het onwenselijk moet worden geacht om in een omgeving te werken met periodiek forse blootstelling aan hitte.

Hoe dan ook zal ik eerst, als betrokkene van vakantie terug is, de vraag moeten stellen of e.e.a. inmiddels goed is ingesteld. Want dat is ook nog maar zeer de vraag.

Groeten,

Temet

Elisa Gemani

Elisa Gemani

09-08-2010 om 16:38

Temet

Graag gedaan Ik begrijp de problematiek heel goed hoor; zowel van de "officiele" kant (UWV/arbeidsdeskundige/verzekeringsarts) als die van de client/patient. En het kan knap lastig zijn om een hele kluwen van medische problemen alsmede daarmee samenhangende emotionele, geestelijke en sociale factoren te ontwarren en de vinger op de echte zere plek te leggen... Vooral als je uit moet gaan van wat iemand nog wel zou kunnen doen gezien zijn beperkingen en dan heb je die fijne FML waar je noodgedwongen toch iemand letterlijk in een hokje moet duwen. Het UWV ziet mij in ieder geval liever gaan dan komen want ik heb eenzelfde multicomplexe problematiek en ik pas niet in een hokje LOL. Wat komt waardoor en hoe maak je een nette scheiding tussen de subjectieve beleving van een beperking/klacht door een client/patient en de daadwerkelijke objectieve consequenties van een beperking/klacht? Ik geef het je te doen... Bij mij hebben ze het trouwens prima opgelost door bepaalde functies uit de FML die wel zouden aansluiten bij mijn problematiek er buiten te laten danwel met restricties toe te passen. Binnen het percentage dat ik arbeidsongeschikt ben. Ik happy, UWV happy. Nou ja, happy is teveel gezegd maar we kunnen er mee leven zogezegd lol. Succes!

Temet

Temet

10-08-2010 om 10:03 Topicstarter

Elisa (we gaan ot)

Zoals de Centrale Raad al meermalen heeft geoordeeld: de FML en het CBBS zijn hulpmiddelen om het arbeidsongeschiktheidspercentage te bepalen. Uiteindelijk is de vraag heel simpel: kan deze meneer of mevrouw dat- en dat werk doen? Soms is het antwoord gewoon 'nee', ook al lijkt er misschien niks aan de hand te zijn als de afzonderlijke categorieën van de FML worden bekeken.

Mijn favoriete voorbeeld: iemand die niet te lang kan staan of lopen. Dan staat er bijvoorbeeld in de FML dat tot een half uur kan worden gestaan, en lopen dito, en alles bij elkaar de halve werkdag. En dan komt er een schoonmaakfunctie uitrollen, want dat is dan lopen-staan-lopen-staan-lopen-staan...Nergens een overschrijding van de FML. Maar in gevallen waarin duidelijk is dat iemand niet te zwaar belastbaar is kan zo'n functie gewoon toch onhaalbaar zijn, want even zitten is er niet bij. Bij de eerste functieselectie gaat zoiets vrij vaak fout (natuurlijk zie ik de zaken waar het wel goed gaat niet langskomen) maar in bezwaar wordt er dan vaak alsnog gecorrigeerd als je uitlegt waarom zoiets te zwaar is. Dat het keurslijf van het FML kan knellen snappen ze soms zelfs bij UWV . Kennelijk had jij een koppel arbeidsdeskundige/ verzekeringsarts die wel goed hebben opgelet. Mooi zo.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.