Home » Forum » Heeft iemand ervaring met bètablokkers en migraine

Heeft iemand ervaring met bètablokkers en migraine?

Dit wil je weten over zonbescherming!

Twee dermatologen geven alle ins en outs: lees het hier.

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Polly W.
Heeft iemand ervaring met bètablokkers en migraine?

Al jaren heb ik (hormoongerelateerde) migraine. Medicijnen gericht op pijnbestrijding werken niet (heb er vele geprobeerd). In overleg met de huisarts heb ik nu bètablokkers. Hij heeft me gezegd ermee te experimenteren. Ik hoef ze beslist niet de hele maand te slikken, maar “een paar dagen” voor mijn menstruatie. Ook met de dosering moet ik het ff uitproberen.
Nu ben ik dat aan het doen, de laagste doseringen deden niets, heb nu de laatste keer 100 mg metropolol gebruikt, vanaf 3 dagen voor de menstruatie. En inderdaad….de migraine kwam niet. Ik was al aan mijn rondedansje begonnen, toen het opeens alsnog keihard toesloeg, 2 dagen ná mijn menstruatie. Het was nota bene erger dan ooit.
Mijn vraag: toeval? Of kan de aanval uitgesteld zijn door de bètablokkers? Heeft iemand hier ervaring met bètablokkers en migraine en hoe doen jullie het?

Thursday Next
wel geprobeerd...

maar zelfs met een minimale dosis daalde mijn hartslag de eerste week van 60 naar 48 en moest ik onmiddellijk stoppen.

tante Sidonia
ja

ik merkte per ongeluk dat de medicijnen tegen hoge bloeddruk die moest gaan slikken mijn migraine verminderden. Metopololsuccinaat, ook.
Ik slik maar 25 mg., maar het lijkt toch wat te doen.

Daarnaast heb ik andere,echte medicatie tegen migraine gebruikt, maxalt. Daar ben ik mee gestopt: de pijn gaat wel weg, maar het zorgt ervoor dat ik mij evengoed beroerd blijf voelenen zodra de pil is uitgewerkt komt de pijn alsnog. Door de pijn heen gaan werkt dan beter. de aanval moet blijkbaar gewoon komen: dus pappen en nathouden met anti misselijkheidsmedicatie en paracetemol sub...

Tine Winkel
ja

ik ben er heel tevreden over.
Eerst geprobeerd met een dagelijkse dosis van 25 mg metoprololsuccinaat, dat had geen invloed. Sinds december vorig jaar op een dagelijkse dosis van 50 mg en sindsdien beduidend minder migraine-aanvallen. Ik zat op eens per 2 weken 3 dagen migraine (en de andere week 'gewone' hoofdpijn, waarbij voor mij onderscheid zit tussen hoofdpijn en migraine in het al of niet werkzaam zijn van vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibu: werkt ibu niet dan is het migraine, werkt ibu wel dan is het hoofdpijn), nu is dat nog maar slechts zelden. Alleen grote stress - of eigenlijk de periode direct daarna - nog migraine.

Ik ben alleen wel verbaasd dat jij het wel/niet slikken afwisselt? Ik slik het dagelijks. Is het dan niet het 'afwennen' van de betablokker die de migraine uitlokt?

Tine

Ad Hombre
Tine

"Ik ben alleen wel verbaasd dat jij het wel/niet slikken afwisselt? Ik slik het dagelijks. Is het dan niet het 'afwennen' van de betablokker die de migraine uitlokt?"

Ja, vind ik ook gek. Ik slik al jaren propranolol, maar dan ook netjes elke dag (als ik het niet vergeet). Om eerlijk te zijn merkte ik het verschil niet heel duidelijk, maar het helpt ook tegen hypertensie en dat heb ik ook in lichte mate. Sumatriptan hielp me altijd goed als ik een aanval had.

Verleden tijd, want sinds eind 2016 heb ik geen enkele migraine-aanval meer gehad :-)

"werkt ibu niet dan is het migraine, werkt ibu wel dan is het hoofdpijn"

Die afwisseling had ik ook, maar ik maakte ervan: soms werkt paracetamol+cafeine wel bij een migraine, en soms niet en moest ik aan de sumatriptan.

Ik heb nu geen enkele 'soort' meer, dus dat suggereert dat het toch allebei gewoon migraine was.

Brianna F
enigszins

Bij mij hielp het enigszins, de dagelijkse hoofdpijn verdween , maar de 3 wekelijkse migraine bleef. Sinds een aantal jaren heb ik helemaal geen last meer, de overgang is een zegen wat dat betreft.

Polly W.
Niet doorlopend slikken

Dat is wat de huisarts me zei te doen: pas beginnen enkele dagen vóór ik een aanval verwachtte. Omdat mijn migraine hormoongerelateerd is, kan ik het enigszins voorspellen. Het enige is dat ik moest uitzoeken hoevéél dagen van te voren...
Maar jullie denken dus dat juist het plotseling weer stoppen met die bètablokkers de aanval heeft uitgelokt?
Jee, dat zou ik echt heel vervelend vinden, als ik ze doorlopend moet slikken. Kun je daar wel bij sporten?

@nnemoon
Ook geprobeerd!

Ik heb ook Propranolol geprobeerd, maar werkte voor mij niet. Ik kon me niet meer normaal inspannen. Van fietsen of de trap oplopen kreeg ik al hartkloppingen. Ik ben weer terug op Maxalt, wat bij mij heel goed helpt. Ik wilde die bètablokkers proberen omdat ik vind dat ik teveel Maxalt slik. Ik heb ongeveer één aanval per week.

Tine Winkel
ad

idd, een combi van paracetamol en coffeïne is beter. Ook aspirine werkt vaak wel. En de combi van die 3 is ook nog een optie (ook wel bekend als Excedrine, maar dan betaal je het dubbele of meer). Maar als dat alles niet werkt, dan noem ik het migraine en ga ik aan de Maxalt of aan de sumatriptan.

Fiorucci
Bij mij....

Ik moest stoppen omdat mijn hartslag te laag wordt. Maar het incidenteel slikken is echt niet de bedoeling, dat weet ik heel zeker. Ik vind dat dus een raar advies.

Fiorucci
ps

Ik had dus ook hormoongerelateerde aanvallen. Maxalt enzo stelt bij mij de aanval alleen maar uit. Exedrin en een bak espresso helpt een beetje, met als opmerking dat APC veeeeel goedkoper is en vrijwel dezelfde stoffen bevat.

Polly W.
Fiorucci

Denk jij dat het inderdaad zo kan zijn dat mijn laatste aanval uitgesteld is door de bb, en min of meer verergerd doordat ik plotseling stopte? Ik vind het zo gek, heb dit uitgebreid besproken met de huisarts (incidenteel slikken). Maar als jullie dat allemaal zo stellig zeggen...
Fijne tip, apc. Ik gebruik nl altijd Excedrin bij gewone hoofdpijn.

Brianna F
vreemd advies

Bij mij was het zelfs zo dat ik niet meteen mocht stoppen, maar het af moest bouwen.
Sporten met betablokkers ging bij mij prima, 3 keer per week fitnessen. Nu heb ik een bloeddruk die aan de hoge kant is, dus de bb werkte op 2 manieren.

ma van 3
Ánder dagelijks medicijn

Ik ben via neuroloog ivm menstruele migraine begonnen met Topamax.
Lage dosis opgebouwd tot het werkte, nu 100 mg op gewone dagen. Na verloop van jaren wel gaan schuiven met de extra dosis die ik later kreeg ( 50 mg)omdat het niet optimaal bleef werken.
10 dagen rond menstruatie slik ik dus 50 mg extra. Ik begin hier 6 dagen van te voren mee. Dit was eerst een kortere periode.
In al die jaren ook in een keer bezig geweest om topamax af te bouwen en te starten met ánder medicijn maar lag meteen 3 dagen met migraine op bed ( 2 maanden achter elkaar) dus met ander medicijn gestopt en weer Topamax.
Mocht ik nu wel aanval krijgen heb ik nog een medicijn wat aanval stopt.

Tine Winkel
dosering

Overigens zit ik zelf op een dosering van 50 mg metoprolol met goede resultaten. Ik mag van de huisarts zelf stoeien met de dosis, 25 of 50 mg. Vandaar ook dat ik een dosering van 100 mg metoprolol voor maar een paar dagen en dan weer zo maar stoppen, heel raar vind. Volgens mij zou je dat dan moeten afbouwen.

Myoop
Bètablokkers

Ik heb korte tijd bètablokkers geslikt tegen de migraine (metoprolosuccinaat retard 50 Mg) maar ben daar na paar weken mee gestopt iom huisarts. Ik moest ze ook elke dag slikken. Ik ben gestopt omdat ik heel veel vocht ging vasthouden. Daarnaast mag je met bètablokkers niet sportduiken en daar was ik ook niet blij mee. Ik slik nu een bloeddrukverlagend middel (candesartan 4mg) dat ik elke dag slik (ik heb géén hoge bloeddruk) en dat reduceert het aantal aanvallen van 1x per week naar 1x per 6 weken ongeveer. Het is wel zo dat als de migraine komt en ik sumatriptan gebruik, ik in korte tijd (zelfde dag of dag erna) opnieuw een aanval krijg en sumatriptan moet innemen...

Guppie
Oorzaken aanpakken

Bètablokkers zorgen voor tekorten aan stoffen als Q10, vitamine B6 en verlaging van het melatonineniveau in je lichaam, wat tot allerlei klachten kan leiden.
Bij migraine ook kijken naar oorzaken, zoals voeding -teveel snelle suikers en tyraminerijke voeding. Ook allerlei toevoegingen kunnen klachten geven. Daarnaast is een gezonde darmflora belangrijk. Denk ook aan tekorten aan diverse vitaminen, mineralen en vetzuren.
Bij hormoongerelateerde migraine speelt ook oestrogeendominantie een rol. Is bij te sturen met evenwichtige voeding, lever ontgiften, xeno-oestrogenen vermijden en gebruik van natuurlijke middelen, zoals natuurlijke progesteroncrème. Op internet genoeg te vinden over oestrogeendominantie en natuurlijke remedies. Ook zijn er wel boeken, zoals het Energieke Vrouwen Voedingskompas van Marjolein Dubbers.

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.