Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Jongen 5 jaar en broekpoepen

Beste allemaal,

Onze zoon van net 5 poept altijd in zijn broek of luier en nooit op de wc. Tot zijn vierde was dat eigenlijk geen probleem, totdat hij naar school ging.
Doordat hij zich ervan bewust werd dat het niet hoort wat hij doet, ging hij het wel eens ophouden. Hij krijgt om de dag een zakje Movicolon, dit om alles wat zachter te krijgen. Hij poept soms wel 5 keer per dag, vaak 2 à 3 keer, een enkele dag niet.
Inmiddels gaan we met hem naar een kinderpsychologe, medische of lichamelijke oorzaken zijn door de kinderarts en fysiotherapeut uitgesloten.
Op school gebeurt het ook dat hij in zijn broek poept. Meestal ergens einde vd week als hij moe begint te worden. Vandaag haalde ik hem om 3 uur op en hij had met de overblijf gepoept zei hij. De stank was enorm, hij zat helemaal onder. Juf heeft niks gemerkt, ik kan dat bijna niet geloven. Ook heeft ze eerder aangegeven dat ze er geen tijd voor heeft om er iets aan te doen. Een paar keer zijn wij gebeld om hem te verschonen, ook terwijl ik op mijn werk zat. De juf geeft aan dat het niet de bedoeling is dat hij een luier draagt, doet hij ook niet en de psychologe raadt ook aan zonder luier te lopen.
Wie heeft er tips of advies over hoe dit op school beter kan verlopen? Of ervaring ermee. Het is al erg genoeg dat onze zoon broekpoept. Een jongen ophalen die al 2 uur met poep van voor tot achter in z’n onderbroek heeft zitten is echt vreselijk.
Als extra, ik krijg niet uit hem waarom hij niet op de wc gaat. Uiteraard hebben we vanalles geprobeerd.


Klopt niet

Wat zegt de dokter ervan dat hij movicolon krijgt? Het is toch raar om een kind dat kennelijk zijn poep niet onder controle heeft ook nog eens extra te laxeren?

Zijn jullie naar een uroloog of poeppoli geweest?

"Als extra, ik krijg niet uit hem waarom hij niet op de wc gaat"
Het zou raar zijn als een vijf jarige aan volmaakte zelfanalyse deed.

Hoe gaat het in de vakanties?
Zijn er periodes dat hij wel gewoon naar de wc gaat?

Broccoli

Zoveel herkenning in je verhaal.
Erg frustrerend voor je kind en voor jou als moeder!
Mijn kind stond telkens op zn tenen zijn poep op te houden, was echt zielig om te zien.
Als ons kind dan niet meer op kon houden diaree.
Ook alle wegen bewandeld betreft ziekenhuis etc etc, iedereen had wel n advies.
Nou we hebben het (uiteindelijk) gewoon gelaten hij was echt zindelijk, en zijn poep hield hij gewoon op (soms wel dagen).
Toen hebben we hem uiteindelijk thuis gewoon een luier aangetrokken zodat hij daarin kon poepen en is het vanzelf over gegaan.
Hoe lastig ook! maak er geen punt van, ben blij dat hij poept ipv ophouden.
Ook een potje in huis gezet en dat hielp ook wel.

Bij ons, blijkt het achteraf de angst van de PLONS in de wc geweest te zijn.
Geloof me! geef hem aub geen laxeer of iets dergelijks, maar gewoon wat extra tijd hoe lastig ook.
Jou zoontje is nu pas 5 en je bent echt niet de enigste.

Succes! hoop dat het snel beter gaat

Broccoli

Doordat hij zich ervan bewust werd dat het niet hoort wat hij doet, ging hij het wel eens ophouden. Hij krijgt om de dag een zakje Movicolon, dit om alles wat zachter te krijgen. Hij poept soms wel 5 keer per dag, vaak 2 à 3 keer, een enkele dag niet.

Dit is echt zielig! en dan die juffen.
Die zijn idd niet verplicht je kind te verschonen of zelfs een neus af te poetsen van een snotterent kind (jah triest maar waar).
Gewoon voor de zekerheid een luierbroekje aan laten trekken naar school, die zijn tegenwoordig zo dun (dan loopt het kereltje niet te bang rond op school ivm poepangst).

Thuis gewoon uit trekken en kijken hoe het gaat, jammer dat het nu winter is! anders in zn blote billen laten lopen met een potje in de buurt en belonen bij het kleinste drolletje.
Je hebt ook van die WC verkleiners in de vorm van een trapje incl brilverkleiner (dan kan hij niet in de wc zakken met zn billen mocht hij zich niet vasthouden).

Veel sterkte!

Broccoli

Broccoli

11-01-2018 om 18:15 Topicstarter

Dank

Bedankt voor de reacties. Een potje of wc, het maakt niet, hij gaat er niet op poepen. Het is een grote jongen die nauwelijks meer normaal in de grote luierbroekjes past. Z’n juf wil niet dat hij ze draagt en de psycholoog raadt het ook af, thuis trek ik ze wel bij hem aan.

De movi is geen laxeermiddel. Het onttrekt vocht waardoor hij meer drinkt en de ontlasting iets zachter wordt anders kan hij het niet kwijt.

Een zelfanalyse verwacht ik niet (en bedankt voor de vriendelijke manier van reageren), maar sommige kinderen geven bv aan dat ze de wc eng vinden en hij zegt niks erover.

Broccoli

Broccoli

11-01-2018 om 18:17 Topicstarter

Fijn

Ik vind het fijn om te lezen dat het herkenbaar is, we voelen ons er redelijk alleen in staan, omdat we niemand met een soortgelijk probleem kennen. Het is echt een probleem, het gebeurt ook met enige regelmaat ‘s nachts. Het overheerst nogal zullen we maar zeggen.

Je bent niet alleen

Broccoli

Bij ons was het idd ook een drama, maar het ergste nog voor het kind natuurlijk.
Het heeft zeker doorzettingsvermogen nodig en rustig blijven (verschoon hem gewoon, en desnoods in de nacht ook n luier aan).
Het klopt wat je zegt over een zelfanalyse, dat kunnen/weten ze ook helemaal niet op die leeftijd.
Ik werd er ook zo emotioneel van, al die opmerkingen en goed bedoelde adviezen!
Maar eerlijk, hun zitten er niet mee (wij dus wel) dus handig praten.
Ik heb toen mn eigenwijze weg gevolgd en gewoon gedaan wat ik dacht dat goed was, en er geen druk meer op gezet (na lange tijd) en opeens is het goed gekomen.
Ik hoop dat dit bij jou kindje ook gaat gebeuren.
Laat je niet gek maken aub, en ook voor je lieve kereltje gewoon doen waar jij je goed bij voelt.

Dikke knuffel

Je moet wel duidelijk zijn

" Z’n juf wil niet dat hij ze draagt en de psycholoog raadt het ook af, thuis trek ik ze wel bij hem aan."

Dat lijkt me niet verstandig.
Als hij ergens over de drempel zal gaan dan is dat thuis. Maar als hij daar niet hoeft, dan leert hij het ook niet doen.

Als je het oneens bent met de psycholoog en de juf, dan zou ik hem op school ook een luier aantrekken. Er komt heus vanzelf een dag dat hij wel zelf op de pot of de wc wil. Tenminste, als 'willen' het enige probleem is.

Movicolon is wel een laxeermiddel.
https://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h19006.pdf
Movicolon is een laxeermiddel dat wordt gebruikt voor:
behandeling van chronische verstopping (obstipatie) bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.
behandeling van volledige ernstige verstopping (faecale impactie) bij volwassenen en
kinderen vanaf 12 jaar.

Jouw zoon is 5.
Nogmaals mijn vraag: wat vindt de arts ervan dat je dit aan je kind geeft?

Ik vind het trouwens niet erg dat je me niet aardig vindt.
Ik geloof dat de problemen van je zoon groter zijn dan een beetje tegenspraak of strenge toon op een internet forum

M Lavell

Idd aub niet laxeren ben het geheel met je eens.
Ik heb met hetzelfde probleem gezeten en niets hielp, echt vreselijk zo'n kind dat zn poep op stond te houden (in onze situatie).
Ik was al lang blij als mijn kind wel poepte, dan maar in zijn broek of waar ook.
Maar goed, bij ons is het uiteindelijk ook goed gekomen en ga ervanuit bij Broccoli ook.

Bij ons waren we ook radeloos, tot we het maar loslieten en gewoon een tijdje hebben afgewacht.
Als wij zagen dat ons kindje weer op zn tenen begon te dansen, trokken we een broekje aan en al schamend ging hij dan toch poepen (gelukkig!).
Je bent gewoon radeloos als ouders op een gegeven moment, en eerlijk je schaamt je soms ook wel.

Broccoli

Broccoli

11-01-2018 om 19:52 Topicstarter

Junior

Hij gebruikt movicolon junior en alle partijen, de huisarts, de kinderarts, de kinderpsychologe, de bekkenbodemspecialist hebben aangegeven dat dit goed is en ermee doorgaan. Bovendien krijgt hij 1 zakje per 2 dagen en zie ik verschil met als hij dit niet krijgt. Zelfs baby’s krijgen dit middel vanwege obstipatie, dat wil niet zeggen dat het een goed middel is, maar het is bestemd voor kinderen.

Het is overigens precies andersom, want hij houdt het buiten de deur op en laat thuis alles gaan.

Ik hoef jou ook niet aardig te vinden, maar je kan wel normaal vriendelijk reageren. Ik start voor het eerst een topic over een reëel probleem en jij zet mij neer alsof ik niet goed wijs ben of iig verkeerde beslissingen neem. Bovendien ontgaat het mij waarom je neerbuigend moet doen, wat je daar voor winst uit haalt.

Hoe losten jullie het op school op?

hulp

als je al zoveel hulp hebt ingeschakeld (de huisarts, de kinderarts, de kinderpsychologe, de bekkenbodemspecialist) dan zou ik vooral doen wat zij adviseren. Dus als dat advies is: geen luier aantrekken, dan zou ik dat ook niet doen.
Voor dit soort problemen hebben veel ziekenhuizen trouwens een speciale plas & poeppoli. Daar zou ik mij naar laten verwijzen.

Broccoli

Broccoli

11-01-2018 om 20:11 Topicstarter

Bekkenbodemcentrum

Alle mensen waarover ik hierboven sprak hebben we gezien bij het regionaal bekkenbodemcentrum. Dit op een kinderafdeling. Daaruit kwam de verwijzing naar de kinderpsychologe.

Broccoli

Broccoli

11-01-2018 om 20:13 Topicstarter

Luier

In verband met de hygiëne en de enorme hoeveelheid onderbroeken die ik weggegooid heb door het broekpoepen thuis, ben ik hem zo’n 2 maanden geleden thuis weer een luierbroekje gaan aantrekken.
Hij poept ook ‘s nachts, dat is een teken van obstipatie, vandaar de (minimale) movicolon junior.

Tango

Tango

12-01-2018 om 12:03

Ophouden

Je schrijft dat hij het ophoudt en thuis alles laat gaan maar eerder schrijf je dat hij soms op school ook poept. Is niet helemaal duidelijk vind ik. Ik zou hem op school ook een luierbroekje aantrekken. Ik vind het wel zorgelijk dat hij op sommige dagen wel 5 keer poept. Dat is ook wel heel lastig voor een kind om daar dan controle over te hebben. Misschien kan je de movicolon iets terugschroeven, dus bijv. een half zakje per 2 dagen, zodat hij iets minder vaakt poept op een dag en het wat meer op een vast moment. Dan kan je hem op die momenten een luier geven om in te poepen.
Verder denk ik niet dat je nu op de goede plek zit w.b. hulpverlening. Je voelt je in ieder geval niet gesteund. ik zou een ziekenhuis zoeken in de buurt met een pipo-poli (plas en poeppoli) en daar advies vragen.

Broccoli

Broccoli

12-01-2018 om 12:52 Topicstarter

Tango

Hij houdt in principe op school de boel op en laat het dan thuis gaan. Maar hij houdt dig niet altijd vol en poept zoals gisteren en vandaag ook op school. Blijkbaar ruikt de juf het niet of wil het niet, want hij loopt er uren mee rond. Soms poept hij weken niet op school.
Hij poept geen gewond drol die 5 keer. Het komt er ik fases uit. Zonder movi komt ie helemaal vast te zitten en ontploft hij ‘s nachts.
Het bekkenbodemcentrum is vergelijkbaar met een poeppoli alleen dan in deze stad. Ze hebben hier dezelfde methode toegepast als bij poeppoli.

Broccoli School

Als eerste, wij zijn natuurlijk geen dokters maar kunnen wel meeleven.

Hier bij ons op school, zijn er zelfs kinderen van 5 geweigerd die nog in hun broek poepte of idd in een luier naar school gingen.
Het ligt erg aan welke school je kindje gaat, de ene is de andere niet.
Ik zou het gewoon bespreken met de school en je angst uitspreken, en vooral zeggen dat(het (broekje)puur uit voorzorg is voor kind/juf zelf.
Tegenwoordig heb je zo'n dunne broekjes dat het niet eens opvalt, ook voor de wat grotere kindjes.
Het is wel lastig als je kindje soms wel een aantal keer per dag poept en dan weer niet.
Betreft obstipatie, dat dachten ze bij ons toen ook maar ons kindje had helemaal geen obstipatie (achteraf) die hield het gewoon op en als hij dan moest was het soms zelfs echt dunne poep.
Zoals ik zei, ik gaf mijn kindje even een luier aan en dan deed hij het stiekem.
Natuurlijk merk/ruik je dat meteen, ik verschoonde en ging de luier uit.
Jah misschien raar voor andere mensen, maar ik was al blij dat er gepoept werd en zei dat dan ook tegen mijn kind.
2/3dagen niet poepen is helemaal een ramp voor een kindje.
Bij ons werkte alle poli's en adviezen dus niet, het was een bepaalde angst/schaamte in onze situatie.
Nogmaals je bent echt niet de enigste, anders hadden ze er echt geen poli voor opgericht in het ziekenhuis.
Als alles lichamelijk al uit is gesloten, zou ik het gewoon nog even afkijken en proberen hoe moeilijk ook! als het mis gaat verschonen en vooral zeggen och komt wel goed.
Is jou kindje net 5 of al bijna 6?
Verder is toch alles goed, eten/slapen/groei etc dan heeft hij gewoon wat extra tijd nodig.

geen gek advies

Het is echt geen raar advies van de movicol bij proekpoepen. Mijn dochter heeft op die leeftijd ook veel in haar broek gepoept. Ook tot wel 7x op een dag. Moedeloos werd ik ervan. eerste advies hier was ook movicol nemen. Ook bij mijn andere kinderen gaat het wel eens mis en dan wordt er ook eerst gekeken naar eventuele obstipatie en gebruik van movicol.

Hier is het trouwens overgegaan. Met een hele lange adem en vooral heel lang wachten.

Op school gebeurde het ook wel eens. Maar juf verschoonde dat echt niet. Of wij werden gebeld, of ze bleef er mee rondlopen.
Plasongelukjes werden wel verschoond.

Ava

Ava

12-01-2018 om 14:19

op school naar de wc

Mijn kinderen willen ook niet naar de wc op school omdat het daar zo vies is. Niet alle kinderen zijn er vies van of hebben problemen met ophouden, maar sommigen wel. Voor jongetjes is het plassen nog wel op te lossen (staand plassen) als ze gruwelen van de wc-bril. De mijne hielden het in tot ze het niet meer voelden en pas als ze thuis waren (ontspannen) of tot dat het juist veel pijn ging doen (hele harde keutels). Soms gaan kinderen zover dat ze tijdens school niets eten en drinken om niet naar de wc te hoeven.

Tenzij je zelf de wc's in school wil gaan poetsen, zou ik mij erbij neerleggen dat ze niet schoon zijn. Als kinderen wat ouder worden, zullen ze er beter mee om leren gaan. Laat hem eens na school een flinke tijd op de wc zitten zodat hij zich kan ontspannen en het er vanzelf uit kan. Of haal hem iets eerder op, om het voor te zijn (als het kan). Eet hij nog thuis of kan je dat een keer of wat regelen in de week? Dan kan hij thuis tot rust komen en voelt hij de signalen uit zijn lijf wel. Ik heb ook een tijd met de kinderen in een rustig lokaal gegeten tijdens de lunchpauze. Kinderen kwamen tot rust en samen zochten we dan de schoonste wc uit.

Ik kan mij ook niet voorstellen dat de leerkracht niets gemerkt heeft maar denk je eens in wat ze anders zou moeten doen: de hele klas alleen laten om met 1 kind naar de wc te gaan. En dat is natuurlijk niet het enige wat er speelt in een klas.. Waarschijnlijk wordt jouw zoon om de tijd dat het gebeurt, heel stil en dus niet snel opgemerkt als er wat kinderen drukte maken. Leerkrachten willen er niet aan: dat is iets voor thuis. Want dadelijk komt er nog een kind zo'n zorgtaak: voor kind x deed juf het toch ook?. Het is niet leuk, natuurlijk, maar ergens snap ik het wel van leerkrachten.

Ook met plas?

Ik vroeg me af of hij wel op de wc op school plast, of laat hij dat ook lopen?

Mijn zoontje van 5 is ook niet volledig zindelijk, hij plast minstens 6x per dag in zijn broek en voelt het niet goed. Het is ontstaan toen hij naar school ging, daarvoor was hij pas laat zindelijk thuis, maar had hij geen ongelukjes. Na het begin van school ging het bergafwaarts en ook hij kreeg last van broekpoepen, maar plassen is toch het ergste. We zijn er al bijna 2 jaar mee bezig en hebben een aantal specialisten/therapeuten bezocht. Ik heb me er al een tijd geleden bij neergelegd, maar makkelijk is het soms niet en ik kijk uit naar de dag dat dit goed gaat.

Broekpoepen komt bij mijn zoontje vaak meer voor bij een periode na een vakantie, of bepaalde spannende dingen. De eerste week na de vakantie gaat het goed op school, de weken daarna ineens weer niet. Hij vindt school heel fijn overigens, daar ligt het niet aan. Ook thuis in vakanties gaat het helemaal niet zichtbaar beter, dus dat scheelt weer.
Tegen broekpoepperiodes doen wij het volgende (maar ik betwijfel of je er iets aan hebt); na het ontbijt zetten wij een kookwekker en na tien minuten moet hij dan op de wc gaan zitten en moet hij ook 9 van de 10 keer poepen. Uiteraard is hij niet elke keer even welwillig, maar ik moet zeggen dat het nu het laatste half jaar wel overwegend veel beter gaat. Zodra hij die ochtendpoep er niet uitheeft, gaat hij het ophouden en komt dit er dus onverwacht, later op de dag uit. Bv ook meer in vakanties en weekenden. Wanneer de regelmaat er weer in zit, gaat het vrij goed.
Op school heeft hij misschien 5x in zijn broek gepoept en ik word dan inderdaad gebeld om te komen. Gelukkig is de school er erg behulpzaam in, maar mijn zoontje kleedt zichzelf ook altijd om.

Wordt laxeermiddel niet voorgeschreven als de ontlasting erg dik is (door het ophouden)? Zo vertelde de bekkenfysio mij dit. Zelf was ik er geen voorstander van, ik denk namelijk dat een kind het dan nog minder goed aan voelt komen. Mijn zoontje heeft gelukkig geen last van obstipatie.

Trouwens; zoals eerder gezegd; dat van die luierbroekjes zou ik denk ik ook achterwege laten thuis overdag (voor de nacht ok).
Pipo-poli is trouwens vaak pas vanaf 6 jaar of ouder. Bij mij zeggen alle artsen dat mijn zoontje een van de 2% van de kinderen is die op latere leeftijd zindelijk wordt.

Ik wens je er echt veel sterkte mee, het gaat je leven zo bepalen he?

Vertel eens het hele verhaal

Eowyn1 "Het is echt geen raar advies van de movicol bij proekpoepen. Mijn dochter heeft op die leeftijd ook veel in haar broek gepoept. Ook tot wel 7x op een dag. Moedeloos werd ik ervan. eerste advies hier was ook movicol nemen. "
Want dan is de hypothese dat er sprake is van een verstopping. Toch?
Kun je dat bevestigen? Was dat inderdaad ook zo? Hoe lang heeft het allemaal werkelijk geduurd?

Ik heb het idee dat TS steeds op twee of drie paarden wed.

"Zoon houdt het op" is iets anders dan een verstopping hebben. Bovendien suggereert dat dat hij er controle over heeft. Dat hij zindelijk zou kunnen zijn.

"Hij poept ook s nachts" duidt er juist op dat hij helemaal geen controle heeft. Dat het hem overkomt als kotsen. Hij loopt ongemerkt leeg. Geen wonder dat hij niet naar de wc gaat en ook niet weet waarom. Hij weet niet waarom wel. Hij voelt het niet aankomen.

Het advies van de psycholoog doet dan weer alsof er wordt aangenomen dat het kind alle controle heeft of zou kunnen hebben. Geen luier aantrekken.
Maar TS vindt dat thuis onhygiënisch dus trekt ze hem wel een luier aan.
Tja, hoe moet hier nu verbetering in komen?

Sarka "Tegen broekpoepperiodes doen wij het volgende (maar ik betwijfel of je er iets aan hebt); na het ontbijt zetten wij een kookwekker en na tien minuten moet hij dan op de wc gaan zitten en moet hij ook 9 van de 10 keer poepen."
Nou, in zoverre: als het kind niet zindelijk is omdat het de eigen lichaamssignalen niet volgt, niet herkent, dan is een systematische dagindeling waarin die pot zeer geregeld terug komt, een heel goed idee. Maar dat vereist wel discipline. Je kan bij dat soort dingen niet de ene dag het ene doen en de andere dag het andere.

Brocoli, je kind is 5. Dat betekent dat je hem een halve dag in de week thuis mag houden. Bestaat die mogelijkheid? Misschien kun je met die halve dag vrij voorkomen dat hij het op school in zijn broek doet.

Ondertussen moet je wel een strak plan en planning uitzetten om je zoon te leren zijn eigen lichaamssignalen te herkennen.
Lees dit draadje eens https://www.ouders.nl/forum/5-basisschoolkind-4-12/broekpoepen-6-jaar

Ava

Ava

13-01-2018 om 14:25

harde ontlasting

"Zoon houdt het op" is iets anders dan een verstopping hebben. Bovendien suggereert dat dat hij er controle over heeft. Dat hij zindelijk zou kunnen zijn.

Zo gek is dat niet.

Een kind kan de ontlasting zolang inhouden dat deze hard wordt en niet meer vanzelf uit te poepen is. Kinderen gaan dan namelijk vaak ook minder eten en drinken, dan hebben ze minder aandrang. De darmen halen vervolgens alle vocht uit de ontlasting waardoor deze hard wordt. Heel harde ontlasting is niet alleen heel pijnlijk maar ook niet uit te poepen. Mijn kind heeft dat ook gehad en werd daar 's nachts gillend van de pijn wakker van, urenlang pijn. Dat had tot gevolg dat hij poepen ging associeren met pijn en het nog meer inhield. Een reactie die de arts wel vaker zag. Er was geen pijnstilling voor. Het is een soort pijn dat zo heftig is dat mensen in een narcose er wakker van kunnen worden. Wij kregen dan ook een laxeermiddel voor kind mee.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-01-2018 om 17:00

Miriam

Verdiep je eens in de combi verstopping en diarree...

Ava

Ava

13-01-2018 om 17:47

Ginny

Nou, inderdaad, dat heb je ook nog.
Het is niet altijd het één of het ander maar soms ook het één én het ander.

Het hele verhaal

Ginny "Verdiep je eens in de combi verstopping en diarree..."
Nou nee Ginny. Het is namelijk niet de bedoeling dat wij uit de halve woorden een diagnose stellen.
Uit het enkele woord "diarree" kan niet worden afgeleid dat er sprake is van verstopping.

Ondertussen wordt het verband tussen verstopping en diarree en ontlasting ophouden en verstopping genoemd in de link die ik eerder gaf over movicolon. Dus ik ben op de hoogte.
Bovendien noemt Eowyn dat verband en daar ga ik dan ook op in.
Misschien moet je iets beter lezen voor je een reactie plaatst.

Kwestie blijft dat TS met een half verhaal komt en vervolgens zelf ook aangeeft dat ze heel veel adviseurs heeft, maar die maar half opvolgt.
Dat wordt nooit wat zo.

Is er met dat kind aan de hand wat Ava beschrijft?
Ava vertelt geen half verhaal "Dat had tot gevolg dat hij poepen ging associeren met pijn en het nog meer inhield. Een reactie die de arts wel vaker zag. Er was geen pijnstilling voor. Het is een soort pijn dat zo heftig is dat mensen in een narcose er wakker van kunnen worden. Wij kregen dan ook een laxeermiddel voor kind mee."
Hoewel.. als dat de overeenkomst is met het kind van TS, dan is weer interessant hoe dat afliep.
Hoe lang duurde dat dan? Leidde het gebruik van laxeermiddel in dat geval ook tot wel 5 tot 7 keer poepen per dag en ook 'nachts? Enneh... was daar ook het advies om geen luier aan te trekken?
Ik kan me dat laatste helemaal niet voorstellen bij een klacht zoals Ava die beschrijft.
Eerst maar eens echt leren poepen denk ik dan. Die luier kan dan later nog.

Broccoli

Broccoli

14-01-2018 om 20:01 Topicstarter

extra

Een hoop reacties weer, dank daarvoor.

Ik vind dat ik best uitvoerig beschrijf wat er allemaal aan de hand is. Bovendien komen we nog niet zo lang bij de psycholoog en was ik daarvoor net begonnen met het aantrekken van luiers thuis. Mensen met deze ervaring zullen begrijpen waarom ik dat doe.

Mijn zoon had tot zijn vierde geen enkele moeite met poepen. Het leek er altijd sterk op dat hij gewoon zindelijk zou worden. Maar dat gebeurde niet. Hij weigerde elke wc-gang en potje was geen alternatief. Met als gevolg dat hij begon aan school en maar net op de wc plaste en nog nooit op de wc gepoept had. Ik heb het idee dat de combinatie op school beginnen en per direct zindelijk moeten zijn de hele poep zindelijkheid in de weg heeft gestaan. Hij mocht van de juf geen luier aan naar school. Hij poepte dus in zijn broek.. Vervolgens ging hij proberen dat op te houden. Waardoor hij constant een beetje vies was. En toch aan het einde vd week weer op school in zijn broek poepte, omdat hij moe werd. Hij poepte ook altijd meteen thuis.
Hij lijkt heel goed te weten wanneer hij moet. Maar wil dan niet naar de wc. Hij wordt inderdaad stil en wil dan helemaal niks. Hij is een jongen met een sterk karakter zullen we maar zeggen.
Het is vervelend dat dit zo speelt. Voor hem, voor ons, voor de schoolse situatie. Hij is erg voorlijk voor zijn leeftijd op cognitief gebied, maar wordt daarin niet gezien op school. Dit broekpoepen wordt gezien als een extra bewijs dat hij sociaal emotioneel erg jong is en dat er 'iets' met hem is. Dit gecombineerd met zijn persoonlijkheid natuurlijk.
Het rare is dus eigenlijk, ik heb het idee dat hij wel zindelijk is, maar 'gewoon' niet naar de wc wil. En ik kom nu dan wel met hem bij een psychologe die gespecialiseerd is in zindelijkheidsproblematiek, maar ik heb eigenlijk een beetje het idee dat deze problematiek een gevolg is van iets anders. Hij vindt het bezoekje aan de psychologe ook ontzettend gezellig en leuk. Niet omdat we daarover poepen praten, maar omdat hij het gewoon leuk vindt om iets anders te doen, samen met mij, buiten school, leuk verzetje zowat.
Je tip Lavell over een middag/dagdeel vrij ga ik bekijken.

Broccoli

Broccoli

14-01-2018 om 20:06 Topicstarter

ava

Ava inderdaad de tip vd psychologe is nu om alleen maar al te zitten op de wc en ontspannen zonder een specifiek resultaat. Dat proberen we nu, Echter, hij weet heel goed waarom hij dit moet doen en eigenlijk alles wat te maken heeft met wat hij 'moet' wil en doet hij niet. En dan wordt het een strijd.

Overigens heeft hij met plassen wel van de 1 op de andere dag besloten dat hij dat op de wc ging doen. Niet omdat wij dat zo graag wilden, nee, omdat hij het bedacht had.

Broccoli

Broccoli

14-01-2018 om 20:08 Topicstarter

sarka

Dank je Sarka, het gaat inderdaad je leven erg bepalen, erg jammer en vaak zo teleurstellend. Jij ook sterkte gewenst.

Sorry als ik niet op iedereen persoonlijk antwoord overigens.

Broccoli

Broccoli

14-01-2018 om 20:10 Topicstarter

en oh ja

Ik heb inderdaad de links bekeken die genoemd zijn. Ik had die ene link van het kind van 6 laatst inderdaad ook al gelezen. Hij is trouwens net 5 geworden.

andersom

Ik zou hem voorlopig alleen nog halve dagen naar school laten gaan. Dat zou moeten kunnen lukken met niet-poepen. En eventueel doe je hem naar school een luier aan (jammer dan als dat net mag van de juf, je hoeft het haar niet te vertellen) en dan zodra je thuis bent, meteen naar de wc en de luier uit.
Alle ongelukjes thuis laat je hem zo veel mogelijk zelf oplossen (dus: vieze kleren uit, onder de douche, schone kleren aan). Geeft niets als het allemaal veel tijd kost, want dat zal hem uiteindelijk motiveren om er toch wat aan te doen. Probeer vooral nooit boos, ongeduldig of geïrriteerd te reageren, maar maak hem steeds meer zelf verantwoordelijk voor het proces.

Consequent

Ik zou me toch concentreren op de toiletgang. Dat voor hem minder bedreigend maken en routinematig aanbieden en erbij blijven. Zorgen dat er inderdaad geen plons is, een brilverkleiner, een krukje voor de voeten. Even afleiden met een speeltje. Erbij blijven en rustig blijven zitten. Niet te snel opgeven. De echte beloning is dat hij geen vieze billen meer krijgt van het poepen in zijn broek. Denk niet dat hij dat aangenaam vind.

Straffen

Of in zijn sop laten gaarkoken door hem zelf verantwoordelijk te maken voor het verschonen leidt alleen maar af van het doel. Zindelijk worden. Er ontstaat alleen maar een gedoe erbij. Dat zou ik niet doen. Deze jongen van vijf jaar oud heeft een lastig probleem en dat probeer je zo goed mogelijk te verhelpen maar je maakt het ook niet groter dan nodig is. Dan heb je kans dat de oplossing nog veel langer niet in zicht komt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.