Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Koemelkallergie bij mezelf? Lang verhaal...

Eigenlijk heb ik al mijn hele leven buikpijn. Als kind werd ik daarin niet serieus genomen of het werd afgedaan als psychisch (ik heb geen fijne jeugd gehad, dus dat ik daar buikpijn van had kan natuurlijk ook best wel). 10 jaar geleden ben ik met een waslijst klachten (waaronder erge moeheid) naar de huisarts gestapt. Eerst naar een psycholoog verwezen, wat best fijn was, maar mijn klachten bleven en werden erger. En ja ik moest rustiger doen want een baan en kinderen en sporten en een huishouden daar wordt iedereen moe van (aldus huisarts).Tot ik 8 jaar geleden echt niet meer kon. Moe, depressief, buikpijn en veel diarree. Ik heb met mijn vuist op tafel moeten slaan om onderzocht te worden. Bij het bloedprikken bleek ik ernstige tekorten te hebben in Vt B12 en D. Daar ben ik na veel ruzie en een huisarts wissel nu goed voor onder behandeling en best wel opgeknapt. Ik ben ook onderzocht op coeliakie, lactose-intolerantie en nog meer allergieën. Ook op parasieten getest, maar ik was zo gezond als een vis aldus de specialist. Waarom ik dan zo vaak diarree had dat wist hij niet, maar dat zou best psychisch kunnen zijn zei hij. Ik voelde me niet serieus genomen en was doordoor erg onzeker. Ik was ziek omdat ik een aansteller was.

Nu liggen al die voedselintoleranties (en psychische klachten) in mijn familie nogal gevoelig; dat is iets voor aanstellers. Nu heb ik inmiddels het contact met mijn familie verbroken en weer psychische hulp gezocht om dat te verwerken. En sinds een ruim half jaar ook de stap durven nemen om met mijn eten te experimenteren (lees bepaalde allergenen te schrappen). Dit omdat ik me er voor schaam (kwam ik achter) zelfs naar mijn eigen man toe. En ik knap langzaam op! Zeker koemelk, daar raak ik geheid van aan de diarree. Over gluten heb ik mijn twijfels (ik denk dat die me niks doen) en schaaldieren lijken ook een reactie uit te lokken.

Zelfs mijn depressieve gevoelens worden minder, en ik ben ook de antidepressiva aan het afbouwen (die ik al 2 jaar slik)

Alleen als ik nu per ongeluk iets mis eet, dan ben ik meteen ook heel erg ziek ineens. Waar ik eerst een soort chronische diarree had waar je mee kon leven, kan ik nu soms een paar dagen de deur niet uit omdat ik mezelf bevuil (wel handig dat er een lockdown is voor mij dus).

Herkent iemand dit? En zijn er tips? Ik heb wel veel op internet gezocht, en zie dat koemelkallergie vooral bij kinderen lijkt voor te komen. Nu ook weer ziek, terwijl ik niet kan achterhalen waar de reactie vandaan komt... Ik vermoed wel iets, (zaten sporen van melk ik, maar dat ging tot nu toe goed).Het lijkt wel of ik steeds heftiger reageer op iets verkeerds.

Ik reageer ook op lactosevrij zuivel, dus of ik een lactose intolerantie heb? Dat onderzoek waar geen lactose-intolerantie uitkwam 8 is jaar oud, kan dat nu anders zijn?

Ik zou best een afspraak bij de huisarts willen, maar in principe mag je daar alleen met spoed heen nu.

Ik baal er enorm van dat ik dit zo allemaal zelf moet uitzoeken. Hoewel ik best een fijne huisarts heb (van haar mag ik in ieder geval B12 injecties zelf prikken, wat zeldzaam is) heb ik met dit probleem weinig aan haar gehad. 


Hoezo alleen met spoed naar de huisarts?  Die heeft nog steeds een poortwachtersfunctie, dus gewoon bellen en een afspraak maken.

Vraag je huisarts om je door te sturen naar een allergoloog. Die hebben geen functie in het coronaverhaal en houden gewoon spreekuur als voorheen. Wel met afspraken en mondkapjes enzo.

Zoek anders eerst een allergoloog uit, er zijn er helaas niet zoveel en stel dat voor aan je huisarts. Liever geen dermatoloog. Kan een goeie zijn maar ze zijn ook meer geneigd om wel wat te willen smeren. Ook omdat patienten niet altijd genegen zijn om het goed uit te zoeken, laat staan dieet te houden.

Ik heb al vanaf mijn geboorte een koemelkeiwitallergie. Gewoon gediagnosticeerd in een academisch ziekenhuis. Maar je wil niet weten inderdaad wat een gezeur je van je af moet zien te houden. Ook omdat mijn kinderen vanaf hun geboorte een aanleg voor allergie hebben.

Mijn moeder was nog ingelicht dat allergie wel overging als kinderen groot werden. Dus uiteindelijk na een heel stel onbegrepen incidenten ben ik helemaal in de soep gedraaid in de jaren negentig en toen gelukkig bij een allergoloog terecht gekomen en lid geweest een tijd van de allergievereniging. Ook heel nuttig geweest en veel geleerd van een gesprek met een lotgenoot die daar vrijwilliger was.

Lorwynne

Lorwynne

06-02-2021 om 10:15 Topicstarter

Dank voor jullie reacties.

Huisarts wacht ik echt nog liever even mee. Ik zit zelf ook niet op een corona infectie te wachten namelijk. Mijn lijf is naar mijn idee ook vatbaarder dan een gemiddeld lijf met al die diarree aanvallen, en ik loop hier al langer mee dan zou ik niet net nu het een heksenketel in de zorg is met mijn probleempje komen aankakken (no pun intended). 

Een allergoloog vind ik wel een goed idee. (Wat zou ik bij een dermatoloog moeten, ik heb momenteel weinig huidproblemen?) 

Waar moet ik op letten als ik hiernaar zoek? 

Als de huisarts doorverwijst, in geval van allergie, is het vaak naar een dermatoloog omdat die zich ook bezig houden met allergie. Ja, wie niet, maar het is steeds verder verwijderd van degenen die er hun vak van gemaakt hebben, de allergologen.

Daar zijn er alleen niet zo veel van.

Maar je zou er eens een kunnen bellen en om advies kunnen vragen hoe je gezond en liefst alleen met bellen of beeldbellen zoveel mogelijk besmettingsvrij een consult kunt regelen. 

Ook je huisarts hoef je niet per se te ontmoeten.  'Pitch' je allergieverhaal, schrijf het anders even op en stuur dat door met je vragen en vragen om coronavrij contact.

Je kunt ook beginnen met het bijhouden van een voedseldagboek.

En met koemelkeiwitallergie kan het in de acute fase noodzakelijk zijn om koemelkeiwit helemaal uit je dieet te halen. Echt nul. Dat kan een eerste opdracht aan jezelf zijn.

Wel rustig aan, want wijzigingen in je voeding kunnen makkelijk obsessie opleveren, dus begin met rustig melkproducten te vervangen door niet melkproducten. Die allergie is niet in een keer uit de hand gaan lopen, je gaat rustig werken aan het afbouwen van de allergie

Begin etiketten te lezen. Pannekoeken van bloem met ei en rijstmelk zijn net zo lekker.

Je kunt vaak bij de bakker brood zonder melk bestellen. En anders ga je een tijdje over op matzes en rijstwafels. Lees altijd etiketten want een product kan zo melkvrij zijn, altijd, tot er een productwijziging is waarbij men melk wel weer noodzakelijk acht.

Vleesbeleg en kaas bevat over het algemeen wel koemelkeiwit. Ik vond vroeger een paarderookvlees zonder melk. En anders doe je restjes groente of salade op je brood van de vorige dag of je maakt extra. Brood met komkommer is ook lekker. Wajang is volledig koemelkeiwitvrij hoewel ik steeds meer margarinesoorten zie zonder boter.

Het is nog een hele tour om helemaal koemelkeiwit vrij te gaan eten, maar het kan wel de aanzet zijn tot het kalmeren van je darmen doordat je lichaam niet meer voortdurend geprikkeld wordt om te reageren op de allergenen.

Daarna, als je dat onder de knie hebt of ondertussen ga je rustig andere dingen uitvogelen. Inderdaad, eet geen garnalen en zo zijn er nog wat vissoorten die makkelijk allergie opwekken. Makreel en zalm, haring is vaak beter en ook gezonder. 

In periodes dat ik langdurig totaal koemelkeiwitvrij at nam ik wel calciumpoeder erbij in mijn eten want ik gaf destijds borstvoeding. En anders put je dat uit. 

Maar nu ik dat niet meer doe let ik daar niet meer op en ik heb nog steeds geen botontkalking. En nog steeds als ik klachten heb of stress ga ik helemaal koemelkeiwitvrij. Normaal kan ik wel een beetje verdragen zolang ik maar geen glazen melk drink of karnemelk. Wel wat kwark en yoghurt af en toe. Dat is aangezuurd en daar heb je minder snel last van bij een koemelkeiwitallergie.

Ga niet over op de soja. In veertig procent van de gevallen zijn mensen daar ook allergisch voor vanwege de overeenkomst in lange ketens eiwitten.

Ziekte van Crohn is ook uitgesloten?

En huisarts mijden zou ik niet doen.  Doorzetten en zorgen dat er goed wordt uitgezocht wat het is. Je hoort niet met regelmaat diarree te hebben.

Het kan ook iets zijn waar je liever niet te lang mee rond loopt, dan sla je jezelf voor de kop als je het uitstelt. 

(Heb zelf ook zoiets aan de hand, ben blij dat ik toch ben gegaan. Langer wachten had hier niet herstelbare schade aangericht.)

O, en uiteraard zie je een allergie in het bloedbeeld. Maar als dat niet zichtbaar wordt kan het toch nog een intolerantie zijn. Daar weet ik niets vanaf maar een allergoloog is daar in gespecialiseerd.

Laat je niet verwijzen naar de eerste de beste internist. Sommigen zijn helder over allergie, anderen volgen weer vage theorieën als de vuiltheorie of zijn anderszins te weinig ervaren of vinden het ook onzin.

Allergie, of intolerantie, is een praktische zaak, je hebt het al ervaren. Als je klachten weggaan heb je 'beet'. Dat kun je altijd weer eens controleren of dat nog zo is. Want als je je goed aan een hypoallergeen dieet houdt, niet alleen koemelkeiwit maar meer zaken die makkelijk prikkelen, dan zakt het proces en reageer je steeds minder op zelfde prikkels. Terwijl als je niets doet dan kan het zijn dat je steeds sterker overal op gaat reageren.

Ziekte van Crohn. Alleen als je het zeker wil weten laat je een darmonderzoek met biopsie doen. De behandeling is vooral leefstijlbehandeling. Gezond eten, stress vermijden, bewegen. Dat kan ook zonder diagnose. Dan zie je of je klachten verminderen.

Zolang 

Ernstiger zaken kun je mogelijk ook op afstand doen. Overleg met je huisarts, maar bijvoorbeeld de bevolkingsonderzoeken liggen stil voor zover ik weet, maar er is misschien wel een mouw aan te passen dat je een thuistest doet voor bijvoorbeeld darmkanker. Het gevolg kan wel zijn dat je dan verder moet in het ziekenhuis met onderzoeken maar ook daar neemt men echt zoveel mogelijk voorzorgen, houdt afstand, draagt een mondkapje, lege of bijna lege wachtkamers je komt op afspraak.

Prioriteiten.

Een tekort aan vezels in je voeding kan ook buikklachten geven. Ik zag bij een draadje een recept voorbijkomen van RK (Rode Krullenbol) voor boerenkooldrank of zoiets. Klonk handig. Mijn dochter heeft een periode Zonnatura muesli (droog of met wat kwark) gegeten op advies van de huisarts. Dat werkte ook erg goed. We eten hypo allergeen en tot nu toe gaat het goed en eet ze bijvoorbeeld ook Waldkorn brood waar ook melk in zit. Bovendien eet ze in de ochtend 2-4 stuks fruit, gezond en vezels.

Als dat een probleem zou worden zou ik op zoek gaan naar volkoren brood zonder melk. Of andere graanproducten met volle vezel. We doen nu alles volkoren. Ook rijst of macaroni.

Er is een tijd dat ik me zorgen heb gemaakt over gluten maar tot nu toe is dat niet aan de orde.

Mijn huisarts heeft het in elk geval prima geregeld. Ze werken nu strikt op tijd, en de wachtkamer was leeg, een heel ander gezicht dan pre-corona. Ik heb me daar geen moment onveilig gevoeld.

Ik kan je adviseren om over te gaan op plantaardige melksoorten. Oat, soyamelk en zo. Is veel gezonder. Er wordt veel reclame gemaakt voor koeiemelk omdat onze maatschappij nu eenmaal zo is ingericht dat daar aan verdiend wordt, maar zo normaal is het niet om koeiemelk te drinken. Heel veel mensen zijn intolerant ervoor. Ennuh...koeiemelk is ook alleen voor kalfjes bedoeld he!

Als het goed is kun je gewoon bij je huisarts terecht en moet je misschien wel eerst een test ondergaan. Maar in jouw geval zou ik eerst eens een telefonisch consult aanvragen met de huisarts. Je kunt je klachten heel goed vertellen toch, en eventuele lab-onderzoeken afspreken.

Ook al zijn jouw klachten stressgerelateerd: dan nog ben je geen áanstelster'. Het is heel normaal dat stress een reactie geeft in je lichaam en de plek waarop dat gebeurt is voor ieder anders: ieder zijn eigen zwakke plek. Ook is het niet zo dat je klachten dan niet serieus genomen hoeven te worden. Wel is het goed nieuws dat je zelf kunt leren om je klachten te beinvloeden met een andere manier van omgaan er mee. Hiervoor kun je kiezen uit veel verschillende soorten. Heb je wel eens aan hypnotherapie gedacht?

En je schamen voor allergien?? Niet doen hoor! mensen die koeiemelk drinken zouden zich eerder moeten schamen: kalfjes worden grofweg bij de moeders weggehaald om voor ons het melk op te sparen zodat er lekker aan verdiend kan worden....

Lorwynne

Lorwynne

06-02-2021 om 12:52 Topicstarter

Even een aanvulling; ik drink en eet al 5 maanden koemelkvrij, lees etiketten.

 Ik gebruik nu havermelk maar hiervoor al bijna geen gewone melk meer uit milieu en dierenwelzijn oogpunt. Eet altijd al weinig- geen vleesOmdat ik al tekorten had en me slecht voelde, eet ik al jaren supergezond. Daardoor voel ik me wel beter maar  de darmklachten bleven. Slik supplementen (van de dingen die ik anders steeds tekort krijg) en laat ieder jaar mijn bloed prikken en heb dan een belafspraak met de huisarts. Dat het niet normaal is om zo vaak diarree te hebben snap ik, maar meerdere huisartsen inmiddels doen niks voor me. Dus ja ik ben gaan geloven dat het niks is wat ik heb. 

Die specialist die me destijds heeft onderzocht heeft me erg onzeker gemaakt omdat hij echt heel rot heeft gedaan tegen me. Een second opinion gehad en heb moeten huilen om zijn door verwijs brief. Toen speelde B12 ook een rol en daar geloven veel dokters sowieso niks van. Maar ik heb nu wel een soort artsen fobie. Ook wel bij de huisarts (en dat speelt nu zeker een rol)Dit heb ik ook wel met mijn psycholoog besproken en ik krijg bij hem ook het gevoel dat al mijn klachten psychisch zijn. Ik moet vooral gaan wandelen van hem. Dat doe ik wel en het is ook goed maar de diarree gaat er dus niet van over. Ik probeer ook zo regelmatig mogelijk te leven qua slapen , bewegen en werk. 

Dit zeg ik omdat ik deze ook als tips voorbij zie komen. Heel fijn, en dat helpt allemaal wel mee, maar ik breng al veel in praktijk dus.

Oja oatly heeft ook haver spread voor op brood. Die vind ik erg lekker, ook op een wrap. Tip voor anderen?

En soms komt er geen diagnose en komen artsen er niet uit. Dat is geen reden om jou onzeker te maken of voor jou een reden om jezelf onzeker te maken.

En soms wordt het ineens later duidelijk om wat voor schimmige reden dan ook. Toeval, een spontane wijziging in je dieet of ander patroon dat ineens een link legt.

Als ernstiger zaken uitgesloten zijn ben je aangewezen op jezelf. Leefstijl en het blijven observeren van klachten en overleggen met je huisarts.

Als het goed is kan je huisarts ook beoordelen of je mogelijk last hebt van een verstopping. Ook daar kun je diarree van krijgen en buikpijn.

En nogmaals het op nul zetten van koemelkeiwit kan helpen. Dat wil niet zeggen dat het dan altijd zo blijft. Mijn kinderen hadden nul koemelkeiwit nodig. Toen we dat gingen doen, na advies van de consultatiebureauarts, hield het eczeem op van dochter die toen 2,5 week oud was met eczeem van kruin tot navel en de diarree van zoon die toen 2,5 jaar oud was en niet zindelijk kon worden van de doorlopende diarree. Op alles getest, ook op tropische parasieten. En met nul koemelkeiwit ineens over!

Ja, daarom ben ik natuurlijk zo'n fanatieke gelover.

Maar het werkt bij mij ook nog steeds zo. Ik heb in de jaren negentig ook zo'n periode gehad dat de zaak helemaal in de soep was. Het leek of ik altijd wat had, elk weekend naar de noodapotheek en zelfs tot mijn afgrijzen kreeg ik luizen, nou ja, dat hoort er natuurlijk niet bij, maar ik nam alles aan, vanwege een slecht functionerend immuunsysteem door allergie. Ik houd mij nu aan hypo allergene voeding en mag wat zondigen, kan goed, tenzij ik klachten krijg of stress.

Omdat ik alles aannam en ik herken wel een beetje je gevoel van kwetsbaarheid daarin, nu zeker met het coronavirus, kreeg ik van mijn huisarts een extra DKTP vaccinatie als herhaling, vanwege omgang met het orthodoxe deel van mijn familie, waar ook polio in voorgekomen is.

Misschien nuttig voor iemand:

Een stroomschema voor glutensensitiviteit

Anna Piso is derdejaars student Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. In opdracht van Mirjam Bakker van diëtistenpraktijk De Dieetwinkel deed ze onderzoek naar glutensensitiviteit. Omdat er nog geen eenduidige behandeling voor is, heeft ze een stroomschema gemaakt. Dit helpt om de oorzaak te achterhalen en een passend dieet voor te schrijven. Want een glutenvrij dieet is niet altijd nodig.

https://www.nieuwsvoordietisten.nl/een-stroomschema-voor-glutensensitiviteit/

Je kunt je huisarts ook om een telefonisch consult vragen en dan een doorverwijzing naar een allergoloog. 

Lorwynne

Lorwynne

07-02-2021 om 15:05 Topicstarter

Ja ik denk dat ik maar ga bellen dan. Ik zie daar als een berg tegen op. Hoe zorg ik dat de huisarts deze keer wel luistert?! 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.