Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

May

May

27-06-2011 om 15:26

Melatonine

Zoon en dochter (10) die normaal niet voor een uurtje of tien slapen, geef ik sinds een paar dagen melatonine (0,1 mg). IK weet niet wat me overkomt, ze slapen er binnen vijf minuten van en zijn overdag eindelijk weer eens uitgerust. Kun je melatonine voor een langere tijd geven of kleven daar risico's aan?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Geen risico's

0.1 mg is zoooo weinig

Die van mij heeft het ook een tijdje geslikt, maar op den duur deed het bij haar weinig meer. Uiteindelijk via de huisarts 1.0 mg gekregen. Dat hielp haar beter met haar slaapritme.

Je kunt het voor langere tijd geven, maar overleg anders even met de huisarts als je er niet zeker van bent.

Puck

Puck

28-06-2011 om 08:26

Grappig

Ik heb vorige week ook net een potje melatonine gekocht voor de kinderen die klaagden dat ze zo slecht in slaap komen. Op internet had ik al overal gelezen dat lage doseringen geen kwaad kunnen en dat eigenlijk pas hogere doseringen (van 1,0 mg, alleen op recept verkrijgbaar) werkzaam zouden zijn. Nu houd ik mijn kinderen niet meer voor de gek met een pepermuntje als placebo en dit leek me nu een prima middel om in te zetten. En of het nu placebowerking is of niet: ook ik heb het idee dat ze makkelijker en eerder in slaap komen. En zoals Moppeke al zegt: ook ik heb nergens kunnen vinden dat het schadelijk is om langere tijd te geven.
Maar voor een goede nachtrust kun je ook de volgende dingen proberen bij je kinderen:
* niet te laat naar bed gaan
* alle dagen ongeveer dezelfde tijd naar bed gaan
* geen inspannende dingen meer doen voor het slapen gaan
* licht, ook t.v. vermindert de aanmaak van melatonine door je hersenen, probeer dat het laatste uur dus te beperken

Tja, en al deze "leefregeltjes" schieten er bij ons in de zomermaanden dus ernstig bij in dus het verklaart voor mij wel waarom onze kinderen lastiger in slaap komen.

koentje

koentje

28-06-2011 om 13:48

Tja................

het schijnt dat als je langdurig veel melatonine krijgt, het lichaam steeds minder zelf gaat aanmaken. Het kan dus een idee zijn om er in de vakanties en weekenden mee te stoppen.
Mijn zoon slikt 5 mg. per dag anders slaapt hij echt niet. Dit komt door de medicijnen die hij gebruikt voor zijn adhd. Daar willen we ook niet mee stoppen; geen keus dus eigenlijk.

Puck

Puck

28-06-2011 om 15:16

Koentje

"Het schijnt" is tamelijk vaag. Waar heb je dat gevonden? Ik kon dat op internet namelijk helemaal nergens terug vinden. En die 5 mg die jouw kind krijgt is natuurlijk wel even 50x zo hoog als wat de kinderen van May en die van mij krijgen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

28-06-2011 om 16:06

Melatonine

Wat Koentje zegt, zei de voormalige kinderspychiater van zoon (ADHD) ook en daarom weigerde hij melatonine voor te schrijven %@!. De huisarts schrijft het nu voor omdat zonder melatonine zoon echt niet snel/goed kan inslapen. Helaas krijg ik het dus niet vergoed. Zoon krijgt 1,5 mg; hij is 10 jaar, 134 cm en 26 kg.
Zelf slik ik ook melatonine maar dan 3 mg.

Biene M.

Biene M.

28-06-2011 om 16:08

Wanneer?

Op welk moment van de dag geven jullie melatonine? Dat maakt toch uit? Of staat dat op het potje? Misschien is het wat om te proberen met onze zoon (3 jaar, altijd moeite om in slaap te komen 's avonds. 's Ochtends altijd vroeg wakker en daardoor chronisch moe. Uiteraard passen we alle leefregels altijd al toe, ook in weekends en vakantie).

Quin van der Veer

Quin van der Veer

28-06-2011 om 16:37

Biene

Hier geven we het een uur voor het slapen, dan begint zoon te gapen tijdens het (voor)lezen. Jongste krijgt hier ook wel eens een melatonine, als we voorzien dat we hem met geen rubber hamer plat krijgen. Die krijgt het een half uur van te voren en dan vraagt hij zelf of hij naar bed mag.
Anyway, ik zou dergelijke middelen niet langdurig toepassen zonder overleg met een arts. Voor een keertje of om er (weer) een ritme in te krijgen kan het best. En denk we wel aan bij al die probleemslapers, dat het nu natuurlijk de kortste nachten zijn, dus dat laat slapen en vroeg op best normaal is in juni. En melatonine zorgt niét voor uitslapen.
Verder kun je, als 0,1 mg melatonine helpt, zo'n pilletje ook best halveren en kijken of 0,05 mg misschien ook effect heeft.

Melatonine-test

Je kan simpel laten testen of het een melatonine-probleem is, of dat het toevallig helpt.
Je doet zo'n test oa bij de melatonine-poli in Ede. Je hebt een intake, je kauwt thuis op wattenstaafjes, stuurt die op, en je krijgt de uitslag. Simpeler kan niet.
Idd is het het liefst voor tijdelijk, zegt ook onze neuroloog en kinderpsychiater.

Dochter, 7 jaar, 1.25m en 28 kg slikt 3 mg.
Man, 30 jaar, 2.00 en 87 kg slikt 10 mg.

Puck

Puck

28-06-2011 om 20:27

Net als quin

Een uur voor het slapen gaan krijgen ze een pilletje. Maar Quin, die pilletjes die wij hebben (eigen merk DA) zijn zo klein dat ik die echt niet nog in 2-en krijg hoor.

Fiorucci

Fiorucci

28-06-2011 om 20:28

Elisa

Kinderarts van zoon adviseert om toch zelf melatonine te kopen, en dan gewoon meer tabletjes te nemen, dat is altijd nog goedkoper dan via de huisarts.....

Biene M.

Biene M.

28-06-2011 om 20:56

Nou, dan ga ik het denk ik maar eens proberen.

Quin, was het maar alleen in juni een probleemslaper, dat is hij al 3 jaar en 3 maanden non stop. Probleem niet alleen voor ons, maar ook voor hem want hij valt echt niet eerder in slaap, al ligt hij twee uur in bed, en wordt dus vroeg wakker, maar loopt overdag met donkere kringen onder zijn ogen te draken van moeheid. Het interesseert me werkelijk niet of hij aan het begin of het eind van de nacht of in de middag meer slaapt, als hij maar minder moe wordt.

Vic

Vic

28-06-2011 om 21:24

0,1 mg is niets

Ik heb vorige week bijscholing gehad over medicijnenwetgeving. Als ik het me goed herinner geldt een dosering van minder dan 0,3 mg per eenheid niet eens als medicijn. Dat zegt natuurlijk niets over de werking.

Huis-, tuin- en keukenmiddel?

Puck, wat jij beschrijft, waarom pas je niet gewoon de leefregels toe? Ik heb hier twee hele slechte slapers waardoor ik vaak zelf niet eens de 5 uur per nacht haal maar geen haar op m'n hoofd om uit een soort gemak een hormoon in huis te halen omdat ik moeite heb met 2 van de 3 r's. Er zijn zat alternatieven. Hormonen zijn niet zo onschuldig en er is nog niet veel bekend wat de gevolgen ervan zijn. Ik snap niet dat als je de keuze hebt om rust en regelmaat (of 'leefregels') vast te houden en de keuze voor een hormoon, je voor het laatste kiest.

Pepermunt als placebo is overigens een slecht idee: dat prikkelt teveel de zintuigen. En daarmee zeg je eigenlijk dat je het slaapprobleem van je kinderen niet serieus neemt, om vervolgens totaal de andere kant op te gaan: melatonine geven.

Overigens ken ik genoeg verhalen van ouders wiens kinderen helemaal niet in slaapkomen of totaal ontregelen. Ik snap heel goed dat het als medicijn nodig is. Maar om het te geven als lapmiddel tijdens de zomervakantie, dat snap ik gewoon niet. Dan heb je toch een achterliggend probleem dat ligt voor het slaapprobleem?

koentje

koentje

29-06-2011 om 09:31

Puck

dit is wat de arts erbij vertelde die het voorschreef. Ik heb het niet zwart op wit en merk het niet, dus het schijnt... zo te zijn...?
Maar inderdaad. De hoeveelheden waar jullie het over hebben, daar lachen wij om. Ik wilde dat hij het erop deed!☺

Koentje/ elisa

Hier zegt de neuroloog dat dat onzin is, dat je lichaam het zelf niet meer aanmaakt. Raar is dat toch, dat de specialisten er zo over van mening verschillen!
Wij krijgen het ook niet vergoed, ondanks recept van een neuroloog. Kan ook aan je ziektekostenverzekering liggen, sommigen vergoeden het wel.

Verschil meningen specialisten

"Hier zegt de neuroloog dat dat onzin is, dat je lichaam het zelf niet meer aanmaakt. Raar is dat toch, dat de specialisten er zo over van mening verschillen!"

Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan. En met de ervaringen met Des in het verleden, zijn ze wellicht ook wat huiverig om het te geven. Lang niet elke arts is bereid het voor te schrijven.

Biene M.

Biene M.

29-06-2011 om 20:23

Nou...

Ik was vandaag bij de drogist en stond naar die kleine pilletjes te kijken, me afvragend hoe ik mijn dwarse peuter zo ver kon krijgen ze op de juiste wijze in te nemen. En ben uiteindelijk met lege handen weg gegaan. Hoe doen jullie dat met peuters?

Quin van der Veer

Quin van der Veer

29-06-2011 om 21:15

Biene

Die pilletjes smaken een beetje zoetig. No problem bij een peuter.
En Judith, ik vind dat je overdrijft. Denk er liever eens aan hoe schadelijk chronisch te weinig slapen is voor een kind en zijn ontwikkeling. Daarbij heb jijzelf, liever gezegd: hebben jouw kind(eren), behoorlijk kans op melatoninetekort, gezien je bezoeken aan de rubriek Zorgenkinderen. Als ik jou was zou ik een test overwegen. 5 Uur slaap per nacht omdat je kinderen chronisch slecht slapen? Dat is niet gezond. Het gedrag van mijn eigen zoon is behoorlijk verbeterd sinds hij een betere nachtrust heeft.

Tekort

Melatonine die wordt voorgeschreven als je kind het zelf te weinig aanmaakt (getest is dus) kan je niet vergelijken met DES. Dat is toch een heel ander hormoon.

Biene M.

Biene M.

29-06-2011 om 22:13

Quin

Dank je voor je reactie. Op het ene doosje stond "laten smelten onder de tong" en op het andere "doorslikken met water", dat zie ik allebei zo snel nog niet gebeuren. Maar als het niet zo nauw luistert en het er gewoon om gaat dat de pil in een of andere vorm in de maag belandt, dan zal ik het maar gewoon eens gaan proberen Maakt het merk nog uit?

Quin van der Veer

Quin van der Veer

29-06-2011 om 22:35

Biene

Als je het laat smelten in de mond, dan werkt het iets sneller. Het merk maakt niet uit, zolang je niet de "langwerkende" kiest. Die zijn m.i. het zelfde als de gewone, maar harder, waardoor het goedje langzamer vrijkomt. Daar slapen kinderen niet sneller mee in, maar slapen 's nachts beter door.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

29-06-2011 om 23:23

Biene

Toen ik nog de melatonine bij de drogist kocht had ik altijd die van Sleepzz (0,1mg). Die tabletjes kon zoon gewoon opsabbelen. Ik noemde ze "slaapsnoepjes" en zoon had er dus helemaal geen problemen mee

Elisa Gemani

Elisa Gemani

29-06-2011 om 23:30

Hormoon

Wat ik begrepen heb van melatonine: Melatonine is een lichaamseigen hormoon en een zeer sterke natuurlijk antioxidant met vele goede eigenschappen. Door bepaalde omstandigheden (jet-lag, ADHD, wisseldiensten, serotonine-opnamestoornis) maken sommige mensen te weinig of geen melatonine aan waardoor ze inslaapproblemen hebben. Langdurig gebruik van melatonine heeft voor zover bekend geen schadelijke bijwerkingen. Je kan er wel wat heftiger/intensiever van gaan dromen. Verder is het belangrijk dat melatonine consequent op een vast tijdstip wordt gegeven en dat je in een relatief donkere kamer slaapt.

Biene M.

Biene M.

30-06-2011 om 06:31

Nogmaals

Bedankt, Quin en Elise! Sleepzz heb ik inderdaad ook zien staan bij de drogist.

Quin

Hoho! waarmee overdrijf ik? Ik zeg nergens dat ik het niet snap dat je besluit het te geven aan een kind dat het niet lukt te slapen en doodop is. Dat is hier niet aan de orde. Het resultaat van 2 slechte slapers is idd dat ik weinig slaap. Maar ik krab me wel twee keer achter de oren om het te geven als de regelmaat in de zomervakantie niet lukt. In mijn ogen geef je je kind een medicijn omdat de ouders iets niet lukt en niet een slaapprobleem van kind. Neemt niet weg dat ik het zou geven als een van mn kinderen (of beide) zodanig slecht sliepen dat ze daar chronisch last van hadden.

Rafelkap

Rafelkap

30-06-2011 om 10:01

Tijdelijk

Ik zou het alleen wel tijdelijk geven, om een vicieuze cirkel te doorbreken. Voor langere tijd zou ik het veiliger vinden via een arts. Er is ook nog niet bekend over gebruik op lange termijn.
Heb het wel eens voor jongste gebruikt, hielp wel. Nu durf ik het niet meer omdat ik bang ben dat het de komende e.e.g. zou kunnen verstoren.
Het is hier trouwens vaste prik dat het als het lang licht is weer hommeles is met inslapen (ondanks dichte rolgordijnen). Zonder medicatie wacht ik tot de herfst.

Quin van der Veer

Quin van der Veer

30-06-2011 om 15:07

Euh, judith

Vind je het dan niet overdreven melatonine met DES te vergelijken??? En Biene geeft nadrukkelijk aan dat het géén zomerproblematiek is, dus...

Hmm?

Het is beiden een hormoon en bij des was toen ook (nog) niet bekend wat de gevolgen waren. Dat lijkt mij wel een belangrijke overeenkomst. Ik ben blij dat het hier geen overweging is want ik zou uiteindelijk wel kiezen voor melatonine maar niet van harte.
Overigens reageerde ik niet op Biene (sorry als je die indruk kreeg) maar op Puck.

anna

anna

01-07-2011 om 06:56

Jetlag

Oh, ik ga zeker melatonine proberen dit keer! Ik vraag aan mn zusje of ze het opstuurd, hier in Australië is er maar een merk en die is voor volwassenen. Welk merk is het beste voor kids? Of kan ze gewoon aan de drogist vragen?
alvast dank!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Geen hormoon?

DES is diëthylstilbestrol. Okee,het wordt niet in je eigen lichaam gemaakt, is een synthetisch hormoon, maar toch een stofje dat oestrogeen nabootst. Hoe bedoel je dat het geen hormoon is?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.