Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Kaaskopje

Kaaskopje

25-11-2018 om 13:44

Orthopedische schoenen

De kans is aanwezig dat ik orthopedische schoenen moet gaan dragen. Wat ik me afvraag is of het dan voortaan echt 'verboden' is om gewone schoenen te dragen. Wie kan me daar meer over vertellen?

Ik zou nu bijvoorbeeld graag met korting nieuwe laarzen kopen, maar ja, als die over een maand al niet meer mogen, is zelfs die kortingsprijs zonde van het uitgeven.


Nou

Mag je zelf weten Kaaskopje. De orthopeed kan er mogelijk anders over denken maar het lijkt me alleen maar goed om af en toe eens af te wisselen.

En ook als je een tijd orthopedische schoenen hebt gehad en je hebt er genoeg van kun je weer stoppen.

Je kunt ook proberen een paar goede schoenen te kopen en dan alleen een aangepaste zool erin te laten maken. Je hebt ook schoenen met een verwijderbare binnenzool.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-11-2018 om 14:17

AnneJ

Ik weet nog niet welke kant het op gaat. De huisarts vond het een goed idee om dit te bespreken en dacht daarbij echt aan orthopedische schoenen en dus niet aan steunzolen. Over een paar weken heb ik de eerste afspraak.

Guppie

Guppie

25-11-2018 om 14:57

Aard van klachten

Kan te maken hebben met de aard en ernst en oorzaak van je klachten, in hoeverre het nodig zal zijn. Zo kunnen sommige klachten samenhangen met een scheefstand van de onderrug of atlas.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-11-2018 om 15:03

Wel

Mijn moeder krijgt een beperkte vergoeding voor orthopedische schoenen. Daarnaast koopt ze dus zelf ook nog wel eens schoenen van Ecco.

Mag je zelf weten.

Als je zwaar suiker hebt en de schoen voorkomt open wonden zou ik geen gewone schoenen meer dragen. Maar gaat het om een lichte correctie kan je nog wel een avondje uit op gewone schoenen.

Of je orthopedische schoenen zitten zo heerlijk dat straks je nieuwe laarzen in de kast blijven. Ik zou eerst de aangepaste schoenen afwachten als je voor nu je nog kan redden met het schoeiels dat je hebt.
Kortingen zijn er tegenwoordig het hele jaar.

Tja

Ik heb net iets te laat mijn nieuwe ecco's met klittenband besteld. Een half jaar geleden hadden ze nog mijn 'oude' type waar ik erg aan gehecht was.
Nu alleen nog een wat minder mooie en goed uitgevoerde versie. Had ik het toch maar dit voorjaar gedaan toen mijn oude het begaven.

Evenie

Evenie

25-11-2018 om 20:45

Eigenlijk alleen maar

Ik draag al een aantal jaren orthopedische schoenen. Daar heb je gradaties in (van een beetje tot volledig aangepast), die van mij zijn volledig op mijn voeten gemaakt. Ze voorkomen dat ik mijn voeten stuk loop (drukplekken) en zorgen voor voldoende steun zodat ik nog iets kan lopen. Ik betaal een eigen bijdrage van zo'n Eur 140 per paar. De rest is zorgverzekering. En dat is maar goed ook.. ze kosten zo'n Eur 1600 per paar!

In het begin kon ik er nog wel eens normale schoenen naast dragen maar dat lukt al lang niet meer. De enige uitzondering is hoogzomer, als het echt te heet wordt voor dichte schoenen; dan draag ik een enkele keer Ecco sandalen. Die kan ik met de bandjes instellen op mijn voeten. Veel loopvermogen heb ik er trouwens niet op.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-11-2018 om 20:50

Opvallend

Ecco’s worden vaker genoemd. Mijn moeder heeft ook de versie met klittenband, dat zijn de enige die ze zelfstandig aan kan trekken.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-11-2018 om 01:13

De korting werd hem niet

Ik heb nog even gekeken, maar de laarzen waren minder mooi dan het leek.

Evenie, ik heb inderdaad gezien dat je een eigen bijdrage van 138 euro moet betalen. In de aanvullende verzekering wordt dat dan weer vergoed met 250 euro (Zekur). Van mijn vroegere werk weet ik nog dat die schoenen inderdaad schrikbarend duur zijn. Dus fijn dat ze vergoed worden.

Ik ben benieuwd, wat het oordeel van de orthopeed is. Dat er iets moet veranderen is zeker.

Evenie

Evenie

26-11-2018 om 08:14

via het UWV

Ik weet -uit een ander draadje- dat jij met werk zat, maar mocht er nu nog een baan zijn; orthopedische schoenen kunnen ook vanuit het UWV verstrekt worden. Als ze voor je werk noodzakelijk zijn. Ik had een kantoorbaan (= weinig lopen) maar voor funkties met veel lopen kan dat relevant zijn.

Ik heb erg moeten wennen.. niet alleen aan het lopen op speciale schoenen maar ook aan het feit dat ik nooit meer leuke charmante schoenen aan kan. Hakjes of bandjes zijn voor mij niet meer weggelegd. En ik ben net zo gek op schoenen als andere vrouwen... Gelukkig werden mijn schoenen per paar beter (telkens iets mooier en minder 'orthopedisch') en heb ik nu zelfs voor mij gemaakte laarzen. Kan ik toch nog een keer een rok/jurk aan.

Suzanne

Suzanne

27-01-2019 om 17:52

Orthopedische schoenen / Steunzolen

Kaaskopje,

Het klopt dat je voor orthopedische schoenen jaarlijks een eigen bijdrage dient te betalen. Dan worden je voeten door de orthopedisch schoenmaker / orthopedisch instrumentenmaker geheel opgemeten en de noodzakelijke afdrukken gemaakt. E.e.a. staan in schril (financieel) contrast met de goede schoenen (bv Durea/Footnotes/Thinks) met standaard los en uitneembaar voetbed welke anders dient te kopen en waarvoor je dan, meestal, ook nog losse steunzolen dient te laten op-/aanmeten.
Weet niet of je (vroeger) wel eens steunzolen hebt gehad, maar tegenwoordig kosten die wel rond de €. 200,00. Komen dan nog eens de schoenen van Durea bij (ook wel rond de €. 200,00), Dan valt de eigen jaarlijkse bijdrage reuze mee.
Ben je al bij de orthopeed geweest?

Suzanne

Suzanne

27-01-2019 om 17:54

Evenie

Evenie,

Voor je orthopedische schoenen eerst steunzooltjes gehad?

Kaaskopje

Kaaskopje

27-01-2019 om 17:58

Vergeten te vertellen...

Orthopedische schoenen zijn het niet geworden. Ik mag komende week steunzolen ophalen. Ik ben benieuwd.

Suzanne

Suzanne

27-01-2019 om 18:11

Kaaskopje > vergeten te vertellen...

Waar ben je geweest om ze te laten op-/aanmeten, orthopedisch-instrumentenmaker of Podoloog? Wel eens eerder steunzolen gehad, of dit de eerste keer? Ging het aanmeten en afdrukken maken een beetje? Staan in een schuimbakje met roze oase/foam/fondant zeker, waar je vervolgens in weg zakte of maakten ze nog gipsafdrukken van de voeten?
En moet je ook nog voor nieuwe schoenen, of heb je nog geschikte?

Triva

Triva

27-01-2019 om 20:09

nou

Hier al 10 jaar steunzolen maar geen gipsafdrukken of schuimbakjes hoor. Afdruk van je voet via stempelmethode, kijken via lichtbak etc.

Flavia

Flavia

27-01-2019 om 20:46

Triva

Tegenwoordig ook al geen stempels meer maar een digitale 3d scan. (Dochter ongeveer 4 maanden geleden)

Suzanne

Suzanne

27-01-2019 om 21:16

Triva

Maar dan nooit via gipsafdrukken of schuimbakje gehad?

Flavia

Flavia

27-01-2019 om 21:26

Steunzolen of orthopedische schoenen

Zou het een verschil zijn tussen volledige orthopedische schoenen en slechts steunzolen?
Ik heb zolen en destijds ook alleen stempel afdrukken.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-01-2019 om 21:30

Suzanne

Ik moest op een spiegel staan die een beeld doorstuurde naar de computer. Zo zag je precies hoe de voet er van binnen uitziet. Best geavanceerd dus. Oh, ik zie dat Flavia het omschrijft. Dat had ik ook.

Mijn voet zag er op zich goed uit, maar op een paar punten niet en dat zou met de zooltjes opgelost kunnen worden.

Ik moest schoenen meenemen. Die werden niet afgekeurd. Maar het beste zijn schoenen met losse voetbedden. Die gaan er dan uit en de steunzolen er in.

Suzanne

Suzanne

27-01-2019 om 21:35

Flavia > Steunzolen of orthopedische schoenen

Voor/bij orthopedische schoenen maken ze in ieder geval een gipsmal van je voeten en daarna een passchoen. Afdrukken voor steunzolen doen ze door middel van, zo mij bekend, gipsafdrukken of door te gaan staan in een schuimbakje met oase/foam/fondant/mousse.
Zelf gaf je aan blauwdrukken / stempel (ook zelf 1x gehad), en misschien ook wel scanner o.i.d.

Suzanne

Suzanne

27-01-2019 om 21:40

Kaaskopje

Was het de eerste keer dat je ze liet op-/aanmeten? Niet eerder in je kindertijd gehad dan?
Bofkont dat je schoenen niet werden afgekeurd en geschikt waren voor de nieuwe steunzooltjes. Inderdaad altijd kijken naar schoenen met los en uitneembaar voetbed en dat ze een beetje hoog sluiten en niet te breed zijn. Bij het passen volgende week even opletten dat de steunzooltjes niet te breed zijn. Die brede dingen is het proppen in je schoenen en verniel je je schoenen mee. Gewoon dan laten smaller maken !!

Kaaskopje

Kaaskopje

27-01-2019 om 21:51

Suzanne

Nee nooit eerder gehad. Toen ik 23 was is mij aangeraden door de huisarts om aan steunzolen te beginnen, of er mee naar de podotherapeut te gaan in ieder geval, vanwege platvoet-neigingen, dat heb ik niet gedaan, maar nu 35 jaar later, is er geen platvoet te zien.

Suzanne

Suzanne

28-01-2019 om 05:54

Kaaskopje

Dus ze waren je al eens eerder geadviseerd, maar toen geen nadere actie ondernomen om ze te laten aanmeten. Waar was je dan bang voor? Beetje te trots voor, de kosten of de lompe (metalen/stalen/plastic) steunzolen. Ken wel beetje hetzelfde. Als kind moest ik ze toen hebben. Ben toen door de schoolarts doorverwezen naar de orthopeed vanwege platvoeten. Ze hoorde mij lopen. Toen was ik een jaar of 8. Hierop altijd steunzolen gehad tot mijn 18e. Het paste uiteindelijk niet meer in mijn leven. Vriendjes en de schoenmode, hakjes en toen ook collegeschoenen. Hierin pasten geen losse steunzooltjes. Medio 20 ze toch maar weer laten aanmeten. Steunzolen zijn er niet alleen vanwege platvoeten, maar kunnen ook effect hebben op je enkels, knieën, heupen en rug.
Ben je een beetje goed verzekerd, wat ze kosten tegenwoordig nogal een vorstelijk bedrag..

Triva

Triva

28-01-2019 om 08:46

Nee

Hier nog stempels flavia.

Susanne, nee nooit gips of bakje. Drie verschillende podotherapeuten.

Suzanne

Suzanne

30-01-2019 om 06:15

Triva

"Stempels", dat is toch z'n open geklapte plaat met daarin een soort inktstuk waarop ze een stuk papier leggen waar je dan met de voet op moet gaan staan. Vervolgens trekken ze met een houtje/potlood of pen de omtrek van je voet op het papier. Als dat voor beide voeten is gebeurd hebben ze een stuk papier waar de beide voetafdrukken in blauw zichtbaar zijn. M.i. noemen z\e het ook blauwdrukken. Of doen ze het bij jou anders?

Triva

Triva

30-01-2019 om 09:05

Precies wat je beschrijft. Misschien maakt het uit waarvoor je steunzolen zijn?

Kaaskopje

Kaaskopje

30-01-2019 om 09:14

Suzanne

Dank je wel voor de tip. Toch maar meer schoenen meenemen dus

Flavia

Flavia

30-01-2019 om 09:24

Verteld?

Heeft de podoloog/orthopeed dat niet gezegd dan dat je meerdere schoenen mee moest nemen? Dochter moest alle belangrijke schoenen mee nemen inclusief haar sportschoenen. Bij het aanmeten en bij het ophalen. In haar geval minimaal 3 paar omdat de sport de aanleiding was voor de zolen.

Suzanne

Suzanne

30-01-2019 om 12:39

Triva

De aanmeetmethode m.i. hangt sterk af van de vorm en stand van je voeten, maar ook wat voor steunzolen je zijn geadviseerd c.q. hebt uitgezocht en bij wie je ze laat op-/aanmeten (Ziekenhuis/Orthopeed, Orthopedisch-Instrumentenmaker of Podoloog). Wat voor steunzolen heb jij dan? Die lange of die kortere 3/4-tjes. Als kind ze dan nooit eerder gehad? Toen waren ze vaak van metaal of een soort hard plastic.

Suzanne

Suzanne

30-01-2019 om 13:04

Kaaskopje > meerdere schoenen

Niet alle soorten steunzolen zijn geschikt voor elke schoen en niet elke schoen is geschikt voor een steunzool (korte/lange, hoge/lage + materiaal waar de steunzolen van zijn gemaakt). Noodzakelijk zijn altijd wel schoenen met een los en uitneembaar voetbed en dat het liefst ook nog ene beetje hoog sluitend over de wreef en de zijkanten van je voeten (bv plat veterschoentje). Hoge hakken zijn dus niet geschikt voor steunzooltjes, sommige met een laag blokhakje zijn dat dan wel weer. Tegenwoordig zijn wel steeds meer schoenen steunzoolproof, veel meer als vroeger. Dus je hoeft niet altijd te kiezen voor de dure merken, alhoewel die wel een goede pasvorm hebben, losse uitneembare voetbedjes en qua pasvorm zeer geschikt zijn voor steunzooltjes. Bij het passen deze week even goed opletten dat de steunzooltjes niet te breed zijn. Met die brede dingen is het altijd proppen in je schoenen en verniel je en trap je je schoenen binnen de korte keer uit elkaar. Gewoon dan laten smaller maken !! De eerste dagen is het wel enorm wennen als je (nieuwe) steunzolen het, maar dat gaat binnen een paar dagen vanzelf over.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.