Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Slecht slapen

Ik denk dat ik al gemiddeld 10 jaar slecht slaap. Ik heb altijd wel periodes gekend dat ik midden in de nacht wakker wordt en niet meer in slaap kan vallen.
Nu na de geboorte van mijn 2e zoon is dit nog erger geworden (nu bijna 3 jaar geleden) Die onderbroken nachten heeft er voor gezorgd dat ik dus nog steeds wakker wordt en met moeite of helemaal niet meer in slaap kom. Ik denk dat ik gemiddeld nu 4 a 5 uur per nacht slaap.
Ik weet nu niet wat ik moet doen...naar de HA gaan en dit eens voorleggen?
Ik heb van alles al geprobeerd, dingen opschrijven, lezen, wandelen (jaja midden in de nacht met pyama), beneden even wat drinken, paracetamolletje nemen (wat overigens wel vaak werkt, maar wil dit niet voor altijd nemen)
Hebben jullie tips? Kennen jullie middelen die ik nog kan proberen of toch maar eens die stap nemen naar de HA en via die weg eens wat proberen?
Ik moet eerlijk bekennen dat het me nu opbreekt omdat we een verschrikkelijke drukke week en dagen achter de rug hebben en de combi weinig slapen en druk werkt dan niet, normaal gesproken kan ik er prima op functioneren.
Hoe nu verder, wil graag jullie meningen horen. Het lijkt me zo lekker om eens door te slapen (wel vaker dan eens) en uitslapen! (ben standaard tussen 5 en 6 beneden)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Pluk53

Pluk53

14-09-2011 om 11:12

Huisarts

lijkt me een goed plan.
Verder: roken/drinken/koffie. Als je dat al zou doen/gebruikem, dat eens minderen/stoppen. Goed dag/nacht ritme opbouwen. Misschien helpt bij jou de jet-lag aanpak: 's ochtends-vroeg een frisse wandeling in daglicht (werkt dus niet in de winter), en 's avonds 0.3-0.5mg melatonine.

Slaappoli

Je zou eens op de website kunnen kijken van de slaappoli ( google het maar eens). En ik zou idd naar de huisarts gaan. Ik hebn iig geen baat bij melatonine.

Fianna

Fianna

14-09-2011 om 11:34

Vitamine d

Ik heb jaaaaren slecht geslapen, was de wanhoop nabij. Ik ben er enkele maanden geleden achter gekomen dat ik een tekort aan vit d had en sinds die op peil is, slaap ik stukken beter! Kennelijk kan een vit d tekort slapeloosheid veroorzaken én komt dit tekort nog best vaak voor.
Laat je vit d gehalte controleren.

Tinus_p

Tinus_p

14-09-2011 om 13:32

Aanvullign

Als aanvulling (mn op de vit D en roken/drinken/koffie): Op een vaste tijd naar bed, vaste tijd opstaan, in de slaapkamer alleen slapen (evt lezen of sex), ruiim voor het naar bed geaan stoppen met computeren/internetten, en evt ook met tv-kijken. Mn achter een beeldscherm zitten houd je wakker.

thein

thein

15-09-2011 om 19:38 Topicstarter

Bedankt

vitamine d kan, maar ben best veel buiten.
koffie drink ik 2 tot 3 kopjes (veel??) en die drink ik dus alleen in de ochtend om dus wakker te worden.
het slaapritme is ook wel redelijk maar kan indd wel verbeterd worden.
Ik denk dat ik volgende week toch maar eens een afspraak maak bij de dokter.
Nog een vraag kan het zo zijn dat je ook meer haaruitval hebt door slapeloosheid? En verder vermoed ik een ontsteking in mn schouder (ook door de slaaptekort of vitamine d) ach misschien zijn het vragen die ik voor de HA moet doorgeven.
Bedankt voor de tips!

thein

thein

15-09-2011 om 19:39 Topicstarter

roken en drinken doe ik niet
drank wel eens geprobeerd om dus misschien daardoor lekker te slapen..

Fianna

Fianna

15-09-2011 om 20:39

Vit d

Ik ben ook veel buiten, maar had toch een vit d tekort. Dat kun je dus echt niet zo maar uitsluiten.
Goh wat is de rest herkenbaar. Had een periode van heel erg veel haaruitval, had toen ook een schouderontsteking. Nu ook nog wel haaruitval maar minder (heb wel een ferritine tekort wat dat kan veroorzaken).
Vraag om wat bloedonderzoeken: vit D, Ferritine, foliumzuur, vit B12. Wie weet komt daar wat uit en is de oplossing heel simpel.
Sterkte hoor, ik weet hoe je je voelt!

thein

thein

16-09-2011 om 06:57 Topicstarter

goh fijn dat je het meld fianna want ik kon niks verder vinden op internet over haaruitval en slapeloosheid.
Ik heb besloten dat ik eerst een week een slaapdagboek bij hou en eens echt bewust kijk naar mijn slaapritme en wanneer ik dan wakker ben.
Ik heb het sinds gisteren bijgehouden en ik heb een nacht met 4 uur en nu een nacht van 5 uur gehad. (en echt 1 uur extra maakt me al stukken fitter)
Ik ga zeker volgende week naar de dokter want kwaad kan het nooit.

Fianna

Fianna

16-09-2011 om 07:04

Thein

In dit artikel staat een opsomming van klachten.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/57746-chronisch-moe-door-vitamine-d-gebrek.html

Of vit d tekort slapeloosheid kan veroorzake weet ik niet meer wel andere tekorten zoals ferritine. Ik had/heb tekort van beide.

Succes!

Fianna

Fianna

16-09-2011 om 07:06

Herstel

' Of vit d tekort slapeloosheid kan veroorzake weet ik niet meer wel andere tekorten zoals ferritine.

moet zijn: of vit d tekort haaruitval kan veroorzaken weet ik niet maar

Vitamine d tekort: hoe los je dat op?

Misschien een hele stomme vraag, maar hoe los je een vitamine d tekort op? Vitamine pillen slikken?

Mocht je naar de huisarts gaan en hij wil je slaappillen voorschrijven, kijk daar dan mee uit. Prima om eens te kijken of het helpt, maar het werkt maar heel kort en dan wil je lichaam alweer meer.

Doe je weleens ontspanningsoefeningen voor je gaat slapen? Bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, spieren aan-en ontspannen etc.? Een rustgevend muziekje wil ook weleens helpen.

En als je 's nachts wakker ligt: denk er dan eens aan dat er velen met je wakker liggen. Gedeelde smartof zoets

Juulia

Fianna

Fianna

16-09-2011 om 17:42

Juulia

Gewoon idd extra d slikken. Bij een tekort moet dat echt in hoge doses.

Muizemeis

Muizemeis

16-09-2011 om 22:31

Melatonine

Ik heb al 35 jaar last van erg slecht slapen, zelfs met slaappillen heb ik geen garantie dat ik goed slaap.
Sinds ik hoog gedoseerde melatonine slik gaat het zoveel beter, ik slik 3mg en het zo ontzettend veel beter. Ik heb het via de huisarts en betaal het zelf
Muizemeis

Fianna

Fianna

17-09-2011 om 12:12

Muizemeis

Helpt de melatonine bij jou dan tegen doorslaap- of inslaapproblemen?

Fiorucci

Fiorucci

17-09-2011 om 13:53

Fianna

Ik ben muizemeis niet, maar ik slaap beter door met wat melantonine. Voor het inslapen heb ik het niet nodig.

thein

thein

17-09-2011 om 17:18 Topicstarter

Melatonine

bedankt voor de tips, de melatonine en vitamine d zal ik maandag aankaarten bij de HA
Ik heb toch maar vrijdag een afspraak gemaakt, kreeg zoveel pijn in mijn schouder dat ik daar wel klaar mee ben.
Ook het doorslapen is nu wel klaar en wat jullie aangeven kan ik mooi voorleggen aan de HA. Ik slaap nu al 3 dagen achtereen 5 uur en meer niet

Fianna

Fianna

17-09-2011 om 20:30

Oke

Nou dan is melatonine wel het proberen waard. Bij mij helpt het niet met doorslapen, wel met inslapen.
Sterkte thein, ook met je schouder!

thein

thein

19-09-2011 om 14:01 Topicstarter

Ben geweest bij de ha

Het vitamine verhaal geloofde ze niet in maar als ik wilde wilde ze wel bloed afnemen.
We zijn nu eerst gestart met de melatonine en ik moet oordopjes proberen.
Als dit niet werkt dan wilde ze me een keer laten komen op de slaappoli.
Ze wilde ook wel voor 3 dagen slaaptabletten voorschrijven om me weer in de juist slaap/waakritme te krijgen, maar dat wil ik zelf niet dat lijkt me een korte termijn oplossing.
Verder moet ik voor mn schouder fysio gaan volgen. Ze vond de schouder indd erg bovenop bol en gespannen lopen en haar vermoeden was een ontsteking/overbelasting.
Ik ben tevreden en ben erg benieuwd of de melatonine effect heeft, ook omdat het meer met inslapen dan met doorslapen te maken heeft.
Ik hou jullie op de hoogte

thein

thein

21-09-2011 om 13:36 Topicstarter

Vraag over de melatonine

Ik heb 2 mg voorgeschreven gekregen is dit gewoon? Zou ik ook eens 3 mg of 4 mg proberen voor de nacht?
Ik moet zeggen dat ik 's nachts wel wakker wordt, maar vrij snel weer inslaap dus er is wel effect. Ik heb al weer meer uren geslapen dan zonder de melatonine. Ik merk dat ik er duf van wordt. De herriestoppers zijn niks voor mij ik ga me nog meer focussen op geluiden omdat je ze minder goed hoort.

Inge M

Inge M

21-09-2011 om 18:26

Ik zou de melatinine snachts uitproberen

Je hebt het nodig om in de nacht weer in slaap te komen. Als je het dan pas neemt, heb je waarschijnlijk ook minder van nodig. Het kan een half uur duren voordat het werkt, maar een half uur wakker zijn lijkt me wel te doen.
Je kunt ook Valeriaan nemen (erbij) als je snachts wakker wordt. Bij mij helpt dat om niet te blijven jagen in mijn gedachten. Valeriaan kun je zonder recept kopen.

thein

thein

21-09-2011 om 18:36 Topicstarter

Ow ja

das ook een idee, zo laat mogelijk innemen. Ga het meteen proberen maar 2 mg is dus normaal?

Guinevere

Guinevere

21-09-2011 om 19:00

Thein

2 mg zegt niets, ik ga zelf al KO van 0,1 mg. Gewoon proberen en kijken of het misschien minder kan of sterker moet. Wij hebben melatonine van de drogist, die is in pilletjes van 0,1 mg dus daar kun je eenvoudiger mee experimenteren.
De variant die je nu hebt is louter voor het inslapen en is uitgewerkt na een uurtje of 3. Er is ook een variant (drogist) waarbij het langzamer vrijkomt, dus daar heb je langer profijt van. Evt. combineren dus, die 2 soorten.
Verder zou ik, als je slaaptekort weer wat is verminderd, eens op de lange termijn denken. Zelf slaap ik als een blok in en dóór, na het volgen van meditatielessen en een cursus Mindfullness. Ook zonder melatonine, terwijl ik eerst niet meer zónder in slaap leek te kunnen vallen.

slapeloos

slapeloos

21-09-2011 om 22:14

Nooit meer melatonine

Hier heb ik ook nog een potje staan (volgens mij 5 mg, maar met deelstreep, dus je kunt ze ook halveren). In slaap vallen lukt inderdaad wel, maar hoe ik dan ook slaap, de dag na gebruik van melatonine ben ik echt dood op. En als ik het een aantal nachten achter elkaar heb gebruikt kan ik helemaal niet meer in slaap vallen.

De methode die jouw huisarts ook suggereerde om een dag of drie slaaptabletten te gebruiken werkt hier een stuk beter. Dat helpt om weer in een normaal ritme te komen, zonder dat ik daar overdag doodmoe van ben. (en je raakt er ook niet zo ontzettend snel aan gewent als aan melatoline, ik heb de indruk dat als ik dat slik, mijn lichaam heel snel in het standje gaat dat ze dat zelf niet meer hoeft aan te maken).

Hier een doorgewinterde non-inslaper

Ik sukkel al sinds ik me kan herinneren met inslaap-stoornissen. De laatste jaren heb ik alcohol als slaapmuts gebruikt, maar daar werd ik niet echt fit van wakker. Buiten dat ging de smaak me tegenstaan en wilde ik een paar kilo afvallen. Melatonine (ook grotere hoeveelheden) en zelfs slaappillen hielpen niets. Ik bleef gewoon wakker. De huisarts suggereerde anti-depressiva, die volgens hem niet verslavend werken. Dat heb ik eerst geweigerd en werd doorgestuurd naar een neurologe/psychiater die gespecialiseerd is in allerhande slaapstoringen. Na onderzoek had mijn 'aandoening' een etiket, namelijk een verzelfstandigd slaapstoornis (beetje krom vertaald, maar daar komt het op neer). Het is al lang niet meer relevant hoe het niet-slapen is ontstaan, ik, mijn lichaam èn geest, moeten weer leren slapen.
Nog een beetje pruttelend ben ik toch aan een soort antidepressivum gegaan. Voor een depressie dient men dit middel verspreid over de hele dag te nemen, maar ik neem om 20 uur 1 tabletje. Het schijnt dat deze dosis en tijdstip van innemen, voornamelijk een 'slaapstimulans' te geven. En inderdaad, mensenlief! Nu al 1,5 week heerlijk geslapen, soms met een wat langere inslaaptijd, maar ik word echt uitgerust wakker. Uitslapen kan ik niet meer, daar ben ik 's ochtends gewoon te fit voor. Ik ben zelfs nu al langzaam de dosis aan het verlagen.

Ik dacht altijd dat je anti-depressiva nooit alleen mocht afbouwen, maar in mijn geval (voor de duidelijkheid ik ben niet depressief), kan ik naar behoefte de medicijnen nemen of niet.

Misschien dat dit alleen zo in Duitsland wordt gedaan want ik had er nog nooit van gehoord. In ieder geval ben ik niet meer bang voor het vallen van de avond en het naderen van weer een eenzame nacht en doodvermoeiende dag.

Fély

thein

thein

22-09-2011 om 19:56 Topicstarter

Weet het niet meer

wel of niet melatonine? wel of geen slaaptabletten? en nu weer anti depressivia?
Ik weet wel dat de melatonine werkt (misschien zit het tussen met oren dat het werkt kan natuurlijk ook)
Ik neem het zo rond een uur of 23.00 en ik wordt 's nachts nog wel wakker maar wordt wakker en slaap binnen een kwartier weer in, das veel winst want meestal lig ik 1 a 2 uur wakker, slaap dan weer een uur enz enz. Nu wordt ik nog 2 of 3 keer wakker maar niet meer dan 20 minuten, dus ik heb er wel baat bij. Ik merk dat ik heel duf ben en dat het me dwingt om weer m'n ogen dicht te doen. Ik heb het voor 15 dagen om uit te proberen, dus dan kijken we even verder.
Vandaag ga ik hem pas vannacht nemen, want we hebben een slechte dag achter de rug dus dat betekend veel onrust. Maar moe ben ik al, dus inslapen zal geen probleem zijn.

Fianna

Fianna

22-09-2011 om 21:04

Simpel

als het werkt werkt het, prima toch! Bij de een werkt dit, bij de ander werkt dat. Iedereen is anders.

Guinevere

Guinevere

22-09-2011 om 21:43

Slaap nou eerst maar eens bij

Ik zou zeggen: eerst eens goed bijslapen voordat je de melatonine aan de kant zet. Het kan wel een tijdje duren voor je je slaapgebrek eruit hebt geslapen. Bij mij duurde het 6! maanden voordat ik weer was bekomen van 1,5 jaar chronisch slaapgebrek (< 4 uur per nacht). Hopelijk bij jou wat sneller.
Van teveel melatonine kun je idd suf worden, ook overdag. Je zou dan de dosering langzaamaan kunnen verlagen. En vergeet die "doorslaapmelatonine" niet.
Slaap lekker.

Moontje

Moontje

22-09-2011 om 22:41

Fely vraag

wat apart, heb AD gebruikt in het verleden en ging daar ook (weer) mee slapen, maar nooit gehoord van gebruik naar behoefte.
Welk AD is het?
Ik had (o.a.) Citalopram, en daarvan kun je juist fit worden staat in de bijsluiter dus ik nam het altijd 's ochtends in....

Moontje

Moontje

22-09-2011 om 22:45

Wat bij jou past

Thein,
het is voor iedereen anders, jij moet een oplossing zoeken die bij jou past en goed voelt.
Of dat nou AD is, slaapmiddelen, melatonine, warme melk of mediteren, het maakt niet uit.
Ik word misselijk van 3 mg. Melatonine, en ik kreeg darmkrampen. Nou heb ik een zeer gevoelige dikke darm, dus daar kan ik weinig aan veranderen (PDS).
Bij nij is geestelijke onrust de grootste boosdoener. Door het in mijn bovenkamer op orde te hebben en niet gespannen te zijn slaap ik het beste.
Als het helemaal mis is neem ik een slaappil maar die vind ik helemaal niet meer fijn. Ik word er ontzettend labiel van de dag erna, huilerig en dat vind ik erg vervelend.

Moontje

Doxepine. En net als jij -en vele anderen- waren AD wel het laatste waar ik aan heb gedacht. Maar inderdaad, het is voor iedereen anders. Gewoon uitproberen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.