Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Stop met friet bashen

https://www.nporadio1.nl/langs-de-lijn-en-omstreken/onderwerpen/481611-stop-met-friet-bashen

De branche vecht terug. Niets mis met aardappel en olie. Frites is prima en gezond, alleen niet iedere dag. Iedere dag boerenkool is ook niet gezond.

"De frituurbranche roept kranten, tv-programma's en nieuwswebsites op om te stoppen met het 'bashen' van het patatje met. Het moet klaar zijn met de foto's en video's van friet en kroketten bij nieuwsonderwerpen als obesitas en de stijgende zorgkosten. Dat zegt ProFri, de vakvereniging van professionele frituurders.
Een gesprek met Frans van Rooij van ProFri."


Half a twin

Half a twin

28-11-2018 om 09:26

En dan ook stoppen met suiker bashen

Niks mis mee, alleen niet elke dag. Af en toe genieten van een frietje of ijsje mag best.
Variatie daar draait het om. Vandaag rijst, morgen friet. Vandaag yoghurt met fruit, morgen ijs waar suiker in zit.
Leefstijl veranderen naar meer gezond prima, maar geen dingen in de ban doen. Er moet wel iets te genieten blijven.

Welnee

Jemig dames, waar komt deze solidariteit met de voedingsindustrie nu toch vandaan?

Half a twin “Variatie daar draait het om”
Dat is een reclamepraatje.
Er is geen dag in je leven dat je toegevoegde suikers, gefrituurde gerechten of zelfs maar mayonaise nodig hebt.
Ook niet als je het varieert met slagroom, fois gras of truffelolie (heb je allemaal ook niet nodig).

Het is de voedingsindustrie die ons wil doen geloven dat we ei op gevarieerde wijze moeten eten (gekookt, gebakken, met suiker (vla) met zout (mayonaise)), net als aardappel (gekookt, gebakken, gefrituurd, gratin) of appel (moes, stukjes, stroop).
Er is werkelijk niks mis met elke dag een appel, een ei en een aardappel.
Dat variëren levert alleen op dat je meer gebruikt dan zou moeten.

Pirata

Pirata

28-11-2018 om 09:45

Al lang

Ik ben al lang solidair met de verse frietbakkers. Vooral als er pindasaus bij zit.
Mayonaise schijnt ook gezonder te zijn dan margarine. Bovendien lust ik wel mayo (echte, dus geen calvé) en geen boterig iets op mijn brood. 🍟

Tamar

Tamar

28-11-2018 om 09:50

Slagroom

heb ik soms hard nodig hoor. Mijn geestelijke gezondheid wil ook wat he.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-11-2018 om 09:52

Het gaan om bewustwording

Ik vind het wel verstandig als steden gaan kijken wat ze al binnen de stadsmuren hebben staan. Dus als je van de ene fastfoodtent naar de andere kunt sjokken (omdat ze naast elkaar liggen), dan kun je je afvragen of dat wenselijk is. Er zijn mensen die niet veel anders eten. Het ene patatje kan geen kwaad, wel als je uit gemakzucht of lekkerbekkerij elke avond bij zo'n zaak je eten haalt.

Als je graag patat eet, kun je het thuis ook bakken, dus door fastfood weg te halen, stopt het probleem niet volledig, hoewel je het spontane er dan wel afhaalt. Dat is natuurlijk wat fastfood zo aanlokkelijk maakt, even snel tussendoor een 'vette hap' en je kunt weer even voort. Fastfood is niet per se dikmakender dan een broodje met bijvoorbeeld kaas. Een kroket, ja daar is hij weer , bevat per 100 gram minder calorieën en in zijn geheel minder verzadigde vetten dan in 100 gram kaas. Het plakje kaas kan uiteindelijk wel wat gezonder zijn door de rest van de voedingsstoffen. Maar ihkv de obesitas-discussie kun je dus op het verkeerde been staan als je een patatje en bijvoorbeeld een kroket meer verantwoordelijk stelt voor overgewicht dan een broodje wat we normaal vinden en zonder nadenken naar binnen werken. Als je daar maar van door eet, er lekker wat opsmeert eventueel, word je er ook dik van.

Pirata

Pirata

28-11-2018 om 09:57

Ja maar

Ja maar Kaaskopje, een kroket is 80 gram. Eet jij 80 gram kaas op brood?

Kaaskopje

Kaaskopje

28-11-2018 om 09:59

Miriam

Het gaat niet per se om de variatie, maar omdat de bevolking gemiddeld genomen steeds dikker wordt. Het is een feit dat ook binnen de Nederlandse maatschappij het obesitas-gehalte stijgt en dat heeft weer gezondheidsproblemen én -kosten tot gevolg. De voedselindustrie heeft er lijkt mij niets aan om het ondernemers in de fastfoodbranche die hun producten bakken en erbij spuiten moeilijk te maken. Verkoop is verkoop, geld is geld.

terugvechten

De patatbakkers maken zich kennelijk zorgen. Strikt genomen hebben ze vermoedelijk in die zin gelijk dat er inderdaad met aardappel en met frituurolie (mits het geen transvetten bevat) niet zoveel mis is.

Maar patat is nogal calorierijk en je eet er ook makkelijk meer van dan van bloemige piepertjes (ik zeker, ik verafschuw de klassieke bloemige pieper-met-jus). Dus als overgewicht het probleem is (en dat is het in veel gevallen) dan is het verstandig patat en andere gefrituurde snacks te mijden. Dat begint inmiddels iedereen te snappen, vandaar dat de patatbakkers nu proberen verloren terrein weer terug te winnen.

Je hebt ook al heel lang de "Suikerstichting" - klinkt toch als een nette club, nietwaar? Die het imago van suiker probeert op te krikken.

Leuk geprobeerd. Maar patat is geen gezondheidsvoedsel. Behalve voor ondervoede zieken vermoedelijk, hoewel die waarschijnlijk dan weer beter af zijn met meer eiwit.

Neemt niet weg dat er vanavond bij ons patat op het menu staat. Met sperzieboontjes

Groeten,

Temet

Fiet

Fiet

28-11-2018 om 10:16

Alleen goede friet

Ik houd alleen van hele goede lekkere friet, vers van zelfgeschilde aardappels gesneden vlak voor het bakken in goede olie, niet van die diepvries-aardappelmeel standaard-meuk.

Omdat dit lang niet overal te krijgen is, eet ik het vanzelf niet zo veel...

En de mayonaise, die moet ook zelfgemaakt zijn, van eieren

Pirata

"Mayonaise schijnt ook gezonder te zijn dan margarine"". Vloeibaar vet is beter dan hard vet - althans, voor hart en bloedvaten, voor je tailleomvang maakt het geen verschil. Maar vziw is het vet in de meeste margarines niet slechter dan olie. Mayonaise is dus bij mijn weten niet zozeer beter dan margarine, maar wel beter dan boter.

Maar ik doe toch maar boter onder mijn hagelslag

Groeten,

Temet

Leen13

Leen13

28-11-2018 om 10:22 Topicstarter

Bloemige piepers

Ik heb wel een aardappelfetish.
Wij eten vandaag verse spinazie met een kruimig gekookt aardappeltje en kip. Er ligt nog wat teveel fruit dat op moet dat snijden we er ook maar bij.
Maar een keer patat, liefst zelfgemaakt, doen we ook. En een paar keer per jaar haal ik ook kroketten. Vooral als er een goede kroket in de reclame ligt. Die heb ik nog niet puntgaaf zelf weten te maken.
Tja mayonaise is me ook nog niet gelukt om zelf te maken. Nog genoeg te doen.

Maar inderdaad, puur voedsel is het meest gezond en dat doen we dan ook meestal. Luxe probleem voor ons, hier geen obesitas.

Allemaal lekker

Kaaskopje “Het gaat niet per se om de variatie, maar omdat de bevolking gemiddeld genomen steeds dikker wordt.‘
Dat zal de rebellerende frietbakkers hoe genaamd worst wezen.
De stelling dat we gevarieerd moeten eten komt overigens uit de periode dat er nog steeds honger bestreden werd (midden jaren 70, zie documentaire The man who Made us fat). Je wordt of blijft niet slank door gevarieerd te eten. Het tegendeel zelfs.
Aardappels zijn prima te eten in een hoeveelheid waarbij je op gewicht blijft, maar de variatie “friet” is een frivoliteit die niet in dat rijtje thuis hoort.
De stelling “maar je kan best een keer friet eten” past in het rijtje risocogedrag voor ons genoegen als: je kan best een keer te hard rijden, je mag best wel eens dronken worden en je mag het best een keer zonder condoom doen.
Allemaal lekker en gevarieerd.

Fiet

Fiet

28-11-2018 om 10:34

"zelfgemaakt"

Zelfgemaakt door anderen bedoel ik...

Al kan zelfgemaakte friet wel makkelijk en simpel zijn, maar het huis gaat er zo van stinken...

Kaaskopje

Kaaskopje

28-11-2018 om 10:36

Pirata

70 gram zelfs (volgens mijn informatie). Volgens diezelfde informatie zouden veel mensen twee plakken op hun brood doen, maar dat vraag ik me echt af. Op een bolletje doe ik vaak maar een halve, tussen een dubbele boterham (dus hoe je het meestal meeneemt naar school of werk) één hele. En ja, dan is het per portie natuurlijk minder calorierijk dan een kroket, maar per 100 gram is de kroket calorie-armer.

Ovenrecept

Was aardappel (schillen hoeft niet), snij in partjes of plakjes (liefst dun) en bestrooi met zout. Doe ze op de bakplaat in de oven (180 graden) Binnen een kwartier heb je iets dat het midden houdt tussen chips en friet.
Erg lekker.
Nee, niet gezond of nodig of wat ook.

Half a twin

Half a twin

28-11-2018 om 10:43

Veranderingen in gedrag door bewustwording

Ho ho M Lavell ik ben helemaal niet solidair met de voedingsindustrie. Ik baal ontzettend van de nu geldende norm die overheid en de industrie uitdragen over wat gezond is.

Minder suiker en minder vet helemaal mee eens, zoveel suiker en vet opeten is niet gezond. Maar ik heb nu geen keuze meer, in vrijwel alle blikken limonadesiroop is al een gedeelte van de suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen of (getverdemme wat vies) stevia glycolen. Ik wil de limonadesiroop aanmaken niet volgens advies 1 op 7 maar 1 op 10. Dan krijg ik minder suiker binnen en heb niet de nadelen van de zoetstoffen. Overigens drink ik het grootste deel van de week thee zonder suiker en water, dat ene glas limonade daar wil ik van genieten.

Eens in de zoveel tijd maak ik volgens een bepaald recept (ooit meegekregen van collega koks) babi pangang. Daarvoor bestel ik bij de slager een stukje procureur met het vet er nog op. In de laatste 20 jaar blijken de varkens minder vet gefokt te worden, omdat magere varkens meer opleveren. Het randje vet was nog net voldoende om een goed braadresultaat te halen, maar niet als de compagnon van de slager het vet er alsnog afsnijd voordat ik het vlees kom halen. Gevraagd naar het waarom vertelde de goede man mij dat de mensen een hekel hebben aan vet, het niet willen eten en hij het er dus als "service" had afgesneden.
Ik weet zelf dat ik die dikke vetlaag niet op moet eten voor mijn gezondheid, die haalde ik er af na het braden. Vanavond dus niet, want er zat geen vet meer op.

De voedingsvoorlichting en het beleid van de overheid zouden gericht moeten zijn op het bewustwordingsproces van de burger in plaats van alles al voor de burgers te beslissen en vast te leggen in richtlijnen en regels. Mensen leren zelf keuzes te maken in wat goed en slecht is en af en toe kunnen genieten van een frietje. Dat mensen weten dat het niet zo heel gezond is maar het af en toe wel kunnen eten.
Beleid maken dat er niet op iedere straathoek een fastfood keten te vinden is als een soort ontmoediging, prima maar niet helemaal uit bannen.

In de media ligt ook meer de nadruk op wat slecht is, het bashen van friet en suikers is mijns inziens niet de goede weg om de burgers bewust te maken. Al die light rommel die op de markt gekomen is geeft een verkeerd signaal aan de mensen. Ze eten 20 plus kaas op hun brood, want dat is volgens de berichten gezonder, om toch nog te genieten van de lekkere smaak van kaas doen ze drie plakken op hun brood, want light dus gezond. Dat je met 1 plak volvette kaas dezelfde smaaksensatie hebt maar minder vet binnen krijgt is bij de meeste mensen niet bekend.

Ik zit hier nu lekker aan de thee met een klein stukje speculaaspop, na een uur zwemmen heb ik altijd flinke trek en dan neem ik een tussendoortje. Zonder schuldgevoel, omdat ik bewust bezig ben met voeding en gezondheid en het prima past in mijn dagmenu. Ik ben inmiddels iets onder mijn streefgewicht en voel mij prima.Ik ben in de laatste anderhalf jaar bijna 9 kilo kwijtgeraakt met blijvend resultaat als ik bewust bezig blijf. Iets lekkers af en toe en op tijd aan de rem trekken als het toch de verkeerde kant opgaat.

Het leven is een feestje maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Voor mij is dat na het zwemmen wat lekkers en bij het 20.00 journaal een klein stukje chocolade. Zonder die slingers wordt ik prima oud maar of het dan nog leuk is? Geestelijke gezondheid is ook wat waard, zoals Tamar al zegt.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-11-2018 om 10:54

Miriam

Nee, de frietbakkers niet, maar ik zei dat naar aanleiding van jouw reactie. Je kúnt ook best af en toe een patatje halen, daar is niets mis mee. Als je maar in gedachten houdt dat het eerder uitzondering dan regel zou moeten zijn. Elke dag met je auto langs de Mac is geen goed idee. Een keer in een kwartaal... vooral doen als je dat leuk vindt.

Ik vergelijk graag met het verkeer, maar ik vind dat je vergelijking ditmaal niet opgaat. Een keer te hard rijden is veel risicovoller dan een keer een patatje eten. Bij eten is het wel degelijk van belang dat je gevarieerd eet, zodat je in het geheel voldoende van alles binnenkrijgt. Af en toe te hard rijden en af en toe te zacht rijden of af en toe het goede tempo aanhouden is nergens goed voor. Met te hard en te zacht kun je ander verkeer in gevaar brengen, dus de geldende snelheid is altijd het juiste. Behalve als je het hebt over het verschil tussen 120 en 130 per uur. Met 130 verbruik je meer brandstof, veroorzaak je meer uitstoot en scheelt amper op een heel traject, zeker in ons land.

Fiet

Fiet

28-11-2018 om 10:59

Na het zwemmen

Zou ik wat substantieels eten, geen koekje, maar fruit, yoghurt met muesli, een goede boterham (met pindakaas, notenpasta, vlees of kaas o.i.d., of een maaltijd). Een mens moet eten, geen tussendoortjes.

Volgens mij is de tussendoortjespropaganda een groot onderdeel van het probleem.

Zoetigheid eet je het best na de maaltijd, als toetje of bij de koffie.

Tamar

Tamar

28-11-2018 om 11:18

gevarieerd

heeft er volgens mij vooral mee te maken dat je genoeg voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt, want ook een gezond dieet kan te eenzijdig zijn. En het laat ook zien dat de hype van "superfoods" complete onzin is.

Het patatje en de slagroom zijn, zoals ik al zei, vooral bedoeld voor de geestelijke gezondheid en niet voor de fysieke. Ja, er zitten goede voedingsstoffen in aardappels, maar die kun je beter via gekookte aardappels binnenkrijgen.

Jota

Jota

28-11-2018 om 11:22

We zijn het normaal gaan vinden

Omdat we de fastfoodketens constant zien voelen we ons een beetje zielig als we het nooit zouden mogen van onszelf. Of nooit een taartje, of een glas siroop, of...
Afwisseling is ook een begrip dat aardig uit zijn verband is gerukt. Zo heel veel afwisseling is voor je lichaam helemaal niet nodig. Maar de norm is niet alleen brandstof, het eten moet ook iedere dag lekker en spannend zijn.

Jota

Jota

28-11-2018 om 11:25

En terugschakelen

vind ik zelf nog niet zo makkelijk.
Vooral omdat mijn pubers ook 'verpest' zijn door mij en anderen. Dus die willen echt wel die afwisseling en geregeld iets ongezond. (waarvan iedereen roept moet kunnen)
Ook eten met anderen (familie) zorgt zelfs bij mezelf voor terugval. Als ik bijv in een restaurant eet dan vind ik alle toevoegingen weer meer normaal en erbij horen. Thuis mijd ik ze al.

Fiet

Fiet

28-11-2018 om 11:27

Lekker en spannend

Er is niets mis met lekker en spannend eten.
Fastfood is niet lekker en spannend.

Jota

Jota

28-11-2018 om 11:38

Fiet

Je rukt het uit zijn verband.
Er is niet maar 1 factor waardoor we in korte tijd heel veel ongezonder zijn gaan eten. Het fastfoodgebeuren is maar 1 vd vele factoren. De wens om (altijd) lekker en spannend te eten is weer een andere.

Doenja

Doenja

28-11-2018 om 11:53

ach wat lief

Lieve mensen steun de frietaardappelboer!

(met aandelen en geheel zelfingenomen hahaha)

Polka

Polka

28-11-2018 om 11:57

Die tussendoortjes

Zoals het voorbeeld van koek na t sporten snap ik ook nooit. Heb je net lekker je energiehuishouding in je lijf een goeie boost gegeven, gooi je er zoiets ontregelends in als suiker. Alles weer van de rel, nu een high, straks de dip en dan? Doorbijten in de dip of toch maar weer wat eten?
Bij mij werkt het niet, maar ik geloof dat ik wat (over)gevoelig ben voor dat soort dingen. Ook op positieve manier, met bv een runners high

Fysiek denk ik dat ongezond eten zoals frituur of suiker nooit goed is maar idd wel lekker . En laten we onszelf nou niet voor de mal houden daarin. Gewoon doen omdat je het lekker vindt, fantaseren dat het goed is maakt alleen maar dat je het makkelijker neemt

O ja, @Jota: wat versta jij onder toevoegingen? En hoe bedoel je terugval?

Alison

Alison

28-11-2018 om 12:01

Heb ik zin in friet. Zucht.

Jota

Jota

28-11-2018 om 12:21

Polka

Wij aten best wel ongezond. Ik had dat eigenlijk niet zo door, was er niet mee bezig en ik at wat veel mensen in mijn omgeving aten.
Sinds een paar jaar probeer ik dat om te buigen, eten we gezonder.
Met 'terugval' bedoel ik ook een terugval mentaal. Thuis eet ik bijv geen koekjes, op een terras denk ik niet 'oei' bij het bonbonnetje bij de koffie maar steek 'm achteloos in mijn mond. En' vergeet' makkelijk in een restaurant dat ik eigenlijk gezond eet en mijn sausjes bijv gezond en voedzaam maak. Zonder toevoegingen als (veel) suiker en veel zout.
In het gemiddelde restaurant wordt verre van gezond gekookt. In duurdere restaurants misschien wel, die kan ik niet betalen.
De meer verantwoorde keuken komt wel op, je vindt ook meer restaurants. Maar op sociaal vlak is het weer onhandig, ik kies lang niet altijd het restaurant als ik met anderen ga. Dat soort dingen.

Tamar

Tamar

28-11-2018 om 12:27

Nou

heb ik ook zin in friet. De man van Doenja loopt straks binnen!

Bellefleur

Bellefleur

28-11-2018 om 12:39

29-11-2018

Is het Sint Pannenkoek. Ik eet morgen uit principe geen friet.

Half a twin

Half a twin

28-11-2018 om 13:04

Koek als tussendoortje

Voor het zwemmen ontbijt ik een klein beetje, een boterham en wat yoghurt, zwemmen met een volle maag vind ik niet fijn. Na het zwemmen eet ik altijd iets, de ene keer is dat fruit, de andere keer een plak ontbijtkoek en nu dus een klein stukje van de speculaaspop die ik dit weekend had gekregen. Gewoon iets waar ik zin in had. Straks ga ik lunchen met gewoon twee simpele belegde boterhammen en een kopje thee.

===En laten we onszelf nou niet voor de mal houden daarin. Gewoon doen omdat je het lekker vindt, fantaseren dat het goed is maakt alleen maar dat je het makkelijker neemt===

Ik fantaseer nooit over koek dat het goed is, ook niet over 20 plus kaas. Ik weet heel goed dat koek niet nodig is maar wel lekker. Dat is dan even een van mijn genietmomentjes in de week. Ik kan overigens net zo genieten van een goede sappige peer, of een broodje makreel waar dan meer makreel tussen zit dan gezond mag worden genoemd. 75 g makreel op een broodje is niet direct nodig maar die 2 keer per jaar dat ik dat ergens eet geniet ik er echt van.
Makkelijker iets nemen omdat ik denkt dat het goed is, daar herken ik mezelf niet in. Ik weet meestal heel goed maat te houden.

Friet heeft (zeker friet met) het imago ongezond te zijn, want vet. Net als chocolade en koek, want vet en suiker.
Mijn jongste moest 9 jaar geleden als kleuter eens een werkje maken over gezond en ongezond eten. Een A3 vel met daarop een groen A4tje en een rood A4tje. Op de rode kant moesten plaatjes uit reclamefolders geplakt worden die ongezond waren en op de groene helft moesten gezonde dingen geplakt worden. Bedacht door een juf die was opgegroeid in de tijd van Joris Driepinter waarin melk als zeer gezond werd aangeprezen.
Na een tijdje hingen er in de klas 24 vellen waar op de rode helften potten chocopasta, pizza's en zakken patat waren geplakt. Op de groene helften was kaas geplakt, melk maar ook drinkyoghurt en van die melkbiscuits.
Toen heb ik haar even verteld dat je qua energie-inname beter een volkorenboterham met hazelnootpasta met een beker melk kunt nemen dan een boterham met kaas en een pakje van die drinkyoghurt. Juf wilde gezond gevulde trommeltjes maar schoot in haar streven daarnaar een beetje door.

Voorlichting over gezond eten prima, maar geen gebemoei tot achter de voordeur over wat wel en niet gezond is. Mensen leren hoe ze goede keuzes maken prima en dan is er prima ruimte om een keer friet, pizza of taart te eten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.