Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Katniss

Katniss

18-09-2013 om 10:27

Teennagel smaller laten maken

Dochter heeft twee teennagels die meer dan gemiddeld bol zijn, waardoor ze vaak dreigen in te groeien en/of gaan ontsteken. Met sodabadjes en opletten met knippen valt er wel mee te leven, maar de huisarts gaf ter overweging om ze op termijn smaller te laten maken. Er wordt dan aan twee kanten een stuk van de nagel afgeknipt, en ook in het gedeelte waar de nagel begint met groeien. Hij deed de ingreep en het herstel af met 'je bent dan wel een paar dagen wat minder mobiel, dus je moet het goed plannen'.
Ik heb van mensen begrepen dat het echt een heel heftige en pijnlijke ingreep is. Zijn er hier mensen die het wel eens hebben gehad? Zou je het aandurven om het door de huisarts te laten doen?
Onze huisarts doet dat soort ingreepjes graag zelf, maar het is bij mij wel eens mis gegaan met iets waardoor ik alsnog naar een specialist moest. Liefst vraag ik dus gelijk een doorverwijzing, maar bij wat voor arts kom je dan terecht?

Tango

Tango

18-09-2013 om 12:45

Pijnlijk

Het lijkt mij een zeer pijnlijke ingreep die ik niet gauw zou overwegen. Zeker als je zegt dat het met sodabadjes en goed knippen best goed gaat.
Ik zou eerst een advies vragen bij een specialist (geen idee trouwens welke, maar misschien weet iemand anders het) en het niet zomaar bij de huisarts laten doen.

Sancy

Sancy

18-09-2013 om 17:41

is dat zoiets als

Is dat net zoiets als een teennagel laten verwijderen? Ik had nog nooit gehoord van het smaller maken van een teennagel.

Een teennagel verwijderen kan een huisarts prima, is mijn ervaring. Mijn kind heeft er een laten verwijderen, dus compleet van het nagelbed af, en zelfs tot ónder de nagelriem.

Dat gaf even wat pijn en last, maar niet zo dat een pijnstiller nodig was. Een goede ruime schoen en een weekje uitkijken met waar je je voet tegenaan stoot, meer was niet nodig

Maar zoals ik al schreef, versmallen ken ik niet. Dus misschien denk ik er te licht over.

Pedicure

Ik zou er eens naar laten kijken door een pedicure.

Katniss

Katniss

19-09-2013 om 18:59

Pedicure

Dat is misschien wel een goed idee. Valt dat onder je zorgverzekering?

Ik ben pedicure

En de behandelingnvalt alleen onder de zorgverzekering als er sprake is van een risicovolst, daarvoor moet je diabetisch zijn of ernstige reuma. Behandeling bij ons moet je dus zelf betalen.

Een reepje nagel weghalen door de huisarts zou ik zelf niet doen. Ten eerste is het pijnlijk, kunnen er complicaties optreden maar vooral omdat dit toch vaak niet afdoende is. Beter is het om de nagel te begeleiden in zijn groei. Dit kan een pedicure heel goed. Als een ingegroeide nagel heel veel klachten geeft, kan er een beugel geplaatst worden maar er zijn meer mogelijkheden.

Mijn advies is om naar een pedicure te gaan, het liefst bij iemand die ingeschreven staat bij Provoet. De kosten variëren van waar je woont, ik weet van collegs's dat ze 20 euro vragen, ik ken er ook die 45 willen. Gewoon een rondje bellen, vragen of ze willen kijken en dan een plan opstellen.

Katniss

Katniss

19-09-2013 om 22:40

Tocada

Wat leuk dat jij pedicure bent! Volgens mij ken ik niemand die wel eens bij een pedicure is geweest Zie jij vaker dat soort vreemde nagels? Haar grote teennagel is ongeveer zo gekromd (van links naar rechts) als een duimnagel, terwijl die 'normaal' natuurlijk veel platter is.
Als je zo'n behandeling doet, moet je dan een paar keer of is dat een langdurig behandeltraject?

Ik heb het laten doen

Een paar jaar geleden heb ik dat laten doen, reden was een continue ingegroeide en ontstoken teennagel. De pedicure kreeg het ook niet voor elkaar. De ingreep zelf valt mee, maar de verdoving die je krijgt is heel heftig! Twee prikken aan iedere kant in je teen, die zijn heel venijnig. De ingreep zelf gaat dan natuurlijk wel (als het goed is) pijnloos.
De tijd erna vond ik ook vrij pittig, je heb echt veel pijn en zodra je druk op je voet zet begint het weer te bloeden en doet het zeer. Na een week ben je wel weer zover hersteld dat het niet meer zo pijnlijk is, maar ik vond die week wel heftig. Zeker voor een kind zou ik dat zolang mogelijk uitstellen....
Overigens heeft het wel gewerkt, ik heb een hele rare nagel, maar ingroeien doet ie niet meer
Sanneke*

Behandeling

Kan soms een paar keer zijn, andere mensen blijven klachten houden als ze niet regelmatig hun nagels laten behandelen. Je schrijft niet hoe oud je dochter is. Vaak komen. Dit soort klachten in de pubertijd, voeten groeien, worden ook breder en de schoenen worden niet altijd daarop aangepast.

Mijn advies: zorg voor schoenen waar voldoende ruimte is, ga voor een advies naar een pedicure en stel operatieve behandeling zo veel mogelijk uit.

Ps als ik naga hoeveel voeten ik wel niet onder ogen zie, ik woon in een dorp met 40.000 inwoner, er zijn zeker 30 pedicures hier werkzaam, dan moeten er in jouw omgeving echt wel mensen zijn die een pedicure bezoeken. Vraag maar eens aan buren, bekenden, etc., wie waar heen gaat en wat hun ervaringen zijn.

dochter

de huisarts deed het af als een kleinigheidje, maar ik vond het een vreselijke ingreep. volgens mij hebben mijn dochter en ik er beiden een trauma aan overgehouden. mijn dochter van pijn en schrik, en ik omdat ik mijn meisje zo zag lijden. als het met een roesje ipv plaatselijke verdoving kan, dan zou ik daarvoor kiezen.

Mover

Mover

24-09-2013 om 21:01

Pedicure

Het zou wat mij betreft werkelijk de laatste optie zijn, dat versmallen van de nagel. Echt, tip: ga naar een (al gezegd: Provoet-) pedicure. Als zij er geen heil in ziet, dan kan je altijd nog een dergelijke ingreep laten doen. Maar het zou mijn idee niet zijn...
Sterkte.

Katniss

Katniss

24-09-2013 om 22:38

OK duidelijk

Dochter was er ook al van overtuigd dat ze het niet wilde, maar nu zijn we er helemaal wel uit Het is wel een gedoe, want zelfs als hij niet is ontstoken blijft het een pijnlijke teen. En hoe kan het dat je juist die teen vijf keer op een dag stoot?
Ik heb net geopperd om eens naar een pedicure te gaan. Dat wil ze ook niet want naar verluidt doet dat ook pijn. Klopt dat?

Puck

Puck

25-09-2013 om 09:03

Kaniss

Tja, dan wordt het kiezen tussen tijdelijke pijn door de behandeling van de pedicure of altijd last doordat het niet behandelen wordt.... Soms is pijn nu eenmaal niet helemaal te vermijden. Geloof niet dat ik mijn kind hierin de keuze zelf zou laten, soms hebben ze even iets minder te willen....

Katniss

Katniss

25-09-2013 om 09:14

Puck

Ze is 14 dus die neem je niet zomaar even mee onder de arm om tegen haar wil een behandeling te ondergaan. Ik heb alle opties voorgelegd en mijn voorkeur aangegeven. Het zou kunnen dat ze over een tijdje zelf weer met het idee komt om toch maar naar een pedicure te gaan.

Pedicure

Ik ga zelf regelmatig naar de pedicure (idd aangesloten bij Provoet), vanwege een hardnekkige likdoorn onder mijn voet. Van het wegsnijden daarvan voel ik vrijwel niets. Volgens mij hoeft je dochter niet bang te zijn voor pijn bij de pedicure, want in mijn ervaring gaat deze zeer zorgvuldig te werk en kun je het altijd aangeven wanneer je het eventueel te veel wordt.

Ik kan iedereen trouwens de pedicure aanraden, ook als je geen directe klachten hebt. Heerlijk als je voeten even helemaal onder handen worden genomen met eelt verwijderen etc en weer lekker zacht en verzorgd aanvoelen. Gek dat mensen wel een kapitaal willen uitgeven aan allerlei crèmepjes voor het gezicht, maar hun voeten vergeten.

Gordijn

Gordijn

26-10-2013 om 19:24

Late reactie, maar....

...helaas heb ik deze draad niet eerder gezien. Ik wil er toch iets over zeggen.

Mijn moeder heeft bij mij als kind mijn teennagels laten verwijderen. Een voor de helft en een in zijn geheel. Ik heb dit ervaren en ervaar dit nog als een ultieme vorm van kindermishandeling en voel mij hiermee willens en wetens verminkt. Ik beschuldig je in de verste verte niet, maar ik wil je mijn verhaal geven, als achtergrond bij je beslissing.

Mijn moeder kon nooit verdragen dat ik haar oversteeg, ik kan heir allerlei voorbeelden van aanhalen, maar die zijn niet zo relevant. Laat ik het maar bij de tenen houden. Mijn moeder had zelf rare nagels, waardoor zij zelf geen open schoenen droeg. Ik kreeg geen open schoenen, ik moest begrijpen dat dit wel erg hard voor haar zou zijn, ze wou zelf immers ook zo graag open schoenen dragen. Ik kreeg dichte schoenen, die snel te klein waren. Ze was boos omdat ik 'weer eens geld kostte' en als statement kreeg ik geen neiuwe schoenen. Ik kreeg klachten. Likdoorns en ingegroeide nagels. In mijn beleving liet ze me wel een jaar sukkelen met sodabadjes en zwachtels, maar wel in te kleine schoenen. Na een jaar kwamen we bij de huisarts terecht en die gaf aan dat hij hier zelf niets aan ging doen. Hij wees naar de pedicure. Mijn moeder hing een verhaal op dat ze daar geen vertrouwen in had en drukte een doorverwijzing naar de chirurg door. Ik was erbij hoe ze de chirurg voorstelde alles eraf te halen zodat ze nooit meer terug zouden komen, dan zou ik nooit meer last hebben. Ze blonk hierbij. Gelukkig weigerde de chirurg dat. Hij ging voor twee versmallingen van de ingegroeide nagels. De ingreep was vreselijk, ik kreeg pijnlijke spuiten en zij stond erbij te krijsen dat ik haar zoveel werk bezorgde. Naar huis ging op dezelfde manier: kijk mij hier nou lopen achter de rolstoel, ik heb veel voor jou over.....

Ze kocht schoenen voor me vijf maten groter, zogezegd omdat dit beter was, maar natuurlijk werd ik uitgelachen. De nagels namen een vreemde vorm en kleur aan. Ik kreeg aan een van de tenen weer een infectie. Ik weet niet meer of ik heir lang mee heb gelopen, maar uiteindelijk moest ik terug naar de chirurg die de nagel opnieuw aanpakte. Op een dag, maanden na de ingreep, viel deze nagel eraf en kwam nooit meer terug. Die dag kreeg ik voor het eerst open schoenen. Mijn moeder had zich er naar eigen zeggen overheen kunnen zetten dat ze zelf geen open shcoenen kon dragen. Nu mijn tenen lelijk waren, kon het blijkbaar opeens wel.

Dertig jaar later koop ik nog altijd geen open schoenen. Ik weet, toen is toen, en nee, jij bedoelt het niet zoals mijn moeder. Maar hou er rekening mee dat er geen mooie nagel terugkomt en dit het einde kan betekenen van open schoenen (durven/willen) dragen.

Katniss

Katniss

26-10-2013 om 19:33

Tang en varken

Vervelend jouw ervaring, maar in het geval van mijn dochter is het een kwestie van aanleg en heeft ze altijd alleen maar goed passende schoenen aangehad. Inmiddels houdt ze haar teennagels langer, waardoor hij (tot nu toe) niet meer is ingegroeid.

Gordijn

Gordijn

26-10-2013 om 21:25

Dat snap ik

Ik snap dat de achtergrond helemaal anders is, en dat er al heel erg geprobeerd wordt ingroeien te voorkomen, maar de ingreep zelf zou hetzelfde inhouden. En die is dus vervelend, en kan goed uitpakken, maar ook verkeerd. En dan ben je klaar met leuke open schoenen dragen. Maar ook in allerlei andere situaties met blote voeten is het vervelend. Ik zou het dus zeker niet snel doen en zeker niet als het niet strikt noodzakelijk is.

Overigens vind ik je kop van tang en varken erg onaardig.

Katniss

Katniss

26-10-2013 om 22:33

Gordijn

Jouw reactie, over het moedwillig (laten) verminken van de tenen van je kind vind ik inderdaad slaan als een tang op een varken. Inmiddels had ik ook al begrepen dat de ingreep heel vervelend is, dus we (ze) gaan er alles aan doen om dat te voorkomen. Het al dan niet dragen van open schoenen was nog niet opgekomen als overweging. (Ik draag ze nooit omdat ik dat niet zo netjes vind staan).

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-10-2013 om 22:44

Je haalt er nogal wat bij Gordijn....

Overigens is hier mijn grote teennagel voor de helft verwijderd. De resterende helft zit er nog steeds, na een jaar of 6-7 en is weer een beetje teruggegroeid. De nagel is iets anders van vorm dan mijn andere grote teennagel, maar volgens mij ben ik dus de enige die dit ziet.

Bij mij is het dus allemaal wel goed gekomen, maar ik zou bij een volgende keer dus wel eerst naar een pedicure gaan. Zo'n teennagel met een stuk eraf is ook wel apart. En waarschijnlijk niet nodig geweest. Verder kan een pedicure waarschijnlijk ook preventief iets doen. Nu heb ik alleen te horen gekregen dat ik mijn nagels niet zo kort moet knippen. Tja...

Gordijn

Gordijn

26-10-2013 om 23:00

Jemig

Jemig, wat doe jij onaardig zeg. Ook die opmerking over die open schoenen geeft mij de indruk alsof je gewoon wil bijten. Nergens voor nodig. Ik gaf je mijn beleving van de ingreep, vertelde je de gevolgen en zette er ook de context bij. Ik krijg een beetje de indruk dat je hem oppakt als dat ik je beschuldig van het willen laten verminken van je dochters tenen, ik schreef echter al in mijn eerste reactie dat ik wist dat de achtergrond anders was. En ik weet ook wel dat het soms echt niet anders kan.

Ben overigens blij te lezen dat het probleem nu minder is. En ik onthou me verder uit de discussie, want je reactie is kwetsend.

Katniss

Katniss

26-10-2013 om 23:27

Joh

Ik bedoel het helemaal niet onaardig. Het is alleen nogal wat om een verhaal op te hangen over kindermishandeling terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Dat kind heeft haar hele leven alleen maar goed passende kwaliteitsschoenen aan gehad. En mijn opmerking over open schoenen geeft alleen maar mijn eigen kronkel weer, omdat ik me daarin niet op mijn gemak voel. Als ik wil hakken doe ik dat niet met steken onder water, dat ziet er dan echt anders uit.

Els

Els

27-10-2013 om 11:28

podotherapeut

Nog een idee is om naar een podotherapeut te gaan. Ik kom daar zelf met twee steeds ingroeiende teennagels. Ze plaatst dan een zgn nagelbeugel en dat werkt echt heel goed. Je bent dan vrijwel direct van de klachten af.Dit wordt zelfs vergoed door mijn aanvullende zorgverzekering.
Succes!

mirreke

mirreke

02-11-2013 om 19:17

Beetje laat maar:

mijn partner, als volwassen man. Hij heeft de hele ingreep zelf gefilmd, dus ik heb m ook gezien. Er is gewoon een reepje aan de zijkant van zijn teennagel weggesneden, inclusief stukje wortel (waar de groei begint. Dat was een klein stukje, nog geen halve millimeter. Partner heeft helemaal geen last meer, ziet er gewoon goed uit, want het verschil is zo klein dat je het echt niet ziet, en hij heeft er niet overdreven last van gehad.

Ja' t doet even pijn, even n paar dagen wat rustiger aan doen. Zou handig zijn in de zomer, zodat je slippers kunt dragen (of juist in de winter, zodat je teen beschermd is). Ik vond het totaal niet dramatisch erg, ben ook niet meegeweest of zo, en partner vond het ook niet erg. Je wordt goed verdoofd.
Het grote voordeel natuurlijk, geen ingegroeide teennagel meer, hij heeft nooit meer last. En echt, je ziet het niet..., totaal niet!

mirreke

mirreke

02-11-2013 om 19:19

Gordijn

ik vond jouw reactie eerlijk gezegd nogal wenkbrauwen fronsend. Het hele verhaal sloeg totaal niet op het verhaal van Katniss.

Vreselijk voor je dat je je jeugd zo naar hebt ervaren. Maar dat geeft geen reden om zo aanvallend op mensen te reageren. Ik denk dat je het nog niet hebt verwerkt...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.