Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

A.

A.

04-11-2011 om 09:36

Vvd

VVD wil de rekening naar de patient op gaan sturen, zodat die weet wat zijn/haar behandeling heeft gekost.
Dat zou ertoe leiden dat patienten kritischer zijn in de behandelingen die ze ondergaan (??)
"Nee, dokter, u hoeft mij niet te dotteren, dat is zo prijzig..."

Wat vinden jullie hier nou van?
Gr. A (chronisch hartpatient en reumapatient)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Hanne.

Hanne.

04-11-2011 om 09:58

In iedergeval controle

Het levert in iedergeval op dat de patient kan controleren wat er gedeclareerd wordt.

Ik weet of ik bij een arts geweest ben, de verzekeraar niet.

Hier probeert de tandarts bij de kinderen altijd een 'intake gesprek' te factureren, terwijl dat net gebeurt. (de vraag "hoe gaat het?" zie ik niet als een intake gesprek). Bij mij gebeurt dat niet. Zijn motivatie: voor de kinderen wordt het vergoed, voor u niet.

sinas

sinas

04-11-2011 om 13:27

Snap ik niet

waarom zou ik door het zien van de rekening ineens wel denken, oh, die premiestijging is volkomen logisch! Ik weet nog steeds niet wat anderen dan voor behandeling hebben en wat voor kosten die maken.
Ik geloof er dus niks van. Daarbij, wat zijn de extra kosten voor het versturen van al die rekeningen???

bibi63

bibi63

04-11-2011 om 14:10

De verantwoording ligt niet bij de patient maar bij de behandela

Dat vind ik dus. De arts bepaalt of er een bepaalde behandeling moet plaatsvinden. Dat zou de expertise van de arts moeten zijn, niet die van de patient.
Gr. Bibi

Hara

Hara

04-11-2011 om 14:43

Niet zo gek

Ik vind het niet zo gek. Toen ik vroeger (voor het huidige stelsel) particulier verzekerd was, kreeg ik ook altijd rekeningen te zien (en moest ik ze ook nog voorschieten). Je kunt zo zien wat alles kost en dubbel declareren kan voorkomen worden. Mijn schoonzusje kwam er zo achter dat de bevalling van haar 2e dubbel in rekening was gebracht. En ook bij mijn man is eens iets dubbel in rekening gebracht. Ik moet zeggen dat ik het nog steeds raar vind dat je geen rekeningen meer te zien krijgt, ben altijd wel nieuwsgierig naar wat alles kost en of het klopt. Zo ben ik nou eenmaal.

sinas

sinas

04-11-2011 om 14:45

Want wat verwachten ze dan?

Rekening krijg je neem ik aan achteraf, of ga je een prijsopgaaf van te voren krijgen? O, ik zie dat mijn levensreddende operatie wel erg duur gaat uitvallen, laat ik het maar niet doen???
En als ik het achteraf krijg en ik weet dat de verzekering het toch vergoed, dan neem ik dat toch voor kennisgeving aan, meer niet? Veranderen kan het toch al niet meer.

Zie het nut wel

Tja, ik zie het nut toch wel hoor. Niet dat je behandelingen moet laten schieten, maar het maakt je toch wat meer bewust van de hoge kosten.
Zo schrik ik toch iedere keer best van de prijzen van medicijnen die ik voor mijn gezinsleden haal. En dat maakt me toch wat kritischer met "bestellen" dan wanneer ze maar een paar euro zouden zijn. Ik bestel ze natuurlijk gewoon, maar zorg ervoor dat ik zo min mogelijk medicijnen weer moet terugbrengen naar de apotheek omdat de specialist iets anders voorschrijft of omdat ze over de datum zijn of zo.
[email protected]

Hara

Hara

04-11-2011 om 15:28

Tuurlijk niet

Sinas: "O, ik zie dat mijn levensreddende operatie wel erg duur gaat uitvallen, laat ik het maar niet doen???"
Natuurlijk niet en jij weet ook wel dat dat niet de bedoeling is van een overzicht van de kosten opsturen. Maar je bewust zijn van wat iets kost en of de rekening klopt, dat kan in mijn optiek geen kwaad. Ik controleer bijvoorbeeld ook of mijn kassabon klopt na het afrekenen in de winkel. Dat is ook erg inzichtelijk. Als er iets 2 keer is aangeslagen, dan meld ik dat. En in het licht hiervan moet je dit idee zien, niets meer en niets minder.
Mij is trouwens opgevallen dat de prijzen niet meer vermeld worden op de doosjes medicijnen van de apotheek.

Fiorucci

Fiorucci

04-11-2011 om 15:58

Nanny

Als je medicijnen echt nodig hebt kun je je niet veroorloven kritischer te zijn kwa bestellen. Nodig is nodig, als ze op zijn,simpel. Als een specialist iets anders voorschrijft,doet hij dat niet voor een paar zweetvoeten maar met goede reden,lijkt mij.

Hmm

ik weet niet hoe het bij anderen is, maar nog niet zolang geleden kreeg ik altijd de rekeningen thuisgestuurd, een heel werk had ik ermee..

Dus tsja, ik weet dat de zorg duur is, sommige dingen enorm in prijs zijn gestegen (ik had ooit een zalfje dat in een paar jaar van 3 euro naar 14 euro ging, exact hetzelfde zalfje...!)en ik ben me ook wel degelijk bewust wat ik de maatschappij kost..

Daarentegen heb ik zelf heel wat behandelingen zelf betaald (ICSI)en moet ik soms voor de stomste dingen bijbetalen, terwijl er 3 wekelijks voor 5000 euro in mijn lijf wordt gepompt ...

Al met al mogen ze van mij rechtstreeks blijven declareren, in het algemeen zullen mensen heus niet van een behandeling afzien omdat het duur is, helemaal niet als het een levensverbeterende behandeling is..

En ja, op de medicijnen staat, sinds een dik jaar (?) ineens ook geen prijs meer..

En ja2, de verzekeringen hebben al een hele dikke vinger in de pap wat betreft het medicijngebruik, en dan natuurlijk vooral de goedkoopste variant (vind ik wel logisch, minder logisch vind ik het dat bijv. een verzekeraar op de stoel van de arts gaat zitten en besluit dat off label gebruik voor een patiënt niet vergoed wordt..)

Prima idee

Lang geleden kreeg ik ook alle rekeningen te zien. Ik heb er toen echt een paar naar het ziekenhuis teruggestuurd. Zoals een gyneacologie rekening voor onze baby zoon. Nooit meer iets van gehoord. Ik denk dat het controleren van rekeningen door patienten heel belangrijk is. Alsof ziekenhuizen, artsen, tandartsen geen fouten hierin maken. Zelf weet je heel goed of je ergens wel geweest bent.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hara

Hara

04-11-2011 om 19:46

Nou

Astma patient, ik weet niet wat je bedoelt met kosten voor opname maar de hele rimbam voor verpleegkosten, operatiekamerhuur etc werden vroeger vermeld op de declaratie. Mijn tweeling werd geboren rond 23.30 en voor hen werd een hele dag bed, verpleegkosten etc in rekening gebracht. Daar heb ik mij over verbaasd toen ik die rekening onder ogen kreeg.

Foo

Foo

04-11-2011 om 19:47

Oh ja

Ook de kosten voor het uitschrijven van een recept door de huisarts werd vermeld: een half consult.

Fiorucci

Fiorucci

05-11-2011 om 14:29

Soms wel hoor

Als je naar een zorgverlener gaat waarmee je verzekering geen contract heeft, krijg je zelf de rekening die je moet declareren. Dus krijg je die wel onder ogen. Er zijn ook zorgverleners die nooit rechtstreeks declareren maar de nota altijd naar de patient sturen, zoals onze fysiotherapeut.

Fiorucci

Fiorucci

05-11-2011 om 17:52

Astma

Dat neem ik direct van je aan. Maar ik was bij een specialistische tandarts geweest voor behandeling, ik kreeg een nota van 2 aviertjes vol, zelfs materialen/foto's etc stonden er op gedeclareerd. Daarbij, veel verzekeringen vergoeden slechts 80% als je een zorgverlener kiest waarmee ze geen contract hebben, en dus krijg je dan een nota waar bijv ook praktijkkosten op vermeld staan.

Fiorucci

Fiorucci

06-11-2011 om 07:03

Astmapatient

Deels. Ik ging een tijdje geleden naar het ziekenhuis, dermatologie, en verwachtte dus een rechtstreekse declaratie, mijn verzekering heeft een contract met dit zh. Nu blijkt dus dat die dermatoloog toch een eigen toko voert onder de paraplu van dit ziekenhuis, en geen contract heeft met mijn verzekeraar. Ik kreeg dus wel degelijk een rekening waarvan ik 20% zelf moest betalen, waarbij ook een onderzoek en praktijkkosten gedeclareerd stonden. Uitgesplitst en wel, er stond precies vermeld bij elk bedrag wat ik zelf moest betalen,20% dus. Onze verzekeraar weigert de rekening, zorgverlener stuurt door naar mij, dan mag ik declareren en krijg ik 80% vergoed.

Fiorucci

Fiorucci

06-11-2011 om 13:59

Astmapatient

hmm, ik vind dat er nog zat wachtlijsten zijn, dus in dat opzicht schiet het zijn doel soms voorbij, vrees ik..

Fiorucci

"Als je medicijnen echt nodig hebt kun je je niet veroorloven kritischer te zijn kwa bestellen. Nodig is nodig, als ze op zijn,simpel. Als een specialist iets anders voorschrijft,doet hij dat niet voor een paar zweetvoeten maar met goede reden,lijkt mij."

Tuurlijk Fio, maar dat bestrijd ik ook niet. Het gaat er mij slechts om dat ik geen hele dozen medicijnen weer terug moet brengen naar de apotheek omdat deze (o zo handig) alvast voor een half jaar medicijnen meegeeft terwijl ik over een maand een afspraak heb met de specialist die dan misschien iets anders voorschrijft.
Nogmaals: ik bestel heus de medicijnen die mijn kinderen nodig hebben, alleen probeer ik de verkooplust van mijn apotheek en daarmee de kosten van de gezondheidszorg wat te temperen door niet meteen hele voorraden medicijnen mee te nemen. Want ik heb wel gemerkt dat apotheken dol zijn op chronisch zieke patiënten...
[email protected]

Fiorucci

Fiorucci

07-11-2011 om 17:52

Nanny

Ik snap wat je bedoelt nu, je hebt gelijk. Al vind ik de verleiding wel groot hoor, met die enorme wachttijden bij de apotheek..)

Anna3

Anna3

09-11-2011 om 17:42

Slimme van de vvd zet volgens mij,

want ze willen draagvlak creeren voor de in de toekomst nog veel hogere zorgpremies. Als mensen weten hoe duur de medische zorg is, dan begrijpen ze ook waarom die premies zo stijgen.

Ely

Ely

09-11-2011 om 20:54

Wachtlijsten en kosten

Misschien ben ik verkeerd geïnformeerd maar wachtlijsten schijnen bij niet urgente operaties medeveroorzaakt te worden door patiënten die zich bij verschillende ziekenhuizen op de wachtlijst laten plaatsen en zich vervolgens bij de eerste laten opereren en zich niet meer afmelden bij de rest. Gevolg: wachtlijsten en hoge kosten.

Vwb inzage in de kosten: vinden jullie het geen raar idee dat je een dienst afneemt en geen inzage hebt in de kosten?
Ook denk ik dat er relatief veel (te veel) zorgafnemers zijn die behandelingen afnemen die niet noodzakelijk zijn maar extra of voor de zekerheid. Er zullen heus gevallen zijn waar dat anders kan. De genoemde extra behandelingen bij de fysiotherapeut bv. Of mijn baby die door het Cb werd aangewezen als mogelijk heupdisplasie. Achteraf had ik met een ervaren deskundige die even keek net zoveel genoegen genomen als nu met het circus van huisarts en ziekenhuis. Maar goed, dat zeg ik nu...
Ik snap dat de overdadig zorgafnemers op dit forum wellicht dun gezaaid zijn maar niet ieder mens staat denk ik zo weldenkend in het leven als de forummers hier (behalve ik zei de gek, want ik vind weldenkend iets wat ik meestal niet ben )

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.