Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Zoon (12jr) erge spanningsbuikpijn ... Iemand tips?

Mijn zoon is sinds twee jaar onder controle van een kinderarts na een fistel in zijn darmen richting anus wat een peri-anaal abces veroorzaakte (tot 3x aan toe).
De kinderarts dacht dat dit kwam door Ziekte van Crohn of Collitus Ulcerosa.
Mijn zoon heeft meerdere keren diverse onderzoeken gehad, en gelukkig komen deze ziektes er (tot nu toe) niet uit.
Daarnaast is hij getest op coeliakie en lactose-intolerantie.

Hij blijft echter buikpijn houden (de ene keer heftig, de andere keer matig) en 4-6x per dag dunne ontlasting.
De kinderarts gooit het nu op spannningsbuikpijn en het Prikkelbare Darm Syndroom.

Mijn zoon is een jongen die zich snel druk maakt om dingen. De kleinste dingen al, waarvan een ander zou denken "goh, daar hoef je je toch niet druk om te maken". Maar ja, dat doet hij dus wel.

Ik praat regelmatig met hem over dingen, geef hem de ruimte om dingen bespreekbaar te maken.
Daarnaast heeft hij ontspanningsoefeningen, zoekt hij afleiding, beweegt, sport.
Met andere woorden: alles wat je leest voor tips als je zoekt via Google hebben we zo ongeveer uitgeprobeerd... zonder resultaat.

Hier iemand nog tips of adviezen? Mag van alles zijn, ook eventuele "therapieën" of acupunctuur of ... ?

Goudvis

Goudvis

09-02-2016 om 19:56

poliepen?

Poepbank geopend in Leiden http://nu.nl/gezondheid/4211841/poepbank-geopend-in-leiden.html (via @NUnl)
Is hij onderzocht op darmpoliepen? Kan ook nare klachten geven. Is het bacterieel in orde?
Zie ook de link bovenin
Het zijn maar losse flodders van mij, maar wie weet...

sonj@

sonj@

09-02-2016 om 20:14 Topicstarter

re: goudvis

Er is pasgeleden een kweek gedaan van de ontlasting. Daar kwam ook niets uit.
Poliepen zitten er ook niet. Hij heeft tot 2x toe een scopie van maag en darmen gehad en 2x een MRIscan.
Je link ga ik bekijken!

Dank je voor je "losse flodders"

'Lachtherapie'

Wat ook wilt helpen tegen de spanning (door dat druk maken om dingen) is het kijken naar lachfilms van bv mr. Bean. Door het lachen haal je de verkramping op de buikspier weg.

ik zou

Eens kijken of een fysiotherapeut of een haptotherapeut iets voor je zoon kan doen. Mijn zoon (met weliswaar totaal andere klachten) bezoekt sinds een poosje wekelijks een antroposofische fysiotherapeut. Iedere keer komt hij totaal relaxed en blij uit zo'n sessie. Hij zit veel beter in zijn vel. Vergelijkbare verhalen heb ik over haptonomie gehoord.
Ik zou zoiets eens uitproberen.

Auw

Auw

10-02-2016 om 10:12

hier

Onze zoon heeft baat gehad bij een cursus, buikpijn de baas. Het is alweer wat jaren geleden en het was in het kader van een wetenschappelijk onderzoek. Ik weet niet of de cursus nog bestaat. Het hielp wel.

De cursus was een combinatie van ontspanningsoefeningen, helpende gedachten denken, visualiseren en praktische tips.

Wat mijn inziens vooral hielp, was dat zoon leerde om zijn buikpijn te accepteren, er niet meer tegen te vechten en er niet meer bang van te worden.

mijk

mijk

10-02-2016 om 16:02

parasieten

Vriendin van mij na heel lang tobben toch uiteindelijk onderzocht op parasieten en blijkt een nare te pakken te hebben...

Mijk

Ervaring

Onze zoon heeft ook lang last gehad van spanningsbuikpijn. Op advies van de kinderarts is hij toen naar de psycholoog gegaan. Omdat het bij hem echt schoolgerelateerd was (slechte cijfers, zorgen maken, nog slechtere cijfers enz...) is die met hem aan de slag gegaan met wat simpele faalangst-technieken. Het heeft geholpen. Zoon is nog steeds geen haantje de voorste, maar weet wel zijn angsten wat beter te reguleren.

Oh ja, hij had ook nog een darmparasiet trouwens, waar hij voor behandeld is. Maar de arts zei dat deze bij 70% van de mensen eigenlijk nooit last veroorzaakte. Dus of dat nou ook mee heeft gespeeld weet ik eigenlijk niet.

auw

auw

11-02-2016 om 11:43

oorzaken

De psychologe van die training legde het zo uit: Buikpijn heeft vaak een oorzaak. (bij mijn zoon was dat obstipatie). En vooral bij kinderen is het zenuwstelsel nog niet volgroeid. De zenuwen richting je buik, zijn nogal ingewikkeld. Je buik moet reageren op signalen van je hersenen. Als je het druk hebt, heel actief bent, spanning ervaart, dan worden je darmen geremd.

Hierdoor kan het gebeuren dat je buik pijnsignalen blijft afgeven richting je brein, terwijl de oorzaak van de pijn allang is opgeheven. En dan krijg je een zelf versterkend proces. Door de pijn, krijg je pijn.

De cursus die zoon volgde was erop gericht om dat te doorbreken.

oh en

google eens op 'buikmigraine'. Ik wist tot voor kort ook niet dat het bestond, maar misschien herken je hier iets in?

Ava

Ava

11-02-2016 om 12:36

Baat gehad

Ik zie dat Jippox al met de suggestie van een haptotherapeut (vaak zijn dat fysiotherapeuten met een kopstudie) kwam. Dat zou ook mijn advies zijn. Een haptotherapeut, bij uitstek, kan je leren herkennen van en omgaan met spannende situaties (psychisch) en je leren hoe je je lijf ontspannen kan maken. Ik heb daar 2 hele goede ervaringen mee (ikzelf, voor ik moeder werd, en mijn zoon die op school flink werd gepest en dus met veel spanning rondliep (dat weer een effect had op de pesters). Dat was overigens niet de oplossing voor het pesten, aan de kant van de pesters is ook wat gebeurd, maar de therapie heeft mijn zoon veel goed gedaan.

Ik heb ook hele goede ervaring met bepaalde massage, shiatsu-massage: minimale inmenging, maximaal effect. Thuis heb ik ook geleerd daar wat van toe te passen. Dmv deze massage ben ik van chronische pijn in rug, met uitstraling naar de rechter arm, af gekomen.

Ook ervaring mee

Met onze jongste dochter (die nu andere problemen heeft, zie topic elders hier). Vanaf d'r 6e tot 12e jaar of zo. Allerlei lichamelijke ongemakken zoals buikpijn, misselijk en vooral hoofdpijn/migraine. Allerlei onderzoeken op losgelaten, in het ziekenhuis. Ook sessies met kinderpsychologen. Ook aan parasieten werd gedacht, omdat we ooit een aantal maanden in de tropen zijn geweest (zij was toen 5). Uiteindelijk is er niets uitgekomen, artsen konden niets vinden. Werd uiteindelijk geschaard onder psychosomatische klachten zonder verklaring. Maar wat ik destijds al vermoedde:

Na verloop van tijd verdwenen de meeste klachten. Hoofdpijn/migraine heeft ze soms nog. Mensen staan aan allerlei spanningen bloot. Vooral in de opgroeifase komt er van alles op je af. Sommige dingen horen er nu eenmaal bij. Het is niet altijd leuk en soms helpt simpelweg accepteren.

Of gas terugnemen, naar een kind vertaald in: Meer slapen, of slapen zodra je die behoefte voelt. Of op zondag (nee, ik ben niet religieus) een dag of halve dag iets met het gezin ondernemen, quality time. Kinderen (en volwassenen) draaien maar door, uur na uur, dag na dag. Er is nauwelijks meer een moment van bezinning. Of elke minuut en elk uur moet maar zonder pijtjes zijn. Het leven zit gewoon niet zo in elkaar, in de oertijd al niet.

Naar de TO: Voel je niet persoonlijk aangevallen hoor over je zoon. Ik heb immers zelf ook een dochter die ook klachten had/heeft. Maar meer slaap en quality time doen vaak wonderen. En ook de tijd, naarmate ze ouder worden.

#CF

Nimbo

Nimbo

12-02-2016 om 11:29

oke...

Het klinkt een beetje alsof je ontevreden ben t met de diagnose prikkelbare darm syndroom. Toch is dit echt gewoon een diagnose die goed te stellen is en waarmee je ook best nog iets kan. Misschien moet je je eens verdiepen in PDS.
Er is een patientenvereniging. PDS is geen aanstelleritus of niks aan te doen-diagnose. Klopt, het gaat niet over maar je kunt ermee leren leven.

Ik heb zelf ook PDS en van jongsafaan klachten. De klachten komen vaak in periodes, vaak in stressvolle periodes, veel klachten. Verrassend he?

Bij viel ook het kwartje heel laat dat het PDS is. Bij mij was het namelijk ook zo dat ik vroeger meer buikklachten had, tegenwoordig meer maag en misselijkheid. Maar wel altijd in samenhand. Er zijn meer lichamelijke klachten die met PDS samenhangen.

Er zijn groepen PDS-ers die baat hebben bij een bepaald dieet. Dit moet je dan de tijd geven om het helemaal uit te zoeken wat voor jouw zoon expliciet geldt; want voor geen een PDSer geldt hetzelfde.
Persoonlijk voor mij geld dat voeding bijna niets uitmaakt. Stress is bij mij echt de trigger. Ik zou het verder uitzoeken met een voedingsdeskundige. Heeft de specialist trouwens geen tips gegeven daarvoor?

Behalve naar voeding kan het handig zijn om met je zoon te kijken naar de manier waarop hij met spanning omgaat. Daarvoor heb je ook weer allerlei therapeuten waarvoor je hier boven al adviezen krijgt.

Mijn zoontje had vroeger ook sterk buikpijn en misselijkheidsklachten bij spanning. Bij hem ging het over toen hij ADHD medicatie kreeg(omdat hij ook echt ADHD heeft he) waarschijnlijk omdat de wereld druk en chaotisch was zonder medicatie kon hij die stress beter aan met medicatie.
In de PDS wereld krijgen sommige mensen met hele erge klachten soms een lichte dosis antidepressiva. Dat schijnt goed te helpen, maar je mag toch hopen dat dat niet nodig is.

Wat ik ermee wil zeggen is in ieder geval dat als je de diagnose serieus neemt en je verdiept er best e.e.a. te verbeteren valt waarschijnlijk.

sonj@

sonj@

13-02-2016 om 13:41 Topicstarter

reactie

Bedankt voor jullie tips, adviezen, meedenken, ervaringsverhalen, etc.
Ik heb zelf ook aan een psycholoog zitten denken en dit met zoon besproken: hoe en wat, voordelen, etc. Mijn zoon wil dat (nog) niet.
Haptotherapie is ook een goeie. Ook aan zoiets zitten denken, maar kon niet op de naam komen.

Mbt het slapen: hij maakt soms korte nachten (heeft van kleins af aan al met weinig slaap toegekund), maar slaapt soms ook slecht door de buikpijn, waardoor het op dat gebied een beetje een vicieuze cirkel wordt.
Mbv Melatonine gaat dat nu gelukkig iets beter!
Iets ondernemen met het gezin doen we geregeld (mag soms iets meer, haha) Vaak wil zoon niet mee als we bv naar het bos gaan. Vragen om wat hij zou willen of leuk zou vinden, krijgen we geen antwoord op (pubers

Nimbo: "Het klinkt een beetje alsof je ontevreden ben t met de diagnose prikkelbare darm syndroom"
Ja en nee, haha. Op zich PDS zou een goede diagnose kunnen zijn. Heb er zelf bij tijd en wijle ook last van (gehad) en zie het niet als aanstelleritis.
Wat me "steekt" is dat de kinderarts allerlei vooronderstellingen heeft gedaan, o.a. de uitspraak "ik weet voor 99% zeker dat het Ziekte van Crohn is" Dit n.a.v. de fistel, de peri-anaal abcessen en een verhoogd Calprotactine in zijn ontlasting.
Gelukkig kwam er n.a.v. darm/maagscopiëen en MRIscans geen ziekte van Crohn uit. Maar deze mededeling heeft bij zoon wel voor een hele hoop onrust en spanning gezorgd. En nu voelt het alsof de kinderarts het allemaal wel een beetje als aanstelleritis ziet.
Daarnaast baart het me zorgen dat hij een fistel in zijn darmen heeft. Dit zou ook ergens vandaan moeten komen, denk ik.
Ook is de Calprotactine weer verhoogd (tussendoor wel lager geweest) Nu ook hoger dan een paar maanden geleden waarbij we dus het verhaal te horen kregen van die 99%. Maar nu wordt er gezegd dat het niet verontrustend hoog is.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben absoluut blij dat het geen Ziekte van Crohn is, maar of het nou alleen spanningsbuikpijn naast PDS is ... tja, ik weet het niet.

Heb ook nog aan een homeopaat gedacht die kunnen doormeten. Zou dat wat zijn?

Tory

Tory

13-02-2016 om 15:46

nee

Geen homeopaat, ik geloof er niet in, wel zou je kunnen vragen of er meer onderzoek gepleegd kan worden of een arts in een ander ziekenhuis vragen de testen nog eens over te doen. Belastend, maar dat is buikpijn ook. Ik zou teruggaan naar de huisarts en dat eens bespreken.

Ook last van

Buikmigraine. Als ik veel stress heb gebeurt het bij mij ook. Soms zo erg dat ik moet overgeven.
Wat bij mij helpt is op mijn rechterzijde te gaan liggen met zo hoog mogelijk opgetrokken benen, in een soort foetus positie en dan zo rustig mogelijk ademen. Meestal val ik dan na een tijdje in slaap en het is over als ik weer wakker word.

C

C

25-04-2016 om 07:29

Testen!!

Beste Sonj@,

Wat een getob met je zoon!
Zijn klachten klinken sterk als coeliakie, oftewel ' glutenallergie'. Bij mijn dochter waren de klachten precies hetzelfde.

Daarvoor is hij getest, maar waarschijnlijk is er alleen een bloedtest gedaan. Weet wel dat de aanwezigheid van anti-stoffen tegen coeliakie veel, maar niet alles zeggen. Ga vooral naar een kinderarts, bij voorkeur dr. Mulder in de VU, of dr. Mearin in het LUMC. Ten eerste zal de arts moeten kijken of er genetische aanleg is voor Coeliakie. Als die is vastgesteld, is er in jullie geval alle reden om ook een darmbiopt uit te voeren. Dat vereist enige overredingskracht, maar je kind heeft er recht op.

Misschien kan je ook eens nagaan of er andere klachten zijn in de familie, bij jou, je moeder of je grootmoeder (of via de vaderlijke lijn) die duiden op Coeliakie. Dat hoeft niet altijd buikpijn of diarree te zijn. Ook hoofdpijn, humeurigheid, misselijkheid, gewrichtspijn, benauwdheid, slapeloosheid, depressie, ongewenste kinderloosheid of verminderde weerstand kunnen symptomen zijn. Zelfs diabetes of de ziekte van Crohn zijn verwant.
Bij vrouwen kunnen de symptomen pas na de eerste zwangerschap manifest worden.
Als je bij jezelf coeliakie hebt laten vaststellen, is het ook makkelijker om aan te dringen op een diagnose voor je kind.
Ik hoor graag hoe het met jullie gaat!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.