Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2020 om 11:13

Corona is "straks" onder controle, hoe verder?

Pakken jullie dan de draad weer op, of gaan er zaken veranderen? (Vakantie, voedsel, en vul maar in.)


Terug naar normaal

De belastingen gaan omhoog omdat de corona-miljarden terugverdiend moeten worden. De premie van de zorgverzekering gaat ook omhoog omdat we voortaan lokaal mondkapjes blijven produceren. En vliegen wordt duurder. En verder gaan over tot de orde van de dag. Mijn dochter wil nog steeds graag een keer naar de piramides (eindexamenreis gaat niet door). Ik wil nog steeds graag een keer paardrijden in IJsland. En in de kerstvakantie gaan de Nederlanders massaal op vliegvakantie naar de zon omdat we het verdiend hebben na zo'n zwaar jaar.

Guera

Guera

13-04-2020 om 11:31

Denk het wel....de draad weer oppakken. Echter ik
Hoop dat er op groter niveau echt iets verandert. Onze gestoorde omgang met dieren bv en al die opgefokte kippen. Ik hoop echt dat daar iets aan gedaan wordt vanuit politiek. Produceren voor eigen gebruik en niet al die kiloknaller de grens over.
Deze ziekten onstaan vanuit deze omgang van ons mensen met dieren.
Voor de duidelijkheid wij eten 90 procent vegetarisch. Rest biologisch. Deden we al. Dus daarin verandert niks voor ons. Verder hoop ik dat allerlei prijzen normaal worden. Een vlucht Londen kost geen 20 euro. Kan niet. Maak de prijzen realistisch. Ook van voedsel. Dan verdient de boer ook eerlijk. En ja dan is een vakantie ineens een stuk duurder en dan gaan we minder vaak en moet er stevig gespaard worden of dan komt de trein in beeld als realistische optie. Ik denk dat veel problemen opgelost kunnen worden als wij als consument eerlijke prijzen betalen (een kilo vlees kost geen 6 euro. KAN NIET). En dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden en dat sommige dingen voor sommige mensen buiten bereik liggen. Is dat zo erg? Moet iedereen altijd maar alles kunnen? Wij vlogen vroeger ook niet. Konden We niet betalen. Nu vliegt 90 procent. Is dat nodig? Dat gesprek en debat moet gevoerd worden op grotere schaal. Maar als we vinden dat alles mogelijk moet zijn voor iedereen dan komen we er niet. (Ik heb het niet over basis behoeften als toegang tot onderwijs, zorg etc)

Vooralsnog zie ik nu niet iets wat ik anders zou doen hierna. Ik rij veel auto. Meer dan zou moeten. Dingen kunnen op de fiets. Maar dat heeft niks met corona te maken toch?
Als dat helpt zou dat nog wel minder kunnen. Het helpt voor het klimaat. I know maar heeft niet met corona te maken toch?
En jij?

Ad Hombre

Ad Hombre

13-04-2020 om 11:41

Guera

Nee, dat is te makkelijk. Om echt iets te doen aan virussen moeten we helemaal ophouden met het houden van dieren. Ook biologisch, ook voor wol of melk, ook als huisdier. Afstand houden.

Ben je daartoe bereid?

Mooi, bedenk dan dat dat alleen effect heeft als iedereen ter wereld dat doet.
Ook in Afrika, ook in Wuhan.
Denk je dat dat haalbaar is?

Guera

Guera

13-04-2020 om 12:32

Ad Hombre

Laten we nou daar beginnen waar de gevaren het grootst zijn. Als dan blijkt dat het niet verstandig is om cavias te hebben ben ik de eerste die ze weg doet. Maar daar ga je de oorlog niet mee winnen. Wel met stoppen met die verziekte vee industrie.
" Dieren in de vee-industrie zijn extra vatbaar voor ziekten. Door de stress en de onnatuurlijke levensomstandigheden worden ze eerder ziek. Wanneer één dier in een dichtbevolkte stal besmet raakt, worden al snel heel veel meer dieren ziek. En door het vele transport van dieren kan een besmettelijke ziekte makkelijk overslaan naar andere bedrijven. Al snel zijn miljoenen dieren het slachtoffer."

Daarnaast hebben ze door al het gefok genetisch afwijkingen die hun weerstand er niet beter op maken.
Ik denk echt dat daar een groot deel van een oplossing kan liggen.
En tuurlijk wereldwijd en Afrika. Maar dat is geen reden om het nu eens hier in Nederland niet goed aan te willen pakken.

Ad Hombre

Ad Hombre

13-04-2020 om 12:50

Guera

Ik wil best toegeven dat de veganisten een punt hebben, maar bij deze uitbraak heeft de bio industrie geen enkele rol gespeeld (naar het zich laat aanzien). De wereld zit vol met wilde dieren waarvan met name de vliegende een hoog risico opleveren, omdat ze - net als wij - vliegen. En vliegend kunnen virussen zich razendsnel verspreiden, dat weten we nu maar al te goed.

Het is dan ook geen toeval dat dit virus van het enige vliegende zoogdier komt wat we kennen. De perfecte super spreader. Wilde vogels verspreiden vele soorten griep.

Vergeet ook de rat niet. Alomtegenwoordig en een beruchte drager van ziektes.

Het terugbrengen of afschaffen van de bio industrie zal ongetwijfeld helpen, maar die vormt waarschijnlijk maar een klein deel van het probleem dus we blijven grote risico’s lopen op dit soort uitbraken.

In plaats van Guera de les te lezen en ook in deze draad een lading wanhoop-berichten te plaatsen, kun je beter de vraag beantwoorden: Pak JIJ de draad weer op, of ga je zaken veranderen?

Flavia

Flavia

13-04-2020 om 13:17

stallen

waarom denk je dat de stallen zo goed beveiligd zijn en er strenge toegangsprotocollen zijn in de dierindustrie. Om te zorgen dat de dieren gezond blijven. Vreemde mensen zijn het risico, die brengen ongewenste ziektekiemen mee.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2020 om 13:22

Guera

Ik benadruk voor alles dat ik ook zwakke punten heb, waarover je van alles kunt vinden. Maar ik loop nu vaak rond met gedachtes als "zou het de diverse overheden nu eens duidelijk worden dat je echt schonere lucht krijgt door alles terug te schroeven. Dat de natuur er beter van wordt en bepaalde gewoontes een slechte gewoonte zijn?

Dan op jouw reactie: autorijden heeft op zich niets met corona te maken, maar het is een zegen voor de luchtkwaliteit dat veel auto's nu vaker voor de deur/in de garage blijven staan.

Emmawee

Emmawee

13-04-2020 om 13:23

Andere manier

Ik hoorde laatst (het zal bij BNR geweest zijn) een viroloog vertellen dat het zinvol zou kunnen zijn om de bestaande dierenvirussen in kaart te brengen en voor al deze virussen een soort basisvaccins te ontwikkelen. Bij overdracht van dier op mens kun je deze dan relatief snel in productie nemen.

Emmawee

Emmawee

13-04-2020 om 13:24

En dat was een reactie op #6

En lichtelijk off topic in deze draad.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2020 om 13:37

Ad Hombre

China heeft de lijst met veedieren flink ingekort, las ik. Dus vleermuizen, katten, honden en meer, vallen niet meer onder "vee", dat is enorme winst. Ik geloof dat je er nog niet voor in heropvoedingskampen gestopt wordt als je je "vergist" maar het is een goede ontwikkeling. Actievoeren had véél langer geduurd zonder corona. Ieder nadeel heeft z'n voordeel. Dus jawel... corona-achtige virusuitbraken hebben wel degelijk met vormen van vleesindustrie te maken. Door ons gedrag wereldwijd, blijft het vervolgens niet bij de bron. Dat gegeven zal de wereld i.c.m. o.a. toerisme in de problemen blíjven brengen.

Guera

Guera

13-04-2020 om 13:40

Zeker kaaskopje

Zeker een zegen de schonere lucht.
Maar pak JIJ de draad op of wat ga jij veranderen?

Ad Hombre

Ad Hombre

13-04-2020 om 13:48

Emmawee

Yep, daar was voorheen geen geld voor, maar wie weet krijgen we dat nu wel voor elkaar.

Ad Hombre

Ad Hombre

13-04-2020 om 13:55

Sydney

Ik pak de draad weer gewoon op. Als iedereen ophoudt met vlees eten doe ik braaf mee, maar anders zie ik daar het nut niet van in. Ik blijf ook vrolijk ( elektrisch) autorijden. Misschien doe ik wat meer aan energieneutraliteit van mijn huis, grotendeels omdat ik saar de lol wel van inzie. Misschien koop ik wel een huis in de duinen. Misschien neem ik wel een echte moestuin. Misschien koop ik wel een Bentley

Ik lees Guera niet de les maar ik denk door over het beperkte nut van individuele life style aanpassingen. Dat is zeer ontopic.

Ik weet niet wat je bedoelt met die wanhoopberichten, maar ik denk dat je waarschijnlijk gewoon een vervelend mens bent, kwestie van karakter denk ik.

Emmawee

Emmawee

13-04-2020 om 14:01

Kaaskopje

De grootste verandering zal voor mij toch zijn dat ik veel meer bezig ben met hygiëne. Ik ben me nu erg bewust van alles wat ik aanraak. Ik denk niet dat ik dat nog kwijt raak. Verder waste ik voorheen echt mijn handen wel, maar lang niet zoveel en zo grondig als nu.
Wat ik echt nog lastig vind, is om van mijn gezicht af te blijven engeen nagels te bijten en dat ook vol te houden. Ik hoop dat nog eens onder de knie te krijgen.

Ik hoop van harte dat deze crisis ertoe gaat leiden dat mensen niet meer elke ochtend aanschuiven in de file. Dat thuiswerken een meer reële optie wordt.

Voor mijn jongste hoop ik dat leerplicht niet meer betekent dat je per se altijd naar school moet. Hij doet het erg goed op de rust thuis.

En in grote lijnen hoop ik dat op grote schaal verschepen van allerlei onzinproducten over de hele wereld nu eens afgelopen is en dat we allemaal wat zuiniger worden op onze omgeving en wat kritischer op wat we aanschaffen. Maar ik ben bang dat we nog lang niet zover zijn. Ook omdat het virus niet direct is veroorzaakt door overconsumptie.

Angela67

Angela67

13-04-2020 om 14:17

ad hombre

Denk even aan die mooie slogan van sire:

de maatschappij dat ben jij / de maatschappij dat zijn wij (wat was het ook al weer)

Jij gaat dus wachten net als iedereen totdat iedereen minder vlees gaat eten. Dat kan en past ook in je corona aanpak: jij kan je opsluiten dankzij degenen die dat niet doen. Je profiteert van de kudde-immuniteit zonder jezelf te willen vaccineren. Dat soort dingen. Ik kan het niet laten: als iedereen zo dacht als jij, hoe lang zou de aarde voor jouw kinderen en aanstaande kleinkinder nog leefbaar zijn?

En nee ik ben niet bijbelvast, maar ik hoop dat je niet zoiets roept als 'wie zonder zonde is gooit de volgende steen ' want in dit geval is er een groot verschil tussen iets doen omdat je zelf vindt dat je verantwoordelijk bent (moi in dit geval) en pas wat doen tegen vernietiging van aarde als iedereen het doet (jij in dit geval).

gr Angela

Ad Hombre

Ad Hombre

13-04-2020 om 14:38

Angela

De realiteit is dat niet afgedwongen maatregelen zinloos zijn. Dan ga ik mezelf niet schaden door als minderheid het heilige boontje uit te hangen. Als fatsoen mij niks kost doe ik mee, al doet de rest dat niet. Kost het mij significante persoonlijke offers dan doe ik alleen mee als de rest ook meedoet en dat gebeurt alleen als het afgedwongen wordt.

Vrijwillig meedoen werkt zelfs contraproductief omdat het de illusie wekt dat je dingen zo kunt oplossen.

Ik ben daar heel rationeel in.

Verbeter de wereld en begin bij jezelf zijn van die kinderachtige gezegden die op mij weinig vat hebben. Mijn bijdrage kun je hierboven lezen. Doe er wat mee of sus je geweten met zinloze acties.

Angela67

Angela67

13-04-2020 om 15:02

Ik ben daar heel rationeel in.

Mijn insteek is net zo rationeel als de jouwe.

We kunnen beiden niet de toekomst voorspellen. Maar jij mag proberen of je je kinderen zelf hun geweten kunt laten vormen door beide situaties uit te leggen en even waardevol te laten vinden. Je kunt aangeven aan hen dat jij denkt dat het niet helpt om je eigen verantwoordelijkheid te nemen omdat jij denkt dat daarmee de politiek en de wereld om je heen niet veranderen. Maar je kunt hen ook zeggen dat alles wat jij zegt ook wel eens mis kan zijn en dat zij vooral zelf goed moeten nandenken. En dan laat je ze allemaal website lezen van organisaties die volgens jou stomme ideeen hebben.

Want het doel is uiteindelijk hetzelfde neem ik aan - een leven voor onszelf en toekomstige generaties dat leefbaar is. Dus geef je kinderen de kans om iets anders te gaan denken dan jij.

gr Angela
ps bij mij thuis is het makkelijker om kinderen op te voeden tot vrije keuzes dan bij jou. het is moeilijker om minder egoïstisch te worden en minder aan de maatschappij te denken dan andersom.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

13-04-2020 om 15:15

Ik ga gewoon weer door.
Moet ook eerlijk zeggen dat de ‘lockdown’ voor ons praktisch gezien vrijwel alleen betekend dat ik jongste de hele dag om me heen heb. En dat is af en toe best irritant😁
Wij leven al best simpel. Rijden bijna geen auto, ik heb niet eens een rijbewijs. 1x per jaar op vakantie in nederland. Dat is al geboekt en ik ga er van uit dat dit ook gewoon door kan gaan aangezien we niet naar een camping of park gaan.
Dat ik nu alleen maar naar de supermarkt ga is ook niet echt iets nieuws. Wij zijn geen mensen die graag winkelen of op terrasjes zitten. Ik heb genoeg kleren in de kast en koop zeker niet ieder jaar een nieuwe garderobe.
Vlees deden we al zo half/half en dat vind ik mooi zat.
De voetstap op aarde van ons gezin is niet zo groot. En dat is niet zozeer uit principe, maar meer omdat wij van nature nou eenmaal niet van die big spenders zijn.
En over hygiene, ik was mijn handen nu extra als ik uit de supermarkt kom en dat was het wel zo’n beetje. Ik ben best een viespeuk en dat zal niet zo veranderen vrees ik.

Yta Chalne

Yta Chalne

13-04-2020 om 15:38

offers

Wij eten vrijwel volledig veganistisch, al langere tijd. Voelt verder niet als offer, we eten gewoon heel lekker. Een van de drijfveren was, dat ik mijn kleinkinderen ook nog een mooie wereld gun. Dus dat blijven we doen. Makkelijk voor mij om te zeggen dat we de vlees- en zuivelconsumptie moeten beperken tot strikt noodzakelijk (en dan kom ik niet heel veel verder dan kunstvoeding voor baby's).
Maar welke echte offers zou ik willen brengen? Auto weg zou kunnen, maar dan? OV is, zoals we ons nu realiseren, niet echt een veilig alternatief. Niet vliegen als het niet strikt noodzakelijk is, kan ik ook zeker mee leven. De wereld op rij/ OV afstand vind ik groot genoeg. Minder en duurzamer consumeren, ook uitstekend (maar heeft allemaal ook weer heel veel economische consequenties). Isolatie, zijn ook de meeste korte termijn denkers wel voor te porren want lever ook echt wat op op korte termijn. En dan? Wie, wat en waar?

Dees

Dees

13-04-2020 om 15:59

hier

Hier gaat denk ik veel weer tot de orde van de dag. We proberen nog steeds te blijven reizen en regelmatig uit eten te gaan en het weekend vrij te houden voor leuke dingen.

Ik wil wel kijken of we meer tijd overhouden voor ontspanning want merk dat het hobby schema van onze zoon best wel veel verplichtingen met zich meebrengt en hij geniet nog zo van het vrije spelen merken we.

Ik merk dat mijn ouders ineens heel erg doen alsof we daar normaal de deur plat lopen terwijl we daar naast verjaardagen alleen weleens in de schoolvakanties komen. We krijgen ineens kaarten met een soort van dwingende tekst "ik hoop dat dit snel over gaat zodat jullie snel langs kunnen komen". We hebben elkaar vlak voor alle maatregelen nog gezien en normaal zien we elkaar ook weleens 2 / 3 maanden niet.

zebra

zebra

13-04-2020 om 16:11

weinig verandering

denk ik hier. We gingen al zelden uit eten of op een terrasje zitten dus daarin zal geen verandering komen. Misschien dat we het er wel in houden dat mijn man op zaterdag alleen naar de supermarkt gaat ipv samen, vind het wel fijn zo want hij wil alle paden langs en ik alleen door de paden waar de spullen staan die ik nodig heb.
Autorijden deden we weinig dus ook daaraan valt na de corona crisis weinig te veranderen, consumptie van vlees zal hetzelfde blijven want mijn man eet graag vlees en ik juist niet. De frequentie van op vakantie gaan blijft hetzelfde, we gaan slechts zelden op vakantie, gewoon weinig behoefte aan.
Gaan funshoppen deed ik al weinig dus ook daarin geen verandering. Het sporten in de sportschool wil ik terug oppakken want thuis oefeningen doen is echt mijn ding niet.

Zonne

Zonne

13-04-2020 om 16:23

Hier

Het enige dat we nu niet doen is sporten en naar school gaan. We sporten alle vier erg veel, dus we hebben nu wat tijd over, maar zodra het weer kan gaan we dat weer doen natuurlijk. Dan wordt het minder wandelen en televisie kijken. We eten nu hetzelfde als vorige maand en blijven dat ook doen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-04-2020 om 16:33

Meer zelfvoorzienend zijn

Als het echt misgaat ben je op jezelf aangewezen, dat blijkt nu wel weer.

Dus meer op zonne-energie en weg met fossiele brandstoffen. Maar dat waren we toch al van plan. Dus al met al: niet veel eigenlijk.

Het niet “sociaal zoenen” bevalt mij eigenlijk wel. Hopelijk lukt het me om dat in stand te houden. Of voortaan gewoon de Nieuwjaarsreceptie blijven mijden. Dat kan natuurlijk ook.

Ergens is het wel prettig eigenlijk, die anderhalvemeter maatschappij.

Yta Chalne

Yta Chalne

13-04-2020 om 17:17

wat Ginny zegt..

..zeker! Dat niet te onpas zoenen, in iemands persoonlijke ruimte dringen, fijn. En dat mensen zich nu voor het eerst realiseren dat dat ervoor kan zorgen dat mensen ziek worden vind ik ook fijn. Mensen willen altijd fysiek contact maken om medeleven uit te drukken, en dat is niet altijd handig als je ziek bent.

De draad weer oppakken.

Maar dat gaat nog wel even duren. Dit jaar blijft alles anders gaan dan wat gewoon is voor ons. Misschien blijft er wat hangen van de huidige aanpassingen in ons leven, we gaan het zien.

Guera

Guera

13-04-2020 om 18:43

Echt? 1.5m fijn?

Vreselijk vind ik het.
Ik hou van knuffels, samen, een zoen, een aai over een bol. Naar theater, festivals, feestjes. Kinderen met logeerpartijen. Al dat kan dan niet meer
Een 1.5 m maatschappij is voor mij dood in de pot. De lol is er wel af dan voor mij. Het is meer dan die ongewenste nieuwjaarsreceptie zoen ...

Yta Chalne

Yta Chalne

13-04-2020 om 18:54

Guera

En dat snap ik ook helemaal, echt. Maar het gaat me dan ook om de 'te onpas' zoenen. En om het begrip dat er ineens is dat je dus echt ziek kunt worden van ongevraagde knuffels, dat vind ik persoonlijk (als grootgebruiker van medicatie die het afweersysteem onderdrukt) heerlijk. Het werd tot nu toe meestal als een beetje apart beschouwd als ik niet meedeed aan nieuwjaarszoenen, verjaardagsknuffels, etc. Nu, ineens, snapt iedereen het. Meer begrip, minder infecties. En ik kies zelf wie ik wel knuffel

@Emma

@Emma

13-04-2020 om 19:12

Te pas en te onpas zoenen

Dat doe ik al niet, ik zeg gewoon dat ik verkouden ben
Die 1,5 meter maatschappij waar iedereen het maar over heeft, daar krijg ik echt buikpijn van, wat afschuwelijk. Niet meer gezellig met z'n allen op de bank, niet meer onbevangen in de tram of metro springen, geen volle concertzalen meer etc, echt om te huilen

Ik heb veel online vaardigheden opgedaan en die zal ik efficiėnt gaan inzetten in de toekomst. Prima als vliegen duurder wordt, maar dan wel de trein goedkoper. Ik eet niet erg veel vlees, lig er ook niet wakker van. Wat ik zal waarderen is de bewegingsvrijheid die ik nu niet heb. Maar daar zal ik wel weer snel aan gewend zijn.

Emmawee

“ Dat thuiswerken een meer reële optie wordt.”
Ik vermoed van wel. Ik denk dat ieder op zichzelf sowieso de norm gaat worden.
Vooral digitaal communiceren en weinig “gewoon” contact. Ik lees steeds vaker dat mensen er op hopen, maar persoonlijk vind ik het somber scenario.
(We zouden ook kunnen denken aan meer ov, flexibelere tijden voor werk en studies, maar ik vrees dat mailen en Teams vergaderen makkelijker zal zijn)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.