Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

"Echte Nasi"

Ik probeer Nasi te maken, zoals je die bij een chinees indisch restaurant smaakt. Het wil me niet helemaal lukken. Ik heb nasikruiden bij de toko gehaald, pastakruiden gebruikt en via een zakje geprobeerd. Ook ga ik liever een keer voor witte nasi ipv geel wordende rijst. Ik gebruik een rijstkoker, elk kopje water op een kopje rijst. Soms is de rijstkorrel nog niet helemaal gaar of plakt het iets. Wie heeft er tips?


Ik merk dat de nasi al lekkerder en 'echter' proeft als je de rijst kookt, dan laat afkoelen. Dus in de ochtend koken (of de avond ervoor) en dan laten afkoelen. Daarna bak ik een groentemix (vaak zo'n groente pakket, of ik snij wat) en als de groenten lekker gebakken zijn en gekruid (ik doe meestal losse kruiden maar zo'n pakje kan ook best natuurlijk) dan roer ik de koude rijst er door en roerbak ik tot het lekker warm is. 
Ik gebruik trouwens geen rijstkoker maar gewoon in een pannetje met water.

Het is ook gewoon even uitproberen hoe je de rijst het beste gaar krijgt op jou voorkeur. Ik heb een beetje weinig ruimte daarvoor maar als iedereen weg is doe ik het nog opzetten met rijst in water dat een dikke vinger boven de rijst uitstijgt. Aan de kook brengen en dan de hele pan in een hooikist, tegenwoordig in iemands bed onder de dekens. Uurtje wachten de rijst is volmaakt. Je kiest ook de rijst die je lekker vind, hoewel het hier bij alles wat ik kies wel goed gegaan is.

Tegenwoordig is het water koken, rijst erin en dan zoveel minuten en dan iets vroeger afgieten. Nog even nagaren in de pan met deksel erop of in de saus laten nagaren.

Geen kant en klare kruidenmengseltjes gebruiken, maar ketoembar, trassie, Laos, djahé en ketjap manis

Nasi goreng is, net als pizza, ooit bedoeld om restjes op te maken. Dus de basis is koude rijst (van de vorige dag). Als ik gewoon rijst maak, gebruik ik nooit zout. Maar als ik er nasi goreng mee wil maken, kook ik het met een kippenbouilontablet. Af laten koelen en dan van alles fruiten wat je hebt liggen: uitje, preitje, knoflook, wat erwtjes, ham, losgeklopt ei. De rijst erbij tot die warm is en klaar.

De nasi van de Chin Ind is Chinees, meer dan Indonesisch. Ik zou eens op internet zoeken naar "egg fried rice". Er gaat vziw niet veel kruiderij in.

En inderdaad, altijd gekookte afgekoelde rijst gebruiken.

Groeten,

Temet

Ik dacht dat hier laast nog een recept voor eenvoudige, maar 'echte' nasi heeft gestaan. Maar ik kan het niet meer terugvinden.

Nasi van de Chinees? Dan zou je snel klaar zijn met de nasi van 'onze' Chinees... Heel veel witte rijst, paar stukjes ham, prei, omelet . In de nasi van de Dirk zit heel wat meer groente en vlees.

Zoals Poepkiepoek zegt: rijst (dag) van te voren koken en af laten koelen. Prei, uitje, knoflook en ham fijnsnijden, lekker roerbakken. Losgeklopt eitje bakken en in stukjes snijden, samen met rijst bij de geroerbakte groente. Voor de liefhebber kan er aan tafel nog ketjap bij, eventueel sambal.

Als ik haast heb gebruik ik zo'n kant-en-klare- nasi van de Dirk en gooi daar nog een klein pakket nasi/bamigroente bij.

Hey hey ik ben zelf Indonesisch en heb jaren in een Indonesisch restaurant gewerkt, ook hebben wij in de familie zelf veel nasi goreng gemaakt.

voor 4 personen.

250 gr.witte rijst (basmati of pandang)

1 ui

3 teentjes knoflook

1 prei

1 kleine winterpeen

100 gr. Witte kool

5 takjes selderij 

1 Spaanse peper (lombok)

1 anderhalve lepel trassi

1 thee lepel Laos poeder

3 eetlepels ketjap manis

zout toevoegen naar smaak

evt. Gebakken eieren als je dat lekker vind.

en selamat makan (smakelijk eten)😊

bieb1963 schreef op 05-05-2021 om 18:07:

Geen kant en klare kruidenmengseltjes gebruiken, maar ketoembar, trassie, Laos, djahé en ketjap manis

precies! zo maak je de lekkerste nasi goreng 

bieb1963 schreef op 05-05-2021 om 18:07:

Geen kant en klare kruidenmengseltjes gebruiken, maar ketoembar, trassie, Laos, djahé en ketjap manis

ketoembar ben ik inderdaad vergeten te benoemen zie ik

Beste Rachel,

Betreft de lepel in "anderhalve lepel trassi" een theelepel?

Klinkt heerlijk Rachel, ik ga het even opslaan voor als ik het wil koken.

Dan wel zonder trassi want dat is garnalenpasta en voor mij allergeen. 

RodeKrullenbol schreef op 05-05-2021 om 23:15:

Beste Rachel,

Betreft de lepel in "anderhalve lepel trassi" een theelepel?

sorry, anderhalve theelepel 

AnneJ schreef op 05-05-2021 om 23:45:

Klinkt heerlijk Rachel, ik ga het even opslaan voor als ik het wil koken.

Dan wel zonder trassi want dat is garnalenpasta en voor mij allergeen.

precies, ook lekker zonder die garnalenpasta!

Rachel. schreef op 05-05-2021 om 23:00:

Hey hey ik ben zelf Indonesisch en heb jaren in een Indonesisch restaurant gewerkt, ook hebben wij in de familie zelf veel nasi goreng gemaakt.

voor 4 personen.

250 gr.witte rijst (basmati of pandang)

1 ui

3 teentjes knoflook

1 prei

1 kleine winterpeen

100 gr. Witte kool

5 takjes selderij

1 Spaanse peper (lombok)

1 anderhalve lepel trassi

1 thee lepel Laos poeder

3 eetlepels ketjap manis

zout toevoegen naar smaak

evt. Gebakken eieren als je dat lekker vind.

en selamat makan (smakelijk eten)😊

ha, lekker, deze hou ik erin, maar dan zonder lombok ivm capsicum-allergie

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.