Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

een moestuin, bespaart dat geld?

In het draadje over extreem goedkoop koken spreekt iemand de hoop uit dat de draadstartster een tuintje heeft om groenten in te telen.

Ik wilde het draadje niet vervuilen en start daarom een nieuw: levert een moestuin voor groenteteelt eigenlijk wel besparing op? Ik heb wel eens een halfhartige poging gedaan tot het kweken van worteltjes en fruit uit eigen tuin (aardbeien en frambozen). De resultaten vielen tegen. Die aardbeien en frambozen zijn wel aardig en een lekker extraatje, maar meer dan een handjevol per dag werd en wordt het niet, want mijn tuintje is klein en er staan nog andere dingen in ook. De worteltjes werden geen succes.

Ik snap dat een moestuin leuk kan zijn, ik snap dat je soorten groenten en fruit kunt telen die niet bij de Ap of de groentenboer liggen (snijbiet, verse doppers) en ik snap dat als je graag onbespoten, vers, etc wilt, een moestuin een goed idee kan zijn. Maar wat ik betwijfel is of het als besparing op de gewone boodschappen zin heeft. Je groente komt namelijk net van het land op het moment dat het in de winkel ook een grijpstuiver kost. De spitskool kost momenteel bij Ap in de aanbieding 60 cent. En ook tegen de volle prijs zijn kool, wortels, aardappels, uien en sla in het seizoen spotgoedkoop. Wil je eenzelfde kwaliteit van je moestuin halen, dan moet je er serieus werk van maken, wieden, begieten en bemesten en maatregelen tegen ongedierte nemen. Een hoop gedoe, en bestrijdingsmiddelen (desgewenst biologisch) en mest (idem) kosten geld.
Wat wel bespaart is het zelf kweken van kruiden (met name rucola), maar dat kan ook op de vensterbank of in het geval van rucola tussen de tegels van een platje.

Kortom: er is veel voor een moestuin te zeggen, maar naar mijn idee levert het aan besparing feitelijk niets op.

Behalve als het de moestuin van een lieve buur is, die het overschot aan boontjes etc gratis ter beschikking stelt. Niet de lasten, wel de lusten, dan wordt het interessant

Wat vinden de moestuiniers op dit forum? Besparing of niet?

Groeten,

Temet


Katniss

Katniss

12-10-2015 om 12:39

Grappig

Het was mijn suggestie. Nu ik je vraag zo lees vraag ik me inderdaad af of het geld bespaart. Mijn voormalig overbuurmannen hadden een moestuin en zij kochten ook nooit groente bij de supermarkt. Ik vermoed dat ze dan wel de hele zomer wortels en courgette aten, want met iets anders zag ik ze zelden. Mijn jongste heeft bij haar vader een moestuintje, net iets groter dan een vierkante meter, en daar hebben ze in de zomer veel van gegeten maar ze komen er niet de winter mee door.
Concluderend denk ik dat het wel een besparing oplevert, maar dat je echt een flinke tuin en tijd over moet hebben om er helemaal zelfvoorzienend door te zijn.

Jamie

Jamie

12-10-2015 om 12:45

nee

Mijn ouders hadden 35 jaar geleden een moestuin. Mijn vader moest daar eerst met de auto naar toe, en was daar dan de halve avond bezig. Vervolgens moest je het spul invriezen anders moet je het weggeven of ruilen en dat was ook al weer zo'n werk. Als je het gaat doen omdat je wat tijd over hebt kun je beter extra gaan werken.

Het is denk ik vooral lucratief als je het in je eigen tuin kan doen en als je met mensen kunt ruilen maar ik voel het wel een beetje als eeuwen terug in de tijd, voor dat we er achter kwamen dat het handiger is om je te specialiseren en met ruilhandel te beginnen. Een stukje wortel, een stukje andijvie, een stukje boerenkool... man wat een gedoe!

Ik heb alleen

fruit in mn tuin: appels ... voor een heel weeshuis.
Nu ook frambozen/bramen/kroezels en bessen,maar dat is voor volgend jaar, want jonge planten.
Ik heb t wel geprobeerd hoor, maar t werd op mn courgettes na geen succes. Broccoli was 1 persoons, bloemkool zat iets van schimmel in etc. Boontjes gaat wel goed, maar kost heel veel plek.
Ik geef t op....
En dan woon ik voor de volkstuinen, ik ruil wel hahha.

Hortensia

Hortensia

12-10-2015 om 12:57

nou...

Ik heb dit jaar meer de nadruk op moestuinieren gelegd dan op éénjarige bloemen. Ik heb vaker boontjes, pompoenen en zo gezaaid, en dat lukte wel, dus ik dacht: ik ga het grootser aanpakken.

Hoe het komt, ik weet het niet, maar ik kreeg maar één klein bloemkooltje, de gezaaide worteltjes zijn nooit opgekomen, de broccoli kreeg een piepklein "kooltje" van nog geen kubieke centimeter, de kersen werden opgegeten door de merels voor ze goed rijp waren (een net is geen optie sinds ik ooit een merel heb gezien die erin verstrikt was geraakt), de courgettes werden uitgehold door een beest (slak?), de aardbeien vielen ten prooi aan vogels, slakken en lach niet, de hond, de tomaten hebben het nog nooit zo beroerd gedaan (in de kas nota bene) en de paar tomaten die eraan kwamen werden meteen bruin van de phytoftora (zelfs in de beschutting van de kas), de boontjes verdorden zonder watertekort of zo, de rijk volhangende braam bleek bramenmijt te hebben waardoor de bramen niet rijpten, en de slakken hebben zich een morbide obesitas gegeten aan de rest van mijn poging tot moestuin.

Alleen de bessen, de kruiden en de pluksla deden het leuk.

Als ik er afhankelijk van zou zijn geweest was ik inmiddels de hongerdood gestorven

Volgend jaar maar weer eenjarigen en dahlia's! (pluksla en kruiden zijn wel blijvertjes)

Hier niet in Frankrijk wel

In Nederland niet.
Tegen de tijd dat je groente rijp zijn, zijn ze in de aanbieding in de groentewinkel.
Groente zijn in Nederland heel erg goedkoop. Invriezen wat je over hebt, kost ook geld (die vriezer, de stroom).

In Frankrijk levert het wel wat op. Vooral sla, tomaten, aardappels.
Een krop sla komt niet onder de euro in de winkel (is vaak duurder) en is bovendien maar zeer beperkt houdbaar om niet te zeggen slap tegen de tijd dat je het uit je boodschappentas haalt.
Uit de tuin in de volle grond kun je de sla naar behoefte plukken (halve krop).

Boerenkool kun je niet eens vers kopen.
Dat hebben we dus ook in de tuin.

Aardbeien kun je beter kopen, maar frambozen, bramen, noten, granaatappels, etc. zijn weer goedkoper uit de tuin.

Een groentetuin wordt nog rendabeler als je de restanten aan (eetbare) dieren kwijt kunt.
Kippen, varkens. Zo ver zijn wij nog niet, maar wel bijna.

Paddington

Paddington

12-10-2015 om 12:57

Hobby

Bij mij is het een beetje een hobby. Ik vind het leuk om groente in de tuin te hebben, zeker groentes die je in de winkel niet of nauwelijks vind. Daarnaast leerzaam voor de kinderen.
Is het een besparing, misschien, maar dan moet je er wel echt behoorlijk tijd insteken. Voor invriezen is er ook een alternatief namelijk inwekken. Inwekken en invriezen kan natuurlijk ook met de groente uit de supermarkt, op het moment dat die daar goedkoop zijn.

MamavanSenH

MamavanSenH

12-10-2015 om 13:15

Geprobeerd

Wij hebben het geprobeerd, heel enthousiast aan begonnen toen we hier gingen wonen waar we eindelijk een flinke tuin hebben. Maar die zakjes met zaadjes zijn al vrij duur. De helft daarvan groeit nooit, de andere helft word opgegeten door de slakken. Er gaat een hoop geld uit naar de juiste aarde, maatregelen tegen ongedierte en katten (en die rotslakken kwamen alsnog overal doorheen en sommige katten zijn ook niet weg te krijgen). We hadden drie eetbare aardbeien en één sperzieboon en daarvoor wel tientallen euro's uitgegeven. Dus volgend jaar geen nieuwe poging, we hebben blijkbaar geen groene vingers en dan is dit echt geldverspillng.

Caesar

Caesar

12-10-2015 om 13:23

Belasting

En vergeet de belastingafdracht niet:


https://m.youtube.com/watch?v=9IU6u_Vj2Eo

Sinbads vrouw

Sinbads vrouw

12-10-2015 om 13:27

Nee, bespaart niet.

En los van de kosten: er gaat een hoop tijd in zitten voordat je kunt oogsten en na de oogst levert het ook veel werk op.

80-100 kg appels verwerken tot moes/compote/appeltaartvulling/sap is veel werk en kost veel tijd.
Idem dito met de pruimen, 40 kg pruimen wecken, invriezen, pruimenchutney van maken is ook veel werk.

Als je toch iets met "vers" wil doen, wat zo goedkoop mogelijk is, dan is de kunst om langs de weg te kijken. Regelmatig zie ik hier bordjes met "mogen geplukt worden", "meenemen" en "gratis". dan kun je kiezen hoeveel je wil hebben, en hoeveel tijd je erin wil stoppen, zonder dat het je voor die tijd al tijd en geld gekost heeft.

Tonny

Tonny

12-10-2015 om 13:32

Tjonge

Wat krijg ik nu postuum een respect voor de moestuin van mijn vader, naast ons huis. Appelmoes en stoofperen van eigen boompjes, rabarber ( komt elk jaar vanzelf op, boerenkool, aardbeien, heel veel aardbeien en veel lekkerder dan in de winkel. Sla, andijvie, peultjes, sperziebonen. Aardappels soms ook, maar dat was niet zon succes. Bietjes.

Ik hoor van mensen in mijn omgeving dat ze de moestuin waarderen om het lekker buiten in beweging zijn ( zinniger dan een sportschool) en met mensen van aangrenzende tuinen ruilen ze groenten, stekjes, zaad.

Zelf hebben we geen moestuin. Maar zo somber als ieder het hier schetst, hoeft het niet te zijn.

Somber?

Jouw vader bespaarde nog wel geld hoor Tonny.

Dat dat nu niet meer zo is, dat is toch niet somber?

Een groentetuin moet je leuk vinden. Voor het geld hoef je het niet te doen.
In Nederland.

Overigens kun je aan die pruimen nog wel verdienen Sinbadsvrouw:
Gratis pruimen eten.....
toiletgebruik tegen stevige vergoeding

Temet

Temet

12-10-2015 om 13:43 Topicstarter

Tonny

Ik denk dat niemand hier betwist dat een moestuin een goede opbrengst kan leveren. Alleen: daarvoor moet je er serieus tijd en feitelijk ook geld in steken. En als de groente in de winkel dan bijna niks kost (want jouw oogst valt altijd gelijk met de oogst van de kwekers) dan bespaar je dus geen geld.

Maar misschien lag dat vroeger wel anders en was de groente toen relatief duurder. Zou mij niet verbazen, de techniek in de landbouw heeft bepaald niet stilgestaan.

Groeten,

Temet

Temet

Temet

12-10-2015 om 13:44 Topicstarter

Sindbads vrouw

"80-100 kg appels verwerken tot moes/compote/appeltaartvulling/sap is veel werk en kost veel tijd.
Idem dito met de pruimen, 40 kg pruimen wecken, invriezen, pruimenchutney van maken is ook veel werk."

Ik zou een destilleerketel vragen voor Sinterklaas

Groeten,

Temet

Mara

Mara

12-10-2015 om 13:54

Veel werk

Een moestuin is veel werk en veel kennis vergaren (voor een grote opbrengst). Als je de uren telt en ze uitdrukt in de opbrengst, ben je duur uit. Als je het een hobby van je wordt met als bijproduct een hoge opbrengst, ben je goedkoop uit.

Een goede moestuin vergt veel tijd en geduld en een goede opbrengst is niet gegarandeerd. Je moet er soms liefst dagelijks in bezig zijn en dus moet je het echt heel leuk vinden wil je het volhouden. Denk ik.

Zou niets voor mij zijn.

Sinbads vrouw

Sinbads vrouw

12-10-2015 om 14:13

Somber inzien.

Mijn ouders en schoonouders hadden ook een moestuin.
Ik denk ook dat dat ooit zondermeer rendabel was. Voornamelijk hadden ze sperziebonen, tuinbonen, doperwten, aardappelen, worteltjes, uien, aardbeien, spruitjes, prei, andijvie, bietjes en sla. (fruit kwam uit de boomgaard van familie)

Vervolgens was mijn schoonmoeder/moeder ook middagen bezig om alles in te maken (vriezen en wecken). En ja, dat was lekker. 's zomers werd er veel sla gegeten , en 's winters genoten wij van de sperziebonen.

En ja, als je een tuin hebt, hoef je niet naar de sportschool dat is wel zeker.

Wat bij mijn schoonouders scheelde, was dat ze "de tuin" had op de grond van familie. Wilden ze een jaar meer verbouwen dan was dat geen probleem, en minder ook niet

Ik denk alleen dat je het nu niet meer hoeft te doen omdat het "goedkoper" is. Als je de tijd dat je verplicht in de tuin bezig bent, en de tijd die je nodig hebt om je groente te verwerken besteed aan buitenshuis werken, dan verdien je meer.

Nu betaal je €0,59 voor een zakje van 450 gr. diepvries sperziebonen. Voordeliger kun je het niet krijgen.

Maar lekkerder.... D'r is niet veel wat lekkerder is als rodebessen met kandij suiker in jenever

Pug

Pug

12-10-2015 om 14:16

1 dag

1 persoon zou er 1 dag van kunnen eten en dan nog honger hebben.

Ik heb denk ik 6m2 en van de aardbeien een bakje vol, verder 2 tomaten. Wortels zijn niet gelukt en de andere dingen ook niet. Ik zou heel veel m2 moeten hebben om er iets aan te hebben.

Verstand van zaken.

Vroeger waren de gezinnen groter, grond huren goedkoper en de mannen gingen niet naar de sportschool.
Mijn vader had ook een grote moestuin en het was zijn hobby. Het was er ook gezellig en hij ruilde de opbrengst met de collega tuinders. Ook had hij er veel verstand van. Het was inderdaad veel werk, spitten met de schop, iedere dag er even langs.
Stekjes, zaadjes en grond werden niet duur gekocht in kleine zakjes bij het tuincentrum.
Men ruilde zelfs van grond, het ene jaar mijn vader de aardappels, volgend jaar de buren. Anders raakt de grond uitgeput.
Er werd geweckt, ingevroren en vers gegeten. Ik moet er zelf niet aan denken, geen idee of ik mijn vader's groene vingers heb, maar mijn hobby is tuinieren niet echt.

wisselt

Hier gewoon in de achtertuin:
aardbeien (hangplant, met net erover tegen vraat door vogels. Op de grond worden ze opgegeten door slakken) - best veel geplukt deze zomer
tomaatplantjes (ook wisselend, maar toch aardig wat van kunnen eten. kies een cherrytomaat)
bonen (op tijd plukken, anders worden ze te hard)
courgette (1 plant, regelmatig nieuwe courgettes eraan)
Minder succesvol:
mais (komen maar een paar kolven aan die niet heel groot worden)
prei (groeit nauwelijks, wat er is wordt opgegeten door slakken)
sla (idem)

Al met al: best leuk om te doen, maar niet voor het geld. Ik vermoed dat we ongeveer net zoveel kosten hadden als winst door opbrengst.
Maar afgelopen weekend nog iets gegeten met een eigen courgette ervoor; kinderen vinden dat nog steeds erg leuk (en wij ouders ook)

Voor de fun idd

Alleen kruiden leveren zonder noemenswaardige inspanning echt wel besparing op. Die hebben natuurlijk ook geen verplichte oogsttijd.

Pluksla is wel gemakkelijk, en vooral erg lekker uit eigen tuin. Maar echte winst? Amper denk ik. Zakjes gemengde sla bij de Lidl zijn ook best prima en goedkoop. En die hoef je niet meer te wassen... ( nadeel van sla uit eigen tuin, vooral als je haast hebt....)

Ingrid

Dees

Dees

12-10-2015 om 14:48

Lekker

Voor de groente hoef je het niet te doen voor het fruit wel. Als ik zie hoeveel bramen, frambozen en aardbeien onze kleine man uit de tuin heeft geplukt en wat deze in de winkel kosten ben ik blij dat we de bramen en frambozenstruik hebben en de kleine aarbeienplantjes ook natuurlijk. Daarnaast hebben we geen groente en dergelijken maar nog wel 2 appelbomen en een perenboom, die vallen erg tegen doordat je in bijna elke (niet door de vogels aangevreten) appel of peer een gat van een worm, of een worm zelf tegenkomt.

Miraya

Miraya

12-10-2015 om 14:49

vergeten groente

wij waren enthousiast met de AH-moestuinbakjes begonnen. Eerst opkweken in huis, daarna in grotere bakken de tuin in. En daarna ... niks meer. Tot ik na twee maanden ineens rare verdorde stekels in de bakken zag staan. Die konden zo de GFT-bak in

Theekopje

Theekopje

12-10-2015 om 16:44

Vroeger.....

Was voedsel duur en arbeid goedkoop. Nu is het andersom.

Pirata

Pirata

12-10-2015 om 17:39

zaden

Sommige zaden hoef je niet in zakjes te kopen hoor. Een verse tomaat bevat heel wat zaden. Mijn reeds uitlopende aardappelen die ik in de tuin had gepoot leverden toch een emmer vol nieuwe aardappelen op. En die laatsten heb je geen omkijken naar.
Kruiden groeien hier ook gratis en spontaan, die heb ik niet eens gezaaid maar zijn komen aanwaaien.

MamavanSenH

MamavanSenH

12-10-2015 om 17:59

Aanwaaien

Het enige wat hier komt aanwaaien zijn brandnetels. Geeft verder niets, met brandnetels kun je heerlijk koken en bakken en ze zijn hartstikke gezond. Maar dat is dan ook het enige dat hier wil groeien.

Pling!

Brandnetelsoep. Weer een idee passend in het draadje extreem goedkoop koken. Ze zijnv ast wel te vinden in het natuurgebied hierachter.

Lusithania

Lusithania

12-10-2015 om 20:09

Mijn moestuin

Ik heb in mijn tuin een moestuin gekregen van ongeveer 90x150cm, verhoogd, op poten.
De ah moestuintjes hebben daar in gegroeid. Spinazie, sla, andijvie, broccoli, worteltjes, het heeft het allemaal gedaan en wij hebben er van gesmuld.
Vorige week heb ik van de prei preitaart gemaakt. Dat was het laatste.
De paprika is niets geworden en de aubergine gaf hele mooie paarse bloemen maar voor de vruchten is de zomer hier te kort.

Kruiden heb ik wel in de tuin/potten voor keukengemak.

Aardbeien halen wij hier bij de aardbeienboer, 2 kilo voor 5 euro.
Daarvoor zet ik ze niet zelf in de tuin.

Frambozen hebben wij veel en dat is erg lekker.

Lusithania

Lusithania

12-10-2015 om 20:10

Mijn moestuin

Ik heb in mijn tuin een moestuin gekregen van ongeveer 90x150cm, verhoogd, op poten.
De ah moestuintjes hebben daar in gegroeid. Spinazie, sla, andijvie, broccoli, worteltjes, het heeft het allemaal gedaan en wij hebben er van gesmuld.
Vorige week heb ik van de prei preitaart gemaakt. Dat was het laatste.
De paprika is niets geworden en de aubergine gaf hele mooie paarse bloemen maar voor de vruchten is de zomer hier te kort.

Kruiden heb ik wel in de tuin/potten voor keukengemak.

Aardbeien halen wij hier bij de aardbeienboer, 2 kilo voor 5 euro.
Daarvoor zet ik ze niet zelf in de tuin.

Frambozen hebben wij veel en dat is erg lekker.

MamavanSenH

MamavanSenH

12-10-2015 om 20:25

Brandnetel

En niet alleen brandnetelsoep maar ook brandnetelburgers zijn heerlijk! Wel enkel de bovenste blaadjes nemen anders zijn ze taai. Maar dat is hier pas goedkoop en makkelijk eten, wij halen ze gewoon uit de achtertuin

bieb63

bieb63

12-10-2015 om 22:11

Ik denk het niet

Of je moet enorm veel tijd, zin (leuk vinden) en ruimte hebben, maar anders zal het niet echt veel besparen.
Wat wel altijd best geld scheelt is kruiden in je tuin.

Jamie

Jamie

13-10-2015 om 08:31

maar bieb

Als je veel tijd over hebt kun je die tijd ook gebruiken door op een andere manier geld te verdienen en dat kan toch meer opleveren dan die hele moestuin bij elkaar. Zo bespaar je nog steeds geen geld. Met een folderwijkje verdien je waarschijnlijk al meer, dat kan namelijk het hele jaar rond.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.