Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tigress

Tigress

20-08-2013 om 18:11

Gebruyken ende aldoende

Ik ben van bouwjaar 1961 (geboren jan 1962) en opgegroeid en opgevoed met een behoorlijke dosis 50er jaren.
Zo vouw ik onderbroeken met t kruis naar binnen. En soep koken (dat deed men toen veelvuldig) met de vermaning dat niet te doen tijden je menstruatie. Daar werd de soep zuur van!
Ook werd ik na een ontboezeming aan m'n moeder gewezen op "De Huwelijkse Plichten" en dat alles met een hoofdletter. Natuurlijk weet ik inmiddels beter qua soep en lap ik mijn laars aan De Huwelijkse Plichten. Maar t vouwen van ondergoed op die manier is gebleven
Ik bijvoorbeeld strijk niets en mijn koken is ook veranderd. Ik kook anders, d.w.z..(vooral korter dan mijn moeder (behalve draadjesvlees) Want vroegah had men meer tijd voor het huishouden omdat de vrouw toch vooral huisvrouw was.
Mijn vraag: Wat hebben jullie overgenomen vanuit het ouderlijk huis en waartegen heb je jezelf verzet of doe je geheel anders.


marjanne

marjanne

20-08-2013 om 18:44

Niet van thuis

Niet van thuis maar vanuit mijn verpleegsters-opleiding : kussens zo neerleggen dat je niet in de opening van de sloop kijkt als je de kamer binnenkomt

Tigress

Tigress

20-08-2013 om 18:50

Ook gij?

Ja! Heel erg. Ik heb een ziekenverzorgende opleiding en dat doe ik ook. Openingen van slopen uit het zicht.

Tink

Tink

20-08-2013 om 18:57

Ende ick oock

Ik heb geen verpleegkundige opleiding, maar ik doe dat ook! Heb het ook niet van mijn moeder geleerd

Mijn moeder streek zelfs de onderbroeken. Ik strijk zelden iets, alleen af en toe iets van katoen dat echt té kreukelig is.
Wat ik dan weer wel hetzelfde doe: bij het afwassen éérst de glazen. Dat is erin gestampt vroeger, en ik heb eigenlijk geen idee waarom precies.

Die van die zure soep ken ik niet, maar mijn schoonmoeder was ervan overtuigd dat je geen slagroom moest kloppen tijdens je menstruatie, want dan sloeg ie door. Ik heb hard gelachen en meteen maar proefondervindelijk bewezen dat het onzin is. Gewoon goed opletten

Tigress

Tigress

20-08-2013 om 19:08

De glaezen

Ja, mijn moeder zei dat dan het sop nog niet te vet was... Ook bij mij erin geheid. Ik doe dat ook nog steeds. Wel logisch, zoals ze het uitlegde.

Mussie

Mussie

20-08-2013 om 19:54

Kruis naar buiten?

Ik snap t niet. Waar is dat goed voor? Ik pijnig m'n hersens maar kan het niet bedenken.
Wat man en ik hebben overgenomen en waar we zelf echt wel om moeten lachen, is het abonnement op de Mikrogids. Uit sentimentele overwegingen, voor ons allebei. Ach ja, hij kost ook bijna niets.

Tigress

Tigress

20-08-2013 om 20:00

Kruys naar buiten?

Eh nee, het is dus kruis naar binnen vouwen. Misschien vond mijn moeder dat t kruis om elke reden te bedenken naar binnen moest worden gevouwen. Victoriaans misschien?

Ruzie over hoe je handdoeken vouwt

Van huisuit vouw ik handdoeken op in drieën, maar mijn man had geleerd in tweeën. We hebben even ruzie gehad, maar we kwamen eruit toen bleek dat in tweeën vouwen beter in ons handdoekenkastje past. In mijn linnenkast vroeger paste in drieën beter!

Verder kook ik totaal anders dan mijn ouders, opgepikt bij andere studenten en uit kookboeken. Geen draadjesvlees en beslist niet 1x in de maand gebakken lever (jakkes! jàkkes!). Ik namelijk ben al heel lang vegetariër.

Wat man en ik wel over hebben genomen van onze ouders: we hebben net als onze ouders en broers (zussen hebben we niet) geen rijbewijs. Wel uitzonderlijk tegenwoordig.

Voor de volledigheid: bouwjaar 1966

Tigress

Tigress

20-08-2013 om 20:14

Vouwen ende lakens

Grappig dat iemand over handdoeken begint. Ik moest mijn moeder helpen met het opvouwen de lakens. Dan stonden we tegenover elkaar en ging het als volgt:Ieder vouwde de korte kant, tegen elkaar aanlopen, beide kanten overnemen. (de helft aldus gevouwen) en weer overnemen. Lang leve dekbedhoezen en hoeslakens! handdoeken vouw ik ook nog in 3en. Net als mijn moesje.

Angela67

Angela67

20-08-2013 om 20:40

Herinnering:

..... bij het lezen over lakens vouwen: ik ben van bouwjaar 67 en bij het vouwen van de lakens moesten we ze eerst rekken. Dus allebei een korte kant pakken en dan je handen om en om naar voren bewegen - de ander doet dat ook en zo rek je de kreukels eruit. Dan opvouwen door naar elkaar toe te lopen inderdaad. Ik vouw nu zelf in m'n eentje de was dus ik doe het niet meer zo.

Verder ook katoen/tricot kleding even rekken als het uit de wasmachine komt (dat doe ik nog wel, bijvoorbeeld bij een t-shirt. Je pakt het shirt op de schoudernaad en aan de onderkant (recht onder die schouder) en trekt er even goed aan. Idem voor de andere schouder. Dan pak je weer de schoudernaad en dan de onderkant van een mouw en rek je ook even. Zo voorkom je 'uitlubberen' in de breedte.

groet,
Angela

Mussie

Mussie

20-08-2013 om 20:44

Moet nu heel hard lachen

waarom lees ik nou 'kruis naar buiten' als er duidelijk 'kruis naar binnen' staat!? Wat zegt dat over mij? En dat ik er dan ook nog serieus over nadenk?
Goed, ik heb nog een aanvulling. Tafelkleden strijken. Dat vindt mijn moeder heel normaal. Ik vind een tafelkleed an sich al heel wat. Laatst was ik toch aan het strijken en heb ik het kleed even meegenomen. En toen kwam m'n moeder langs en glunderde helemaal. 'je hebt het tafelkleed gestreken!'. Ach, ik vond het zo schattig. Vanaf nu ga ik altijd dat stomme kleed strijken als ze langs komt.

Tigress

Tigress

20-08-2013 om 20:50

Rekken ende strecken

Ja dat doe ik ook, t-shirts en ander katoen spul uitrekken na het wassen en voor het drogen. Wat een herinneringen hebben we toch!

Tigress

Tigress

20-08-2013 om 21:01

Aenvulling op kruysen

Het is heel erg met mijn huishoudelijke opvoeding geweest als ik me bedenk dat zelfs de kruisjes van mijn ondergoed zodanig buiten aan de waslijn hangen dat niemand in het kruis kan kijken.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-08-2013 om 21:03

Wel en niet

Wel overgenomen dat we 's ochtends zoetig beleg eten en 's middags hartig beleg. Maar wij eten het brood met onze handen, terwijl m'n ouders het met mes en vork eten.
Verder kookt m'n moeder de aardappels in een snelkookpan terwijl ik zo'n ding veel te groot vind en het wel gewoon in een normale pan doe. En de tv-gids noem ik ook geen radiobode meer.

Wat ik ook van m'n moer overgenomen heb is dat we beide niet zo poetserig zijn. Op dat vlak heb ik dan ook weinig van m'n moeder geleerd.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-08-2013 om 21:04

Tigress

Hoe hang je ze dan op?

Tigress

Tigress

20-08-2013 om 21:18

Opnieuw kruysen

Ik heb de waslijn evenredig lopen aan mijn balkon. De broekjes hangen met het kruis naar de gevelkant. En dan ook nog zo dicht er langs als mogelijk

hortensia

hortensia

20-08-2013 om 21:51

Onderbroekenkruis

...is er dan een andere manier waarop je onderbroeken vouwt? Ik weet niet beter dan kruis naar binnen omdat het dan het makkelijkst vouwt.

hortensia

hortensia

20-08-2013 om 21:53

Rekken

Tricot kleding zoals tshirts rek ik ook altijd. Soms staat dat zelfs in het etiket: Na het wassen in model trekken, of zoiets.

En omdat ik gewoon wéét dat het lubbert als je het niet doet.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-08-2013 om 22:04

Kruis?

Bij mij hangt dat altijd ergens naar beneden.

Kruis

Oh, dat hing mijn moeder juist naar buiten op een of andere manier, vanwege de blekende kracht van de zon. Maar geen idee hoe precies - niet overgenomen dus
Heb trouwens geen witte onderbroeken, al jaaaren niet meer.

Merel

Merel

20-08-2013 om 22:46

Niet meer

Nu ik al een tijd een soort van heel zachte satijnen onderbroeken heb (gewoon van H&M) vouw ik ze niet meer op, is niet te doen, ze glibberen zo weer uit elkaar. Wél heb ik in mijn kledingkast kaarsrechte stapeltjes met shirts; shirts lange mouw - shirts korte mouw- hemdjes wit - hemdjes zwart. (mijn moeder werkte in een kledingzaak, dus kaarsrecht vouwen was heel gewoon in onze kasten). Maar áchter die kaarsrechte stapeltjes heb ik nog ongeveer 20cm ruimte over in de kast. Daar mik ik dus gewoon al het ondergoed en bh's achter. 's Ochtends even graaien naar de juiste kleur en klaar ben ik. Handdoeken netjes in drieen gevouwen en ook allemaal hetzelfde qua afmeting. Die rechte stapeltjes tic heb ik wel van mijn moeder geërfd.
Hoeslakens hadden we thuis ook al en (ook van mijn moeder geleerd) ik doe hoekpunt in hoekpunt, dan dubbel en weer de hoekpunten in elkaar. Dan op zo'n manier vouwen dat ze net zo breed zijn als het dekbedovertrek, in de kasten alles neergelegd met de ronde vouw naar buiten (staat netter) Haha ik klink nu echt heel huishoudelijk terwijl ik dat verder beslist niet ben
Die kussenslopen met de openkant naar de muurkant leggen, doe ik ook, grappig die gewoontes.
Afwassen inderdaad ook glazen eerst, asbakken laatst (was vroeger thuis, dan, wij roken niet) en we hebben trouwens een vaatwasser. Ik was alleen af op vakantie en dan vind ik het nog leuk ook

Hoe doe je dat?

Onderbroeken vouwen met het kruis naar binnen?
Ik vouw zijnaad op zijnaad, 1 keer dubbel dus. dan flapt het kruis vanzelf een beetje omhoog. Is dat naar buiten? Hoe vouw ik het in 's hemelsnaam naar binnen?

Algebra

Merel

Merel

21-08-2013 om 17:24

Beetje fantasie gebruiken

Algebra, je legt de onderbroek recht voor je neer, eerst kruis naar boven omvouwen, dan ene kant naar binnen, dan andere kant naar binnen.
Zo dus
Ik zie net dat er op youtube heleboel filmpjes staan over hoe je je ondergoed kan opvouwen (ze verzinnen ook vanalles) maar deze die ik nu post lijkt het meeste op hoe je je onderbroek vouwt met het kruis naar binnen. (in mijn stukje doe ik het kruis eerst, in het filmpje andersom, maar wél naar binnen


http://www.youtube.com/watch?v=wu6xSxTLAcw

Marie

Marie

21-08-2013 om 19:55

Vallen stapeltjes om

Hoi
ongeveer zo doet mijn moeder het ook, maar het grote nadeel vind ik dat de stapel dan zo gauw omvalt in de kast.
Zelf vouw ik de onderbroeken vanaf de zijkant naar het midden (bij meisjesonderbroekjes de zijkanten tegenelkaar en die van mezelf overelkaar heen) en dan vouw ik ze dubbel, waarbij het kruis onder zit. Zo worden ze niet zo "dik" en klein en blijft het stapeltje beter in de kast staan.

Tigress

Tigress

21-08-2013 om 19:57

Nostalgie

We blijven wél in de kruisen hangen hoor! Wat heeft mijn moeder aangericht?
Ja, de nette stapeltjes in de kast. Ik werd er stapel van. ik probeer het, maar het lukt niet. Ik herinner me ineens dat mijn moeder een aparte glazendoek had. Dus behalve éérst de glazen omwassen, ook een aparte theedoek dus. Eentje die minder pluisde of zo?

Tigress

Tigress

21-08-2013 om 20:05

Toegift kruysen

Oké, mijn k(r)uisheid: Ik vouw het kruis als eerste om, dus zowat tegen het bovenkantje aan, dan de zijkanten erover. Vervolgens draai ik het geheel, zodat er een gladde kant boven is. Volgenden net zo. worden aardige nette stapels.

Tijgeroog

Tijgeroog

21-08-2013 om 20:18

Stapels?

Ik heb een mandje in m'n ondergoed la en daar pleur (jaja) ik alles in. Lekker snel klaar.

Over die glazen, dat heb ik ook geleerd. Eerst de glazen, want dan is het sop nog schoon en blijven je glazen mooi glimmen. Ook is het sop dan nog heet, zodat ze mooier drogen. Bovendien zijn glazen meestal niet zo vies. (Nou vind ik wijn erg rood en vies, maargoed) Daarna de kopje en bekers (koffie, ook vies), dan het bestek, de borden en ten slotte de pannen. Steeds wat viezer spul in het water. Zo doe ik het op de camping, met m'n plastic camping mokken nog steeds.
Ik denk dat die glazendoek ook daarvoor was, een doek die niet wat vettig is van de restjes vet op de pannen van de vorige dag, zodat je glazen wederom mooi blijven glimmen.

Tigress

Tigress

21-08-2013 om 20:36

Vaeten waschen ende drogen

Precies Tijgeroog, zo is ook mijn manier er in geheid. En zoals een ander al schreef, de peukenbakken als laatste, Dan nam mijn moeder (en ik ook trouwens) een nieuw sopje en deed daarmee het aanrecht en vervolgens het gasstel mee af. Ik doe soms van het 2e sop nog de buitenkant van de keukenkastjes als eerste.

inderdad: de glazen eerst, de pannen het laatst. En als er gerookt wordt de asbak als allerlaatst, maar aangezien mijn vader al bijna 40 jaar geleden is gestopt doen mijn ouders dat ook niet meer zo. Ze hebben trouwens een vaatwasser

Grappig genoeg kan ik me nog herinneren dat mijn moeder me zei dat ze die asbak als laatste in het sop liet glijden omdat dat echt heel vies was. Een mooie niet-roken boodschap.

Ach ja, dat gezamenlijk lakens en dekens vouwen... wat een nostalgie.

Wat mij dan weer doet denken: heeft iemand hier wel eens wol opgehouden?

Een verloren kunst: trui uithalen, wol in strengen, de strengen boven de stomende ketel ontkroezen, dan de wol opkluwen voor hergebruik. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om, met al die goedkope truien van de H&M...

groeten,

Temet

Vieze nederlanders

Ik zag eens een filmpje op tv (?) of op YouTube (?) waarin buitenlanders vertelden over vieze Nederlandse gewoontes. En toen ging het over de aanrecht schoonmaken met het afwaswater. Ik helemaal geshockeerd want ik deed het voor mijn afwasmachien ook zoals Tigress met een schoon sopje, maar t schijnt dat mensen t met t vieze water doen!

Ik vouw nog steeds zo

Hier geen afwasgewoontes. Wij hadden vroeger al een afwasmachine.... Wel vouw ik de was nog net als mijn moeder. En hier ook een laatje waaar het ondergoed ingaat. Maar ik heb een hekel aan ondergoed dat eerst uit de knoop gehaald moet worden, dus vouw ik ze toch op en duw ze dan in het laatje...
Idem dito de lakens...gezellig samen vouwen. Mijn kinderen en man kunnen het terwijl ze nog t.v. kijken. En niet dat het zo netjes in de kast ligt hoor...in de lakenkast is het meestal 1 puinhoop. Van de puberhanden die dekbedden zoeken.
Ik strijk ook zoals mijn moeder. Vaste volgorde voor shirts/blouses. Bed opmaken (wie doet dat nog?) idem dito. Ik gooi alles eraf, trek de onderlakens recht en stop ze in en dan de dekbedden er weer op.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.