Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Julia

Julia

19-03-2016 om 16:27

Ik zoek me suf naar een simpel breipatroon voor een lang vest

Dít vind ik een leuk vest:
https://www.anniescatalog.com/detail.html?code=837806&source=fcbklka

Maar het blijkt een haakpatroon, en haken kan ik niet en vind ik ook vervelend.
Ik zoek al een tijdje naar een makkelijk breipatroon voor een dergelijk vest. Ik kan ook niet zo goed breien, moet ik zeggen. Tenminste, ik doe het wel netjes en zo, maar ik beheers weinig steken. Eigenlijk alleen recht en averecht en combinaties daarvan.

Weet iemand een breipatroon dat lijkt op het vest in de link? En is het moeilijk, die knoopsgaten? Of kan ik dat als relatieve beginneling (heb wel eens een trui gebreid en verder alleen sjaals) beter achterwege laten?


deze?

http://www.garnstudio.com/pattern.php?id=6200&cid=7

Is iets minder lang dan die jij had uitgezocht, maar lijkt me wel geschikt voor beginnend breister. Zitten geen knoopsgaten in. Sowieso een leuke site om op te kijken.

Ravelry en breicafe

Ken je ravelry? Je kunt je gratis aanmelden en na een dag of wat krijg je toegang. Daar kun je zoeken in de database van miljoenen patronen. Cardigan, free pattern, easy zo n combi kunnen zijn waarmee je een geschikt patroon kunt vinden. Ook op 'weight' of neeldesize kun je zoeken. Zoek wel even een lijstje met engelse breitermen op want anders snap je er nog niks van.
Is er geen breicafe in de buurt waar je dit soort vragen kunt stellen? Ik wil je wel helpen maar ik brei alleen maar dekentjes omdat kledingstukken mij nooit passen om een of andere reden.

dorry

Beetje suf misschien, maar brei jij proeflapjes? Strak of los breien of net een ander soort garen dan in het patroon kan veel verschil maken.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

19-03-2016 om 18:48

Wat een gaaf vest

Die van het haakpatroon bedoel ik. Als mijn gebreide dekentje af is ga ik leren haken, hopelijk is dat makkelijker dan ingewikkeld breien.

Julia

Julia

19-03-2016 om 19:09

Och jee

"Wordt heen en weer gebreid op de nld. Zet 54-58-62-68-76-80 st op met rondbreinld 8 mm en 1 draad van elk garen."

Ik snap er niks van.....vrees dat dit (suggestie Silone) ook al te hoog gegrepen is. Wel een fijne site, Garnstudio, daar ga ik verder rondneuzen.
En eerst maar eens wat youtubejes bekijken. Heen en weer breien? 54 - 58 etc steken opzetten? Ik kan steken opzetten en een rechte lap breien, dat is het wel zo'n beetje. Rondbreien, is dat moeilijk?

Ja leuk is hij hè, dat gehaakte vest. Misschien is haken toch niet zó saai? Maar ik doe er ws drie jaar over eer ik het afheb...

Kunnen ervaren haaksters hier zeggen of het een beetje te doen is?

Lijkt moeilijk

Je moet t gewoon ff weten. Heen en weer breien is gewoon breien met ouderwetse pennen met n knop. T aantal steken heeft te maken met de maat. De kleinste maat=t minste aantal steken.
Rondbreien moet je ook ff gedaan hebben. Maar t voordeel is dat je niet averecht hoeft te breien.
Ik weet niet of je in zuiden woont, anders wil ik je best helpen. Zoek anders n breigroep of brei docent!! Niet opgeven hoor.

Ervaren haakster

Ervaren haakster

19-03-2016 om 20:46

hier

Ik heb het vest eens bekeken en dat is echt goed te doen. Je moet even de steken leren, maar daar is you tube voor uitgevonden

Julia

Julia

20-03-2016 om 10:05

Dorry en Ervaren haakster

Ik woon bepaald niet in het zuiden, maar erg lief om je hulp aan te bieden, dank je!
En haakster, nou ga ik echt twijfelen! Ik vind het verreweg het leukste vest dat ik in tijden heb gezien. Eigenlijk is het precies wat ik zoek. Zou ik het er toch op wagen?
Ik ga eerst wat steken oefenen via youtube en misschien probeer ik het dan toch. En dan kom ik hier met al mijn vragen
Kun jij zo zien welke steken hier gebruikt worden?

40er

40er

20-03-2016 om 11:08

leuk

Idd een leuk vest! Gaan we ook even onthouden. Breien lukt mij nml niet goed...

40er

40er

20-03-2016 om 11:10

Lijken me stokjes en waar die gaatjes zitten lossen en stokjes

Julia,

Die getallen 6 stuks, staan voor de maten. Kies je maat en het getal dat erbij hoort.

Als je het vest toch groot vindt, kan je op hobbydoos.nl nog meer modellen bekijken.
Als je een beginnende breister bent, kan je misschien beter eerst aan de slag gaan met een kort mouwloos vestje voor de zomer.

Marie

Marie

20-03-2016 om 13:46

Breicafé

Er zijn toch ook Breicafé's?

Kijk eens of die in je omgeving gehouden worden. Dan kun je hulp krijgen van iemand die je het voor kan doen.

http://allesoverbreien.nl/breienleren.html

Tine Winkel

Tine Winkel

20-03-2016 om 14:46

@Julia en Silon

als je in de buurt van Den Haag woont, wil ik je met alle plezier helpen met dat patroon van Garnstudio. Op die site staan vast nog veel meer patronen van lange vesten.

@Silone: ik zou idd wel een proeflapje breien. Zeker bij dit soort grote lappen - als je na 1 meter breien er achter komt dat je pand een paar centimeter te wijd is, is dat heel vervelend...

Ervaren haakster

Ervaren haakster

20-03-2016 om 15:08

Haaksteken

Ik denk dat het vasten, stokjes en lossen zijn. Dat is echt te doen hoor. Welke omgeving woon je?

Julia

Julia

20-03-2016 om 18:00

Vlaggen

Vasten, stokjes en lossen kan ik inmiddels Eigenlijk is het best een leuke afwisseling van het breien.
Ik ben begonnen aan een vlaggenlijn, gewoon om kilometers te maken. heb nu één driehoekje af, na een paar broddellapjes.
Ik woon ook bepaald niet in de buurt van Den Haag, maar bedacht me net dat er op fietsafstand een hobbywinkeltje zit. Volgens mij hebben ze daar ook wol. Als ik mijn wol daar nou koop, willen ze me vast ook wel helpen als ik vastloop. Ik denk dat ik het gewoon ga proberen!

Voor degenen die het ook een leuk vest vinden: lees de reviews ff, er wordt opgemerkt dat het wat ruim valt (dus wellicht een maat kleiner haken), én hij schijnt naar onder toe erg ruim te gaan vallen. Dus wellicht tegen die tijd niet of minder meerderen?

Ervaren haakster

Ervaren haakster

20-03-2016 om 18:47

Waarschuwing

Haken is zeer verslavend!

Goed idee om naar een wolwinkel te gaan, daar willen ze meestal wel helpen.

Lastig dat het groter valt, maak in elk geval een proeflapje en laat je aan de hand daarvan adviseren. Misschien moet je een naald groter of kleiner.

En haken kost meer garen

...en dus geld. Het is best een groot kledingstuk, dat kleurige vest. Bezint eer gij begint

Ervaren haakster

Ervaren haakster

20-03-2016 om 22:51

Klopt

Als je voor 10 bollen een vest breit, heb je waarschijnlijk 15 bollen nodig als je het haakt.

Julia

Julia

21-03-2016 om 07:13

Goeie tip

Dat wist ik niet! Wordt een dure grap inderdaad. Ik denk dat ik niet alle bolletjes in één keer aanschaf. Even aankijken hoe het gaat en of ik het volhoud, en als dat goed gaat, koop ik er weer wat bij.

Ik heb wel eens vaker zo'n projectje, ook eens keer weken achtereen aan een trui gebreid en dat ging goed. Dus ik wil het wel graag proberen

Vesper Lynd

Vesper Lynd

21-03-2016 om 09:36

Kosten

Op de kosten kun je je nog wel verkijken. Ik heb een sjaal waarin 7 bollen van 8 euro zitten. Veel werk aan gehad maar hij prikt, dus ik heb hem nooit om. Nu ben ik bezig met een dekentje dat niet helemaal volgens plan ging. Er zitten al 3 bollen (a 300 meter!) in en ik heb er nog 6 nodig. Komt geen eind aan...

Ervaren haakster

Ervaren haakster

21-03-2016 om 09:43

Goedkopere winkels

Je hoeft natuurlijk niet direct naar een duur merk te grijpen. Ik haak ook met Wibra- en Zeemangaren. En ik heb het geluk dat ik in de buurt van Pera en Pasha woon. Daar kan je echt goedkoper slagen.

Niet de helft kopen

Het meeste garen blijft niet eindeloos in de collectie. En misschien ben ik wel een wolsnob hoor, maar wibraacryl is het voor mij niet. Een groot deel van de lol haal ik uit mooi garen bepotelen, alpaca, babymerino, merino met zijde....

Wat ik zou als ik jou was is wat bolletjes katoen kopen en eerst een klein projectje haken, een eierwarmer,een barbierokje, een hoesje voor de mobiel. Of een pannelap.Dan kun je kijken of de techniek je ligt.

http://www.garnstudio.com/pattern.php?id=6121&cid=7#pattern_content

Deze vind ik ook zo geestig.Die wil ik nog wel eens proberen, ik kan ook niet haken terwijl ik een ervaren breister ben. Traumaatje van de lagere school. Een breipatroon lezen vind ik een eitje, maar zo'n haakpatroon is voor mij onwennig.

Julia

Julia

21-03-2016 om 12:36

Jamaar jamaar

Ik heb al drie leuke vlaggetjes gehaakt....en het gaat best. Ik kan nou losse, vaste, stokjes, halve vaste, meerderen en minderen.

Oh ik ben erg, als ik eenmaal mijn zinnen op zo'n vest heb gezet, moet en zal het er komen. Ik zal in elk geval informeren in de winkel naar de beschikbaarheid van de wol.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

21-03-2016 om 13:06

Boerderij

Als ik het kan wil ik boerderijdiertjes gaan haken. Dan heb je allemaal kleine projectjes.

Ervaren haakster

Ervaren haakster

21-03-2016 om 13:40

Tuurlijk

is het heerlijk om met echt mooi spul haken. Ik haak veel in opdracht van de wolwinkel en dan haak ik met prachtig materiaal.

Maar mijn haakproductie is hoog, ik ben chronisch ziek en kan niet zoveel, ik haak gerust een deken in twee weken. Dan zijn dure bollen geen optie helaas.

Ik ben nu rekenmuizen aan het haken, ook heel leuk.

Julia

Je schrijft dat je bepaald niet in het zuiden woont. Als Hardenberg voor jou redelijk in de buurt is, is het erg de moeite waard om naar de breigarengigant te gaan: http://www.breigarengigant.nl/
Ze zijn alleen op zaterdag open. Een enorme schuur vol met mooie garens (partijen), behoorlijk wat goedkoper dan elders.
Verder ben ik fan van webwolletje. Een online leverancier van oa mooie wol. Snelle levering en veel keus.

Ik houd zelf zowel van breien (de Chinese kanten sjaal is af) als haken (ben nu weer verder gegaan met dit vest: http://www.garnstudio.com/pattern.php?id=6984&cid=7
Maar ik vind nu juist die trend van kleine frutselhaakwerkjes niks aan. Wat doe je daar nou mee? Zet die die dieren echt in de vensterbank?

Tine Winkel

Tine Winkel

21-03-2016 om 15:17

niet alle wol in 1 keer kopen=fout!

Dat moet je dus echt niet doen! Grote kans dat, als je wol wilt bijkopen, jouw verfbad is uitverkocht. Ander kleurbad is vaak net een beetje anders. Heb je een half vest af, moet je het afmaken met net een tintje lichter/geler/groener (of wat dan ook) - dat is helemaal zonde van je werk!

Julia

Julia

21-03-2016 om 15:30

Nog een vraag

och jee, dat soort dingen weet ik helemaal niet. Ik stap echt in een nieuwe wereld geloof ik.

Ik wil nu toch dat patroon gaan downloaden. Snapt iemand wat ze bedoelen met "L: 2,352 yds"? Omgerekend is dat ruim 2 meter. Wat bedoelen ze daarmee? Dat vest kan nooit zo lang zijn toch?

Ervaren haakster

Ervaren haakster

21-03-2016 om 17:01

Nee

Dat is ruim 2.100 meter. Waarschijnlijk is dat de hoeveelheid garen die je nodig hebt.

Je kijkt bij garen nooit naar gewicht maar naar looplengte. Dat is de lengte van de totale bol. Dat ik kan echt enorm verschillen.

Julia

Julia

21-03-2016 om 20:05

Aha

Weer wat geleerd.

Vesper, (of andere belangstellenden natuurlijk): ik heb nu dat patroon. Ik kan er vooralsnog geen touw aan vastknopen (moet me nog bekwamen in Engels haakjargon), maar wie weet heb je er iets aan. Ik wil het in elk geval wel mailen als iemand belangstelling heeft.
En dan doen we over twee jaar een meeting met onze zelfgehaakte vesten

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.