Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Weekmenu’s ideeën

dag allemaal,
Man en ik geven te veel uit voor eten: impulsaankopen, vaak uiteten of afhaal. En gezien de stijgende prijzen worden de maandelijkse uitgaven wel duur. Ik wil dus gaan werken met een weekmenu: alles wat ik nodig heb in de koelkast op maandag. Maar waar vind ik goede ideeën?
Sini


Eh, zelf bedenken?
Wij doen 2 of 3 x per week boodschappen, met in- en uitvliegende kinderen kan ik geen hele week vooruitkijken. Op zondagochtend plan ik op basis van de agenda (wie is er wanneer thuis en wie kan wanneer koken) en navraag bij de kinderen het diner voor zondag, maandag en dinsdag. Ik doe altijd boodschappen bij AH, dus ik kijk in de app naar wat er in de bonus is. Meestal kom ik dan wel op wat ideetjes. Verder vraag ik de kinderen naar hun wensen en ik kijk wat er nog in de koelkast/vriezer ligt.

We hebben een map met recepten van gerechten die iedereen lekker vindt, die pak ik er ook altijd bij. Woensdag doe ik ditzelfde voor woensdag en donderdag. En op vrijdag voor zaterdag en zondag.
Die map wordt regelmatig aangevuld. Soms recepten van hier, soms uit de Allerhande, soms van internet, soms uit een kookboek (die stop ik dus ook in de map, want ik hou niet van gehannes met kookboeken die steeds dichtvallen, en met een iPad koken vind ik ook onhandig. Dus vandaar die map, daar halen we steeds het betreffende blaadje uit en dat gaat na afloop weer terug).

Vanavond eet ik alleen, een restje pasta bolognese. Gisteren hadden we omelet met gerookte makreel. Morgen denk ik een lekkere zomerse salade. Maar dat kan zomaar anders worden als ik de planning maak.

Wie op kosten wil besparen als het gaat om voeding, doet er goed aan om de eenvoud van vroeger te herintroduceren. Als je daarbij knoflook en ui als vertrekpunt neemt, dan zal je over de smaak niet veel te klagen hebben.

Ui en knoflook laten zich uitstekend combineren met vrijwel al het eetbare; aardappelen, peulvruchten, groenten, vlees of vlees vervangende producten. Noem maar op. Nog wat peper erbij? En smullen maar.

De kers op de taart zou kunnen bestaan uit het bereiden van de gerechten in een hooikist of hooimadame. Je bespaart ermee op energie, terwijl het langzame garen garant staat voor extra smaak!

Zonder je nu knollen voor citroenen te willen verkopen.

Ik vind alles op Google, YouTube en het meeste op Instagram. Staan precies de benodigdheden op zodat je weet wat je nog moet halen.

Ik moet toegeven dat er hier ook veel geld uitgegeven wordt aan boodschappen. Maar omdat we verder nogal huismussen zijn, ga ik er niet op bezuinigen als het niet strikt noodzakelijk is. 

Maar je zou een menu kunnen maken aan het begin van de week aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt. Zijn de wortels goedkoop, dan bijvoorbeeld hutspot met wortel en ui. Vlees erbij wat in de aanbieding is gekocht. Wat we hier op vrijdag vaak doen is een grote pan verse soep maken, rest invriezen. Ovenschotel en pasta staat ook regelmatig op het menu. 

Je kunt ook besparen als je zorgt dat je altijd groenten uit pot, blik of diepvries op voorraad hebt. En op een rustige dag bijvoorbeeld een grote pan stoofvlees maken en invriezen. Op een drukke dag heb je dan alleen aardappels of rijst te koken en kun je snel aan tafel waardoor afhalen of impulsaankopen minderen. 

Verder kun je eventueel de app downloaden van Too good to go. Dat kan veel geld schelen. Ik doe het soms ook wel eens omdat ik het leuk vind om een paar maaltijden in elkaar te flansen van de spullen uit zo'n pakket. 

En ik heb een schrift met allerlei recepten. Vind ik handiger werken  tijdens het koken dan een recept volgen op mijn mobiel.

Poezekat schreef op 20-08-2022 om 18:47:

Ik moet toegeven dat er hier ook veel geld uitgegeven wordt aan boodschappen. Maar omdat we verder nogal huismussen zijn, ga ik er niet op bezuinigen als het niet strikt noodzakelijk is.

Maar je zou een menu kunnen maken aan het begin van de week aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt. Zijn de wortels goedkoop, dan bijvoorbeeld hutspot met wortel en ui. Vlees erbij wat in de aanbieding is gekocht. Wat we hier op vrijdag vaak doen is een grote pan verse soep maken, rest invriezen. Ovenschotel en pasta staat ook regelmatig op het menu.

Ja maar Sini geeft aan te vaak impulsaankopen te doen en te vaak uit eten/bestellen. Dus zelfs als ze niet beknibbelt op boodschappen zal ze nog flink besparen.

Sini, wij gaan vaak voor salades of roerbakschotels, ook al omdat we wat minder koolhydraten willen eten. En roerbakschotels lenen zich prima voor low budget diners. Bij AH zijn de gesneden roerbakgroenten regelmatig in de aanbieding en de kipfilet ook. Of neem vleesvervangers, ook lekker erdoor. Tahoe en tempe gebruik ik ook vaak. Dan een lekkere roerbaksaus (zelf gemaakt, niet uit een potje) en klaar ben je. Heerlijk, betaalbaar en gezond.

Je kan ook bij Google "weekmenu" intikken. Kan je maar kiezen. Of gelijk weekmenu Allerhande of Jumbo, kant en klare weekmenu's inclusief boodschappenlijst en recepten. 
Bij mij werkt het niet, ik weet op Maandag niet wat ik Donderdag wil eten, ik beslis liever per dag. Kieperde alsnog teveel in de kliko. 

Wij krijgen altijd de mail van Jumbo met oa een weekmenu maar dat kun je overal vinden. Ik weet niet waar jullie voorkeur naar uitgaat qua eten. Mijn man houdt vooral van aardappels met groente en vlees, ik juist niet. Maar broccoli stamppot vinden we beiden wel erg lekker. Verder regelmatig bami met kipfilet of nasi/bami vlees en als ik een dag op een andere locatie moet werken en later thuis ben,  maak ik de dag ervoor een ovenschotel die bij thuiskomst gelijk de oven in kan. Ook dat scheelt impulsaankopen. 

Zorg dat je met een goed gevulde maag boodschappen gaat doen. Eet en drink zoveel mogelijk vezel- en eiwitrijk, terwijl je snelle suikers mijd als de pest.

Volgens mij moet het dan wel goed komen; zowel budgettair als gezondheidstechnisch.

Ons weekmenu bestaat uit jaren uit het volgende. Zondag TM donderdag aardappelen, groente en vega (soms een stamppot met wat gehakt), vrijdag een "buitenlands gerecht" zoals enchiladas, rijstgerecht, roti, mihoen, spaghetti ofzo. En op zaterdag een makkelijk gerecht zoals broodje shoarma, zelfgebakken pizza, kippendij met krieltjes of airfryer friet en groente uit de vriezer.

Ik heb al heel lang een vast ritme: op maandag iets van pasta; dinsdag aardappelen, groente, vlees; woensdag iets als taco's of wraps, donderdag iets met rijst; vrijdag moet ik boodschappen doen en ben laat thuis, dus dan wordt het pizza of koude schotel, kant en klaar; zaterdag kook ik voor ex (vandaag tomatensoep van verse tomaten, rijst met smoor djawa en waterspinazie, kwark met tropische limonadesiroop gezoet en marakuja uit de diepvries, heerlijk) en zondag kookt ex voor mij, anders friet, groente en vlees.
Ik heb een abonnement bij een groentekweker en dat levert me voor 3 maaltijden voor 2 personen groente op (waterspinazie bijvoorbeeld, heerlijk) met vruchten en alle toebehoren zoals ui, pepers etc. En de recepten. Voor 2 personen kost het 9,50. Voordeel: je wordt verrast, je hebt altijd wat in de koelkast liggen wat je nog wil maken of kunt maken, dat stimuleert ook om te koken. Groentepakketten van de boer zijn bijna overal wel te vinden.
Ik heb altijd groente in de diepvries liggen, voor het geval ik snel iets wil maken of geen verse groente meer heb. Diepvriesgroente vind ik lekkerder dan blik of potjes.

Tsjor

ja wij hebben ook altijd 2 soorten diepvries groente op voorraad. Heb je toch weer voor 2 dagen te eten.

Sinilind

Sinilind

20-08-2022 om 22:34 Topicstarter

ik lees hier goede ideeën. Zoals roerbakgroente inderdaad, en dan in de diepvries een paar pakketjes klaar hebben liggen. Vanavond was het weer raak: ik had de hele dag in de tuin gewerkt (na 5 weken weg te zijn geweest dus een jungle) en ik was uitgeput. Door de Vuelta in Utrecht kon man niet de grote Jumbo verderop bereiken dus is hij naar de AH even verderop gegaan, zonder idee. Hij heeft flamenkuche gemaakt, heerlijk, maar alles bio gekocht (bio spek 4,50€ 😩) en kant en klare deeg + gesneden fruitsalade = totaal 20€ aan boodschappen voor een avondmaaltijd. Daar schrik ik van. Aan de andere kant: ik vind bio en diervriendelijk zelf ook belangrijk voor vlees, eieren en zuivel. Voor alles eigenlijk, maar het maakt de kosten wel hoger. Ik ga een paar   Ideeen uitwerken, bedankt voor de tips
Sini

,Wij deden het ook zoals Tsjor, we worden nu wat makkelijker nu we steeds minder kinderen thuis hebben. Nou moet ik heel eerlijk toegeven dat wij heel erg verwend zijn. Toen onze kinderen klein waren leerden we de overbuurvrouw kennen die jarenlang als kok had gewerkt en geen werk meer had. Wij hadden zes kinderen van 3, 4 en 6 jaar, en gelukkig twee broers die ook bij ons woonden. Maar dus wel veel mensen. 
en toen kwam onze engelbuurvrouw vijf dagen per week voor ons koken. Zij blij met de inkomsten, wij blij met de hulp. Ze heeft vooral mijn man alles geleerd over plannen en alles opmaken en ze had goed zicht op wat je nodig hebt. Ik interesseer me niet echt voor eten, dus vooral mijn man en een broer en de buurvrouw regelden het eten. En we hadden zo’n soort regelmaat als Tsjor, met op vaste dagen vast soort eten. En de twee dagen dat ze niet kwam aten we iets dat ze voor de vriezer had gemaakt zoals spaghettisaus of iets wat ze eerder in de week in een dubbele portie maakte. 
toen ze niet meer kon omdat ze te oud werd, draaiden we het om en kwam ze meerdere keren bij ons eten en nog later kon ze haar huis moeilijk uit en brachten we het iedere avond en aten een of twee mensen met haar. En dan was ze heel tevreden dat we haar schema aanhielden van bijv op dinsdag aardappelen met groenten en vlees. 
Alles staat of valt met plannen. Aardappelen koken, dan meteen wat meer voor de aardappels die je overmorgen bakt. Scheelt duur gas! Eet je in één week spaghetti en chili met gehakt, ui, knoflook? Dan prepareer je dat in één keer, want een dubbele portie van alles snijden is weinig meer werk. Scheelt gas, afwas en tijd. Groenteafval bewaar je in een zak in de vriezer en daar trek je bouillon van als je genoeg hebt. 
aanbiedingen kopen en één keer per week boodschappen doen, dan neem je niks extra’s mee. Niet zeggen: ik wil sperziebonen eten, maar, ik eet agv, welke groenten zijn in de aanbieding? 
Je kunt beginnen met alle dingen opschrijven die jullie eten. Zeg dat je op 20 recepten komt. Dan heb je al voor drie weken een menu. Dat herhaal je gewoon steeds. 

Ons systeem is; een dag agv, een dag een pastagerecht, een dag een taco/ wraps gerecht of ovenschotel, een dag een rijst/ bami/mihoen gerecht, een dag een maaltijdsoep met brood, een dag friet/ salade/groente/ vlees, een dag zien we wel.
Niet wekelijks dingen op dezelfde dag maar als uitgangspunt. Wij doen 1x per week boodschappen. Verder kook ik vooruit; dubbele portie maken en dan invriezen ( zeker als er aanbiedingen zijn) en zoals anderen al aangaven; e.e.a. op voorraad, dan hoef je niet stel op sprong nasr de winkel. Ik heb sinds een tijdje een crockpot waardoor het ook makkelijk is vooruit te koken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.