Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

MCS

MCS

19-08-2014 om 00:57

Douchen, 's ochtends of 's avonds?

Opnieuw heb ik mij deze afgelopen (kampeer)vakantie erover verbaasd dat ik 's avonds elke keer alleen aan het douchen ben in het badhok. Ook als ik er iets eerder was samen met mijn dochters waren de douches altijd leeg. Gaat er dan niemand 's avonds, lekker fris voor het slapen gaan, douchen?

Ik verbaas me daar echt over, maar goed, misschien hebben jullie een andere mening of routine. Zelf wil ik graag schoon onder de wol, of richting de slaapzak, al is het al vanwege de andere activiteiten die meestal vlak voor het slapengaan plaats vinden

Dus bij deze de vraag, douchen jullie 's ochtends of 's avonds en waarom?


Barvaux

Barvaux

19-08-2014 om 07:44

tja

Ik kan me voorstellen dat als je op de camping bent en viezig bent door je dagelijks activiteiten dat je dan 's avonds moet douchen maar ik ben geen mens als ik niet 's ochtends gedoucht heb. Ik was mij niet ofzo bij een wastafel en ik wil dan nachtelijk zweet er wel vanaf hebben.

Mijn kinderen douchen 's avonds maar dat komt ook vaak door het sporten, mijn man doucht ook na zijn werk maar hij wast zich wel iets 's ochtends geloof ik.

soms ochtend soms avond

Het wel of niet 's avonds douchen hangt hier af van activiteiten, het weer, sporten en ........
Op de camping douche ik nu eestal laat op de avond en indien nodig 's morgens nog een keer. Toen ik nog kleine kinderen had waarmee ik mee moest voor de douchebeurt douchete ik vroeg op de avond. Met zijn drietjes in een familiedouche en ik ook bloot en ondee de straal de kinderen helpen, dat scheelde een hoop natte zooi.
Dit jaar zag ik dat anderw buren ook wel doen, we stonden op een camping met vrij veel kleine kinderen dus laat op de avond was ik vaak de enige bij de dames.
Heb overigens ook wel eens op een camping gestaan waar na 20.30 uur (als alle kinderen gebadderd waren) geen druppel warm water meer uit de kraan kwam tot .......... Dan ging ook om 22.00 de grote verlichting nog uit. Stond ik om 23.30 te pielen in een donker hokje zonder mijn bril op met inmiddels weer een beetje lauw water. Nou dan ga ik even 3 nachten "vuil" naar bed. We staan meestal maar wen nacht of 5 a 6 op 1 camping in Frankrijk.

Hadewich

Hadewich

19-08-2014 om 08:15

's Morgens

Ik douch altijd 's morgens, ivm mijn haar. Dat is heel dun en ik heb een vette huid, dus 's morgens moet dat dringend gewassen worden. Anders piekt het alle kanten op en zie je mijn hoofdhuid overal. 's Avonds douchen doe ik wel als het warm is, of na strandbezoek ofzo, maar dan moet ik de volgende ochtend weer.

Puck

Puck

19-08-2014 om 09:05

s avonds

s morgens ben ik niet op mijn best en wil ik altijd zo snel mogelijk ontbeten hebben en dingen gaan doen. Douchen gun ik mezelf dan geen tijd voor. Ik douche altijd s avonds, vuil en zweet van de dag eraf en lekker schoon mijn bedje in.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

19-08-2014 om 10:00

's avonds

Ik douch iedere avond. Mijn man ook. Ik ga graag schoon in bed. En idd, wel zo fris ook als je gaat vrijen.

Mijn zoon douch ik niet iedere dag, maar als hij doucht, dan doet hij dat ook 's avonds. Al het zand etc. uit de haren voordat hij in bed gaat.

Dochter van 11 doucht wanneer ze zin heeft en als ik tijd heb om haar te helpen met het wassen van haar haar. Ze heeft een hele dikke bos en ze krijgt het nog steeds niet voor elkaar om het zelf goed te doen.

ot. Hebben jullie dat nou ook wel eens, dat je een woord schrijft en dat dat er dan zo raar uit ziet? Ik heb net even gegoogled op het vervoegen van douchen. Ik schrijf altijd "ik douche", maar dat blijkt helemaal niet goed te zijn

Vera*

Vera*

19-08-2014 om 10:03

Op de camping

Als wij kamperen dan douche ik 's avonds. Afhankelijk van de buitentemperatuur is het of om warm te worden of om het stof en zweet van mij af te spoelen voordat ik mijn bed in duik.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-08-2014 om 10:35

's ochtends

Veel te veel gedoe 's avonds en ik vind het niet fris om met een slaaplijf in mijn kleren te gaan. Mijn haar moet ook elke dag onder de kraan.
Als je seks wilt kun je ook even bij de wastafel opfrissen. 's Morgens moet er dan toch weer gedoucht worden.

Barvaux

Barvaux

19-08-2014 om 10:38

ook wel een punt

Je bent dan wel fris voor het vrijen maar 's ochtends zou ik dan ook weer willen douchen

ah, op de camping

hm ja, dan is in de avond misschien prettig.

Maar normaal kies ik voor de ochtend hoor, met nat haar naar bed is vervelend (het staat dan alle kanten op bij het ontwaken) en ik ga toch niet mijn haar keurig fohnen en dan vervolgens slapen.

Odile

Odile

19-08-2014 om 11:45

's avonds

We hebben een paard, en ik vind mijn bed prettiger als het niet naar stal ruikt. Maar ook als wij op de camping staan, valt het me op dat het 's avonds veel relaxter douchen is.
's Zomers vind ik het prettiger om mijn plaklijf te douchen voor het slapen gaan, en 's winters kan ik zo versteend zijn 's avonds, dat ik ook liever lekker opgewarmd naar bed ga. En 's nachts word ik niet vies, dus dat kan wel aan de wastafel .

Lou

Lou

19-08-2014 om 12:16

's middags

Op een hete dag op de camping douch ik het liefst midden op de dag. Lekker het zweet eraf, in mijn eentje in de douche, en daarna haren drogen in de zon, oh genot. Verder ben ik een avonddoucher, op de een of andere manier slaap ik dan lekkerder. 's Morgens moet ik vooral snel eten en koffie.

Jilian

Jilian

19-08-2014 om 12:56

Verschilt

Vaak 's avonds want dan heb ik meer tijd dus dan is het wat relaxter. Als het er 's avonds niet van is gekomen dan 's ochtends. Meestal douche ik 's ochtends toch nog heel even kort om op te frissen ook al heb ik 's avonds onder douche gestaan. Mochten er in bed activiteiten plaats vinden dan douche ik meestal nog even voor het slapen gaan en anders zeker 's ochtends ook. Dus uiteindelijk douche ik vaak twee keer per dag.

guera

guera

19-08-2014 om 13:04

of beide of ochtend

Alleen savonds douchen vind ik niet fris. Collega doet dat ook en daar hangt toch een slaaplucht omheen. Je zweet enorm s nachts dus of beide wat mij betreft of ochtend. Met nat haar in bed vind ik ook niet prettig. Ik vind momentje onder de douche wel prettig om even wakker te worden voordat de hectiek weer begint.

Jessica O

Jessica O

19-08-2014 om 13:37

verschilt

Maar als ik was me altijd, ochtend of avond, soms onder de douche, soms bij de wastafel.
Het liefst douche ik 's ochtends of 's middags ivm mijn haar, ik hou niet van föhnen

zebra

zebra

19-08-2014 om 13:44

's ochtends

ik douche meestal net na het opstaan, na een nacht slapen voel ik klam aan van het zweet (nachtzweten?) en voel me dan frisser na een douche. 's Avonds kan ik wel volstaan met een wasbeurt bij de wastafel. Het kan ook gebeuren, zeker als het warm is, dat er 2 keer gedouched wordt.

Op de camping

Gaat het toch anders. Het viel mij ook op dat 's avonds laat, zeg na 22.00 uur de douche erg stil was. Ik vond het gewoon unheimisch.
Daarna ben ik overdag gaan douchen, gewoon een stil moment of als het mij uitkwam. Ook omdat ik niet erg stabiel ben en het liefste in de familiedouche kom. Daar kon ik mij vasthouden en was een losse sproeier.
Na 23.00 uur overigens werd de wasgelegenheid bezet door groepen kletsende tieners die het als jeugdhonk gebruikten.
Wel wat verstopt zodat ouders niet meteen over ze struikelden, dus niet vlak bij de toiletten die s'nachts nog bezocht worden.

ikke

ikke

19-08-2014 om 22:39

niet

elke dag douchen? nee hoor, vind ik echt niet nodig! Was wel het eea maar ga dan niet elke dag douchen. ook slecht voor het waterverbruik en volgens mij is het helemaal niet nodig.

Hadewich

Hadewich

20-08-2014 om 08:15

Ikke

Omdat ik iedere morgen mijn haar moet wassen, ga ik wel onder de douche, dat is het makkelijkst. Maar dan wel de ene keer een grote wasbeurt en de andere keer een kleine wasbeurt. Dat laatste is dan ook heel kort douchen.

Katniss

Katniss

20-08-2014 om 09:34

's morgens

Ik douch altijd 's morgens omdat ik anders mijn haar niet goed krijg. Als ik heel vies ben spring ik 's avonds ook wel eens snel, een minuutje, onder de douche om af te spoelen. Vanmorgen moest ik heel vroeg op (kwart voor 7), terwijl ik nog vrij ben, om mijn dochter naar school te brengen (fiets bij de fietsenmaker, hoewel ze 8 weken de tijd had gehad om hem weg te brengen grrr). Het was vreselijk koud in huis, dus ik ben wat langer blijven staan om warm en wakker te worden.

Astrid

Astrid

20-08-2014 om 10:11

hier

Ik spring liever savonds even onder de douche.
Een leuk artikel met feiten en fabels is hetvolgende interview met psycholoog en dermatoloog. Ik kopieer de tekst hieronder.

Verslaafd aan de douche

Een op de twee Nederlanders staat elke dag onder de douche. Vinden we lekker. Maar de gewoonte gaat dieper. Want als we niet douchen, voelen we ons vies. Hoe zit dat? En is al dat water wel goed voor de huid? ‘Heel heet en lang douchen is dé manier om je huid aan gort te helpen.’

Elke dag douchen is de norm. Dat blijkt uit een onderzoek dat gezondNU liet uitvoeren onder 527 Nederlanders. De helft (49,3) doucht een keer per dag. Een kleiner aantal (16,1 procent) doucht bijna elke dag: vijf tot zes keer per week. Een kwart (26,4 procent) staat er twee tot vier keer per week onder. Slechts een paar mensen gaan één keer per week.
Leeftijd maakt nauwelijks verschil. Zowel jong als oud doucht zich tot de vingers gaan rimpelen. Waarom zo vaak? Omdat we het lekker vinden (66,1 procent), om wakker te worden (28,6 procent) en omdat het hygiënisch is (49,6 procent). En net zo belangrijk: anders voelen we ons vies (49,3 procent). ‘Anders stink ik’, zegt 11 procent. En een kleine 5 procent zegt ronduit: ‘Anders bén ik vies’.
Psycholoog Gijs Jansen kijkt er niet van op. Het is niet zo dat we zo vies zijn dat we elke dag een douche nodig hebben, maar zegt Jansen: “Aftershave hebben we óók niet nodig. Het gaat erom dat we lekker ruiken. Het idee dat een ander je zweet ruikt, willen we voorkomen.”
De douche is een symbool van sociale perfectie, denkt de psycholoog. Het feit dat 38 procent van de respondenten van de mensen in zijn omgeving verlangt dat zij ook iedere dag douchen, benadrukt hoe ‘gecultiveerd’ het douchen is: “De geur van zweet moet uitgebannen worden. Dat hoorde je ook als tegenargument in de discussie over het rookverbod: ‘Dan gaat de kroeg zo naar zweet stinken.’ Zweten mag niet meer.”

Oksels scheren
De cosmetische industrie profiteert er blijmoedig van. Wat zou de douche zijn zonder doucheproducten? Jansen: “Het is wel de bedoeling dat je het koopt én dat het opgaat.” De afgelopen jaren doen mannen meer en meer mee in dat circus. “Ik heb niet alleen deodorant en aftershave, maar tegenwoordig ook crème en talkpoeder. En ik scheer zelfs mijn oksels”, ontboezemt Jansen, “kun je nagaan.”
Dermatoloog Ronald Houwing, werkzaam in het Deventer Ziekenhuis, denkt dat de angst om te stinken bij iedereen wel leeft. “Je bent niet vies, maar je voelt je vies. De reclame heeft zijn effect gehad. Iedereen doet het. Ook ik.”
Douchen is voor veel mensen onderdeel van een ritueel geworden, blijkt uit het onderzoek. Een fijne gewoonte, zegt 19,3 procent letterlijk. Anderen zeggen: ‘Het hoort nu eenmaal zo’ en, ‘het is mijn vaste ritueel’.

Zelfs onze kinderen dwingen we in dit ritueel. 62,2 procent van de respondenten zorgt ervoor dat hun kroost onder de 12 jaar dagelijks onder de douche gaat. Echt nodig is dat niet, volgens dermatoloog Houwing. “Want je gaat eigenlijk pas stinken vanaf de puberteit.” Mensen die zich niet elke dag laven onder de bundel warme waterstralen vinden dat vooral overdreven (56,1 procent). Sommigen hebben het naar eigen zeggen niet nodig: ‘ik stink niet zo snel’. Anderen leven duidelijk volgens het motto: wie niet schoon is, moet fris ruiken. ‘Wat extra deodorant of een geurtje is voldoende’, zeggen zij. De helft van de niet-dagelijkse douchers wast zich bij de wastafel. Wellicht ook omdat ze liever niet zoveel (duur) water verspillen dat bovendien slecht is voor het milieu. Om die reden is het overigens ook prijzig, weet Houwing. “Een gemiddelde douchebeurt kost ongeveer 1 euro.”

Jeuk
Een kleine groep mensen (6,5 procent) doucht niet dagelijks, omdat het jeuk oplevert. En dat brengt ons op een ander pijnlijk punt. Al dat douchen is namelijk voor niemand goed. Sterker, zegt Houwing: “Elke dag douchen is slecht voor de huid.” Mensen die nooit douchen, hoeven niet naar de dermatoloog. De dermatoloog ziet wel mensen die veel te vaak douchen. Met alle schadelijke gevolgen van dien. “Het is een aanzienlijk deel van mijn werk.”
Het onderwerp ‘douchegedrag’ passeert wekelijks de revue. “Douchen kan de meest milde vormen van eczeem verergeren, vooral als iemand aanleg heeft.”
Ook Anneke Root, natuurarts en arts voor ayurveda, krijgt regelmatig mensen met een droge huid in de praktijk. “Het is een gevaarlijke luxe. Net als eten en drinken moet je het met mate doen. Je huid droogt ervan uit. Je poetst het vuil eraf, maar de lichaamsvetten verdwijnen ook. Op de huid zit een beschermend laagje - de barrièremantel - dat beschermt tegen infecties. Hoe harder je poetst, hoe meer dat laagje oplost.”

Houwing: “Als je deze beschermlaag eraf wast, nemen jeuk en schilferende plekken toe. Heel heet en lang douchen is dé manier om je huid aan gort te helpen.” “Als je weinig transpireert, heb je weinig reden om elke dag te douchen”, vult Root aan. Schoon zweet stinkt niet. Maar het vormt wel een lekkere voedingsbodem voor bacteriën. Stank ontstaat als je gaat transpireren terwijl je huid al vol zit met bacteriën. Root vergelijkt het met de ‘voedertijd in de dierentuin’. “Een douche voor het sporten is daarom minstens zo belangrijk - vooral voor de medesporters - als de douche erna”, lacht ze.
Twintig tot dertig procent van de mensen heeft aanleg voor huidproblemen, schat Houwing. Met het ouder worden, is de kans op klachten groter. “Je krijgt een drogere huid, doordat de talgproductie afneemt.”

Schimmels
De toegenomen welvaart zorgt ervoor dat dit proces versnelt. Anneke Root zag haar moeder tot ver in haar kindertijd een badkuip te vullen met fluitketeltjes heet water. Ronald Houwing weet nog dat de boiler met warm water thuis vroeger regelmatig leeg was. “Tegenwoordig kan je urenlang blijven douchen. Ondertussen zitten we meer binnen bij de centrale verwarming, sporten we indoors in een cv-omgeving en douchen we met vrachtladingen zeep. Er is geen huid die daar tegen kan.”
“Hoe langer, hoe heter, met hoe meer zeep en hoe vaker je doucht, des te funester voor je huid. Maar in de reclames zepen de modellen zich van top tot teen in onder de douche.” Het raakt ons. Slechts 12,9 procent gebruikt zelden zeep of douchegel onder de douche. De rest dus allemaal wel. De wens om niet te stinken, overstijgt het belang van de gezondheid van onze huid. Houwing linkt het toegenomen aantal patiënten met schimmelinfecties op de huid rechtstreeks aan het massale gebruik van zeep.

Het goede van onze douchemanie is misschien dat er minder onwelriekende mensen rondlopen, maar zelfs dat waagt de dermatoloog te betwijfelen. “Dát is de winst van de wasmachine. Ik vrees dat Omo meer bijdraagt aan het bestrijden van nare luchtjes dan Badedas”, lacht hij. “Geuren blijven vaak hangen in de kleren. Waar je vroeger dacht: ‘ach, ik trek het nog een keer aan’, gooi je alles met een geurtje nu direct bij de was. Een wasmachine staat in bijna elk huis. Wassen is al lang geen luxe meer.”
Zitten er dan helemaal geen positieve kanten aan die doucheverslaving? Toch wel, zegt natuurarts Anneke Root. “Het bevordert de doorbloeding en werkt daardoor ontspannend.” 22,1 procent beschouwt de dagelijkse douche als ‘een moment voor zichzelf’. Houwing zelf ervaart het als een meditatief moment. “Je bent in je eentje. Lekker warm.”
Maar nodig? Nee.
Houwing: “Als je een washandje langs je oksels, kruis en voeten haalt, stink je niet. Als je ergens naar ruikt, is dat niet op je lijf. Eigenlijk zou je je dus moeten wassen bij de wastafel. Maar zelfs ik doe het niet. Ik sta elke dag onder de douche en net als veel respondenten uit het onderzoek was ik dagelijks mijn haar.”
Lachend: “Ik wil natuurlijk geen vieze dokter zijn. En zo is iedereen bang dat ‘ie stinkt. Misschien komt dat omdat we in dit land zo dicht op elkaar leven.”
Onze ingesleten douchegewoonten zullen vast niet meer veranderen, denkt hij. “Zelfs mensen met huidklachten hebben er moeite mee. Als ik ze adviseer minder te douchen, zie ik ze kijken met zo’n blik van ‘dat doe ik dus mooi niet’. Douchen is zó ingeburgerd. Dat offeren we niet zomaar op.”

Gezonde doucheadviezen:
· Douche maximaal vijf minuten onder water dat niet warmer is dan 37 graden. Zet een wekker om de kans op uitloop te verkleinen.
· Gebruik minimale hoeveelheden zeep en shampoo. Net zo weinig als je aan tandpasta op je tandenborstel doet.
· Zeep verergert het effect van uitdroging. Neem een ph-neutrale zeep. Die zorgt ervoor dat je huidflora niet aangetast wordt.
· Neem regelmatig een wisseldouche, adviseert Anneke Root, natuurarts en arts voor ayurveda: twee minuten heet, twintig seconden koud. “Het ondersteunt de vitaliteit en is goed voor de weerstand.” Te lang koud douchen raadt ze af, omdat je de innerlijke warmte moet hebben om het te compenseren.
· Voor de huid heeft een wisseldouche overigens nul effect, zegt dermatoloog Ronald Houwing. “Het is een fabel. Net als het verhaal dat je poriën open of dichtgaan. Onzin. Je poriën zijn altijd hetzelfde. Alleen de doorbloeding is beter.”
· Met een hydraterende douchegel of crème herstelt de huid sneller na het douchen, volgens natuurarts Anneke Root.
· Smeer jezelf na de douche in met olie, adviseert de natuurarts bovendien. “Deze werkt in op de huid en neemt afvalstoffen mee. Als de olie is ingewerkt, dep je het restant af met een handdoek.”
· Vermijd bodymilk als je een droge huid hebt, zegt dermatoloog Houwing. Een bodymilk bevat veel water - soms wel tachtig procent. Als dit verdampt, onttrekt de bodymilk water uit de huid, waardoor deze iets droogt.
· Mensen met een vette huid krijgen minder snel last van een droge huid en kunnen over het algemeen langer douchen.

Achtergrondartikel voor gezondNU, 2009

Home Interviews Achtergrond Series Contact

© 2014 Rineke Wisman Tekstproducties
http://www.tekstproducties.nl/do/modules.php?name=News&file=article&sid=65

2 x per dag

Ik douche meestal 2 keer per dag. 's ochtend met de kinderen, lekker fris na het slapen en om wakker te worden. En 's avonds laat voor het naar bed gaan alleen, lekker fris het mandje in. Mijn kids douche ik savonds als ze iets intensiefs hebben gedaan dan douche ik vroeger op de avond en gaan ze ook mee. Te veel volgens velen, maar ik vind het lekker

viespeuk

viespeuk

20-08-2014 om 13:49

Ik douche 2x per week maximaal.

En dat op advies van de dermatoloog. Zoals het artikel hierboven al zegt. Ik was 16 toen ik dat advies kreeg en mijn moeder vond het vies. We hebben er vaak ruzie over gehad zelfs.
Maar ander stikte ik van het eczeem en dus jeuk.
Nu douche ik alleen als ik dit nodig acht. Gebruik bijna nooit zeep en was een keer per week mijn haar met een SLS vrije shampoo. Ik heb het zonder shampoo geprobeerd, maar dan krijg ik wel erg raar haar.
Ik fris in de ochtend mezelf wel op onder de koude kraan bij de wastafel. Zonder zeep. Deo gebruik ik ook niet meer. En ik stink dus niet. Ik denk zelf dat je van deo juist snel gaat stinken.
Soms douche ik eens extra als ik extra heb gesport.

Ik begrijp ook werkelijk niet dat mensen iedere dag moeten douchen. Het is slecht voor je huid maar dus ook voor het milieu. Zeker als je lang en heet doucht!
En het veroorzaakt ook weer was (handdoeken). Dubbel slecht dus.
En als die huidklachten zorgen weer voor extra gezondheidskosten.

Ik vind het nodig dat mensen zich daar eens van bewust worden. Maar ik voel me een roepende in de woestijn. Dat artikel van Astrid laat het al zien. Mensen kiezen liever voor hun genietmomentje dan dat ze eens verstandig zijn.
Mijn kinderen mogen dus ook niet iedere dag douchen. Hebben ook een vrij gevoelige huid. Douchen gaat hier op gevoel, dus alleen als je vies bent.

Zelfs mijn moeder die dus ook eczeem heeft (familiekwaaltje) doucht zich minimaal 1x per dag. Soms zelfs drie keer! En dan het heel vreemd vinden dat ze zoveel last van eczeem heeft!

Overigs ben ik sinds mijn 18e, toen ik echt het douchen ben gaan minderen vrijwel eczeem vrij. Daarvoor liep ik dus de deur bij de dermatoloog plat.

Mensen praten het zichzelf aan dat ze het echt nodig hebben en denken ten onrechte dat het vies is. En de cosmetica industrie doet er fijn aan mee.

Barvaux

Barvaux

20-08-2014 om 13:56

viespeuk

Ik word niet blij van dat gerommel bij die wastafel, dus dat doe ik niet. Ik heb ook geen zin om altijd maar aan het milieu te denken overigens. Mijn zoon met eczeem doucht in de zomer 3-4 keer per week maar eerder 6x in de twee weken denk ik zo. Met sportweken doucht hij wel vaker.

Maar als je iets bij de wastafel doet heb je toch ook een washandje en handdoek nodig die in de machine moet?

viespeuk

viespeuk

20-08-2014 om 14:40

Handdoek of washandje

Dat is nogal een verschil in was. Ik droog wel aan de lucht, zo nat hoeft het niet.

En moet je dan blij worden? En lekker egoïstisch om niet een beetje aan het milieu te denken. Je verpest ook mijn leefwereld; dankejwel.

Jessica O

Jessica O

20-08-2014 om 15:48

handdoeken

Hier gebruiken we een gewone handdoek voor na het douchen. Bij wassen aan de wastafel gebruiken we een gastendoekje. Groot genoeg om je mee af te drogen en lekker klein in de was

Barvaux

Barvaux

20-08-2014 om 15:54

viespeuk

Tja, blijkbaar heb jij er niet zoveel last van maar er zijn onderdelen aan een vrouwenlichaam die toch wel goed gewassen moeten worden en drogen aan de lucht is er dan ook niet bij.

Verder heb ik nog nooit in een vliegtuig gezeten dus dat compenseert meteen, ga een ander lastig vallen over het milieu.

Marie

Marie

20-08-2014 om 21:15

wastafel

Wij gaan ook niet elke dag onder de douche (alleen als het zomers erg warm is voor het slapen gaan wel elke dag). Na het sporten wordt er wel gedoucht.
Ikzelf vind het prettig wakker worden met een washandje van wassen van gezicht, armen, oksels, hals/nek en kruis 's morgens aan de wastafel met lauw water en een beetje milde neutrale vloeibare zeep. Dan washandje uitspoelen en omdraaien en dan de zeep er weer af wassen. Zo heb ik het "vroeger" van huis uit meegekregen. We hebben allemaal onze eigen handdoek en wordt meerdere dagen gebruikt. Man en kinderen wassen zich meestal 's avonds (gewoonte van toen ze nog klein waren).
Zelf heb ik niet een erg gevoelige huid, maar ik merk ook dat mijn huid droger wordt als ik meer dan 3 keer per week onder de douche sta.

Maar deze discussie begon over douchen op de camping. Mijn ervaring is dat het 's morgens best druk kan zijn en 's avonds rond 19.00-20.00 uur. Ook daar ga ik niet elke dag. Vind het altijd zo'n gedoe. Altijd vlug, vlug, omdag je nooit weet wanneer de douche weer koud gaat worden en uitkijken dat je spullen niet nat worden.

Marie

Marie

20-08-2014 om 21:20

vroeger

Nog even over "vroeger". Zelf ben ik van 1968 en wij mochten als kind alleen op zaterdagavond onder de douche, want (warm) water kost geld.
Kan niet zeggen dat ik daar een trauma aan heb overgehouden.
Hoe zit dat bij jullie? Gaan jullie al van kinds af aan elke dag onder douche?

MCS

MCS

20-08-2014 om 22:02 Topicstarter

Ow leuk!

Ik begon mijn verhaal over de camping, omdat je daar de gewoontes van mensen meer ziet. Ik weet van mijn collega's/vrienden niet of ze ochtend- of avonddouchers zijn Wat leuk om alle meningen te lezen!
Ik mocht vroeger 2x per week onder de douche, woensdag en zaterdag. Kom uit '72. Maar toen ik eenmaal de puberteit bereikte, mocht ik heus wel elke dag. Wassen met een washandje vind ik zo vreselijk ouderwets, ik snap wel dat 't lekker snel is, maar nee, ik doe het niet.
Mijn dochters douchen (tieners) om de dag, gewoon omdat ze geen zin hebben in meer. Maar als ze er dan onder staan, het liefst een uur! Grrr

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

20-08-2014 om 22:54

Wij hadden niet eens een douche

Ik ging iedere zaterdagavond in bad. En toen ik ging puberen waste ik me aan de wastafel met een washandje.

Tegenwoordig hebben we wel een douche, maar het bad heeft nog steeds mijn voorkeur. En in de winter echt wel vaker dan eenmaal per week. Dat kombineer ik met wassen aan de wastafel en douchen (als ik mijn haren moet wassen). Zie iedere dag wel een of meerdere keren iets van water, maar ook ik heb een gevoelige huid dus ik ben ook wat spaarzaam met zeep. Voor mijn bad gebruik ik speciale badolie of babyproducten voor de gevoelige huid.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.