Home » Forum » Erge woorden

"erge" woorden

146 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
costa
"erge" woorden

In gezondheid was een ot discussietje ontstaan over "erge" woorden. Iemand had het woord ongi gebruikt voor ongesteld zijn. Dat vind ik niet zo heel erg, maar wat ik zelf zó irri (haha grapje, irritant dus) vind als mensen het over "de kids"hebben. En wat zijn jullie erge woorden??

gruffalo
Ha ja

met name het gebruik van euries ipv euro's en meis in plaats van meisje vind ik tenenkrommend....

Manda Rijn
Meis idd

ik vind meis heel erg. En ongi zeg ik zelf ook nooit, maar ik schrijf wel ongi want ik vind ongesteld ook een rotwoord om te typen.

erge woorden:
- meis
- hubbie
- buuf

Fély
Scheet

Als koosnaampje! Nog erger dan poepie. Maar meis staat ook in mijn top tien hoor!

Fély

sus-anne
Mannetje

mijn mannetje of mijn vrouwtje.

maar wat is er in hemelsnaam mis met theedoek????

Manda Rijn
Snap hem ook niet

een theedoek heet nou eenmaal een theedoek, toch ?

Trouwens, ik zeg wel eens echt ongi bedacht ik mij net, gohhh wat vreselijk ;-) Scheet & poepie, die zijn ook heeeeel erg.

Ik begin ook na 8 jaar wat Haarlems over te nemen, zo hoorde ik mijzelf laatst zeggen tegen mijn dochter "dat is fijn wijffie", en dus mijn dochter helemaal in een deuk !

krin
Meis

Een oudere man op wie ik erg gesteld was, gebruikte het woord meis. Dan vertelde hij over iets wat hem ontroerd had, of geamuseerd, en dan zei hij: "Mooi hè, meis". Dat maakt mij voor meis een lief en nostalgisch woord. Grappig om te lezen dat mensen ervan gruwelen.

krin
Koude rillingen

krijg ik ook van hubbie en ongi, en van centjes, "mijn ventje", "fris" (als in "je oksels niet scheren vind ik niet fris"), en verder vrijwel alle verkleinwoorden (kindje, vrouwtje, boekje, enz.)

Jo Hanna
Kleine man

Ik vind meis ook een lief woord. Kleine man daarentegen voor een baby .... brrrr.
Groet, Jo Hanna

Yta Chalne
Niet leuk

'De kleine' of 'die kleine' gebruiken voor je kind. Wijffie, mannetje, meis, scheet en de meeste diminutieven kan ik prima tegen, behalve als iemand 'mannetje' gebruikt voor volwassen mannen, of 'baantje' voor een baan, voornamelijk door vrouwen. Diminutieven horen bij kinderen en kleinigheidjes.

jippa
Jaaaaaaaa

"de kids" en "de kleine" vind ik ook heel erg, en "bla-die-bla" zeggen ook. Mensen die over de bevalling praten en dan zeggen "de baby uitpoepen", ook heel erg. Of "ouwelui" over ouders. "vrouwtje" en "baantje" of nog beter "werkje" zijn alleen leuk als grap volgens mij.

Emmawee
Collegaatje

vind ik in de serie verklein-vrouwtjes het ergst, denk ik. En dat komt ook door dat 'gaatje', wat dan weer heel slecht gedacht is van mij... *schaam*.
Groeten, Maw.

costa
Wijffie (manda)

Als voormalig Haarlemmer (wist niet eens dat het haarlems was Manda) zeg ik ook wel eens wijffie tegen mijn dochters.... En ongi gebruik ik wel eens als ik m'n sportvriendin (denk ik ineens aan sport MAATJE, ook héél erg) sms dat ik niet wil sporten omdat ik "ongi"ben.....
Maar die theedoek...hoe zit dat nou, is toch niet zo'n erg woord??

purk
Vrouwtje van mijn werk

brrr.....en ook 'een vriendinnetje van me'. Ik krijg er altijd helemaal de kriebels van. Ook van mensen die het woord kids, hubbie etc. gebruiken.
Goed, alle woorden die hierboven staan kunnen wel op mijn lijstje.

groetjes van Purk

Marith
Ik erger me eigenlijk aan niets

Ook dat kan :) En ik moet ook bekennen (met een blos op de wangen) dat ik best woorden gebruik waar velen zich in dit draadje aan ergeren. "Meis", in sms-jes aan de liefste vriendin. Mijn mannetje (voor echtgenoot, niet tegen hem maar wel eens als ik het over hem heb), kleine man voor mijn zoon. Oei, collegaatje heb ik ook wel eens gezegd omdat ik collega zo'n mannelijk woord vind. Hm, zal toch eens gaan letten op mijn taalgebruik ;)

Kaaskopje
Brabants

Manlief is niet zo gecharmeerd van het Brabants 'ons mam'. Hij is maar in zijn eentje dus wat nou 'ons mam'?!
Wat op zich wel lief is maar geen gehoor is als echtgenoot en echtgenote elkaar aanspreken met pap en mam of vader en moeder.
Sorry Marith, maar 'mijn mannetje' bezorgt mij ook de rillingen. Net als mannen het hebben over ''t vrouwtje'.
Wij moesten vroeger altijd erg lachen om mijn tante. Ze sprak onze neven vaak aan met 'vent, kerel, doe je jas aan (of zoiets).' Altijd 'vent, kerel..'
Het is geen woord, maar een paar zinnen waar ik ook niet zoveel mee kan en al gauw bij denk 'oh nee hè!' Dat is: 'Ik hou meer van dieren dan van mensen. Dieren hebben geen bijbedoelingen, je krijgt alleen maar liefde van ze. Nee dan mensen, die hebben me al zo vaak pijn gedaan en teleurgesteld.'

sharon*
Centjes en mamma

centjes vind ik echt erg.
Als een moeder naar haar zelf refereert als 'mamma' terwijl het kind al groter is, vind ik ook erg. Dus als een vrouw tegen haar 6-jarige kind zegt: 'mamma moet nog centjes betalen' dan krijg ik echt hele kromme tenen.
Ongi vind ik ook vreselijk, klinkt in mijn oren vies.
Of lekker shoppen ipv winkelen, meeting ipv overleg of vergadering.
Kids, ook naar.

Bastet
Ehm...

Hubbie,klussen,en euri...bbrrrr.....
bastet

sus-anne
Ardennen?? theedoek?

Ardennen: ik ben zo benieuwd waarom jij theedoek zo,n irritant woord vind?ik kan me daar namelijk helemaal niets bij voorstellen.

Genista
Nieuwe spelling

De fase van echt ergeren aan woorden ben ik een beetje voorbij, merk ik. Nadat ik Hubbie een flinke rol in het feuilleton heb gegeven, is de ergernis een stuk minder :-) Klussen, ach. Dat doen wij verder maar gewoon met boorhamer en decoupeerzaag. "De kleine" is iets waar ik me ook wel aan geërgerd heb, maar ook dat is wel weggezakt.
Waar ik me wèl, en nog altijd, aan erger, is de nieuwe spelling van een aantal woorden. Praeses moet nu al een aantal jaren zonder a, maar ik krijg dat mijn vingers niet uit. Rhesusfactor zou zonder h moeten. Pannekoek ontbeert een n bij mij, maar het-lukt-niet! Het ziet er gewoon volslagen stom uit, deze woorden in de hedendaagse correcte spelling.

Puck2
Grappig manda

De woorden waar jij helemaal kriebel van wordt hebben bij mij juist een beetje koosnaam-betekenis. Zeker meis en buuf. Hubbie vind ik teddybeer-achtig klinken maar ik vind het niet erg.
En mijn ergste woorden: eurie..... en de verkleinwoorden zoals collegaatje, kennisje, etc.

costa
Vriendje/vriendinnetje

Wat ik ook heel erg vind: als een volwassen iemand het heeft over "een vriendje/vriendinnetje van mij..."

Genista
Euri

Zelfs daar erger ik me niet (meer) aan, dankzij Pieter Nieuwint:
Ik huppel en neurie
'k Ben hartstikke blij
In de staatsloterij
Won ik 10.000 euri

reina
Ehh

Hubbi, ongi, 'deze jongen', euri. Dat zijn de enige woorden die me te binnen schieten die ik nooit zal gebruiken, ik zag dat de meeste al genoemd zijn :-) Meis vind ik juist lief klinken en ook ik ben heel benieuwd wat er mis is met theedoek (?? :-)

ChrisH
Hier

Er zijn teveel woorden om op te noemen ha ha, maar ik hoorde gisteren de leidster op het kdv van mijn jongste tegen een meisje zeggen 'waar is je stiekje, ga je stiekje eens zoeken'. Vreselijk woord vind ik dat, zeker als je het zo een paar keer achter elkaar hoort.

Chris

Marith
Okee....

....hubbie, klussen en ongi.... zijn wel heel erg. Ik verbaas me er dan ook over dat deze woorden nog steeds "gebezigd" worden in het "zwanger worden" gedeelte.

"Echtgenoot en ik hebben weer even geklust gisteravond", ik lig altijd weer inwendig in een deuk als ik het lees.

Mees
Theedoek en televisiebode

Ik denk dat ardennen expres twee heel gewone woorden heeft genomen, omdat ze het misschien onzin vond of als grapje?

Ik ben zelf om aan te ergeren, ik ben ongi, vind het leuk om meis of vrouwtje genoemd te worden, zeg zelf ook buuf, kids, klussen, kortom, de hele ool-straattaal heb ik me eigen gemaakt de afgelopen 8 jaar.

gr Mees

Rembrand
Kids.

Een aantal woorden gebruik(te) ik zelf ook regelmatig.
Kids is in mijn ogen echt een stom woord.
Als ik naar mijn eigen vakgebied kijk valt het mij op dat veel mensen het woord kunstvoeding stom vinden. Ze denken namelijk dat er een waardeoordeel aan vast zit.
Het woord betekend gewoon ( niets meer en niets minder ) kunstmatige zuigelingenvoeding.
Een ex-familielid van mij noemde de kleine jongens ( ook mijn zonen ) in de familie regelmatig "Hé pik".
Daar gruwelde ik ook van trouwens.
M.

Genista
Theedoek

Er is een tijd geweest dat ik het wel een raar woord vond. Thee-doek... om af te drogen? Maar daar ben ik voorbij, geloof ik :-)

Bastet
Maar ardennen...

Hoe noem jij dan een theedoek?:)
Bastet

sharon*
Theedoek

Ik gok droogdoek?

Mijn moeder noemt een theedoek altijd kopjesdoek, dat vind ik weer irritant.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.