Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pelle

Pelle

23-07-2011 om 14:18

Oslo

Weet iemand HOE de schutter is aangehouden? Meestal schiet zo iemand zichzelf dood of wordt die neergeschoten maar dat lees ik helemaal nergens (dat hij is neergeschoten), alleen dat hij is aangehouden.

Kiki

Kiki

23-07-2011 om 15:02

Ik vroeg mij ook al af

hoe iemand 84 mensen kan doden zonder zelf neergeschoten te worden. De premier was toch op dat eiland? Dan moet er toch beveiliging zijn geweest.

Wilma

Wilma

23-07-2011 om 18:05

Nee, geen politie ofzo meer aanwezig

Die waren op 't eiland al weg (of niet aanwezig) en de beveiliging van die premier waren ook al weg, las ik ergens.

Ik vind 't zo akelig dat je zo niemand meer durft te vertrouwen. Net als destijds die politieagent die dat meisje had vermoord. En nu deze die zich met opzet als agent verkleed had. Bah, ziek gewoon. En dan eerst nog alle jongeren bij elkaar roepen. Echt, te gruwelijk voor woorden.

Heb de hele dag geen nieuws gekeken, volgens mij kon dat de hele dag door elk uur ofzo. Ik heb met opzet alleen nu.nl even gelezen en vanavond 'gewoon' het journaal zoals ik altijd doe. Ik word hier echt helemaal naar van.

Maar op je vraag, Pelle, in je openingsposting kan ik je ook geen antwoord geven en ik heb vanochtend best veel erover gelezen. Alleen overal dat ie was aangehouden (en dat ie ook best bereid was om het een en ander uit te leggen).

NaShA

NaShA

23-07-2011 om 19:17

Bedwelmend gas

lees ik nu in een aantal berichten, daarmee hebben ze hem overmeesterd...

NaShA

NaShA

23-07-2011 om 19:28

Op zich

is het feit dat ze geprobeerd hebben hem levend te krijgen wel prettig. Hoe onbevredigend moet het toch nog zijn voor de nabestaanden van Alphen dat een echt motief altijd zal ontbreken aangezien de dader het ook niet heeft overleefd, ook al heeft hij dat zelf gedaan. Nu is er in elk geval een verhaal, niet dat je daar je kind mee terug krijgt, maar het lijkt mij als ouder wel een stukje kunnen bijdragen aan de verwerking als je in elk geval weet wáárom!
Maar man o man, wat een gekken lopen er toch rond...

NaShA

NaShA

23-07-2011 om 20:42

Ik weet het niet

maar het lijkt mij nog onbevredigender als er helemaal geen echte reden bekend is....

Roosje Katoen

Roosje Katoen

23-07-2011 om 20:48

Het kan maar zo dat zo'n man helemaal niks zegt. Was dat bij Volkert v.d. G. ook niet het geval?

In deze situatie is niets 'bevredigend'

Of deze man nu was neerschoten bij zijn aanhouding of niet. Het is afschuwelijk. Weerzinwekkend. Vreselijk.
Hij schijnt morgen te gaan vertellen wat zijn motief was.

Polly Shearman

Polly Shearman

24-07-2011 om 12:22

Motief was

hij wilde iets doen wat zo schokkend mogelijk was: en zo veel mogelijk media aandacht zou krijgen.

vandaar misschien de doelgroep: jongeren?

hoorde het daarstraks op het nieuws in intervieuw met zijn advocaat.

Margriet*

Margriet*

24-07-2011 om 12:44

Psychische gesteldheid

lijkt mij ook bij deze man niet helemaal ok.

Hij heeft een manifest geschreven en is met name tegen een multiculturele staat hoorde ik op het nieuws. En wilde iets schokkends doen. Die combi vindt ik al eng. Ik schat in een narcistische persoonlijkheid met antisociale trekken...
't Is vreselijk dat een man zo veel kan aanrichten.....

Vic

Vic

24-07-2011 om 15:00

Joyeux

Ik zag gisteren op beelden in het nieuws heel veel gekleurde jongeren. Wat mij betreft zijn dat ook Echte Noren, maar die extreemrechtse types denken daar heel anders over.

NaShA

NaShA

24-07-2011 om 16:59

Over motief

ik lees ook dat hij een afkeer van marxisme had, ging het hier niet om de arbeiderspartij? Vond hij ze teveel richting marxisme wellicht?

Hoe dan ook, het blijft een vreselijk drama, en niet alleen voor de nabestaanden van de slachtoffers. Ik las net ook een bericht van de vader van de dader...

Emmawee

Emmawee

24-07-2011 om 21:17

Anti-links

De jongeren waren van de arbeiderspartij, het eilandje is in het bezit van de arbeiderspartij. Vrijwel alle leden van de arbeiderspartij zijn daar vroeger op 'politiek discussiekamp' geweest, het merendeel van de leden van de arbeiderspartij heeft zijn / haar partner daar leren kennen, hoorde ik gisteren op de radio. De aanslagen (op het eiland en bij de regeringsgebouwen in Oslo) waren gericht tegen de links politiek.
Enne Joyeux..."ik ging er vanuit dat het Eskimo-nazaten waren"... Ehm... ook Noorwegen kent immigratie van buiten Europa.
Groeten, Maw.

Bennikki

Bennikki

24-07-2011 om 22:21

We komen er net vandaan..

We zaten toevallig vrijdag in Oslo. Leuke stad. Het viel me idd op dat er heel veel (direct herkenbare) allochtonen rondliepen. Geen 'Eskimo-nazaten' (Sumi), daar zijn er niet zo heel veel van, wel veel zwarte Afrikanen, Indische types, Noord-Afrikanen, ik vond het wel een rijke mix. Maar deze 'Tempelier' duidelijk niet.
Het was wel schrikken trouwens, vooral ook voor de kinderen, en ook om te zien hoe zo'n geordende stad zo duidelijk in paniek was en dat niemand eigenlijk wist wat te doen..

NaShA

NaShA

24-07-2011 om 23:02

Ik dacht eigenlijk

dat de scandinavische landen juist helemaal niet zoveel immigranten hadden? Dat dat aantal vele malen lager lag dan bijv in Nederland....

Het is natuurlijk

logisch dat de partij die juist de multiculturele samenleving hoog houdt veel niet westerse leden heeft. De 2e partij van het land is zo'n pvv partij.

Dit is trouwens de 1e aanslag tegen de multiculturele samenleving. Dat is het schokkendste vind ik. Dat je zo tegen de Islam bent dat je jezelf alle middelen gunt om je er tegen te verzetten. Zijn pamflet bestaat uit delen van de stukken van Wilders. Wilders zet aan tot haat, dat is hiermee gebleken, hij inspireerd en zet aan tot geweld.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-07-2011 om 12:37

Helemaal eens

Wilders kan heel braaf zeggen dat hij dit soort acties afkeurt, maar er blijkt nu inderdaad duidelijk dat er gekken zijn die de opvattingen van Wilders en de uitwerking daarvan aangrijpen om mensen te vermoorden. En niet eens de mensen waar die gek van af wil maar zijn eigen 'kleur' vanwege hun lidmaatschap van een partij. Ik hoop oprecht dat mensen die nu op Wilders stemmen zich bedenken dat het deze kant niet op moet. Dat zijn beleid ten aanzien van moslims niet aangemoedigd moet worden.
We vroegen ons hier thuis af of Wilders nu ook in de lijn van zijn denken zal zeggen dat alle christenen een gevaar voor de samenleving vormen omdat een paar ervan terroristische trekjes vertonen. Tja, je stelt wel eens domme vragen aan elkaar...

Het christelijke

heb ik van hem niet echt terug gezien. Ik bedoel ik heb wel gelezen over fanatieke Christenen in Amerika die abortusartsen dood schieten maar dat zie ik hier in de reportages over hem niet terug. Volgens mij gaat het bij hem niet eens om Christelijke principes, ik bedoel ik snap sowieso niet dat je als echt Christen een ander wil doden, aangezien dat zo prominent in de geboden staat.

dat moet natuurlijk vast verboden zijn ;-)

gij zal niet doden, zoiets was het toch ? Ach ja, de Christelijke geschiedenis zit natuurlijk ook vol met bloed en wraak, net zoals de Islam overigens.

Kan niet iedereen gewoon pacifistische atheisten worden ? En wederom net als in Alphen ad Rijn, wat moet een burger nou met een machinegeweer, kan die wapenwet svp wereldwijd even afgeschaft worden ? Dan kan je als gek natuurlijk altijd nog in het illegale circuit troep kopen maar dan is het iig wel illegaal. En met een flink vleesmes kom je toch minder ver dan met 10 schoten in een seconde.

nee, ik moet mij er verder niet meer in gaan verdiepen, ik wordt hier zo down van, vreselijk wat we elkaar allemaal aan doen.

Massi Nissa

Massi Nissa

25-07-2011 om 14:49

Wat ik maar niet begrijp

Wat ik maar niet kan begrijpen, duizendmaal uitleg van Tinus en vele anderen ten spijt, is hoe mensen werkelijk met hart en ziel kunnen geloven dat moslims op het punt staan de wereldheerschappij te grijpen en dat we dus over een paar jaar allemaal onder de sharia zullen zuchten. Geef nou eens een goede onderbouwing van die visie. Hoe gaan 'de moslims' dat dan in vredesnaam aanpakken? Deze gestoorde Noor is echt niet de enige (nota bene intelligente, welbespraakte, goedopgeleide) persoon die er vast van overtuigd is dat er oorlog gevoerd moet worden "nu het nog niet te laat is". Ik vind dat zo eng, het idee dat er miljoenen mensen rondlopen die al of niet openlijk denken dat er een soort monsterverbond is tussen alle moslims en dat we op het punt staan om alles kwijt te raken aan 'de bruine horden'. Je zou soms denken dat er een flinke scheut schuldgevoel bij zit, want wij zijn het rijkste hoekje van de wereld en die rijkdom hebben we voor een groot deel ergens anders weggeroofd.
Groetjes
Massi

Zo de waard is

Ik heb het manifest van deze meneer niet gelezen, maar ik denk dat je de uitleg daar heel eenvoudig in kunt vinden. Je vindt die uitleg namelijk ook in het conservatief manifest van de Burke stichting.
De conservatieven gaan ervan uit de westerse wereld gedomineerd door de christelijke cultuur, de beste wereld is. Dat westerse mensen de beste mensen zijn. Het is bijna een rassentheorie, al gaat ie dan vooral over cultuur. Het is ook bijna een evolutietheorie, al beperkt de bespiegeling zich over de laatste 100 jaar. Het 'bewijs' wordt geleverd door de situatie die nu is: het christelijke westen is welvarend, de rest niet (of minder).
Die grondgedachte is de basis voor oorlog in Afghanistan en Irak. Voor het willen vestigen van christelijke democratie in de rest van de wereld als redding van die wereld. Voor het vestigen van christelijke beschaving, dominantie, democratische en economische vormen zoals wij ze kennen.
Het is in zichzelf een imperialistische ideologie.
Wie gelooft dat je op die manier de wereld kunt veroveren, naar je hand kunt zetten, verbeteren, die is ook bang voor de gedachte dat anderen dat op dezelfde manier kunnen en willen doen.
En zo keert de eigen natte droom zich tegen dat spiegelbeeld: De Islam.
Groet,
Miriam Lavell

O...

....?
Groet,
Miriam Lavell

Kaaskopje

Kaaskopje

25-07-2011 om 18:00

Ze lopen deels achter, joyeux

Ik heb een hekel aan de term dat het om een achterlijke cultuur gaat. Ik vind dat op een verkeerde manier negatief overkomen. Maar misschien kun je wel stellen dat de islamitische cultuur in bepaalde opzichten achter loopt op de christelijke. Wat wij hebben doorgemaakt, maken moslims nu op bepaalde punten door. Het is heus nog maar 50 jaar geleden dat wij ook gedragsregels hadden over hoe de vrouw zich t.o.v. de man diende te gedragen. Mijn moeder ging de deur niet uit zonder sjaaltje om haar hoofd. Het is ook nog niet zo lang geleden dat van iedere kansel angst gepredikt werd en in sommige kringen zal dat misschien nog steeds zo zijn. Rusland is dacht ik nu een vooral katholiek land en reken maar dat je daar op je woorden moet letten, nog steeds. Angst zorgt voor makke schapen.
Bij moslims zie je echt ook tekenen van modernisering. Daar heb je net als bij ons moderne mensen en mensen die minder meegaan met hun tijd. Onder die fraaie hoofdbedekkingen gaan vaak intelligente vrouwen schuil die werken en dat op de hogere niveaus eigenlijk verdienstelijker doen dan in Nederland. Je kunt niet verwachten dat alles binnen een vloek en een zucht naar alle westerse maatstaven werkt en of je dat altijd maar moet willen is de vraag. Zolang de mensen die jij zielig vind gelukkig zijn en hun leven aanvaarden zijn ze niet zielig. Voor de vrouwen die echt slachtoffer zijn van hun cultuur (hoeft niet eens om de islam te gaan), denk aan zoutzuur en besnijdenis, hoop ik natuurlijk ook dat de opvattingen snel veranderen.

Die Amerikaanse vrouw die onder haar burka stond te zuchten is dus al 28 jaar bij die Islamitische man. We kennen verhalen van westerse vrouwen die zich gevangen voelen door hun islamitische man, maar dat hoeft niet voor elke vrouw op te gaan. Misschien staat deze vrouw dus volledig achter haar burka-dracht en is ze gelukkig met haar man. Ik zou dat ook niet voor mijn dochter willen, maar daar heb ik niets over te zeggen.

Fiorucci

Fiorucci

25-07-2011 om 18:17

Ach

Er zijn zat hollandse vrouwen die zich gevangen voelen bij hun hollandse man....zou ik ook niet willen voor mijn dochter.

Als je praat over 'achter lopen'

dan neem je onze Westerse cultuur als norm.

Dus zo raar is de gedachte dat wij 'het beter weten' nou ook weer niet.

Ik vind de gedragsregels van 50, 60 jaar geleden die Kaaskopje aanhaalt toch echt van een andere orde dan een totaal gezichtsbedekkende boerka. Die heeft hier zover ik weet echt nooit bestaan en ik kan me niet voorstellen dat iemand uit eigen vrije wil zo benauwd opgeborgen wil rondlopen. Echt niet.

Klip

Klip

25-07-2011 om 18:56

Besnijden

Besnijden is ook in de westerse wereld niet raar en wordt bijvoorbeeld in de Verenigde Staten veel toegepast. In Sex and the City is daar nog een uitgebreide en bekende scene over. Ik heb eens ergens gelezen dat 3 op de 4 mannen uit de VS besneden is.

Ik denk...

dat Kaaskopje de vrouwenbesnijdenis bedoelde. Dat is toch wel heel wat anders in mijn ogen, hoewel het feitelijk gezien allebei verminkend is. Voor de vrouw echter wel vele, vele malen erger en met vaak erg nare gevolgen. Dat geldt voor mannen niet.

Klip

Klip

25-07-2011 om 19:56

Oh, niet eens aan gedacht

Ik doelde op de opmerking van Joyeux "nog los van alle rare dingen als besnijden," Ik dacht niet aan vrouwenbesnijdenis omdat dat in Afrika voorkomt en zij had het over Saudi-Arabie. Maar als het over vrouwensbesnijdenis gaat, dan trek ik mijn opmerking terug.
Overigens wordt vrouwenbesnijdenis ook door velen in de islamitische wereld veroordeeld. Het is een cultureel verschijnsel (in de hoorn van Afrika met name) en niet een religieus. Het wordt ook niet in de Koran genoemd.
Ik vind het uiteraard een uiterst verwerpelijke verminking van de vrouw.

Andere kwestie

Je kunt je wel vermoeien in eindeloze opsomming van culturele eigenaardigheden. Die zijn er heus en je kunt ze moeiteloos veel gekker vinden dan wij ze ooit gehad hebben. Kwestie van smaak.
De conservatieve ideologie hangt de gedachte aan dat die culturele verschillen zijn geinterneerd alsof het in het DNA zit. Daarmee wordt het toch een soort van raseigenschap als haarkleur.
Afshin Elian gaat hier in zijn column in Elsevier zo ver in, dat hij de Noorse terrorist verwijt verislamiseerd te zijn. met andere woorden: echte mensen doen zoiets niet. Alleen Islamieten doen dat soort dingen.
Waarmee hij in een klap al het westers ideologisch terrorisme ontkent.
Groet,
Miriam Lavell

Emmawee

Emmawee

25-07-2011 om 22:14

Demografische jihad (massi)

Uit zijn manifest blijkt dat Breivik aanhanger is van een aantal complot-theorieën, waaronder die van de ‘demografische jihad’. Die theorie gaat er van uit dat aanhangers van de islam een geheime operatie hebben opgezet om Europa te veroveren. Dit doen ze door zich in Europese landen te vestigen en veel kinderen te krijgen waarna ze de macht zouden kunnen overnemen.
Omdat een aantal delen van deze theorie 'kloppen', simpel gezegd: 'ze' komen naar Europa en 'ze' krijgen hier veel kinderen, is het blijkbaar ook voor intelligente mensen met gevoelens van wantrouwen, niet onmogelijk om te geloven dat de rest van het verhaal ook wel zal kloppen, zeker aangezien er zoiets bestaat als een Jihad en zeker aangezien er zoiets bestaat als moslim-extremisme. Daar lekker op door drogredeneren en een overtuiging is geboren.
Helaas.
Groeten, Maw.

En prompt....

Voert meneer zelf een demografische slachting uit om 'de linkse kerk' te decimeren.
Alweer: zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Groet,
Miriam Lavell

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.