Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pelle

Pelle

23-07-2011 om 14:18

Oslo

Weet iemand HOE de schutter is aangehouden? Meestal schiet zo iemand zichzelf dood of wordt die neergeschoten maar dat lees ik helemaal nergens (dat hij is neergeschoten), alleen dat hij is aangehouden.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Verbazend

Wat mij al jaren verbaast is dat mensen allerlei "islamitische" dingen oplepelen uit een gebied misschien wel groter dan Europa, vaak geen moslimfamilie zelf kennen behalve het meisje bij de kassa van Albert Heijn en die verdwaalde collega en toch schijnen te weten hoe dat allemaal toegaat bij "moslims".
Ik kom regelmatig in een een moslimgebied, waar de vrouwen volledig bedekt rondlopen (overigens vraagt de imam van het gebied tevergeefs vanaf de moskee om de gezichtsbedekking in de kast te laten, veel vrouwen vinden het makkelijk, geprononceerd keurig islamitisch maar vanachter het gezichtsgordijn verschijnen ze overal en doen van alles zoals vreemdgaan )maar waar de vrouwenrechten niet zo slecht geregeld zijn als men hier in het algemeen denkt. Bovendien is homosexualiteit iets dat open en bloot voorkomt, compleet met totaal als vrouw verklede mannen. Geen probleem. Mensen zijn behulpzaam, staan klaar voor een ieder moslim of niet. Handen worden er gewoon geschud of gegeven en er staan een aantal christelijke kerken op een relatief klein oppervlak. Er wordt gevraagd om je gepast te kleden in de bewoonde wereld (dus niet in je bikini gaan shoppen op de markt) maar verder mag jij je in je minirok of kortebroek met je haltershirtje gewoon begeven tussen iedereen en niemand die jou er verder scheef op aan kijkt. Zelf zouden de meesten dat niet gauw doen, maar jij mag zelf weten of jij "voor gek" wil lopen of niet. Alcohol is er moeilijk te krijgen, maar wordt toch door veel mensen genuttigd, zowel lokale moslims als buitenlanders.
Ik vergelijk mij als Nederlandse ook niet met de streng katholieke moeder van mijn Spaanse vriendin, want volgens haar maatstaven mogen vrouwen ook vrijwel niets. En ik vergelijk mijzelf ook niet met de orthodoxe christenen op het platteland van de Verenigde Staten.
Waarom dan met betrekking tot moslims altijd zo'n ongelooflijk ongenuanceerde, generaliserende houding, vraag ik mij af?

Het is vooral een halve zool

met zijn kinderlijke riddertekeningen, complottheorieen en al nog meer aan zelf gecultiveerd heldendom. Volgens mij heeft hij het tegenovergestelde bereikt want Wilders voelde zich genoodzaakt wederom van hem te distantieren, sterker nog Wilders zegt dat hij nooit zal aanzetten tot geweld. Ach dan is hij zijn eigen uitspraken afgelopen jaren vergeten.... klootzak, etterbak, haatzaaier, fundamentalist.

Ik geloof dat Amerika sinds 9/11 voor elk slachtoffer wat toen gevallen is inmiddels 70 heeft omgelegd en het bedrag aan de acties in Irak en Afghanisten, mijn man noemde dat laatst, daarmee hadden we Griekenland, Spanje, Ierland, Portugal weer op het stabiele pad gekregen. Amerika heeft zichzelf failliet geschoten.

Ach ik ben blij dat ik het werk van mijn man niet heb, ik hoef de hele waarheid niet te weten, veel te frustrerend.

Emmawee

Emmawee

26-07-2011 om 22:43

Waard

Miriam, ik begrijp de waard / gast combi in je laatste bericht niet helemaal.
Verder ben ik het eigenlijk wel met Manda eens, dat het allemaal te bizar en te gestoord is en dat je het eigenlijk niet zou moeten willen begrijpen. Alle aandacht nu voor zijn manifest en zijn theorieën vind ik eigenlijk teveel eer. Liever zie ik aandacht voor de slachtoffers, hoe hartverscheurend ook.
Maar de vraag van Massi houdt mij ook bezig. Hoe komen intelligente mensen zo ver om zo bang te zijn voor een islamitische overheersing? En een echt antwoord kan ik niet geven, behalve dat het voortkomt uit een opeenstapeling van complot-theorieën.
Groeten, Maw.

Massi Nissa

Massi Nissa

27-07-2011 om 08:21

Opvallend

Wat ik bijzonder frappant en verontrustend vind, is dat in een draadje over de ellende in Oslo toch op de een of andere manier thema's als de boerka en vrouwenbesnijdenis langskomen. Met andere woorden, die zenuwachtigheid over de islam zit bij veel mensen zo dicht aan de oppervlakte dat zelfs in een draad als deze, over een gek die bang is voor de islam, toch weer even onderstreept moet worden hoe akelig het allemaal wel niet is en hoe blij je moet zijn dat je dochter... bla bla bla. Ik erger me hier enorm aan. Blijf bij het onderwerp, zeg, of ben je het stiekem met Breivik eens? Zeg dat dan hardop. Niet zo om de hete brij draaien met die eeuwige zeververhaaltjes over zielige vrouwen in de islamitische cultuur. Bah.
Groetjes
Massi

Waard en gasten.

Emma:"Miriam, ik begrijp de waard / gast combi in je laatste bericht niet helemaal. "
Om aan te kunnen nemen dat er iets als een demografische jihad bestaat, moet je het mensbeeld hebben dat mensen tot dat soort strategie in staat (willen) zijn.
Je raakt daarvan makkelijker overtuigd als de theorie bij jezelf een snaar raakt (hé, dat is een mooie oplossing). Breivik is een believer in de strategie. Hij voert 'm daarom ook zelf uit (jonge socialisten uitmoorden om de partij toekomst te ontnemen).
Zo hebben de meest fanatieke islamverwijters, de conservatieven, vooral zelf een imperialistisch wereldbeeld. Geen wonder dat ze dat imperialisme ook bij anderen vermoeden.
Joyeux:"Maar Massi, je kunt toch prima vinden dat de Islam te dicht bij komt (zoals Breivink deed) zonder meteen te vinden dat dat rechten geeft om mensen te doden?"
Dat ligt er maar aan wat je te dicht bij vindt. Met al dat vinden wordt het schieten vanzelf gelegitimeerd.
Groet,
Miriam Lavell

Joyeux

Joyeux, er zijn toch ook christenen die slecht met de vrouwenrechten omgaan? Ook hier in Nederland. Dat maakt toch ook niet dat we met z'n allen bang zijn voor christenen?
En ja, de Pvv en aanverwanten hebben wél hun aandeel in deze vreselijke situatie. Ze zaaien haat en onverdraagzaamheid waardoor het bonton is geworden om de meest vreselijke dingen over moslims te zeggen. Niet alleen in eigen kring op je eigen verjaardag, maar overal.
Net als mensen die dat goedpraten omdat je moet luisteren naar het "volk"en haar grieven. (Tinus bijvoorbeeld)Lees Thomas von der Dunk over Henk Bresachtigen en zij die hun oren laten hangen naar het "volk". Gaat niet over moslims, maar is wel tekenend.

Binnenhalen van islamitisch stemvee

"Wilders zei tijdens een debat afgelopen donderdag dat de PvdA van Job Cohen Nederland 30 jaar heeft laten volstromen met islamitisch stemvee "

Stemvee, dweilen met de kraan open, achterlijke cultuur kopvoddentax, oorlog tegen de Islam etc etc.

Ik vind het zo ontzettend jammer dat Wilders niet is veroordeeld, ik vind namelijk wel dat hij aanzet tot haat, hij gebruikt termen die denigrerend en kwetsend zijn en een hele bevolkingsgroep compleet in een hoek zet. Hij inspireerd iig tot gruwelijke daden iets wat hem tot zelfreflectie zou moeten dwingen, maar ik vrees dat het niet aan zal komen, Wilders is ook ziek.

Het is aan de media nu eens goed aan Wilders te vragen hoe hij zijn "oorlog" tegen het Islamitische kwaad wil gaan uitvoeren. Zoals ik altijd al zei, hij heeft geen plannen uitgesproken en dat zou hij nu gedwongen wel moeten doen.

Ik vind het enorm verontrustend dat er lieden hier in NL wonen die het over die "socialistjes" hebben en een voorbeeld stellen aan Breivnik. Het wordt blijkbaar nu al normaal gevonden om kinderen dood te schieten. Ik hoop oprecht dat er wel een onderzoek komt en dat deze groep goed in de gaten gehouden wordt.

Niet vergeten

"Wilders zei tijdens een debat afgelopen donderdag dat de PvdA van Job Cohen Nederland 30 jaar heeft laten volstromen met islamitisch stemvee "
Het is niet waar (de immigratie komt van rechts). Maar de islamhaters (grens overstijgend) schuiven wel de schuld naar 'links'. De slachtoffers zijn Noorse jonge socialisten.
De ideologie neemt ook in de lichtste variant (cda/vvd) geen enkele verantwoordelijkheid voor het eigen handelen en denken.
Groet,
Miriam Lavell

Precies miriam

Ik heb altijd gevonden en dat is nu nog duidelijker voor mij dat door met Pvv te willen regeren Cda en Vvd aan de verkeerde kant van de geschiedenis zijn gaan staan. Zij op geen enkele manier zich verantwoordelijk voelen voor de 'anti Islam sfeer' die telkens maar groter wordt.

Wat ik hierboven al zei, de waarheid, alles wat je aan feitelijke bronnen kan vinden, hoe meer ik weet en lees, hoe meer ik gefrustreerd raak. Ik krijg steeds meer de neiging om op een blok te gaan staan en te gaan schreeuwen dat het nu afgelopen moet zijn met het volgen van onzin, kijk, lees, word wakker.

Misschien moeten we maar emigreren naar Noorwegen.

Massi

ja en het ging om een blank Noorse man en een groep overwegend blanke Noorse socialistische jongeren. En ging het bij PF ook niet om 2 blanke mannen.

Het enige wat aanslagen tegen Moslims tegen houdt is dat Wilders zegt dat hij niet aanzet tot geweld. We zijn 1 uitspraak verwijderd van een Moskee of theehuis in de fik.

Fiorucci

Fiorucci

27-07-2011 om 10:46

Nee hoor manda

Bij de moskee alhier is al een keer brand gesticht....

Het dorp

"Zij op geen enkele manier zich verantwoordelijk voelen voor de \'anti Islam sfeer\' die telkens maar groter wordt."
Nog sterker, ze voelen zich op geen enkele manier verantwoordelijk voor de immigratie zelf. En die komt wel uit die hoek. Dat soort immigratie is zelfs nog steeds gaande op landelijke schaal (Roemenen, Polen, Hongaren, etc.), maar ook op gemeentelijke (Amsterdammers die in omliggende dorpen gaan wonen).
Conservatieve en licht nationalistische emoties zijn vrij menselijk en liggen op dat niveau in elkaars verlengde. Het heeft te maken met het willen houden wat je hebt, de nieuwe inrichting van de straat of het dorp niet fijn vinden. Veranderingen van opvattingen door invloed van buitenaf bedreigend vinden.
Ik zit er middenin in mijn nieuwe woonplaats. Ook daar is tweespalt en hoewel er daar ook 'echte' buitenlanders zijn, gaat de strijd vooral tussen witten; de 'oorspronkelijken' (van het dorp) en de 'nieuwe' (de yuppen worden we genoemd, al zijn de meesten inmiddels gup).
De argumenten zijn gelijk: waarom kom je hier wonen als je dit of dat niet zint, je past je maar aan anders rot je maar op, we hebben het al 300 jaar zo, etc.
Het CDA (grootste partij, altijd in de gemeenteraad) speelt een bedenkelijke rol in dit spel en is al door de rechter op de vingers getikt. Via bestuurlijke trucjes worden de zaken van nostalgie veilig gesteld (er is geen inspraak over mogelijk ter voorkoming van nieuwlichterij), maar tegelijkertijd voert diezelfde partij een enorme lobby om het dorp verder uit te breiden en juicht met de renovatie en in gebruik neming van oude stadspanden toe. Door... natuurlijk... nieuwkomers.
Die kennelijk van harte welkom zijn met hun geld, hun investeringen, hun aankoopbehoeften en hun bijdrage aan de parkeerbelasting, maar van wie tegelijkertijd volledige assimilatie verwacht wordt.
When in Rome, do as the Romans do.
De gemeente loopt in politieke zin hard vooruit op de groei, zonder burgers erop te wijzen dat dat ook vanzelfsprekend vernieuwing en verandering van het vertrouwde meebrengt.
Zonder verontwaardiging over die verandering te kanaliseren. Hooguit door nieuwkomers zo lang mogelijk de mond te snoeren, maar dat houdt in een democratie nu eenmaal geen stand.
Dus komt die moskee, dat yogacentrum, die brede school, de megasuper, al die auto's en een restaurant op de plaats van de lokale stamkroeg dat te duur is om elke dag een biertje te gaan drinken.
Nu de straat van achterbuurt totaal gedecoreerd is als historisch stadscentrum, komen ook de bouwregels om dat zo te houden, dus de extra kosten en het gedoe voor de oorspronkelijke bewoners die juist gewend waren zonder enig probleem hun dak te verhogen, keuken uit te breiden, etc. en dat desnoods met karton.
Het dorp, het is niet hoe het was.... Vroeger was het een stuk gezelliger.
Ja, ik begrijp die emotie wel.
De oplossing van de grootste politieke partijen hier is vooralsnog om, net als 'het volk' dat doet, de vingers te wijzen naar de yuppen. Om, eenmaal opnieuw en met hosanna gekozen in de raad, diezelfde yuppen met het grootste genoegen een volgende afrekening gemeentelijke belastingen te sturen en in de begroting vast op te nemen dat er nog meer komen.
Groet,
Miriam Lavell

Emmawee

Emmawee

27-07-2011 om 11:09

Miriam

Ah... ok. Dank voor de toelichting.
Groeten, Maw.

Emmawee

Emmawee

27-07-2011 om 11:12

Reactie

was op waard / gasten, niet op het laatste bericht. Heel herkenbaar trouwens, wat je daar schrijft!
Groeten, Maw.

Massi Nissa

Massi Nissa

28-07-2011 om 07:48

"als ik wilders echt geloofde"

"Als ik echt voor de volle honderd procent geloofde wat Wilders zegt en impliceert, zou ik waarschijnlijk ook een geweer aanschaffen," las ik ergens. Nu kan ik dat zelf niet onderschrijven, want dan zou ik die anti-islam-oorlog moeten beginnen met het afknallen van mijn eigen gezinnetje (niet van vreemde smetten vrij), maar ik vind dat een heel logische gedachte. Als je er echt van overtuigd bent dat jouw ras, cultuur, land, vrijheden, alles wat je dierbaar is, op het punt staat onder de voet te worden gelopen door enge mannen met baarden, is het toch logisch dat je je teweer stelt?
Met andere woorden: nee, Wilders roept zeker niet openlijk op tot oorlog. En nee, dat pleit hem niet vrij.
Groetjes
Massi

Massi Nissa

Massi Nissa

28-07-2011 om 07:59

Wat preciezer, ook voor joyeux

Joyeux, wat ik bedoel is dit. Wilders (en anderen zoals hij, er zijn er op internet heel erg veel) dragen bij aan het scheppen van een klimaat dat draait om angst, haat en afkeer. Tegenstellingen worden zodanig verscherpt dat nuances worden weggevaagd. Iemand die veel op sites zit waar men dit wereldbeeld aanhangt, en in de echte wereld weinig tegengas krijgt (bijvoorbeeld omdat de persoon in kwestie geen politieke discussies aangaat met anderen, ik noem maar iets), kan er maar zo van overtuigd raken dat het INDERDAAD vijf voor twaalf is (en hoe vaak heb ik Wilders die woorden niet horen zeggen?). Zo iemand raakt in paniek. Breivik zal zeker voor gek worden verklaard, maar ik denk eigenlijk niet dat hij klinisch waanzinnig is. Hij is iemand die denkt dat we in oorlog zijn en dat bijna niemand doorheeft hoe ver we al zijn afgezakt richting sharia en weetikveel. En ik vind dus dat Wilders met de taal die hij bezigt, dit soort figuren wel degelijk een bepaalde richting op stuurt.
Groetjes
Massi

Ik krijg bijna de neiging mijn oude nick weer aan te nemen, er wordt totaal niet gereageerd op mijn postings. Schrijf ik domme dingen? Waarom reageer je niet op mijn bericht Joyeux?

Groenlinks?

wat had Volkert van de G met groenlinks dan ? Hij was toch geen actief gl lid en vanuit die hoedanigheid over gegaan op moord ?

Ongeduld en electoraal gewin

Joyeux:"In het geval van Wilders, die heeft juist voet aan de grond gekregen, omdat de mensen die wel echt overlast hadden van allochtonen niet gehoord werden. "
Dat is niet waar. De grootste concentratie van aanhang zit in dorpen waar nauwelijks buitenlanders zijn. Het gaat over de onvrede met veranderingen, zoals dat in mijn dorp leidt tot het vingers wijzen naar yuppen.
En ook in mijn dorp stapelredeneert men voort: als yuppen al erg zijn, dan moeten buitenlanders in vreemde rokken en een onverstaanbare taal wel helemaal vreselijk zijn. Daar worden ter illustratie met het grootste gemakt incidenten bij gesleept die weliswaar gebeurd zijn, elders, maar waar 'het volk' in kwestie verder geen last van heeft gehad.
Criminelen zijn het, zo is dat, zo klinkt het uit de mond van de generatie die zelf nog aan proletarisch winkelen deed en daar tot op de dag van vandaag bij datzelfde biertje met smaak over kan vertellen.
Hoe handig de grote dunne gipsplaten waren, want je kon onder zo'n stapel met gemak 2 dure deuren kwijt die niet opgemerkt werden bij de kassa.
De belangrijkste suggestie die gewekt wordt met de claim dat mensen die er _nu_ last van hebben eindelijk gehoord worden, is dat er dan ook _nu_ een oplossing zou zijn. Die oplossing kan geen andere zijn dan het wit maken, christelijk maken, vloeiend verstaanbaar maken, volkomen geassimileerd maken van de mensen die er _nu_ al zijn. Alsof dat haalbaar is in een regeerperiode van 4 jaar.
De enige andere oplossing is deporteren of afschieten.
Tenzij Wilders helemaal geen belofte doet aan het hier en nu. Dat zijn belofte niet meer betekent dan 'rustig maar, uw achterkleinkinderen zullen er geen probleem meer mee hebben'.
En misschien, dat is echt mogelijk, is dat ook het werkelijke plan van Wilders. Politiek en democratisch, dus via de consensus veranderingen teweeg brengen die dan toch eindelijk een begin van resultaat zullen hebben over een jaar of 60.
Dat is ook wat zijn voormalig aanhanger Bart Jan Spruyt op dit moment aan Wilders adviseert: maak duidelijk hoe dat weren van de islam er dan werkelijk uitziet in een democratisch proces met conservatieve signatuur.
En hoe dat werkt, dat heb ik al beschreven in mijn eerdere bericht 'het dorp'. Nieuwkomers zo lang mogelijk de mond snoeren, totdat ze door aantal vanzelf een democratische speler worden en wel hun zin krijgen.
Kortom: er verandert helemaal niks, het volk wordt helemaal niet gehoord, ze hebben het maar te doen met de veranderingen die er zijn en die nog komen gaan.
Ondertussen is, op zijn best alleen om electoraal gewin, wel bij een grote groep mensen de ongeduldige verwachting gewekt dat morgen al alles anders zal zijn (stem nu op mij, dan wordt het morgen beter). Dat zij dat nog mee zullen maken. Dat zij binnen deze of anders de volgende regeerperiode geen last meer zullen hebben van nieuwlichterij.
Zoals de PVV de teksten uit de Koran letterlijk neemt, alsof elke islamiet zijn vrouw slaat of stenigt, zo moeten ook de PVV geschriften letterlijk genomen worden: vanaf _nu_ is er geen ruimte meer voor islamiten. Wie er eerst nog over wil praten (democratisch proces) is gevaarlijk links (nationaal socialist zelfs). Het theedrinken is voorbij.
Deze missie naar de leer uitvoeren, kan niet anders dan leiden tot ondemocratische oplossingen. En natuurlijk zijn er onder de ongeduldige horde mensen die die taak op zich nemen, zoals die er ook onder strikt in de leer lopende islamieten zijn.
Wilders is verantwoordelijk voor het door hem aangewakkerde ongeduld binnen die groep, omdat hij datzelfde ongeduld electoraal heeft verzilverd (in Nederland) of als podium heeft gebruikt (in het buitenland).
Groet,
Miriam Lavell

Joyeux: selectief

Joyeux, volgens mij zijn er in de VS abortusartsen doodgeschoten door orhtodoxe christenen en volgens mij gebeuren er in de VS wel meer hele rare dingen in naam van de christelijke God. En je heb gelijk dat je dat de zwarte kousenkerkgangers in Zeeland niet kan aanwrijven, maar hanteer dan dezelfde criteria bij moslims. Vergelijk godsdienswaanzinnige Pakistani niet met hoofddoekdragende kassameisjes in Albert Heijn en vergelijk het zeer strenge bewind in Saudi Arabie niet met Turkije. Er zijn heel veel nuances.

Izar (ot)

Ik denk dat je het wel weet

Fiorucci

Fiorucci

28-07-2011 om 12:54

Joyeux

Ik zag eens straatinterviews in een dorp, diep in ZuidLimburg. Ja natuurlijk stemden ze op onze Geert, dat kon toch niet al die allochtonen. Die dus helemaal niet woonden in dat dorp of de wijde omtrek,bleek bij doorvragen....

Lid zijn kan niet

Joyeux:"Euh, volgens mij was Breivink ook geen lid van de PVV, en dat houdt niemand tegen om Wilders de schuld te geven. "
Niemand is lid van de PVV. Dat kan niet. Het is geen democratische organisatie. Er zijn wel aanhangers. Die stemmen PVV (in Nederland) of verschaffen podium (in het buitenland). Breivik is een aanhanger.
De PVV kan zich, juist omdat men bij herhaling en bewust heeft uitgesproken tegen een democratische rechtsvorm, niet distantiëren van de aanhang.
Joyeux:"Ik heb nog geen priester of dominee horen roepen dat een cartoontekenaar die spotprenten maakt over Jezus, gedood moet (!) worden."
Dan heb je nog niet van de inquisitie gehoord. Je hebt inmiddels wel gehoord van een PVV aanhanger (dat is net zoiets als een islam-aanhanger, de islam is ook geen vereniging) die oproept tot het doden van socialisten en islamiten en die bovendien zelf de daad bij het woord heeft gevoegd.
Dat is het hier en nu, als je de geschiedenis buiten de discussie wilt laten.
Joyeux:"Juist dit soort 'ja maar die lui doen toch ook niet lief'- praatjes helpt mensen als Pim Fortuijn en Wilders in het zadel."
Nee. De suggestie dat er met gemak en grote snelheid een complete verandering bereikt kan worden, alle linkse activisten de wereld uit, samen met de islamieten, is wat het electoraal gewin oplevert.
Fortuyn en PVV zijn overigens niet de enigen die zich aan die maatschappijmaakbaarheid-illusie bezondigen. VVD, CDA, SGP, etc. kunnen er ook wat van.
Die illusie is op zichzelf voedingsbodem voor ondemocratische oplossingen.
Ik haalde al eerder dat manifest van de conservatieven aan. Zij, ze hebben dat zo geschreven, geven blijk van een mensbeeld waarbinnen de gedachte past dat westerse mensen het niet in zich hebben om op de manier zoals fundamentalistische islamieten dat doen, de wapens op te pakken.
Precies daar zit het wat racistische element in de ideologie.
Het is ook niet waar, zie Breivik (en nog duizend andere voorbeelden).
Groet,
Miriam Lavell

Taal

Mirjam: 'Het is geen democratische organisatie. Er zijn wel aanhangers. Die stemmen PVV (in Nederland) of verschaffen podium (in het buitenland).'
Dat is een van de meest ingrijpende 'trucs' van Wilders: de taal. "Democratisch" wordt bij hem: als mensen naar de stembus gaan. Dus het voeren van een politiek debat valt daarbuiten. Een politieke organisatie met een interne structuur waarbij de leden het beleid bepalen valt daar ook buiten.
Dezelfde 'truc' haalt hij met meer woorden uit, bijvoorbeeld het woord 'vredelievend'

Tsjor

9 jaar geleden

Overigens begon Breivik 9 jaar geleden met zijn plannen, Wilders was toen een onbeduiden VVD-kamerlid. Hij begon pas in 2004 voor zichzelf.

Tsjor

Noorwegen

Het meest indrukwekkend vind ik de reactie van de Noorse bevolking. Indrukwekkend, ongelooflijk sterk, uitgaande van war men altijd in geloofd heeft en daarop voortbouwend. Indrukwekkend.

Tsjor

Analyse van de ideologie

Tsjor:"Dat is een van de meest ingrijpende \'trucs\' van Wilders: de taal. "Democratisch" wordt bij hem: als mensen naar de stembus gaan. Dus het voeren van een politiek debat valt daarbuiten."
Ja en tja. De vraag is of je hiervan de conclusie moet trekken dat de PVV elk debat afwijst.
Als je de PVV analyseert zoals zij zelf de Koran analyseren, dan moet dat wel. En dan ook (invoering knieschot als straf, neus afsnijden) moet je ervan uitgaan dat er wel degelijk onder deze vlag gestreefd wordt naar oorlog met wapens en al en ondemocratische en discriminerende oplossingen.
Diezelfde conclusie moet je trekken als je het conservatieve manifest leest: ook die ideologie rust op ondemocratische principes.
Zo ook het CDA en niet te vergeten de SGP.
Maar nu komt de werkelijke truc: de bewering van dit soort partijen is dat met de toevoeging 'democratisch' de nuance voldoende is aangebracht.
Meer precies: christelijke politiek is democratisch, zo is de bewering.
Ik heb hiervan de indruk dat men dat gelooft alsof het over god zelf gaat. Het is gewoon zo, het kan niet anders zijn en misschien wel 'het vloeit voort uit de bijbel.'
Het belangrijkste tegenbewijs, het Vaticaan (ook een staat, maar bepaald geen democratische organisatie), wordt niet genoemd.
Zo is islamitische politiek (naar hun oordeel) per definitie ondemocratisch. Het gaat zelfs nog verder: niet christelijke politiek (bijvoorbeeld links) is per definitie het kwade.
En zo sluipt vanzelf de democratie door de achterdeur naar buiten. Niks te kiezen, behalve wat variaties in interpretaties tussen christelijke politiek.
Groet,
Miriam Lavell

Beperkt

De geschiedenis en de inhoud van debatten over christelijke politiek, of christelijk geloof als grondslag voor politiek etc. etc. zijn breder en genuanceerder dan jouw samenvatting van christelijke politiek ('Ik heb hiervan de indruk dat men dat gelooft alsof het over god zelf gaat. Het is gewoon zo, het kan niet anders zijn en misschien wel 'het vloeit voort uit de bijbel.')

'De vraag is of je hiervan de conclusie moet trekken dat de PVV elk debat afwijst.' De PVV.... waar doel je dan op? Is er een partij, een bestuur, een denktank of iets waar je op duidt? Soms komen er mensen in de media die iets zeggen én tegelijk voor de PVV in de Tweede kamer zitten, maar zij blijven dan óf op de oppervlakte omdat ze niet weten of ze iets mogen zeggen, of ze verkondigen wat Wilders zegt. Brinkman probeert af en toe wat debat te voeren, maar eventuele onderlinge onenigheid blijft toch binnenskamers.

Ken jij in Nederland een politieke partij, waar je geen lid van kunt worden, die geen bestuur heeft, waar mensen bij horen omdat de eerste persoon op de lijst toevallig zoveel stemmen heeft, dat hij meerdere mensen nodig heeft om de stoelen te bezetten, aangezien hij zichzelf (voor hem helaas) niet kan klonen?

Zelfs de SGP vult haar concrete standpunten in door een di8scussie in het partijbestuur en/of met de leden. Als je het niet eens bent met hun interpretaties kun je lid worden van de partij en meediscussiëren. Of jongerenkampen organiseren als je wil. Als je het uitgangspunt van de SGP niet deelt kun je naar een andere partij gaan. Zelfs binnen de christendemocratie zijn er vele varianten. Als de christelijke politiek niet wil kun je naar nog meer andere partijen gaan. Overal kun je lid worden en meediscussiëren. Behalve bij de PVV.

Tsjor

Het idee alleen al

tsjor:"De geschiedenis en de inhoud van debatten over christelijke politiek, of christelijk geloof als grondslag voor politiek etc. etc. zijn breder en genuanceerder dan jouw samenvatting "
Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Analyseer je het koud op dezelfde manier zoals politieke islam en koran ook worden geanalyseerd door de PVV en overige islamangstigen, dan is er geen ruimte voor nuance.
Verder hoef je met mij niet in debat over de constructie van de PVV. Ik ben het met je eens. Maar de PVV meent dat je dat genuanceerd moet bekijken en ook voor menig spreker uit parallel gedachtegoed staat als een paal boven water dat de PVV een democratische partij is.
"Zelfs de SGP vult haar concrete standpunten in door een di8scussie in het partijbestuur en/of met de leden. "
Nou nee. Over het vrouwenstandpunt bijvoorbeeld is geen discussie mogelijk. Dat is van god gegeven namelijk. En zo liggen er wel meer belemmeringen (homo's, om maar wat te noemen).
Als de SGP de grootste wordt, dan zal heel Nederland zwichten onder deze van god gegeven belemmeringen en dat is dan democratisch omdat de partij gekozen is (voor de goede orde, dat is niet mijn vorm van democratie).
De enige nuance die je daarop kunt aanbrengen is dat het niet zo waarschijnlijk is dat de SGP de grootste wordt.
Maar dat is niet de stijl van de analyse van islamangstigen. Het maakt ze niet uit hoe groot de kans is dat een islampartij de grootste is. Het gaat om de tekst die 1:1 als ongenuanceerd principe wordt opgevat.
In het idee alleen al schuilt het gevaar.
Analyseer je de PVV, de conservatieven, het CDA of de SGP op basis van dezelfde maat (het idee alleen al) en het gevaar holt ineens op je af.
Groet,
Miriam Lavell

Joyeux

Van alles mis met Turkije. Wel eens in Turkije geweest? Wel een in Saudi Arabie geweest?
En zo'n lijstje kan je voor heel wat meer landen maken ook. Zelfs voor Nederland zou ik een lijstje kunnen opstellen op dit moment. En als je aan veel Nederlanders vraagt hoe de situatie in Nederland is op dit moment onder deze regering, krijg je ook heel diverse antwoorden.
Maar goed, ik geloof dat jij het woord nuance niet zo goed begrijpt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.