Home » Forum » Provinciale verkiezingen

Provinciale verkiezingen

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

432 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tango
Provinciale verkiezingen

Ik overweeg nu toch echt om niet te gaan stemmen morgen. In een laatste poging om toch te weten te komen wat ik moet stemmen keek ik net even naar het debat op televisie, wat na een overigens mooi begin (over de ramp in Utrecht gisteren) waardoor ik in ieder geval 2 partijen kon uitsluiten, alleen maar ging over landelijke of zelfs internationale onderwerpen. Daar werd ik dus niets wijzer van.
Net nog geprobeerd een kies/stemwijzer in te vullen. De kieswijzer kon ik niet openen, de stemwijzer had ik al een keer gedaan en ook een tweede keer kwam ik op dezelfde partij uit waar ik niets bij voel.
Waterschappen weet ik echt te weinig vanaf, dus daarvoor heb ik ook niet echt motivatie om te gaan.

Wie gaat er wel stemmen morgen? En wie twijfelt nog meer?

Phryne Fisher
Raar

Ik vind het echt raar als mensen geen gebruik maken van hun stemrecht. Het is zo’n voorrecht om in vrijheid te mogen kiezen.
Ik weet al wat ik ga stemmen. Mijn stemwijzer voor het waterschap kwam uit op SGP. Die volg ik dus niet. Voor PS kwam er wel de partij uit waar ik altijd op stem.

AnneJ
Zwevend

Het mooie van de gemeentelijke en de nationale verkiezingen is dat je de een gezicht ziet bij de diverse lijsten. Dat mis je gewoon bij de provinciale verkiezingen en de waterschappen. Want ik ben allang niet meer trouw aan 1 partij. Verschillende partijen hebben altijd diverse standpunten waar je het mee eens kunt zijn of niet mee eens kunt zijn, dus het is maar net wat het zwaarste weegt, maar als je vertrouwen hebt in de stuurmanskunst en de samenwerkingskunsten van een persoon dan stemt het prettiger.

Dus is het nu wel een beetje een janboel. Voor de Provinciale Staten twijfel ik tussen GL, D66 en de CU, alledrie uit mijn stemwijzer. Groenlinks heeft opvallend veel vrouwen op de lijst, dat vind ik wel een plus. Maar het kan ook alsnog de SP worden omdat daar een bekende via via op de lijst staat waar nu in mijn eigen omgeving via sociale media actie voor wordt gevoerd.
Waterschappen kwam ik uit bij de Groenen, de CU of D66, maar zelf vind ik de partij Queer ook echt wel een leuk initiatief om op te stemmen.

Het domme is natuurlijk dat ik te weinig weet wat allemaal Provinciale Staten doet en wat de waterschappen doen. Nou ja, schoon water en het regelen van het waterpeil, maar hoe betaal je de belasting aan de waterschappen? Via de OZB, en wat hebben Provinciale Staten te maken met woningbouw of de uitbreiding van Schiphol op het water? Liever heb ik dat ik iemand uitkies die er wat meer van weet en dossierkennis over heeft en dan namens mij iets duurzaams, divers, eerlijk, ruimte voor ondernemen en ruimte voor publieke diensten, kan bijsturen.

Nou ja, misschien toch maar 50plus voor beiden, want ik ben altijd bang voor een stem voor jeugdzorg en daar is 50plus tot nu toe minder mee bezig. Maar wat hebben provinciale staten en de waterschappen te maken met jeugdzorg? Behalve dat Provinciale Staten, de eerste kamer kiezen die indertijd toch mooi de jeugdwet hebben aangenomen?

Afijn, maar stemmen ga ik, hoe dan ook. Een buurvrouw vertelde dat ze tot in de jaren 70 nog iets van 5 gulden boete moest betalen als ze niet ging stemmen. Misschien moeten we dat maar weer eens invoeren?

Pluk
Nu.nl

Nu.nl heeft een overzicht van alle partijprogramma’s per provincie. Ik ga altijd stemmen.

Rixt
Wel

Ik ga altijd stemmen en heb ook gezichten bij de Provinciale Staten, die zijn in Friesland echt wel bekend bij veel mensen. Ik stem op de meest sympathieke vrouw van mijn voorkeurspartij. Bij de waterschappen ga ik op dezelfde partij stemmen en dan op iemand die ik van de lagere school van vroeger ken, daar heb ik me verder ook niet in verdiept.

40er
Wel

En net als Phyrne kwam ik voor het waterschap uit op de SGP. Nou vind ik het waterschap niet iets heel beleidsbepalende in een gemeente/provincie dus daar krijgen ze mijn stem wel. 2 partijen had ik al uitgesloten voor afgelopen maandag, dat is nogmaals bevestigd.

Ik mag stemmen, dus doe ik dat. Anders mag ik ook niet 'klagen' vind ik zelf.

Angela67
SGP of CU

bij waterschap-stemwijzer kwamen deze twee inderdaad eruit voor mij. Nu gaat SGP me echt te ver qua maatschappij-visie (stel je voor dat het doorsijpelt in het water ;-)) dus wellicht dat het CU wordt.
Provinciaal stem ik wat ik vrijwel altijd stem en de kandidate in kwestie waarop ik ga stemmen woont in onze straat!
gr Angela

Kaaskopje
Ienemienemutten

Als je twijfelt doe dan wat je het beste lijkt. Als je niet stemt gaat je stem zéker verloren.

Ik vind het op zich wel dapper dat je zegt dat je misschien niet gaat, maar op mij heeft dat toch een minder prettige uitwerking. Hoe is het mogelijk dat je op jouw leeftijd nog steeds totaal geen beeld hebt van een partij die het beste bij je past? Zelfs de partij die het meest dichtbij je staat, is niet de ideale partij, maar wel de beste voor jou om te kiezen. Je hebt toch wel sympathie voor één partij? Of twee? Dus doe ienemienemutten in het stemhokje tussen de partijen waar je tussen twijfelt, maar maak gebruik van je recht om mee te mogen bepalen wie het voor je moet gaan zeggen.

De partij waar ik op ga stemmen, blijkt voor het eerst in járen niet meteen bovenaan te staan. Toch ga ik op ze stemmen, omdat ik in die partij geloof en ook actief bij ben geworden. Voor de Waterschappen ga ik op mijn tweede keus stemmen. Gek misschien, maar ik hoop dat beide partijen op die manier profiteren van mijn stem. Bij de PS hoop ik de eerste keus aan zoveel mogelijk stemmen te helpen, bij de Waterschappen gaat het mij meer om andere zaken en hoop ik dat keus 1 en 2 kunnen samenwerken.

Triva
Nou

De stemwijzer voor de ps kwam volledig aan de verkeerde kant uit voor mij. Ik denk dus dat het best kan dat je van mening verschilt met een partij waar je altijd bij dacht te horen. Hoe meer die partij in het midden zit, hoe meer kans daarop. Extreem rechts of links wordt niet snel de andere kant.

AnnaNiem
Waterschap en provincie

Het waterschap heft waterschapsbelasting... en als ik zie hoe hard de jongens en meisjes werken aan de Maasbeveiliging en hoe hoog het water nu staat, ga ik zeker daarvoor stemmen. Hier in Limburg is qua waterschap niet veel te kiezen. Het lijkt heel wat als je de verschillende afsplitsingen en namen ziet, maar het zijn vooral regionale afdelingen van 1 partij die gelieerd is aan het CDA. Ik wil niet dat boeren zich al te veel met de grondwaterstand bemoeien. Hun belang is niet altijd het algemeen belang. Dus ik denk dat ik op iemand ga stemmen uit de buurt die niet bij die partij zit.

Voor provinciale staten is FvD afgevallen. Ik had vanwege hun klimaatstandpunt nog wel op ze willen stemmen omdat ik vind dat Baudet gelijk heeft als hij zich afvraagt of al die miljarden die bij burgers uit de zak geklopt worden in een land nut hebben om de temperatuur dusdanig te beïnvloeden dat je er ook echt wat van merkt in dat land. Maar gezien het feit dat hij gewoon door ging met zijn campagne. Hij en Wilders trekken gelijk van leer gaan over Utrecht zonder feiten, zonder nuance, zonder respect voor de slachtoffers, zonder respect voor de trias politica valt hij af. Ik wil vooral fatsoen terug in Nederland. Dus ik ga nog maar even wat lezen over wat de partijen met Limburg willen.

Kaaskopje
AnnaNiem

Dat je niet op FvD gaat stemmen vanwege het respectloze besluit om toch verder te gaan met de campagne, kan ik alleen maar toejuichen. Hopelijk zijn er meer die dat doen en hopelijk de PVV niet als goed alternatief zien. Het kan mij niet schelen waarom iemand niet meer op de FvD wil stemmen, als er maar niet op gestemd wordt.

Het is niet alleen dat Baudet vindt dat er teveel geld uit de zak geklopt wordt, hij vind dat het allemaal wel meevalt met het klimaat en tegenvalt met wat wij als mens kunnen veranderen. Net als Trump. Erg dat mensen daar in meegaan!

Tamar
Tja

De stemwijzer brengt mij meestal bij DENK en/of PVV, wat ik totaal onbegrijpelijk vind. Maar volgens mij ligt dat aan die stemwijzers, die de voor mij belangrijke vragen niet stellen. Dan toch maar zelf naar de programma's kijken.

Voor de waterschappen wordt het groen, want ik woon in een gebied waar heg kleine beetje natuur constant onder druk staat.

Phryne Fisher
Waterschap

Ik vind dat het waterschap zich moet bezighouden met de kerntaken, dus allerlei vragen over ontwikkelen van lesmateriaal en bevorderen van toerisme heb ik negatief beantwoord. Dan kom je dus bij de SGP uit, bijzonder.
Voor de Provincie idem dito. Laten die zich maar bezig houden met gemeenteoverstijgende beslissingen zoals snelwegen en landbouw, maar bijv bevorderen van toerisme moeten ze lekker bij particuliere instanties laten. En wat er mis is met permanente bewoning van vakantiehuisjes zie ik eigenlijk ook niet.

Gelderlandse
Jezus leeft

Ik kwam uit bij Jezus leeft! Met hoofdletters :) Heb toch maar de programma's even doorgespit.

Lou
Altijd weer Baudet

Ik zou liever wat minder podium willen voor deze man. Interessant, niet als stemadvies trouwens: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/16/ik-wil-stemmen-op-iemand-die-stoici...

Pluis
Goed artikel zeg!

En inderdaad, doodzwijgen die Baudet. Net als Wilders. Geen podium geven in de media di roeptoeters (en droeftoeters), dan krijgen ze ook nooit wat te zeggen in dit land. Hoop ik.

Hangkous
Stemwijzer? Ik snap hem niet

Alle vragen hebben drie antwoorden, eens, geen van beide, oneens.
Ik vind dat 3 nogal harde antwoorden, weinig nuance.

Voorbeeld
vraag 15:

De provincie moet grote winkelcentra buiten de bebouwde kom toestaan.

Daar heb ik een beetje zwevende mening over. Voor mijn eigen woonplaats zou ik zeggen nee! Er is al zoveel leegstand in de winkelstraat laten we dat eerst eens aanpakken, winkels alleen in de winkelstraat om het centrum gezellig en opnieuw levendig te krijgen.
Voor wat grotere steden met oude smalle straten in het centrum is het misschien een uitkomst om buiten de bebouwde kom winkelgebied te maken.
Geen van beide vind ik dan een keuze die mijn mening niet dekt. Zo'n schuifmeter als in de stemwijzer van de waterschappen zit zou mij dan meer aanspreken. Kan ik een beetje opschuiven naar eens maar niet helemaal.
Nu heb ik toch gekozen voor het antwoord geen van beide en trouwens niet alleen bij vraag 15. Dan kom ik uit bij SGP en dat is niet echt mijn partij.

Ik stem altijd maar niet op een vaste partij, ik bekijk de programma's van partijen die in mijn top 5 van de stemwijzer staan en bepaal dan mijn keuze. Dat kan alle kanten opgaan, van Groen links tot Cu of D66. VVD al in geen jaren meer, heb het niet zo op Rutte en het huidige verkiezingsprogramma. Wilders en Baudet ook niet die zijn veel te extreem en zeker na hun optreden in het debat gisteravond zijn ze op de echt niet plaats terechtgekomen.

Ga zo maar eens naar het stembureau, en dan ter plekke kijken wie mijn stem krijgt.

Flanagan
Ervaring

Ik vind het moeilijk een keuze te maken want ik bemerk steeds gedraai als het om het klimaat gaat. Als de bevolking aangeeft de kosten te hoog te vinden, wordt prompt aangegeven dat ze het zo willen organiseren dat het bedrijfsleven de grootste bijdrage moet leveren. Deze verrekent het weer met de bevolking; een regel waar je niets mee opschiet.
(Zelf vind ik dat meer begeleiding en controle moet plaats vinden bij de grootste vervuilers, ook internationale bedrijven. Liefs vanuit de EU. Als die controle geld kost, dan mag de overheid dat financieel ondersteunen. Dat is een andere aanpak dan het klimaatplan naar de huishoudens toe.)
Ik zou gezien mijn visie dus wel op fvd stemmen. Alleen vind ik de werkwijze van de voorman getuigen van te weinig ervaring in de politiek. Wie gaat er nu op een piano liggen pronken? Hij stapte ook in het inkoppertje van Buna; ik wil alleen debatteren als de mensen sneller praten. Of de reactie op Utrecht; schuld vvd en CDA. Een ervaren politici houdt wijselijk een dag zijn mond. Nu zal ik op zoek gaan naar die wijze politicus, die bij zijn standpunt blijft. Dat vind ik nog de grootste zoektocht bij ;-)

Verder zou ik een aanbeveling van stemwijzer niet afdoen als slechte vraagstelling. Als een uitslag niet op een andere partij was gevallen, zijn er blijkbaar andere aspecten in andere partijen zodat de stemwijzer op die ene partij is uitgekomen. Ik zie stemwijzer als een objectief hulpmiddel.

Flanagan
Ai

Rutte: Een ervaren politicus die over gaat tot een stare-down; ook een afvaller.

AnnaNiem
Flanagan

Rutte is al jaren een afvaller. Hij heeft ervaring en de rechtse wind mee van kiezers die de Telegraaf lezen maar PVV te eng en links de schuld van alles vinden. Maar wat heeft Rutte sinds 2010 gedaan voor zorg, onderwijs, huizen, middeninkomens etc.

Chrizztoffel
Doet me d'r aan denken...

Hele ochtend bezig geweest met content maken voor m'n site..
Tijd vliegt als je druk bezig bent.

Zo ook maar eens richting stembureau.
Waar ging ik ook weer op stemmen...

...

CAROLIEN!?

... grapje!

Kaaskopje
Wat ik me afvraag

En sorry dat mijn vooringenomenheid, bevooroordeeldheid etc. daarbij parten speelt, is: hoe is het mogelijk dat weldenkende mensen op het FvD stemmen? Zowel Baudet als Hiddema zijn intelligente mannen, maar ik vraag me van beiden af waar het misgegaan is. Of op zijn Hollands gezegd: ze sporen niet naar mijn idee, allebei op een andere manier. Hoe kun je daar dan als verstandig mens toch achteraan gaan? Hoe zie je het voor je dat die mensen ons land moeten gaan meebesturen? Wilders idem dito, hoewel ik bij Wilders niet zozeer denk dat hij niet spoort, maar geradicaliseerd is en buiten de werkelijkheid is komen te staan. Van Baudet denk ik echt dat er iets mis is in zijn bovenkamer.

Tot zover mijn niet erg objectieve en op bewezen feiten gebaseerde mening :-)).

Wilgenkatje
gestemd

en bij beide lijsten op iemand die ik weleens ontmoet, die ik als persoon kan waarderen. Van verschillende partijen. Tja en wat wijsheid is in het maken van keuzes - het komt altijd uit op een compromis, zo zit de samenleving nu eenmaal in elkaar.

Die stemwijzer voor de waterschappen heb ik gedaan. Lastige vragen. Bij droogte alle water naar landbouwgrond? Lijkt logisch, maar natuurgebied heeft ook water nodig als berging, als voedingsgebied voor dieren en insecten die belangrijk zijn voor landbouw en wat er verder groeit.
Hoe omgaan met de muskusrat? Je kunt zoals ze PvdD alle dieren willen sparen, maar het is gewoon een beest zonder natuurlijke vijand dat schade kan aanbrengen aan bedijking en oevers. Dat kan gevaar betekenen.

Wat PS betreft - daarin denken de meeste kiezers nu vooral aan het effect op de verhoudingen in de Eerste Kamer. Begrijpelijk. En toch is je bezighouden wat er in je eigen provincie speelt niet onbelangrijk.

Maar goed, ga in elk geval stemmen!

Hangkous
weldenkende mensen

Ik denk dat echte weldenkende mensen niet op FvD of PVV stemmen. Weldenkende mensen denken wel goed na of dat echt beter is voor het land.
Ik denk dat voornamelijk de boze burgers, die zich niet gehoord voelen stemmen op deze types.
Mensen die op een betere woning wachten en zien dat er wel vluchtelingen in de vrijgekomen woningen worden gehuisvest maar zijzelf niet in aanmerking komen. Dat dat voornamelijk ligt aan dingen die ze zelf doen of juist nalaten hebben ze niet in de gaten. Tijdig reageren op het huizenaanbod bijvoorbeeld
Mensen die niet zelf het heft in hand nemen om hun problemen op te lossen maar verwachten dat "de politiek" dat doet, voelen zich aangesproken door de PVV en FvD.
Dat het beloftes zijn die niet waargemaakt kunnen worden hebben ze niet door.

Mijn ook niet zo objectieve mening gebaseerd op 2 gezinnen in mijn omgeving die PVV stemmen en daar gewoon voor uitkomen.

Hangkous
Overigens

Gestemd op iemand die ik via via ken en van harte een carrière switch gun. 😜😂
Staat wel ergens op een bijna kansloze positie op de lijst van een wat kleinere partij dus of het wat uithaalt?

Hangkous
Voor de waterschappen dan

Niet voir PS. Bij de waterschappen heb ik geen idee waarip, waarom en waarvoor ik stem.
Dee persoon zal het best goed dien denk ik.

Floria
Weldenkend

Ik vraag me ook wel eens af waarom weldenkende mensen op Groen Links stemmen ;-)

Ik vind het naar links net zo ondoordacht en onuitvoerbaar als naar rechts.

Hangkous
Hoop

Dat ooit de droom van het groene klimaatreneutrale paradijs zal komen als GL maar groot genoeg wordt? Zoiets?
Dat snap ik in ieder geval beter dan PVV of FvD stemmen. Groen links zet geen complete bevolkingsgroepen in een kwaad daglicht.
Heb zelf ook wel eens GL gestemd, omdat op dat moment er geen andere partij was die mijn idealen benaderde.

Paddington
Twee verschillende partijen gestemd

De een moet zich bezig houden met het waterschap en daarvan vind ik de politieke kleur minder belangrijk dan van de provinciale staten.

Ik stem ook altijd en ook altijd op een vrouw.

Paloma
Dochter

Wil zometeen FvD gaan stemmen. Volgens haar stemmen de meeste klasgenoten (6vwo) dit ook. Niet alleen vindt ze de meeste milieumaatregelen dure onzin, maar ze vindt ook dat er teveel “buitenlanders” zijn binnengekomen de laatste jaren. Daar heeft ze veel last van bij het uitgaan.
Ik vind het wel lastig, want ik vind Baudet een verschrikkelijke man. Maar zij vindt Klaver een vreselijke vent, dus dat is voor haar geen argument. Al mijn argumenten tegen Baudet worden met veel gezucht aangehoord, dus ik heb niet veel invloed ben ik bang.
Ik zal me er natuurlijk bij neer moeten leggen.. of hebben jullie nog een tip voor een ijzersterk argument dat ik kan gebruiken om haar van gedachten te laten veranderen?

Bo
Hangkous

"Ik denk dat echte weldenkende mensen niet op FvD of PVV stemmen. ...
Ik denk dat voornamelijk de boze burgers, die zich niet gehoord voelen stemmen op deze types. Mensen die op een betere woning wachten en zien dat er wel vluchtelingen in de vrijgekomen woningen worden gehuisvest maar zijzelf niet in aanmerking komen. Dat dat voornamelijk ligt aan dingen die ze zelf doen of juist nalaten hebben ze niet in de gaten. Tijdig reageren op het huizenaanbod bijvoorbeeld. Mensen die niet zelf het heft in hand nemen om hun problemen op te lossen maar verwachten dat "de politiek" dat doet, voelen zich aangesproken door de PVV en FvD."

Dat zijn wel 'echte' mensen he, met 'echte' zorgen. Het is echt heel elitair om ze weg te zetten als niet weldenkend. Bijna een PvdA-achtige denkwijze.

Ik stem altijd VVD of D66. Die Jetten kan ik niet uitstaan dus dat wordt 'm niet deze keer. Ik vind Rutte prima en van mij mogen ze nog wel even doorgaan met hun beleid. Nederland is weer een plekje gestegen op de ranglijst van landen waar mensen het gelukkigst zijn en er is altijd wel wat te zeiken. ;-)

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.