Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Taalfoutenirritatie: waar is Ad?

Hoewel ik er in een draadje nooit iets van zou zeggen: ben ik nou de enige die zich toch wel kan ergeren aan taalfouten of nonchalance in spelling en interpunctie? Natuurlijk zal ik ook fouten en typo's maken. Maar 'ik wordt', 'me broer' of alle hoofdletters achterwege laten: het irriteert me. Kan je niet even de regels nakijken? Dat is meestal vijf minuten werk en dan weet je het. Maar goed, ik behoor tot de oudere generatie, wellicht is dat het. Waar is Ad Hombre als je hem nodig hebt?  Of schrijf je wel mee Ad, maar onder een ander pseudoniem?


Want? Je begrijpt dan niet wat er staat? Of wat er mee bedoeld word?

of het is gewoon irritatie omdat het niet correct is en moet zijn volgens jou?

"Kan je niet even de regels nakijken? Dat is meestal vijf minuten werk en dan weet je het."

het ligt er maar aan waar je prioriteit ligt, ik zelf denk niet altijd na een bericht te typen om het na te checken op dit forum, een zakelijke brief of mail vind ik wat anders, ik typ hier meestal gewoon snel een antwoord wat ik denk en lees weer verder. Ik heb zelf niet altijd de behoefte hier om alle spelfouten te corrigeren, of al mijn berichten helemaal na te checken.

Lexus, Ad is van het forum af gemieterd.

Mocht hij er via een ander IP-adres en een andere nick nog zijn, dan kan hij dat dus ook niet toegeven

Ik erger me minder dan vroeger. Daar heb ik wel mijn best voor moeten doen. Ik zie ook dat sommige mensen heel goede bijdragen schrijven met vreselijke werkwoordspelling bijvoorbeeld ('dat gebeurd mij nooit' etc). Soms is het mij ook te gortig maar ik zeg nooit meer iets want dat is toch alleen maar irritant. 

En je kunt niet/nauwelijks meer van nick wisselen 😂

Ik vind het ook fijner als iemand daar een beetje op let.Ik snap het best als er eens hier en daar een foutje word gemaakt, want dat doe ik ook vast wel eens per abuis. Maar inderdaad, soms lijkt het er wel op alsof er echt met de pet naar gegooid wordt en het leest gewoon vervelend, geen interpunctie, moet zinnen dan soms 3x lezen om te begrijpen wat er nu precies bedoeld wordt. Lijkt me een kleine moeite om daar wat aandacht aan te besteden.

En inderdaad, deze tijd lees je echt heel vaak 'me moeder'... en 'me broer', misschien belachelijk maar deze fouten (slordigheden/laksheid) vind ik echt tenenkrommend. 

Hier heb je Ad toch niet voor nodig; kruip zelf in de pen als het je te gortig wordt.

Trouwens liever een Ad met stellige reacties dan als veldwachter bromsnor.

Rachel, soms gaat het inderdaad zo mis dat het niet meer duidelijk is wat er wordt bedoeld. Bijvoorbeeld omdat er geen punten en hoofdletters in het bericht staan. Als je wilt dat je bericht wordt begrepen (en daar gaat het toch om op een forum) dan kun je  dus beter gewone zinnen maken met onderwerp, werkwoord, punt en hoofdletter. 

Maar ook los daarvan vind ik 'andere prioriteiten' niet zo'n sterk argument. Je schrijft toch niet voor jezelf maar voor je lezer? Waarom wil je daar dan geen moeite voor doen?

O, ik erger me ook enorm hoor. Maar ik zeg er meestal niets van. Heb me vandaag ook weer even ingehouden na een bijdrage met twee enorme fouten in anderhalve regel. 

Nou zijn  -dt fouten wel irritant maar ze hinderen meestal het lezen niet, maar dat 'me' in plaats van mijn/m'n brengt me soms daadwerkelijk in verwarring. En als mensen geen moeite nemen om af en toe eens een punt of een komma te zetten dan wordt een tekst soms echt moeilijk leesbaar. En vaak lees ik ze dan ook inderdaad niet meer. Geen zin in. 

Ik heb wel een keer - in een draadje in ouders en school geloof ik - aan iemand de tip gegeven om haar teksten te laten nalezen. Die dame had een oplopend conflict met school waar ze misschien een brief op poten over zou gaan schrijven en daar vond ik dat ik wel kon zeggen dat veel spelfouten de aandacht afleiden van de boodschap. 

In mijn werk moet ik ook regelmatig teksten van anderen lezen en soms van commentaar voorzien (op de inhoud, maar de gruwelijkste spelfouten haal ik er dan toch maar uit). Ik lijd wat af. Gelukkig heb ik van nature een vrij lage bloeddruk

Groeten, 

Temet

Volgens mij is 'me moeder' en dergelijke juist weer uit. Ik zie het veel minder. Ja, vandaag of gisteren nog wel, maar volgens mij is het geen epidemie meer. 

Daarentegen is na/naar verwisselen in opkomst. 'Ik ging na mijn moeder toe' ?? Ik vind het best apart voor mensen die native speaker van het Nederlands zijn. Dat men al niet altijd meer weet dat na<>voor bij elkaar horen. En dat je ergens naartoe gaat. 

Ik ken wel een Duitser die me af en toe vraagt welke het nou ook alweer is. Dat is logisch natuurlijk. 

Berichten met lange zinnen zonder interpuncties of hoofdletters lees ik zelden. Maar misschien wil de schrijver ook helemaal niet dat zo'n zeur als ik die berichten lees. Ik maak trouwens ook wel typefouten of kromme zinnen omdat ik sneller denk dan type, maar me buurvrouw of ik wordt zeg ik niet. Mijn drang om te corrigeren kan ik gelukkig beperken tot mijn jongste die vindt dat correct spelen op whatsapp niet nodig is.

(deze post natuurlijk wel drie keer doorgelezen)

en dan toch nog correct spelen schrijven

Ja, ik wil Ad Hombre terug.

Sammy70

Sammy70

16-06-2021 om 17:58

Egel. schreef op 16-06-2021 om 17:19:


Daarentegen is na/naar verwisselen in opkomst. 'Ik ging na mijn moeder toe' ?? Ik vind het best apart voor mensen die native speaker van het Nederlands zijn. Dat men al niet altijd meer weet dat na<>voor bij elkaar horen. En dat je ergens naartoe gaat.

Ik ken wel een Duitser die me af en toe vraagt welke het nou ook alweer is. Dat is logisch natuurlijk.

Valt mij ook op, zelfs van studenten op HBO/universitair niveau. Ik kan even niet bedenken waar dat nu aan ligt. 

Weeromstuit schreef op 16-06-2021 om 17:05:

Rachel, soms gaat het inderdaad zo mis dat het niet meer duidelijk is wat er wordt bedoeld. Bijvoorbeeld omdat er geen punten en hoofdletters in het bericht staan. Als je wilt dat je bericht wordt begrepen (en daar gaat het toch om op een forum) dan kun je dus beter gewone zinnen maken met onderwerp, werkwoord, punt en hoofdletter.

Maar ook los daarvan vind ik 'andere prioriteiten' niet zo'n sterk argument. Je schrijft toch niet voor jezelf maar voor je lezer? Waarom wil je daar dan geen moeite voor doen?

de lezers waar ik het voor schrijf hebben tot nu toe alles begrepen wat ik zei, dus ik denk dat het van bepaalde mensen een persoonlijk iets is waar ze zich aan storen.

kwa prioriteiten bedoel ik dat ik het niet uiterst belangrijk vind om persee constant alles aan te passen omdat anderen het anders irritant vinden, het gaat om de context en mocht de ts het niet begrijpen had ik dat wel aangepast, zoals ik al zei typ ik soms snel een antwoord en lees dan verder of ga verder met iets anders thuis. En heb vaak zoiets op het forum dat het niet zo slecht gespelt staat dat ze niet weten wat ik bedoel.

persoonlijk vind ik de context belangrijker dan hoe het gespelt is. Maar dat is ieder voor zich inderdaad.

Ik wil Ad ook terug, maar dan niet vanwege taalcorrecties. Echt zonde van het forum dat zo’n prominent forumlid geweerd wordt.


Ik heb een tijd geleden besloten om niks meer te zeggen van spelfouten. Niet iedereen is even goed met taal en dan is het natuurlijk behoorlijk irritant als je steeds op je fouten wordt gewezen. 

maar ik denk dat het ook wel is zoals spreken, zoals hier op het forum typ ik echt snel en makkelijk hoe ik praat, terwijl ik ergens anders wel oplet hoe ik het typ en het verwoord. Dit is simpel weg een forum zolang degene waar het bericht voor bedoeld is het begrijpt is het goed toch? 

want anders kun je je wel aan alles gaan ergeren in de wereld.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.