Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Leen13

Leen13

09-10-2015 om 16:52 Topicstarter

Ken je een vluchteling?

Volgens zoon zijn we 'bias' omdat we ervaring hebben in een achterstandswijk. Nou ja, je hebt ook mensen in een achterstandswijk die een ander ' perspectief' hebben.
Maar nu realiseerde ik me dat ik natuurlijk al mensen in mijn omgeving heb die ooit vluchteling waren. En dat geldt voor veel mensen denk ik.
Ook al sta je er niet zo bij stil omdat je ze in een andere context hebt leren kennen.
Ik heb bijvoorbeeld een paar oude vrienden waarmee ik heb gestudeerd. Zij waarschijnlijk met een UAF beurs, van een weet ik het zeker.
De buurman heb ik leren kennen als de de wederhelft van een stel dat als nieuwe buren naast ons kwam wonen. Internationale relatie van werknemers bij een NGO. Maar verderweg wel een vluchteling gezien het verhaal van landverhuizing als kind.
Ik denk als je goed nadenkt dat er in je achtergrond, misschien wel in je familie, vaak veel meer vluchtelingen zitten dan je zo op het eerste gezicht denkt.

mirreke

mirreke

10-10-2015 om 09:45

Vroeger kende ik er vrij veel

Toen ik nog studeerde ging ik eerken in het distributiecentrum van de ptt. Daar werkten mensen met een zeer uiteenlopende achtergrond. Was een bijzondere mix van mensen. Veel geleerd daar. Er werkten ook veel vluchtelingen. Vooral veel Somaliërs, kan ik mij herinneren. Veel dingen gehoord daar. Ongelooflijke verhalen. Wat opviel was dat deze mensen echt heel erg hard werkten. En heel erg graag in Nederland wilden wonen, deel wilden uitmaken van onze maatschappij. Echt hun best deden. Destijds was er in mijn herinnering nauwelijks tot geen psychische ondersteuning. Had althans geen extra nadruk. Enkele jaren later was de genocide van de tutsi door de hutu, en waren de Somaliërs die daarna kwamen vooral heel erg stil.

Op n andere werkplek had ik een collega uit Bosnië, Sarajewo. Ook al zo hardwerkend en zoveel meegemaakt. Daar word je stil van...

In mijn tijd waren er volgens mij nog niet veel mensen die met een vluchtelingenbeurs studeerden. De studies waren erg heel erg wit. Ik had een Surinaamse vriendin die meteen ook de enige uitzondering was in mijn omgeving...

Emma

Emma

10-10-2015 om 10:22

Ontheemd

Mijn ouders hebben kort na de oorlog een ontheemd Duits meisje in huis gehad. Ze waren zelf nog jong en net getrouwd en ze hadden nog geen kinderen. Ze zijn tot hun dood bevriend gebleven en wij hebben haar ook goed leren kennen. Dit heeft onze beeldvorming over Duitsers in de oorlog mede bepaald.
Ik heb zelf lesgegeven aan veel kinderen van asielzoekers. Aangrijpend vond ik vaak dat deze kinderen hun problemen, die elk kind kan hebben, niet deelden met hun ouders want die hadden zelf al zoveel aan hun hoofd. Kinderen werkten keihard om in te halen wat zij zelf en hun ouders waren misgelopen. En iedereen, echt iedereen, wilde hard werken en meedoen in Nederland.
En soms waren er moeilijkheden op allerlei gebied. Die zijn alleen op te lossen met inlevingsvermogen en humor van beide kanten. Er zijn nou eenmaal grote verschillen. En die merk je in kleine dingen.

Oranje

Van Katniss uit het andere draadje over asielzoekers:

"Oranje
Ik vind het dan weer minder handig om naast een dorpje van 140 inwoners 1000 nieuwelingen te laten wonen. Er stond weliswaar een vakantiepark, maar ik kan me voorstellen dat die mensen best wel schrikken van het idee"

Ik vind het ook geen goed idee om 1000 mensen toe te voegen aan een dorpje van 140 inwoners. Maar aan de andere kant, als dat vakantiedorp nou een succes zou zijn, er er 1000 (nederlandse) vakantiegangers zaten, zouden ze er dan net zoveel problemen mee hebben, met busvervoer e.d.?

Wat mij betreft kunnen ze beter een paar honderd asielzoekers in mijn gezapige, probleemarme wijk plaatsen, dat kunnen wij best absorberen. Bovendien lijkt het mij beter voor de integratie en kansen van de nieuwkomers om te wonen tussen mensen die Nederlands spreken en hun kinderen op scholen terecht komen die niet zwart zijn.

Zoals het nu gaat, met lange asielprocedures waarbij de asielzoekers niet mogen werken, weinig te doen hebben en met zijn allen opgehokt worden, zijn ze (of worden ze in elk geval gepresenteerd als) een kostenpost. Ik snap niet dat Nederland, met zijn ondernemersmentaliteit, er niet een soort van verdienmodel van maakt. De reden dat wij van oudsher bekend stonden als tolerant was omdat we destijds buitenlanders met een ander geloof (Hugenoten bijvoorbeeld) in de armen sloten omdat er aan te verdienen viel. Er wordt nu ook aan verdiend natuurlijk, asieladvocaten, medewerkers van het COA e.d. hebben er een baan door. Maar er moet toch wat beters te verzinnen zijn. En met verdienen bedoel ik uitdrukkelijk niet uitbuiten, het moet wel wederzijds nuttig zijn.

skik

@skik

Je bent wel erg naief en het getuigt van wereldvreemdheid als je meentdat je ooit van al die asielzoekers een verdienmodel kan maken.
Ze hebben vaak een slechte opleiding, diploma's die niks waard zijn ze spreken de taal niet. De ervaring leert dat asielzoekers ons 36.000 euro per persoon per jaar kosten. Het kost klauwen vol met geld en zelfs als je al, na enorme investeringen,ze de taal hebt geleerd en ze een diploma in iets hebben dan is er alsnog geen werk voor ze.Er is nou eenmaal sprake van structurele werkloosheid in ons land en dat zal alleen maar toenemen. Eenvoudige en zelfs minder eenvoudige arbeid verdwijnt nl.in toenemende mate door automatisering en robotisering. Iedere asielzoeker die hier binnenkomt zal zijn hele leven alleen maar een kostenpost zijn.

Wat betreft Oranje. Een vakantiepark vol met gezinnen is heel wat anders dan 1400 asielzoekers die zich vervelen. Die gezinnen komen met de auto, gebruiken geen buurtbus, gaan op stap met de auto of fiets als zs iets willen doen en vertrekken weer. Die leveren heel beperkte overlast op.
1400 verveelde asielzoekers die door je dorp zwerven leveren dat wel.

Krullevaar

Krullevaar

10-10-2015 om 15:24

heel anders

Ja in het geval van Oranje ben ik het eens met Mark hoor. Vakantiegangers gaan niet naar school in het dorp, gebruiken nauwelijks de bus etc, etc. Ik vind het niet handig om zo'n kleine gemeenschap te overspoelen met 1400 asielzoekers. Die mensen voelen zich niet meer thuis in hun eigen dorp. Bovendien ondermijn je zo het draagvlak en dat is op de lange termijn niet slim.

vlinder72

vlinder72

10-10-2015 om 16:58

skik

De mensen van Oranje hadden meer last van toeristen dan van de asielzoekers. De toeristen blokkeerden met hun auto's de straten en parkeerden overal en nergens. De asielzoekers schijnen zich keurig te gedragen.

Ik las dat de bewoners van Oranje ook geen problemen hebben met de 700 asielzoekers die er nu zijn maar met de manier waarop er opeens 700 bij geplaatst werden.

Het was ook niet netjes zoals dat ging en het was zeker niet netjes hoe dit dorp in de publiciteit kwam. Dit is juist een voorbeeld hoe mensen naast een grote groep asielzoekers wonen.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2015 om 17:47

Mark

Je cijfers kloppen, volgens een andere bron dan Elsevier, niet. In 2014 is voor 618 miljoen uitgegeven aan asielzoekers. In 2014 vroegen 24000 mensen asiel aan. 618000000 : 24000 = 25750. Voor 2015 ligt het bedrag zo'n 3000 euro hoger. "Mijn" bron, Sargasso, oppert dat het verschil tussen jouw cijfers en mijn cijfers in flessen champagne voor vvd'ers zit, maar die woorden zijn voor hun.

Je conclusie dat asielzoekers 'alleen maar' kostenposten zijn wil ik graag in cijfers uitgedrukt zien van je. Ik ken namelijk zo uit mijn hoofd al situaties die het tegendeel aangeven. Ik heb eerder al gezegd dat het begrip 'grijs' jou vreemd lijkt te zijn. Het is niet zo zwart/wit als jij het voorstelt. Deels zul je gelijk hebben en deels zullen vluchtelingen hun weg hier weten te vinden, omdat ze (net als jij?) graag hun steentje bijdragen, of zichzelf meer gunnen dan lamlendigheid en naar school gaan, werk vinden, e.d.. Het lijken in dat opzicht net Nederlanders.

Wat Oranje betreft, ben ik geneigd om te vinden dat men daar wel wat royaal plek heeft geboden aan vluchtelingen. De verhoudingen zijn wat zoek, maar mijn tweede indruk is dat ook deze extra mensen wel weer zullen wennen.

En jij hebt vast nog nooit in een toeristische gemeente gewoond. Reken maar dat ook dat inbreuk maakt op een gemeenschap. Maar dat heeft men ervoor over, omdat men ervan profiteert. Als het seizoen over is, sluit men de gelederen weer en ha heerlijk... we zijn weer onderons.

Miraya

Miraya

10-10-2015 om 18:55

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2015 om 19:18

Vlinder

Ik ben het met je eens hoor, ik heb er ook geen gelukkig gevoel bij. Maar aan de andere kant... wat hadden ze dan moeten doen? Met volle bussen nog eens in onderhandeling gaan? In Oranje was en is plaats. Daar hoefden geen tenten voor opgezet te worden, geen sporthallen plotsklaps voor omgebouwd te worden, het vroeg om een directe oplossing.

En, het is vast niet aardig van me, ik kon de actie van die dame die voor de auto ging staan ook niet erg serieus nemen. Vervelend dat ze er wel lelijk door op haar arm terecht is gekomen.

Katniss

Katniss

10-10-2015 om 19:22

Skik

Had ik in dat andere stukje ook niet gezegd dat het vooral zo rot uitkwam omdat er zo slecht was gecommuniceerd? Op zich vind ik het veel logischer om gezinnen daar te plaatsen, in Oranje, dan ze in zo'n massale sporthal op te hokken. Daar wil je geen vrouwen en kinderen hebben.
Volgens mij zijn dit over het algemeen wel hoogopgeleide vluchtelingen, vergelijkbaar met die uit Bosnië een jaar of 20 geleden. Die groep doet het nu in vergelijkingen net zo goed of beter dan geboren Nederlanders.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2015 om 19:28

Miraya

Zo kan het dus ook.

Bij ons in de stad zijn de protesten niet van de lucht. Er zijn zelfs meerdere Facebookgroepen tegen de komst van asielzoekers. Gelukkig zijn er ook mensen die er geen probleem mee hebben.

Hier komt sowieso nog (extra) ruimte voor 600 mensen.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2015 om 19:30

Katniss

Mij valt ook op dat veel mensen zich goed kunnen uiten in het Engels. Ik heb het idee dat Syrië in dat opzicht geen 'dom' land is.

Mark

Het wordt nogal saai dat je iedereen die een andere mening heeft dan de jouwe, wegzet als dom, naïef en wereldvreemd. Als je zelf goede argumenten, achtergrondkennis en visie hebt, heb je het niet nodig om op een ander te schelden, dan zouden jouw bijdragen voor zichzelf spreken.

skik

Overlast en verdienmodel

Dat vroeg ik mij dus af Vlinder72, duizend vakantievierende toeristen lijkt me ook nogal een culturele aanslag op je dorp. Om inderdaad van verkeersoverlast nog maar te zwijgen.

Katniss, ik kan mij voorstellen dat de Oranjenaars zich enorm overvallen voelen omdat er niet (goed) met ze gecommuniceerd is. Desondanks vond ik veel uitlatingen van bezorgde bewoners behoorlijk tegen de asielzoekers zelf gericht en niet tegen de verantwoordelijken voor de plotselinge plaatsing.

Krullevaar, Oranje zelf heeft geen school, de kinderen moeten naar Hoogersmilde of Beilen. Het is te hopen dat er niet uitsluitend jonge mannen in de opvang komen maar ook wat kinderen, want de verwachte krimp van 20% tot 30% kan zo mooi tegen gegaan worden. Kunnen de Drentse kinderen ook nog enigszins in de buurt naar school.

Mark, er zijn behalve 600.000 werklozen ook al jarenlang 120.000 vacatures. Als migranten nou wat van die vacatures zouden kunnen vervullen dan heeft dat een positief effect op de economie. Mijn wegens bezuinigingen werkloze vriendin die NT-2 juf is zou weer aan de slag kunnen met het geven van taallessen en degene die dankzij haar de taal leert spreken kan ofwel aan de slag ofwel zijn buitenlandse diploma naar Nederlandse maatstaven aanvullen. Als we nu investeren in bijvoorbeeld taallessen en die mensen op de rit helpen zetten varen we er allemaal wel bij. Dan maakt het ook niet eens zoveel meer uit of het nou vluchtelingen of gelukszoekers zijn.

skik

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

10-10-2015 om 21:23

Ja joh

En onder die 600.000 werklozen zitten er ook nog wel wat die hun neus ophalen voor het Polenwerk. Ik heb nooit zoveel met die cijfers. Bovendien is de uitstroom van de Babyboomers toch aanstaande??

Moni

Moni

10-10-2015 om 21:30

Het probleem in Oranje was het negeren van afspraken

De gemeente was akkoord met 700 vluchtelingen. De bevolking kon daar ook mee leven.
Daarna zijn de afspraken genegeerd en hebben ze zomaar het dubbele gekregen. Afspraken bleken niets waard te zijn.
Dat geeft wantrouwen bij de mensen in Oranje maar ook in andere plaatsen. Ook in andere plaatsen zullen mensen extra wantrouwend zijn omdat afspraken over aantallen geen garantie bieden. Dat geeft onzekerheid.

In de plaats waar ik werk, mogen 100 vluchtelingen komen voor noodopvang. Een informatieavond wees uit dat er weinig bezwaren zijn. Dat komt vooral door het beperkte aantal.
Maar de organisators willen graag massale opvang omdat dit veel goedkoper is. Als de politiek besluit om meer geld te geven, worden kleiner opvanggelegenheden betaalbaar en beter te verwerken voor een dorp/wijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-10-2015 om 00:44

Ginny

Die uitstroom is al een tijdje bezig. De eersten worden volgend jaar 70. Het probleem met deze generatie is, dat ze vanaf nu dus ook 'ouderenzorg' nodig zullen hebben. Nu blijkt al dat die zorg tekort schiet.

Ouderenzorg

Schiet vooral te kort door de enorme bezui ingingen die het kabinet mbv de pvv heeft doorgevoerd. PVV stemde oa pas tegen afschaffing eigen risico voor ouderen, terwijl pvv zegt dat zorg voor ouderen moet verbeteren

Er zijn genoeg goed opgeleide mensen die met ouderen kunnen en willen werken. Het 'probleem' van de ouderenzorg is volgens mij heel snel opgelost, maar daar denkt het kabinet anders over

Katniss

Katniss

11-10-2015 om 16:04

Ouderen

Ik denk dat we met het gros van de ouderen geen medelijden hoeven te hebben. Op mijn werk zijn ook wat 'rand-babyboomers' (volgens mij is de helft van de collega's bij mijn onderdeel van de overheid 55+). Een meester in het klagen maar in de praktijk hebben ze allemaal hun huis afbetaald en kunnen ruim voor hun 65/66/67 met PAS-verlof of deeltijdpensioen, zodat ze soms maar 3 dagen werken voor 85% salaris.
De ouderen van buitenlandse afkomst hebben het wel een stuk slechter. Gekort op hun AOW en vaak niet zoveel arbeidsjaren voor hun pensioenopbouw.

Brigit

Brigit

11-10-2015 om 19:14

Katniss, off topic

Dat gros gaat dan wel over ambtenaren. Die riante regelingen heb ik meer gehoord ( vanaf je 60e vier dagen werken met inleveren van 3%(drie!) salaris. Mijn man gaat volgend jaar 4 dagen werken en levert 20 % in, wat je ook zou verwachten. We hebben het zeker niet slecht maar die ambtenarenregelingen zie je in het normale bedrijfsleven echt niet.

+ Brunette +

+ Brunette +

11-10-2015 om 19:17

Kind van vluchtelingen

Van Mark74 snap ik niets meer. Eerst plaatst hij deze link: http://nieuws.tpo.nl/2015/09/03/niemand-is-naar-kos-gevlucht-omdat-zijn-of-haar-leven-gevaar-liep/ en daarna zegt hij dat vluchtelingen kansloze armoedzaaiers zijn.

Tot voor kort vond ik de vergelijking tussen PVV en NSB overdreven maar ik kom ervan terug. Mijn grootouders waren ook vluchtelingen. Met geld en opleiding. Toch werd ook in die dagen op de muren gekalkt dat mensen zoals zij moesten oprotten naar waar ze vandaan kwamen. Eigenlijk heb ik me er nooit zo mee bezig gehouden maar na de zoveelste discussie door de jaren heen besef ik het. Jee, ik een ben kleinkind van vluchtelingen en ik geloof zelfs dat ik volgens de officiële definitie allochtoon ben! En dat terwijl ik me zo blank voel als een willekeurige kaaskop en er ook helemaal niet exotisch uitzie.

Jamie

Jamie

11-10-2015 om 19:33

katniss

Je hebt pas wat aan een afbetaald huis als je dat huis goed kan verkopen en daarna in een niet al te duur huurhuis kan toch?

Moni

Moni

11-10-2015 om 19:34

Brigit

De extra dagen voor ouderen en de extra regelingen voor korter werken zijn voor ambtenaren al afgeschaft hoor. Net zoals de VUT (vervroegde uittreding).
Ook ambtenaren moeten gewoon door tot 67 jaar.

Noet

Noet

11-10-2015 om 19:41

Jamie

met een afgelost huis heb je geen hypotheeklast meer dat te vergelijken is met huur. Dat scheelt zo een paar honderd euro per maand. Mijn ouders hebben geen koopwoning mijn moeder betaalt ruim 500 euro per maand, ik betaal in mijn deels afbetaalde appartement minder en hoe verder ik aflos hoe minder ik betaal terwijl haar huur steeds omhoog gaat.
Zolang je niet verhuist heb je dus minder kosten.

Wat jij bedoelt is de overwaarde benutten, dat kan alleen als je verkoopt ja.
Maar dan kun je ook iets kleiners kopen omdat het hele verkoopbedrag voor jou is. Komen er wel de kosten van opnieuw een huis inrichten bij.

Jamie

Jamie

11-10-2015 om 20:00

Noet

Een allang afbetaald huis heeft vaak ook meer kosten voor het onderhoud, als je een huurhuis kunt krijgen heb je dat probleem weer niet. Ook is een afbetaald huis vaak onvoordelig in de stookkosten.

Jamie

Of een huis al dan niet afbetaald is heeft natuurlijk helemaal geen invloed op de stookkosten. Misschien bedoel jij dat een afbetaald huis per definitie een wat ouder huis is en geen fonkelnieuwe nieuwbouw. Maar het voordeel van een koophuis is dat je naar eigen inzicht duurzaamheidsmaatregelen kan nemen en je bij huur afhankelijk bent van de huurbaas. Je kan natuurlijk als huurder wel elke tien jaar verkassen naar een nieuw opgeleverd huurhuis zodat je altijd in het nieuwste van het nieuwste woont, maar dat zal zich dan wel weer vertalen in een pittige huurprijs.

skik

Katniss

Katniss

11-10-2015 om 21:09

Ik bedoelde

Zo'n afbetaald huis, nagenoeg geen woonlasten, versus mijn hypotheek van 850 netto + schoolgaande kinderen. Ik klaag niet (nu dan even, over de nieuwe CAO), maar die babyboomerrijksambtenaren in hun riante positie des te meer.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2015 om 00:45

Ouderen

Ik vind het altijd zo lastig om te praten in termen als 'het gros'. Ik zie zo her en der op internet dat ouderen in Nederland goed af zijn, maar dat gaat dan puur omdat ze AOW hebben en veel hebben nog een stukje pensioen. Als ik naar onszelf kijk, vrees ik dat dat stukje pensioen niet zoveel voorstelt en dan is het geen vetpot. En zo zijn er veel. Het mag dan geen armoede heten, maar een uitgekleed bestaan is het wel.

Leen13

Leen13

12-10-2015 om 01:35 Topicstarter

WNL

http://www.npo.nl/wnl-op-zondag/11-10-2015/POW_02942133

Halbe Zijlstra met het plan van de VVD. Niet iedereen is het er spontaan mee eens.

Vanaf minuut 8.45

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.