Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vic

Vic

28-01-2013 om 21:44

We krijgen een koning!

Wat is dat, nog geen koninginnedraadje? ;-)
Ik vind het een goede beslissing om af te treden, nu Beatrix waarschijnlijk nog een paar jaar in goede gezondheid van haar 'pensioen' mag genieten. Jammer dat ik op koninginnedag juist op vakantie ben, maar ik zal kijken of ik nog iets van de kroning mee kan krijgen.
En wat vinden jullie van Koningsdag op 27 april? Mijn eerste idee was of dat nou nodig was. We vieren het al zo lang op 30 april, en dat combineert juist zo handig met de meivakantie.

Leve de koning!

Ik vind het leuk! Nieuwe generatie, frisse wind erdoor. En ja, 27 April vind ik ook leuk. Dat is tenslotte de verjaardag van Willem!

bertje1

bertje1

28-01-2013 om 22:16

Ff wennen

koningsdag, hm. even wennen hoor! De dag maakt niet zo uit, ligt vlak bij 30 april.
Ik vind het goed zo, koningin heeft lang genoeg gewerkt, hoop dat ze nog lang kan genieten.

madelief

madelief

28-01-2013 om 22:20

Ja hoe gaat dat?

Met de vakantie? Ik had gedacht dat het zo zou blijven en hij lekker zijn verjaardag thuis zou vieren. Maar hoe ze dat met de dag gaan doen? Vakantiedagen liggen toch al redelijk vast, nu kun je zomaar een compleet andere me vakantie krijgen! Maar goed van de koningin hoor, ze heeft nogal wat te verduren gehad. Beter dan de queen, arme Charles....

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

28-01-2013 om 22:32

Mja

dat vind ik nu ook niet leuk van WA: dat ie niet gewoon koningsdag op 30 april laat staan. Kan hij eerst zijn verjaardag in huiselijke kring vieren en drie dagen later uitgebreid met de onderdanen. Voor de meivakantie idd ook veel beter. Ik snap dat hij zich wil profileren met wat nieuwe dingen, maar of dit nu de manier is....want zo zal de meivakantie wel zo'n beetje structureel een week eerder gaan vallen dan we gewend zijn en da's toch jammer voor de kansen op mooi weer.
Verder: ik ben eigenlijk niet voor overgeërfd koningschap dus inhoudelijk boeit het me niet heel erg veel verder dan het folkloristische ervan.
Aagje

End of an era

Jee, Bea is al bijna heel mijn leven de koningin. Moet wel wennen aan het idee van koning Willem hoor. Gelukkig heeft ie Maxima aan zijn zij.

Tonny

Tonny

28-01-2013 om 22:53

Verandering

Ik bedacht me net dat mijn moeder nu de vierde vorst gaat meemaken. Die generatie heeft de omwenteling van 31 augustus (wilhelmina) naar 30 april meegemaakt.
Van mij had het 30 april kunnen blijven, 27 is er zo dichtbij.

Tja die meivakatie, of dat zo'n kwestie is, ik weet niet. Die was er in mijn basisschooltijd niet, toen was er nog paasvakantie, een of twee weken, dat weet ik niet meer. Hebben ze in belgie toch ook, paasvakantie.
Wanneer begon de meivakantie in zwang te komen?

Jeetje

Toch ineens een verrassing. Ik snap het nog niet helemaal denk ik. Krijgen we nu dit jaar geen Koninginnedag of Koningdag? Maar toch wel een soort feest met de inhuldiging dat er wat van weg heeft hoop ik?
Het koningshuis ben ik helemaal voor. Niet alleen de folklore enzovoort maar ook zakelijk denk ik dat Nederland met het koningshuis internationaal veel opdrachten binnenhaalt. Goed voor de onderlinge relaties en de economie. Ik hoop dat er nog lang draagvlak is voor het koningshuis.
Nu, beeldvullend op de tv de hele avond.

Tonny

Tonny

28-01-2013 om 22:57

Oh ja, en wennen is het wel

Toen ik opgroeide, was Juliana koningin. Ik herinner me dat mijn ouders eerst niet zoveel op hadden met de kroonprinses, maar die bleek reuze mee te vallen in de loop der tijd. En nu dan Willem.

Wel sneu voor Charles...

Geschiedenis

Inderdaad Tonny, voor mij was het ook koningin en later prinses Juliana. Die mensen zijn gewoon niet weg te denken uit je beeld.
Gisteren was de animatiefilm Anastasia op Nickelodeon. Dan gaat het hier in huis van Raspoetin naar Juliana, Bernard en Greet Hofmans.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-01-2013 om 00:17

Toevallig

Vlak voor de verjaardag van Beatrix heeft eenvandaag de gewoonte een enquete rond te sturen met daarin de vaste vraag "wanneer treedt de koningin af?' En dit jaar heb ik voor het eerst ingevuld dat ik het dit jaar verwachtte. Dat het al zo snel waar blijkt te zijn heeft mij toch nog wel verrast. Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij. Ik ben haar in de loop van de tijd steeds meer gaan waarderen, dus ik zal haar missen als koningin. Tegelijkertijd ben ik erg nieuwsgierig naar hoe Willem-Alexander het zal doen. Dus 30 april wordt voor mij een feestelijke dag omlijst met een randje weemoed.
Het wordt de tweede troonswissling die ik meemaak. Als ik maar oud genoeg wordt, lukt een derde misschien ook nog wel:-)
Voor het lijstje waar ik sta ten opzichte van het koningshuis... ik ben zeer voor de monarchie. Niet alleen omdat het koningshuis een mooie traditie is, maar ook omdat ze van grote waarde zijn voor onze economie. Er wordt wat afgehandeld als de koningin op staatsbezoek gaat. Ik zie daar geen verandering in komen met Willem-Alexander.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-01-2013 om 00:28

27 april

30 april is alleen maar koninginnedag omdat 31 januari niet gunstig valt, veel te koud, en Beatrix haar moeder wilde eren door de dag op 30 april te houden. Ik zie niet waarom WA die dag ook nog in ere moet houden als hij er zo vlak voor zelf jarig is. Bovendien is het geen koninginnedag meer, maar wordt het koningsdag. Tijd voor verandering dus.
Voor mij is het wel gunstig hoe de dagen vallen. Dit jaar op dinsdag, dus dat betekent een extra vrije dag en volgend jaar op zaterdag, ook een extra vrije dag. Twee jaar achter elkaar een extra lang weekend. (Ik werk altijd op zaterdag en heb elke maandag vrij.) Jippie:-))

P

P

29-01-2013 om 07:11

Tonny

Paasvakantie kan vallen vanaf 20 maart tot en met 20 april ongeveer. Enorm lastig want dan is het gat of te groot of te klein.

Ik vind een voorjaarsvakantie eind feb en een meivakantie een goede zet.

Ik snap ook niet waarom hij er de 27ste van heeft gemaakt. Amalia is van begin dec dus als hij het zo gehouden had hadden we nog zeker 60 jaar 30 april kunnen houden!

Tineke

Tineke

29-01-2013 om 09:21

Prima

En ik heb het al die jaren jammer gevonden dat koninginnedag in een vakantie viel...ik kan me het zo goed herinneren van vroeger, zomaar een vrije dag, heerlijk, en dan ergens in die periode ook nog eens twee zalige weken paasvakantie. De meivakantie heeft mij dus nog nooit kunnen bekoren ;).
En genieten van haar pensioen, pff, lastig hoor als je zoon in coma ligt te vegeteren. Eigenlijk denk ik dat ze nu pas echt tijd krijgt voor alle rouw.

guera

guera

29-01-2013 om 09:39

Meivakantie

ik baal ook van die mei vakantie rondom koninginnedag want daardoor hebben wij al 3 jaar geen koninginnedag gevierd omdat we er toch voor kiezen in de vakantie weg te gaan. Dit jaar blijven we zeker thuis. Wat mij betreft geen mei vakantie rondom koninginnedag. Lekker loskoppelen

Eh, kaaskopje...

In 2014 valt 27 april op een zondag. Koning Willem IV kan dus nog 1 keer zijn grotemensenfeestje op zijn verjaardag zelf geven.

skik

Waarom koningsdag...

't Is toch vooral folklore, zeker nu Beatrix het toch ook allang niet meer op haar eigen verjaardag vierde. Ik had in stilte gehoopt dat ze naar 17 mei zouden gaan en het koninginnedag zouden blijven noemen.

Tigress

Tigress

29-01-2013 om 11:09

Koning willem (alexander)

Ook ik ben van een leeftijd dat dit de 2e troonswisseling wordt die ik bewust meemaak. En ik herinner me zo goed die toen Beatrix het stokje van Juliana overnam. Ik werkte die dag (30 april 1980) in een bejaardenhuis en zat daar tussen snikkende oudjes en oranjebitters naar de tv te kijken. Zo gewend als ik op mijn 18e jaar aan Juliana was, zo vreemd vond ik het om ineens Beatrix koningin te noemen en Juliana prinses. Die overigens ná haar dood weer koningin Juliana werd genoemd)
Dat ga ik nu weer meemaken en ik hoor van de ene kant dat het koning Willem IV wordt en van de andere kant dat het koning Willem-Alexander wordt. Heeft W-A zelf niet in een intervieuw gezegd dat hij koning Willem IV wordt en het meer gaat doen zoals zijn oma (Juliana) Wie weet het?
Met de omwisseling naar koningsdag naar 27 april heb ik niet zoveel moeite. We krijgen een koning na 3 koninginnen (4 als je Emma als regentes van Wilhelmina meeneemt) en om zo'n dag dan koninginnedag te blijven noemen? Dat komt over pakweg 30 jaar weer terug als Amalia in beeld komt. Ik snap W-A wel. (LOL)

Rafelkap

Rafelkap

29-01-2013 om 11:44

Winterkoninginnedag

Is Amalia niet in de winter jarig? Brrr :-)
Ik vind het allemaal best, 30 april of 27 april.
Ik heb Bea jaren geleden 1x gezien bij een opening van een tentoonstelling, je moest omstebeurt een hand geven, heel officieel. Ik vond haar heel grappig, de speech ging niet helemaal goed maar ze ving het heel goed op.

amk

amk

29-01-2013 om 12:25

Vakanties

het is mij werkelijk nog nooit opgevallen met die vakanties. Al die dagen in april/mei/juni zijn altijd een chaos qua vakanties.
Dit jaar 1 week, 2 dagen school, rest week vrij, weekje school weer een week. Vorig jaar was vergelijkbaar.
Het maakt mij helemaal niet uit. Zien we dan allemaal wel weer.

Maylise

Maylise

29-01-2013 om 12:29

Ach ja

Als replubikein heb ik niet zoveel met het koningshuis dus ik kan niet zeggen dat het me nu enorm veel doet.
Beatrix persoonlijk lijkt me trouwens wel een heel fijn mens. Ze komt zeer intelligent en capabel over. Sterker nog als je de waanzin van sommige politici de afgelopen 10 jaar of zo hoort dan had ik af en toe bijna de neiging om monarchist te worden :)
Juliana kwam op mij overigens ook over als een hele fijne vrouw, warmer dan haar dochter en misschien minder intellectueel maar zeker ook een intelligente vrouw.
W-A kan ik niet zoveel van zeggen. Tot nog toe ben ik nog niet onder de indruk. Hij komt minder intelligent over dan zijn moeder. De vraag is natuurlijk of dat heel belangrijk is en ik denk dat dit wel meevalt. Hij hoeft tenslotte niet echt het land te leiden. Hij komt ook wat ongemakkelijk af en toe over maar dat is misschien ook omdat hij echt zijn eigen stijl moet vinden. Ik vind een koninging leuker dan een koning maar daar kan hij ook niks aan doen :)
Zolang het grootste deel van de bevolking deze folklore nog in stand wil houden zal hij vast zijn rol uitstekend vervullen. Daar ben ik verder niet bang voor.

Goede beslissing trouwens van Maxima om haar familie niet te laten komen. Dat voorkomt weer eindeloze discussies.

Maylise

Maylise

29-01-2013 om 12:30

Correctie

republikein natuurlijk. Eerst maar eens leren schrijven voordat ik zulke woorden gebruik :)

Tigress

Tigress

29-01-2013 om 14:00

Kunstgebit

http://www.youtube.com/watch?v=vNJaCxAnWsU

Wilhelmina heeft een loszittend gebit. Mogelijk verliest zij deze zelfs maar dat is niet te zien. Je kunt het ook horen als ze zegt: "Leve de koningin."

Sorry, wilde jullie dit niet onthouden. Google er op, er zijn andere filmpjes.

Bijzonder

Ik heb ook bewust troonswisseling meegemaakt van Bea. Toen waren er ook allerlei verhalen dat het niet zo'n leuke, aardige en gezellige koningin zou worden als Juul. Nu zie je weer hetzelfde tussen Bea en Alex. Ik denk dat we een geweldig leuk koningskoppel krijgen. En ja, daar hoort ook Koningsdag bij :-0) Weer is wat anders toch hahahah.

caton

caton

29-01-2013 om 14:39

Koningsdag en vakantie

Als Koningsdag gewoon op 30 april zou blijven staan, dan zou deze in 2015 ook niet in de meivakantie vallen. Zie http://www.schoolvakanties-nederland.nl/meivakantie-2015.html

Laura

Laura

29-01-2013 om 15:55

Koningsdag op 30 april

Ik moest ook wennen aan Koningsdag op 27 april. Maar al tig jaren lang hebben we Koninginnedag op 30 april. Koningdag op 30 april past ook niet in mijn systeem. Dus koningsdag op 27 april.
Mijn schoonzus is niet langer jarig op Koninginnedag; zal wennen zijn!

Hanne.

Hanne.

29-01-2013 om 16:33

30 april

Da's en goede van de verjaardag.

Mijn schoonouders zijn op koninginnedag getrouwd. Vanaf volgend jaar dus niet meer...Zou ze zomaar op de 27e al feliciteren!

Kaaskopje

Kaaskopje

29-01-2013 om 16:34

Skik

Misschien ben je er zelf al achter, maar koningsdag wordt in 2014 op zaterdag 26 april gevierd, omdat 27 inderdaad op zondag valt. Als je dit niet bedoelt, begrijp ik je opmerking niet.

P

P

29-01-2013 om 17:05

Skik

En in 2020 mag hij weer ;)

Mea Proefrok

Mea Proefrok

29-01-2013 om 20:16

Reactie dochter (licht ot)

Mijn man zei gisteren tijdens het avondeten tegen dochter van zes: "Vanavond houdt de koningin een toespraak." Dochter, verheugd: "Bij ons thuis?"

Mea

haha, die is echt leuk!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.