Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Wonderkind


http://www.youtube.com/watch?v=Gp_5WZoxkZM&feature=endscreen

Oke, ik heb mijn best gedaan en kinderen hebben muziek geleerd en kunnen zingen en muziek maken. Maar dit is wel onwaarschijnlijk goed gelukt.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

06-05-2012 om 17:15

Sjonge

Wat bijzonder. Wat een wonderlijk effect. Zo'n jong meisje met zo'n volwassen stem. Mooi hoor. Ik hoop dat de mensen om haar heen haar genoeg beschermen.

Leen13

Leen13

06-05-2012 om 21:38 Topicstarter

7 jaar ja

Ziet er niet uit of ze nou voor haar straf zingt.
Deze is ze dacht ik 8 jaar:


http://www.youtube.com/watch?v=DNPRAPed2uE&feature=related

Leen13

Leen13

06-05-2012 om 21:39 Topicstarter

Oeps

Dat was de link van Kaaskopje.
Deze dus:


http://www.youtube.com/watch?v=Gp_5WZoxkZM

Kaaskopje

Kaaskopje

07-05-2012 om 00:29

Nee

Nee ik heb ook het idee dat ze er zelf lol in heeft. Ik zei dat ik hoop dat ze genoeg bescherming heeft omdat uitblinkers in welke richting dan ook niet zelden door hun gave 'geen leven' meer hebben. Téveel in de belangstelling, té vaak het kunstje moeten vertonen, té weinig privacy, enz.. Dat is voor een volwassene al reden om het moeilijk te krijgen, laat staan een kind.
Voor de rest... wauw, wat een stem.

Viool

Hier is het meisje 7 jaar en onvoorstelbaar talent:


http://www.youtube.com/watch?v=GEOZ31HeZT4

Ze zit nu met 10 jaar al op Julliard tussen 18 jarigen. Nu maar hopen dat het meisje van haar kindertijd/jeugd kan genieten en niet onder de druk bezwijkt.

Leen13

Leen13

07-05-2012 om 10:31 Topicstarter

Verklaring

Op een van de video's van Jackie Evancho kwam een neuroloog aan het woord die dit soort prestaties op jonge leeftijd ook verklaart aan een uitzonderlijk brein waarin alle biologische en met name neurologische structuren voor signaaldoorgifte en de aansturing van spieren en zintuigen uitzonderlijk goed samenwerken. Natuurlijk moet je dan ook nog een talent hebben en oefenen en ouders hebben die dat faciliteren en natuurlijk hopelijk niet forceren.

Talentvolle kinderen

Altijd als ik van die talentvolle 7 jarige kinderen zie dan moet ik aan het boek "Strijdlied van een tijgermoeder" denken. Ik geloof echt niet dat die kinderen zo goed zijn geworden met een half uurtje oefenen per dag. Daar zit uren en uren werk in. Nee, dat is niet faciliteren maar dwingen. En dat kan goed uitpakken. Kijk maar op you tube.

In ieder geval kan mijn Hb zoon na een jaar best een beetje viool spelen. Ik weet zeker dat hij met drie uur oefenen per dag heel goed kan worden. Ik kan dat ook prima faciliteren. Maar ik zal ook de nodige dreigmiddelen moeten inzetten om hem zover te krijgen. Dan maar een half uurtje per dag en laat juilliard maar zitten.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Zus

Zus

08-05-2012 om 15:50

Neuronen en oefenen

Dat wat die neuroloog zegt, zal kloppen, maar de hersenen zijn, zeker op die leeftijd, plastisch. Juist DOOR het vele oefenen gaan er meer neuronen contact met elkaar leggen en krijg je die exceptionele verbindingen waardoor spelen beter gaat. Je oefent als het ware je talent bij elkaar!
Jaren geleden was er bij de VPRO, meen ik, een soort psychologiequiz. Toen zag je ook een meisje zeer goed piano spelen en de vraag was of het een nepfilmpje was, dit meisje een wonderkind was of dat ze veel geoefend had. Het laatste dus. Ik heb eens gelezen dat je met een investering van 10.000 uur oefenen je een wonderkind/expert kunt zijn, op welk gebied dan ook. Tja.

Ely

Ely

08-05-2012 om 23:00

10.000 uur oefenen

'Ik heb eens gelezen dat je met een investering van 10.000 uur oefenen je een wonderkind/expert kunt zijn, op welk gebied dan ook. Tja.'

Sorry maar daar geloof ik dus niks van. Las je dat in de Donald Duck ? Ik heb geen muziekaal gehoor en heeeeel veel oefenen geeft mij geen absoluut gehoor. Of ritmegevoel. Het zal voor sommige vaardigheden misschien meer gelden dan op andere maar in alles? Iedereen? Neuh.

Omgekeerd daarentegen: ergens een topper in zijn vergt meer dan het talent an sich, ja dat geloof ik beslist.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Pluk53

Pluk53

09-05-2012 om 09:07

10.000 uur

10.000 uur,is 7 jaar, 365 dagen per jaar, 4 uur per dag.

Sahara

Nee, die kinderen worden natuurlijk niet zo goed door een half uurtje te oefenen(zeg ook niemand). Het is wellicht een combinatie van wat ze van nature uit meekrijgen en heel veel oefenen (nurture). Maar: zelfs met veel uren oefenen zal een willekeurige 7 jarige niet het niveau halen van het vioolmeisje.

Mijn overigens ook hb dochter speelt viool, nu 1e jaar en zowaar, de juf vindt dat ze talent heeft. Nu oefent mijn kind zowat 4 keer per week een kwartier a twintig minuten, ze is 'al' 8 maar no way near het niveau van het vioolmeisje. Daarvoor zal mijn kind nog heel veel uren moeten investeren. Bovendien, je ziet op dat kind haar gezicht het intens beleven van haar muziek. Zo heb ik nog niet veel 7-jarigen gezien.

Maar verder heb je gelijk: zopas nog een artikel gelezen: van de 100 "wonderkinderen" zijn er slechts enkele die de "eindmeet" halen. Teveel druk, moeiheid, geen leven en frustratie. Frustratie omdat op een bepaald ogenblik andere getalenteerden op hetzelfde niveua komen (al kan dat jaren later zijn). En dan zijn ze plots veel minder speciaal.
Maar wat doe je als je kind zo'n talent heeft en vooral heel veel WIL oefenen? Zo bestaan er ook kinderen, die niet anders dan die ene hobby willen beoefenen.

10.000 uren

ja hoor, dat is al onderzocht. Ik ben een stuk uit een studie hieronder geplakt, in kader van topsport en kinderen.

Ze (onderzoekers) stelden dat er 10.000 uren nodig zijn om expert te worden in een sport. In verschillende onderzoeken werd echter wel een expertiseniveau bereikt in minder dan de 10.000 uren grens van Ericsson. Hier moet er bijgevolg soms genuanceerd worden. Zo zullen bijvoorbeeld veel topvoetballers deze kaap van 10.000 uren nooit bereiken. Sommige sporten, zoals gymnastiek en kunstschaatsen, hebben echter baat bij vroege specialisatie doordat piekprestaties op relatief jonge leeftijd bereikt worden. Hierbij moet zo snel mogelijk 10.000 uren bereikt worden en moet men zich bijgevolg vroeg specialiseren, aangezien anders nooit het topniveau bereikt wordt vóór de puberteit. Kenmerkend bij deze sporten is bijgevolg dat de piekprestaties voor de puberteit of de lichamelijke maturiteit liggen.

Turnen zie je inderdaad op jonge leeftijd al tot 10-15 u per week. Dan geraak je wel snel aan je aantal topuren.

En naast deze 10.000 uren is er ook zoiets als 10 jaren intense training vooral je aan je top zit. Vb. voor atletiek.

Viool spelen kan wellicht hierop aansluiten. Ik heb toch al interviews gelezen waarin die toptalenten -kinderen- toch echt zeggen dat ze dagelijks zowat 4-6 u. spelen. Tja, je moet er wat voor over hebben.

Paar dingen

Muzikaliteit kan je zeker ontwikkelen; als je heel veel speelt wordt je gehoor inderdaad beter, door de oefening.

Verder is oefenen enorm belangrijk. Vergis je niet, alle violisten hebben veel geoefend. Echt, alle, zonder uitzondering.
Vier keer per week 20 minuten is een goed begin maar, en dit is een stokpaardje van mij, als je echt, echt viool wilt leren moet je iedere dag oefenen en alles herhalen, herhalen herhalen. Het is de enige manier. Natuurlijk kunnen kinderen met een talent/begaving sommige dingen sneller maar ook dan moeten ze herhalen herhalen herhalen.
Mijn jongste is (met tegenzin van mijn kant vanwege de investering) dit jaar begonnen, en hij oefent iedere dag. Hij is zes. Af en toe laat ik een dag weg als ik zelf te moe ben. Als hij niet iedere dag wil oefenen is het prima, maar dan doen we geen viool meer. Dan wordt het gitaar of piano of whatever.

Wat ik eigenlijk maar wil zeggen, als muziek-insider: strijkinstrument = inderdaad, die 10.000 uur maken.

Rodebeuk

Ik geloof je best hoor: hoe meer je oefent, hoe meer je je gehoor ontwikkelt (dat zit bij dochter al heel goed) en je de zaken onder de knie krijgt. Nu oefent kind uit zichzelf en met plezier. Van het moment dat ik er zelf achter zou moeten zitten, zou ik meteen het gevoel krijgen dat ik zo'n tijgermoeder ben.

Ik vind dat wel moeilijk: tot waar is het gewoon een hobby en doe je dat maar 'half' (in de zin van kind zou meer kunnen oefenen en met meer opbrengst) en het resultaat is dan ook maar half en vanaf wanneer zeg je: "je hebt een talent en dat moet je ontwikkelen omdat je het toch kunt en graag doet".
Voorzie jij voor je zoon een potentiële professionele vioolcarrière? Indien niet, maakt het dan veel uit als kind minder oefent -maar nog steeds goed speelt- en het kind het gewoon graag doet?

En nog een punt: als je echt tijd wil steken in een hobby, moet er een andere hobby sneuvelen.

Sas

Mijn zoon heeft les van een goede leraar (die niet van de dril is trouwens). Een oudere man, heel ervaren. Kost wat, heb je wat.
Ik zou dat niet doen als mijn zoon niet op zijn minst een goede amateur wil worden. Dan heb ik de kosten en de tijd en het halen en brengen er simpelweg niet voor over. Als hij een slechte/middelmatige amateur wil worden vind ik het prima, maar niet op de viool. Die is daar niet voor geschikt. De viool vergt een enorme voorinvestering om een niveau te bereiken waarop je lekker samen kunt spelen.

Mind you, die voorinvestering krijg je in goud terug want je hebt een instrument waarop je je eigen toon kunt maken, je eigen muziek kunt fraseren, je lijnen uitzetten, tot in het oneindige je dynamiek kunt bepalen. Vibrato, dubbelgrepen, het kan allemaal.

Dat is de reden voor de investering. Ik geniet er dagelijks van, en mijn man (speelt ander strijkinstrument) ook.

Maarr.... als mijn zoon niet iedere dag oefent is het einde oefening. Wat jij zegt, dat je bang bent om een tijgermoeder te worden door dagelijks oefenen op te leggen, dat is op grote schaal de hond in de pot van het muziekonderwijs. Sommige instrumenten kan je alleen maar aanleren met dagelijks oefenen. Leraren lopen er vaak tegenaan dat ouders willen dat het leuk is. Les is oneindig veel leuker en gevarieerder dan toen ik les had. Bij ons was het gewoon Scevcik, Flesch, pagina na pagina met noten, noten en nog eens noten. Nu is het met plaatjes en spelletjes en dingetjes en samenspelen. Ergens komt het punt dat je dan bij een viool te kort schiet, want viool leren is niet alleen maar leuk.

Voor jullie individueel kan het prima werken hoor, en je dochter raakt misschien zo in de ban van het instrument dat ze straks uit zichzelf zal studeren. Vaak komt er aan het begin van de pubertijd nog een crisis, dat kinderen niet meer willen. Als ze daar eenmaal doorheen is gaat er een wereld voor haar open van samenspel, symphonieorkesten. Waar ze ook heen gaat, de viool hijs je met gemak op je rug, kan altijd mee!

Ach ja, ik ben nogal en preker op dit gebied. Muziek is voor onze familie de lucht die we ademen. Heel wat nichten en neven zijn opgehouden met hun instrument, maar dan kwam de muziek altijd weer terug, vaak verhevigd, op een andere manier. Mijn kinderen krijgen dat zo mee. (Wat jij zegt, over dat het ten koste gaat van een ander hobby, speelt dus bij ons geen rol.)
En juist bij viool, niet alleen in mijn eigen familie, heb ik meer stoppers gezien dan bij andere instrumenten. Vandaar mijn twijfels en kanttekeningen; er zijn nog zoveel andere instrumenten!

Bij ons ook elke dag

Mijn zoon moet dagelijks viool spelen. Ook als hij geen zin heeft. Hij heeft twee keer in de week les. Een groepsles en een individuele les. En zijn lerares is streng. Aardig maar streng. Zemerkt het direct als hij niet genoeg geoefend heeft. En volgend jaar gaat hij in het orkest spelen. Dan moet hij echt goed oefenen anders kan hij daar niet goed in mee spelen. Dus hier ern beetje tijgermoeder.

Overigens moet mijn zoon met typeles ook iedere dag even oefenen. Trainingen voor sport worden hier nooit overgeslagen en volgend gaat onze dochter beginnen met harp. Ook zij zal dan iedere dag moeten oefenen. En nee, ik verwacht geen conservatorium.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ander geluid

Ik lees met verbazing de verhalen hier over het spelen van viool of een ander strijkinstrument en verplicht elke dag moeten oefenen. Dat gebeurt hier niet door de kinderen, en toch hebben we zeer tevreden docenten en goede resultaten. Man is beroepsmusicus en ik heb op de dansacademie gezeten. We weten dus wat het is. Maar er zijn nog zoveel andere dingen....
Ik ben het helaas niet eens met het feit dat je dan maar gitaar of piano moet gaan doen. Dat vergt net zoveel inzet.

Dorry

gaat het ook om viool bij jullie?
cello is bijvoorbeeld al een stuk makkelijker omdat de zwaartekracht meewerkt.
maar kinderen met tevreden leraren die viool spelen en niet oefenen, dat vind ik heel interessant!

Wat ik pas interessant vind

is dat rodebeuks zoon pas mag skippen als moeder er geen zin in heeft. De kleuter zelf moet maar zin hebben of met tegenzin spelen. Apart.

Ely

Ely

09-05-2012 om 15:02

10000 uur sport of muziek

Nog even terugkomend op dat onderzoek: leuk dat het aangetoond is voor diverse sporten maar het lineair extrapoleren naar muziek gaat er bij mij echt niet in.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Tirza G.

Tirza G.

09-05-2012 om 15:06

Dat is de balans tussen stimuleren en dwingen. Als je iets belangrijk vindt voor je kinderen ben je dwingerder dan wanneer je dat niet vindt.
Je oren naar een kleuter zijn bui laten hangen heeft een héle negatieve lading als het gaat om tandenpoetsen, naar bed gaan, zwemles, fietsen zonder zijwieltjes, zindelijk worden, aan tafel blijven zitten - enzovoort. Dat is allemaal Belangrijk en hoort bij het Opvoeden. En owee owee als je als kleutermoeder die van jou gewoon met modderpoten over de bank laat stampen met een klapboterham vol vallende hagelslagjes, je kleuter zelf laat kiezen waar en hoe laat hij wil slapen en nooit tanden laat poetsen. En dat allemaal omdat jij zelf geen zin hebt in gedoe. Dan krijg je de wind van voren. Pas je diezelfde liefdevolle sturing echter toe op muziekspelen (of sport, of wat dan ook), dan ben je een harteloze streber.
Apart.

Tirza

Ik weet niet

of je het tegen mij hebt Tirza, maar als ik moe was moest mijn kleuter ook tandenpoetsen, als hij moe was ook.

Passie

ik lees je passie voor viool rodebeuk. Het is een mooi instrument.
En ja, ik wil geen tijgermoeder zijn, voor niets trouwens. Maar ik heb wel een aantal principes natuurlijk. Als ze iets zelf hebben gewild, maken ze -dat jaar- ook af. Dochter heeft duidelijk gezegd dat ze natuurlijk verder wil gaan met viool, dat zit goed.
Ik heb met haar op internet een site bekeken waar ze heel goed kan zien wat je met een viool allemaal kan + uitleg erbij dat ook die mensen heel veel oefenen. Maar toch, voor mij blijft het een hobby. Ze moet van mij 3 keer per week oefenen (had ik met haar afgesproken aan het begin van het jaar) maar uit zichzelf doet ze dus meer. Ze speelt ook niet gevraagde stukjes en vindt soms zelf een stukje muziek uit. Prima. Ik ben het soort ouder dat altijd schrik heeft om dit plezier te vergallen door er teveel bovenop te zitten.
En de juf is heel tevreden 'ze zal later een hele goede violiste worden' - nu nog niet dus

Maar ik begrijp je wel ergens: als je op een bepaald niveau blijft hangen, zal het plezier mss. wegebben na een tijd en dan stop je na jaren lang, ook zonde natuurlijk.

Ely

nee natuurlijk maar ik wilde aangeve dat je zonder uren te kloppen op bepaalde gebieden gewoon nooit het hoogste niveau gaat halen. En dat geldt voor zowel sport als muziek.
Trouwens: ook om een instrument volledig te beheersen telt leeftijd mee en dus ook het aantal uren dat je speelt/gespeeld hebt. Niemand die nog op z'n 20ste begint met een instrument zal nog heel erg goed worden. Los van het plezier dat je er wel aan kunt beleven.

Irene

Irene

09-05-2012 om 15:24

Viool en oefenen

Hier een zoon die voor het 2e jaar viool speelt. Oefenen gaat niet van harte, hij speelt 4x per week 20 minuten, omdat dit het absolute minimum is wat van ons moet (en zelfs dat nog lang niet altijd) Toch vindt zijn juf (zelf concertvioliste) dat hij veel talent heeft en hard vooruit gaat. Eind dit jaar gaat zoon stoppen (want na de zomer naar gymnasium brugklas in combinatie met sportacademy en tja, voor sport op dat niveau moeten andere hobby's sneuvelen...) en zijn juf vindt dat vreselijk jammer. Ze probeert ons nu over te halen om hem bij haar privé les te laten hebben en dan 1x per 2 of 3 weken ofzo. Als hij maar niet stopt, want dat zou zo zonde zijn. Tja..

Goh silone

..een beetje eerlijkheid wordt ook niet meer gewaardeerd, lijkt het!
Je kent me toch al langer dan vandaag? Soms heb ik heel zware dagen op mijn werk, dan kan ik de concentratie niet opbrengen thuis. Ik ga het verder niet verdedigen. Ik hanteer geen spijkerplank of huisarrest verder. Oh en die kleuter wordt 7 volgende maand.
Ik wilde alleen maar aangeven dat ik niet dram om het drammen, maar dat het oefenen wel hoge prioriteit heeft. Het is een dagelijks ritueel, na het avondeten.

Nou ja, langer kennen? Ik kan persoonlijke omstandigheden slecht uit elkaar houden bij de verschillende nicks. Het komt alleen zo oneerlijk over, een streng oefenregime (waar je me niet over hebt gehoord trouwens, ik geloof je direct op je woord dat vioolspelen dagelijkse oefening vergt) tenzij moeder geen zin heeft. Wellicht een te felle reactie op een opmerking van jou die genuanceerder ligt dan ik kan weten. Excuus in dat geval.

Guinevere

Guinevere

09-05-2012 om 17:07

Geen wonderkind, wel oefenen

Hier geen wonderkind, maar als zoon (9) zijn muziekhobby wil blijven beoefenen staat daar wel minstens 3 a 4 keer per week oefenen tegenover (naast 1 keer privéles en 1 keer orkestoefening). Dat heb ik hem ook duidelijk gemaakt: als je te weinig inspanning levert, dan moet je er mee stoppen.
Ik vind het namelijk nogal een dure hobby om te laten doen als de motivatie er niet is. En als je gemotiveerd bent, dan oefen je ook. Het is inmiddels wel te merken dat al het oefenen vrucht af begint te werpen. De leraar en dirigent zijn blij met hem. En dat werkt 2 kanten op: zijn eigen plezier wordt groter doordat hij beter speelt en daardoor moeilijker stukken aan kan. Wat hem weer complimenten oplevert etc.
Hij hoeft geen muzikant te worden van mij. Maar als ik zie hoeveel plezier de muziek (en het orkest) hem opleveren is het momenteel de tijdsinvestering dubbel en dwars waard. Dat betekent wel dat ik op sommige dagen even de tijgermoeder moet uithangen (Jij gaat nú onmiddelijk je instrument pakken, grrrrrrr!). Als ik zou merken dat hij in musiceren op zich geen plezier zou hebben, zou ik dat echter absoluut niet doen. Dan liever stoppen met de muziek en iets anders gaan doen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.