Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Jo

Jo

19-09-2016 om 10:04

2 kinderen trakteren tegelijk in de klas

Hallo,

Mijn zoon is vandaag jarig en gaat om 10:00 trakteren.
Nu zag ik nog een traktatie van een andere jongen bij hem uit de klas
Ze gaan dus beide om 10:00 trakteren.
Ik vind dit niet zo geslaagd, het andere kind is al jarig geweest
Kinderen moeten aandacht verdelen,2 traktaties om op te eten.
Daarnaast zag ik dat de traktatie van dat andere jongetje bestaat uit snoep.
Die van mij heeft een gezonde traktatie, nu ben ik bang dat ze die van mijn zoon niet meer willen of minder in de smaak valt.
Het gaat mij er niet om dat mijn kind voorgaat maar enig overleg was op zijn plaats geweest toch ?


Wie zegt

Dat ze beide om 10.00 uur trakteren? De leerkracht heeft het misschien wel prima gepland, eentje aan het begin van de ochtend, eentje na de pauze?
Gaat het misschien om jonge kleuters? Anders zie ik eerlijk gezegd het probleem niet zo.

Angela67

Angela67

19-09-2016 om 10:13

ach

dat weet je dan voor volgende jaar, toch?
de ene leerkracht is daar beter in dan de andere.
En als alle leerkrachten het niet belangrijk vinden dan kun jij er volgend jaar niets aan doen. Maar als deze het even vergeten was, dan heb je kans dat je volgend jaar een betere treft.
Je kunt ook onthouden wie het is en met de vader van dat kind overleggen volgend jaar wie op welke dag gaat.
Want ook voor de ander is het leuker om 'alleen' de aandacht te krijgen.
gr Angela
ps maar ik zou het vooral niet laten merken aan je zoon

Is toch niet zo erg?

Zoon zat tijdens de basisschool met een meisje in de klas met dezelfde geboortedatum en zij trakteerden ook vaak tegelijk. Dit werd dan wel van tevoren even in overleg gedaan of we daarmee akkoord gingen. Ik heb dat nooit een punt gevonden en mijn kind ook niet en heb ook nooit gekeken naar wat de andere partij trakteerde . Was wel netjes geweest als het van tevoren even was besproken maar wellicht is het de leerkracht ontschoten.

Gefeliciteerd met je zoon!!!

Drama queen

Drama queen

19-09-2016 om 11:00

hmm achteraf

jaren later, in mijn geval, denk je: ach... Maar ik kan mij nog goed herinneren dat dit bij ons in de klas ook speelde.

Inderdaad, op zoons verjaardag, bleek een ander kind ook te gaan tracteren. Toevallig kwam ik daarachter, omdat ik met de docent wilde overleggen wat, hoe en wanneer en zo. Er bleek dus nog een kind uit te delen, (het ging om de maandag, dit kind was op de woensdag ervoor jarig, waarop zijn moeder niet wilde dat hij zou uitdelen, omdat de woensdag zo'n korte dag was. Ook niet op de donderdag of vrijdag, omdat dat haar ook niet uit kwam.

Enfin, dat moest dus perse op de maandag, de echte verjaardag van ons kind. Ach, zei de juf: misschien kon ik dan even overleggen met die andere moeder. Het ging dan om overleggen wat er werd uitgedeeld en welk moment. Want de school hanteerde in uitzonderingsgevallen twee momenten. Prima, geen probleem, ik haar bellen, dit was op de donderdag ervoor.

Nou, dat is geëscaleerd tot een ongelooflijke schreeuwpartij van haar kant. Ik moest mijn kind maar op een andere dag (dus niet zijn eigen verjaardag!) laten uitdelen, en nog zo wat.

Ik weer de docent opgebeld, moet je nou eens horen wat er is gebeurd. Enfin, juf kon er niets mee. Een week later bleek ze overspannen. De betreffende moeder heeft mij later zelfs nog schreeuwend en tot mijn stomme verbijstering op het schoolplein uitgekafferd. Overleg bleek duidelijk niet mogelijk. Dit had allemaal voorkomen kunnen worden als de juf het beter in de smiezen had gehad.

Kortom, niet door school geregeld, en het werd een soort drama. Daarom vind ik dat een docent er goed aan doet om dit af te stemmen. Ik vind zelf 1 tractatie per dag ook het leukste, maar soms komt het niet anders uit. Dat is dan zo.

In ons geval bleek het andere jongetje uiteindelijk zakjes chips uit te delen. Ik heb nooit begrepen waarom dat niet op de donderdag of vrijdag zou hebben gekund... maar dat heb ik voor me gehouden natuurlijk.

Famke

Famke

19-09-2016 om 11:07

ook gehad

Mijn jongste was gelijk met twee anderen jarig (die waren een jaar jonger) en dan was er nog eentje de dag erna jarig. Als al die verjaardagen rond het weekend vielen was het wel opletten.

Ik weet niet of ik nu echt vind dat een leerkracht dit ook al moet gaan regelen maar afijn het zou wel prettig zijn wellicht? Maar dan nog: het kan altijd een keer fout gaan natuurlijk als men vergeet dat je daarvoor 'een afspraak' moet gaan maken.

Drama queen

Drama queen

19-09-2016 om 11:11

Je zou dus denken van niet

dat verstandige en redelijke mensen dit samen wel regelen (bv: niet beiden dezelfde tractatie, zoiets had ik voor ogen bij het afstemmen). Maar in ons geval bleek overleg totaal onmogelijk.

Tegenwoordig zijn al die elektronische agenda's zo handig: daar zet je aan het begin van het jaar de verjaardagen in en klaar. Een docent moet toch weten wie wanneer uitdeelt, omdat je het in je dagprogramma inbouwt. Als iemand dan aangeeft op een ander moment te willen tracteren, is het toch niet moeilijk te zien of dat past...

Marjoleine64

Marjoleine64

19-09-2016 om 12:01

Tsja

Mijn jongste was ook vrijwel gelijk jarig met 2 anderen in zijn klas (3 verjaardagen in 4 dagen). Daarvan vielen er uiteraard wel eens een of 2 in het weekend. Dit is altijd in goed overleg tussen ouders en leerkrachten opgelost, ik weet echt niet meer of er wel eens 2 op dezelfde dag getrakteerd hebben maar een probleem is daar nooit van gemaakt. Jammer dat dat niet overal kan, maar vervelende ouders heb je helaas overal wel eens.

In de brugklas bleek in het begin van het schooljaar echt bij verrassing dat er nog een jongen op precies dezelfde dag jarig was (maar wel een jaar ouder). Die hebben toen lekker allebei getrakteerd, op hun verjaardag.

Marianne

Marianne

19-09-2016 om 12:08

Tsja

De leerkracht kan het wel plannen maar ik zie om me heen dat de ouders zelf het veranderen. Ik bracht laatst kind naar school, het digibord was helemaal in de verjaardagsstand maar toen ik moeder feliciteerde met kind zei ze dat er vandaag niet getrakteerd ging worden omdat kind stout was geweest.
En hoeveel tijd kost een verjaardag nou? Volgens mij doet een leerkracht dat onder voorleestijd bij de pauzehap. Zelf vraag ik altijd of mijn kind dan en dan kan trakteren maar volgens mij doet niet iedereen dat.

Famke

Famke

19-09-2016 om 12:14

marianne

Precies, als er geen muts meer geknutseld hoeft te worden maakt het toch niet uit of er wel of geen tractatie is die dag? Ik heb zelfs wel eens een juf gezien die nog snel een muts moest maken omdat die verjaardag eerder gevierd werd dan dat zij dacht. Daar hoeft echt verder geen voorbereiding aan vooraf te gaan.

hier

was t vaak druk met zoon en zijn 2 vriendjes die in 2 dagen jarig waren, vaak nog rond hemelvaartsdag/pinksteren. We planden dat als ouders vaak zelf, 1 smorgens en 1 smiddags of 1 iets eetbaars en de ander een grabbelton of zo.
Is wel fijn om van te voren te weten, dat ben ik met je eens.

Mams

Mams

19-09-2016 om 14:54

Gedoe

Hier geen idee of mijn kinderen ooit weleens tegelijk met een klasgenoot getracteerd hebben. Zou wel kunnen, want beiden zijn in 'drukke' verjaardagsweken jarig. Maar als het al gebeurd is, heeft niemand er een probleem mee gehad want ik heb er nooit iets over gehoord.

Wat afgelopen jaar wel een toestand is geweest, is het kinderfeestje van oudste. Hij zat in een nieuwe klas (vanwege doubleren) en is vrij in het begin van het schooljaar jarig. Kinderfeestje hadden we om die reden nog even opgeschoven naar een aantal weken later. Zeg een week of drie na zijn verjaardag. Bleek dat een hele drukke week met meerdere feestjes te zijn, en uiteraard was er een overlap in uitgenodigde kinderen. Uiteindelijk waren er op de dag dat zoon zijn feestje had nog 3 feestjes van klasgenoten, en vier kinderen die hij had uitgenodigd werden ook nog uitgenodigd voor een ander feestje. Twee daarvan hebben uiteindelijk voor een ander feestje gekozen. Hij was wel de eerste die uitnodigingen uitdeelde trouwens. Vond het jammer dat het zo leip, vooral voor zoon en dit jaar doen we direct in de week dat ie jarig is zijn feestje. Hopen dat dat beter gaat

niet elk feestje is een feestje

Zeker als je kind in de zomervakantie jarig is, of rond feestdagen, dan is het vaak puzzelen hoe of wat. Jammer dat de moeder van Dramaqueen zo'n buitensporige mede-ouder trof. Zulke mensen tref je overal en bij allerlei gelegenheden die een feestje zouden kunnen zijn. Goed als je kind daaraan went.

En een leerkracht kan als het nodig is gewoon regelen dat de ene jarige 's ochtends trakteert, de andere 's middags. Niks aan de hand.

Andreaa

Andreaa

19-09-2016 om 15:37

Nou Jo, ik vind het echt een vreselijk drama voor je dat jouw prinsje niet de onverdeelde aandacht van de hele klas had. Ik snap niet zo goed dat de juf dat andere jongetje niet aan het einde van zijn verjaardag verboden heeft om op een andere dag te trakteren, als straf omdat hij niet op zijn eigen verjaardag had getrakteerd.
Ik zou een andere school zoeken en het melden bij de directie. Echt, ik zit me hier plaatsvervangend boos te maken.

Nur

Nur

19-09-2016 om 15:41

Ja onhandig

Ik vind het ook wat onhandig als twee kinderen op een dag trakteren. geen ramp verder maar wel onhandig. Zeker voor de jongste kinderen is het leuk om een moment van exclusieve aandacht te krijgen. En je krijgt ook eerder dat de trakaties vergeleken worden met elkaar natuurlijk. Het is ook wat sneu als iedereen roept hoe geweldig de traktatie van Jantje is zonder het over de traktatie van Pietje te hebben. Dus wat dat betreft snap ik Jo best.
Zeker bij kleuters kunnen dit soort dingen gevoelig liggen.
Het is natuurlijk niet erg verder maar het is handiger als de traktaties wat gespreid worden door de week.

Tango

Tango

19-09-2016 om 22:13

Andreaa

Wat een kinderachtige reactie zeg!
Niet dat ik het nou een groot probleem vind waar Jo mee komt, maar om nou zo te reageren?!
Zoon hier was ook vaak bijna tegelijk met een ander kind uit de klas jarig, het scheelde 1 dag. Soms trakteerden ze inderdaad tegelijk. Ik zou ook niet weten of de een dan 's morgens en de ander 's middags trakteerde. Ze kregen in ieder geval allebei aandacht. Zoon vond het nooit erg, heeft ook niet zo de behoefte om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus dat scheelt.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

19-09-2016 om 22:26

Mwah

Ik zou het echt geen isue vinden of er nog een kind tegelijk met die van mij tracteert. Ik zou dat ook niet uitstralen naar mijn kind of iemand anders. Ik overleg vooraf met de leerkracht over de vraag of het uitkomt en ik maak me niet druk over de vraag of de leerkracht meer dan één verjaardag vindt uitkomen.

Voor een feestje overlegde ik wel eens met de moeder van een bevriend kind van mijn kind omdat hun beide verjaardagen maar een dag uit elkaar lagen. Ze nodigden meestal dezelfde kinderen uit op hun feestje en dan is het vervelend als er kinderen moesten kiezen.

Maar trakteren op school vind ik het niet belangrijk genoeg om er een punt van te maken.

Aagje

Andreaa

Andreaa

19-09-2016 om 23:02

Tango

Het was dan ook een zeer kleinzielige vraag. Mijn god, als je je daarom druk moet maken.....

Andreaa

Andreaa

19-09-2016 om 23:14

Dat is niet helemaal waar

Op zich vind ik de vraag begrijpelijk maar ik ergerde me enorm aan twee zinnen: " dat andere jongetje was al jarig geweest" en "Daarnaast zag ik dat de traktatie van dat andere jongetje bestaat uit snoep.
Die van mij heeft een gezonde traktatie"

De vraagsteller had het ook minder veroordelend kunnen vragen. Dan was ze niet zo kinderachtig op me overgekomen.

mijn zoontje is vandaag jarig en trakteert op school. Hoe gaat dat bij jullie? Overleg je van tevoren met de juf om te vragen of er nog meer kinderen rond die datum jarig zijn en trakteren? Dan kan ik het misschien afstemmen met andere ouders wie welke dag trakteert. Want het lijkt me voor alle kinderen leuker als ze op de dag dat ze hun verjaardag vieren de onverdeelde aandacht krijgen.

Mijntje

Mijntje

20-09-2016 om 07:18

2 vliegen in 1 klap

Je leert als moeder van een basisschoolkind snel bij:
1.dat jouw prinsje is niet het enige prinsje Want dit had de andere moeder ook kunnen schrijven, dat ze het jammer vindt dat haar kind niet in het middelpunt staat.
Ik vind het wel sneu dat je als kind in een weekend jarig is niet mag trakteren op maandag omdat Pietje dan al jarig is.
2. dat snoep valt meer in de smaak als jouw komkommerhap. Maar daar kom je volgend jaar wel achter want jouw kind leert vast sneller
3.dat overleggen met de juf wanneer uit te delen handig kan zijn (hoewel het voor de juf ook wel handig is: twee vliegen in 1 klap)

Voor de competitie wie de leukste traktatie en het leukste feestje heeft staat veel in het archief

Aagje Helderder

Aagje Helderder

20-09-2016 om 07:31

Tjonge (ot hoor)

Wat een taalfouten staan er in mijn post. Zit me er aan te ergeren bij herlezen. Sorry!

Regenboog

Regenboog

20-09-2016 om 08:38

Heeft de school geen "traktatieplan"?

De basisschool waar mijn jongste net af is had een actieplan voor traktaties.
• Wie jarig is trakteert op zijn/haar verjaardag.
• Valt de verjaardag in het weekend dan wordt er op maandag na de verjaardag getrakteerd
• Voor jarigen in de vakanties dienen ouders even te overleggen met de leerkracht, zodat er niet op maandag drie traktaties zijn.
• Als er niet op de echte verjaardag getrakteerd kan worden dient dit overlegd worden met de leerkracht.

Een leerling die woensdag jarig is en dan pas op de volgende maandag trakteert, bovendien op de verjaardag van een ander kind heb ik in de schoolcarrières van mijn kinderen dus niet meegemaakt. Jongste is altijd jarig net voor/in/net na de voorjaarsvakantie net als een klasgenoot van hem. De leerkrachten planden dan meestal 1 voor en 1 na de vakantie. Ieder kind een eigen dag! Klassen van rond de 25 kinderen dus soms 2 verjaardagen in een week maar dus nooit twee op een dag, omdat school daar regels voor had.

goh

Ik had er werkelijk nog geen moment bij stilgestaan dat dit een probleem zou kunnen zijn. Behalve dan dat de ouders op die dag een vermoedelijk een deel van de bammetjes voor niks gesmeerd hebben .

Volgens mij heeft zoon ook wel eens met een klasgenootje tegelijk getrakteerd, dat meisje was op dezelfde dag jarig. Ik weet het niet eens meer (later zaten ze niet meer bij elkaar in de klas). Volgens mij vond iedereen het eigenlijk alleen maar een grappig toeval. En de klasgenoten vallen met de neus in de boter: twee tractaties.

Groeten,

Temet

Jesse_1

Jesse_1

20-09-2016 om 11:12

Ach..

Toen onze jongste naar school ging (ca een maand voor hij 4 werd) en ik aan de juf vroeg of hij gewoon op zijn verjaardag kon trakteren, zei ze: ja, prima, leuk!
Verrassend was het toen wel dat er nog 2 jarigen in de klas bleken te zijn (ook op die dag jarig). Had ik dat geweten, dan had ik niet getrakteerd op fruitspiesjes. Als er 3 traktaties zijn die ook echt op dat moment in de klas moeten worden opgegeten is het gewoon niet zo fijn.

Het delen van de aandacht maakt de kinderen volgens mij niet zoveel uit, het is ook maar hoeveel belang je er zélf aan hecht. Jongste vond het altijd juist wel speciaal om tegelijk met anderen jarig te zijn.

Op de basisschool wordt tegenwoordig altijd een jaarkalender uitgedeeld, waar ook de verjaardagen van alle kinderen in staan. Zo kun je het zelf een beetje inschatten. En met 2 kinderen die vaak in of rond de meivakantie jarig zijn, hou ik er gewoon rekening mee dat ze wellicht niet de enigen zijn die trakteren. Als we niet op de dag zelf konden trakteren (bv door weekend of vakantie) overlegde ik altijd wel met de juf wanneer ze wel gingen/konden trakteren.

Eens met Tango

Ik ben het eens met Tango dat de reactie van Andreaa behoorlijk kinderachtig is. Ook al zie je zelf het probleem niet zo, dan kan je nog steeds een normale reactie geven of geef geen reactie als je er niks mee kan.

Het is nou eenmaal vervelend als kinderen op dezelfde dag trakteren en zeker als de traktatie van de ander leuker/lekkerder is. Ik snap de irritatie van TO best. Wat je er aan kan doen? Weinig. Het blijft de taak van de juf/meester om traktaties te verdelen. Ofwel niet op dezelfde dag, ofwel de 1 ochtend en de ander middag. Verder zou ik me er niet al te druk over maken.

Calendula

Calendula

20-09-2016 om 13:06

uitdelen

Het is alweer een tijdje geleden maar op de basisschool van mijn kinderen moest je altijd even met de leerkracht overleggen wanneer je kind wilde trakteren. Dit om te voorkomen dat er 3 kinderen op 1 dag zouden uitdelen en de broodtrommeltjes weer vol mee naar huis zouden gaan. En om toch de jarige in het zonnetje te zetten, zodat deze zich speciaal zou voelen. In overleg konden meer kinderen uitdelen.
Uiteindelijk was er zo'n gedoe over trakteren, dat het jaar nadat jongste van school is gegaan het hele trakteren is afgeschaft. Op je verjaardag (dag zelf of de maandag na het weekend) werd je wel toegezongen en mocht je even stralen (als je dat fijn vindt) en kreeg je een kaart waar alle klasgenootjes hun naam op zetten.

Tonny

Tonny

20-09-2016 om 22:11

Calendula

Wat een vondst, niet meer trakteren ! Hebben meer scholen dat inmiddels overgenomen? Ook plezierig voor het personeel, zijn die ook af van de grote vloed traktaties. Het gaat om de aandacht voor de jarige en dat kan ook prima zonder traktaties zoals Calendula het beschrijft.

Jesse_1

Jesse_1

20-09-2016 om 23:18

Tonny

Er is ook nog een tussenvorm: wel trakteren, maar alleen in de eigen klas.
Dan is het personeel ook ervan af.

Schylger Famke

Schylger Famke

21-09-2016 om 06:01

Ook een vondst, maar

Ik vind het ook een vondst om niet te trakteren. Wat bedoel je met alleen trakteren in de eigen klas? Waar zou je anders trakteren?

Dees

Dees

21-09-2016 om 07:51

traktatie ellende

Trakteren is toch altijd al alleen je eigen klas?

Ik denk dat strakke regels over trakteren gewoon gemaakt moeten worden. Wij hebben op het kdv ellende gehad over trakteren. Ik heb er als OC lid mezelf echt druk over gemaakt. Waarom? Nou heel simpel mijn kleine man kreeg puntzakken met snaai mee naar huis, en dan heb ik het rustig over 10-20 stuks verpakte snoep he, incl. lollies, kauwgom, van die zakjes met van die chips achtige spullen, toverballen en in het zakje nog eens zakjes met snoep. En dat voor kinderen van 0-4 jaar.

Daar is toen verbetering in gekomen, tot een ouder bedacht dat tijdens het viermoment een pakje rozijntjes te geven met een koekje en de leidsters het al vonden meevallen en daar foto's van in de appgroep gooiden met een prive berichtje erbij naar mij omdat dit jochie vorig jaar ook echt extreem trakteerde. En een uur of 2 later kwam een nieuw prive berichtje "te vroeg gejuicht" want zodra de kindjes klaar zaten voor de boterham kwam de moeder van het ventje binnen met voor ieder kind een patatje, frikandel met een klodder mayo en ketchup, als toetje had ze een milkshake geregeld.

Maar goed leidsters vroegen ons wel altijd wanneer we het wilden vieren, misschien een idee voor de juf om het aan de ouders te vragen.

vlinder72

vlinder72

21-09-2016 om 07:59

oh dees

Dat is echt hilarisch. Hoe komt zo'n moeder daar toch op?

Ik heb nooit iets extreems meegemaakt met trakteren. Op de kdv's was het meestal een danoontje of/en een speeltje (bellenblaas).

Op school de gebruikelijke dingen. De eerste jaren flans je als ouder iets creatiefs en redelijk verantwoord in elkaar en later nemen ze chips, popcorn of cakejes mee naar school.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.