Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Anoniem

Anoniem

15-03-2019 om 00:33

Ouderbijdrage

Eveb anoniem. Hier twee kinderen op een reguliere vo. Loop door omstandigheden wat achter met de naar mijn idee vrijwillige ouderbijdrage. Wel betaald voor de onderdelen waar mijn kinderen gebruik van maken, zoals kluisje. Nog niet betaald voor dingen waar mijn kinderen geen gebruik van maken, zoals fietsenstalling.

Een van beide kinderen zou dit jaar een buitenlandse reis hebben. Daarvoor is de betalingstermijn nog niet verstreken en ik was van plan deze rekening gewoon op tijd te betalen.

Vandaag bericht gehad dat kind niet deel mag nemen aan (klassikale) buitenlandse reis als ik die rekening niet op tijd betaal. Dit snap ik, al staat dit punt volgens mij zelfs momenteel ter discussie. Ook mag kind niet mee op reis als ik niet eerst de rest van de achterstallige ouderbijdrage voor dat kind betaal. En ook niet als ik niet ook de achterstallige bijdrage voor het andere kind betaal.

Persoonlijk vind ik die koppeling dubieus. Bovendien gaat het om bedragen waar ik nooit voor heb getekend en die dus niet verplicht zijn.

Grote bedrag voor de reis wilde ik zonder meer betalen, maar voelt als een soort chantage dat ik nu ook fietsenstalling moet betalen voor 2 kinderen die met Ov naar school gaan.

Wat is jullie mening?


Ze proberen het

http://www.onderwijsconsument.nl/vrijwillige-ouderbijdrage-hoe-zit-dat-ook-alweer/

Ze proberen het. Ik zou subiet de reis betalen, maar een mail aan de school sturen dat je kinderen geen gebruik maken van het fietsenrek en dat de ouderbijdrage verder vrijwillig is. Misschien even een link erbij.

Dees

Dees

15-03-2019 om 07:38

Een bedrag

Daarom hebben wij de bijdrage in 1 bedrag zodat de bijdrage gewoon betaald moet zijn om mee te kunnen op schoolreis. Ouders die niet kunnen betalen daar vragen we een subsidie voor aan. Ouders die niet willen betalen kunnen hun kind uitleggen waarom het niet mee mag op schoolreis. Van scholen die het splitsen krijgen wij inderdaad ook mee dat de schoolreis prima wordt betaald maar de rest van de bijdrage niet, moet je dan de zure gezichten van diezelfde ouders die alleen de schoolreis betalen eens zien als ze te horen krijgen dat Sinterklaas dit jaar alleen pepernoten heeft meegenomen en een cadeautjes......

V@@s

V@@s

15-03-2019 om 07:42

daarom mag dat ook niet

De ouderbijdrage moet gespecificeerd worden zodat ouders kunnen kiezen wat ze wel en wat ze niet willen betalen.

Dees

Dees

15-03-2019 om 07:51

O ja

O en waaruit blijkt dat?

Lekker handig hoor wij hebben wel 10 activiteiten waarvoor wij de bijdrage innen zou lekker zijn dat je van 500 kinderen moet bijhouden welk kind met Sinterklaas niet meedoet, welke kind er met kerst geen servies en kerstlichtje op zijn haar plek krijgt, welk kind er niet mee mag doen met de viering van Pasen en nieuwjaar, welke kinderen er met het kleuterfeest. Sterker nog welk kind krijgt bij ziekenhuisopname wel een kleinigheid en welk kind niet......

Triva

Triva

15-03-2019 om 07:56

Dees

Je kunt ook het budget pas maken, dus bepalen wát er gekocht wordt, als men betaalt heeft ( of niet). Hoe weet jij of iemand het schoolreisje niet kan of wil betalen?

Flavia

Flavia

15-03-2019 om 07:58

Dees

en als de ouder er om vraagt zal er dan toch een specifiek bedrag voor de schoolreis gegeven moeten worden.
Jullie school houdt zich gewoon niet aan de wet, zoals wel met meer dingen gebeurt op scholen, vaak door onbekendheid met juridische zaken vaak ook heel bewust.

Dees

Dees

15-03-2019 om 08:04

Triva

Wij geven aan dat als je niet kunt betalen je dit kunt aangeven bij ons.

Je kunt idd pas uitgeven als.je het geld hebt, daarom komen de grotere uitgaven ook pas aan het einde van het boekjaar en hebben we 1 activiteit.die alleen doorgaat als er voldoende geld is. We weten wat een schoolreis per kind kost maar we weten ook dat de subsidie voor kinderen met ouders met lage inkomens de boel niet dekt dus daar betalen andere ouders dus ook een stukje aan mee. Dus schoolreis splitsen zit er echt niet in, het is of je doet mee of niet geen tussenweg. De bijdrage is laag (45) en kan in termijnen betaald worden.

Flavia

Flavia

15-03-2019 om 08:06

Dees

je hoeft het niet van elk kind bij te houden, je kunt ook prima je uitgaven bepalen als de bijdragen al binnen zijn, niet uitgeven wat je nog niet hebt. Net zoals je met je huishoudpot doet. Begroting wordt gemaakt op het negatieve scenario. komt er meer binnen is het mooi meegenomen.

Of je zoekt een extra bron van inkomsten: sponsoring door een stichting mag ook.
Hier verkoopt een vrienden stichting receptenboekjes, kaarten en allerlei andere creatieve dingen om extra geld te krijgen voor de extra's voor de school.
Ook daar wordt het geld pas uitgegeven als het daadwerkelijk binnen is.

Vrijwillige bijdrage is een vrijwillige bijdrage daar is de wet heel duidelijk over.

Dees

Dees

15-03-2019 om 08:12

Meedoen

Ja klopt vrijwillige bijdrage is vrijwillige bijdrage bij ons doe je mee of niet....doe je mee dan draag je bij. We zijn een relatief kleine groep ouders die dit regelen dan gaan we niet nog eens allerlei sponsorzooi erbij halen.

Als je je inschrijft voor school dan weet je dat dit erbij hoort kun je het niet betalen prima maar weiger je te betalen dan is het pech doet je kind dus niet mee. Meestal redden we het prima met het geld dat er binnenkomt. Je kunt ook prima inschatten hoeveel mensen er niet betalen, dus dat is het probleem niet, zou een beetje slordig zijn als.je pas als het geld binnen is gaat budgetteren...

Dees heeft een beetje gelijk

"O ja
O en waaruit blijkt dat?"
Helaas niet meer zo duidelijk uit de wet (Met dank aan de SP). Er stonden duidelijke zinnen met heldere verboden en er was bovendien een krachtige rechtelijke uitspraak, maar men vond het beter die maar weg te halen en nu staat er niks meer.
Domdomdom.
Toch blijkt het wel uit de wet, maar via een omweg.
Het onderwijs is gratis. Rekeningen die betaald moeten worden zijn bij wet geregeld. Is er geen wet die ouders verplicht tot het betalen van "iets", dan hoeven ze niet te betalen.
Dat je moet betalen voor iets dat je koopt/afneemt, iets buiten school om (schoolreis, uitstapje), is wel logisch. (je hoeft er de wetsartikelen niet bij te zoeken om dat te snappen). Dat je niet hoeft te betalen voor dat wat je niet afneemt, is ook logisch.
Omdat onderwijs gratis is, kun je geen "all inclusive" concept toepassen: wie op deze school zit betaalt alles en krijgt alles. Dat zou namelijk een verplichting tot betaling opleveren en scholen kunnen dat niet zomaar opleggen.
Nou ja, tenzij er een contract wordt afgesloten.
Wat jullie doen, een bedrag voor alles en wie een stukje niet betaalt krijgt niks, is dus onrechtmatig. Een soort bedrog eigenlijk. Alsof je bij de Hema bij het afrekenen van je onderbroeken ook voor de worst moet betalen.

Nee

Dees "Als je je inschrijft voor school dan weet je dat dit erbij hoort "
Nee. Je weet dat het er niet bij hoort. Onderwijs is gratis.
Als je bij een gesubsidieerde school werkt dan weet je dat je het naar school gaan niet van een bijdrage afhankelijk kan laten zijn.

Flavia

Flavia

15-03-2019 om 08:23

Dees

je stelt het budget op op het negatieve scenario en aan het eind van het jaar is er mogelijk een extra activiteit zo moeilijk is het niet.

Die sponsorzooi zit in een aparte stichting, dat is niet de oudercommissie. Eigen statuut, eigen bestuur.

Hier is er 1x per 2 jaar een schoolreis die in de eigen provincie blijft met een educatieve kant en het andere jaar is er een feest op school. Sinterklaas: 1 cadeau per klas, geen schoenkadootjes anders dan een mandarijn of wat pepernoten in de onderbouw. (Dat kan ook makkelijk, de drie bouwen hebben elk hun eigen gebouw)

Nogmaals de wet geldt ook voor jullie school en daar moeten jullie je gewoon aan houden.
Het is en blijft een vrijwillige bijdrage.

Anoniem

"Persoonlijk vind ik die koppeling dubieus. Bovendien gaat het om bedragen waar ik nooit voor heb getekend en die dus niet verplicht zijn."
Ja, dat is dubieus.

Dat moet je ook gewoon zeggen. Het een heeft niks met het ander te maken, de bijdragen zijn vrijwillig. Aan de buitenlandreis wil je kind graag deelnemen. Die zal ook betaald worden voor de datum die verstreken is.
Je vertrouwt erop dat het zo geregeld zal zijn.

De reactie moet je afwachten.

Dees

Dees

15-03-2019 om 08:28

M lavell

We laten de ouders ook weten waar het geld naartoe gaat dus ze weten prima waar ze voor betalen. Maar weet je die ouders die alleen voor schoolreis betalen die brengen hun kind met de kerstviering (avond) ook gewoon naar school hoor, en zo ook met alle andere vieringen. Dus ze nemen het gewoon af. Zou wat zijn als je bij de HEMA onderbroeken en worst meeneemt en alleen de worst betaald.

Dat is niet genoeg

Als Hema zegt dat het voor de worst is, dan hoef ik nog steeds niet te betalen. Ik hoef alleen maar te betalen als ik de worst koop.
"Maar weet je die ouders die alleen voor schoolreis betalen die brengen hun kind met de kerstviering (avond) ook gewoon naar school hoor, "
Als je dat niet wil dan werk je toch gewoon met toegangskaartjes.
Maar eh... ik vermoed eigenlijk dat die avondklas gewoon op de rol staat als een les in de urenverantwoording aan de Inspectie.
Je moet niet klagen, maar verantwoordelijkheid nemen voor dat wat je aanbiedt.
"Zou wat zijn als je bij de HEMA onderbroeken en worst meeneemt en alleen de worst betaald."
Dan gaat het alarm af.
Als je kinderen rechtmatig de toegang kan weigeren tot de kerstviering omdat het een besloten viering is voor betalenden, dan moet je dat doen en niet jammeren dat iedereen zomaar binnenloopt als je iedereen zomaar binnen laat.

Triva

Triva

15-03-2019 om 08:40

kerst

de ouders hoeven niet toevallig allerlei hapjes of drankje mee te brengen? Anders doe je dat gewoon, bepalen ze zelf wat ze daaraan bijdragen en hoeveel dat kost. Daar hoeft dan echt niet op elk tafeltje een duur kaarsje bij. Waxinelichtjes kunnen ook in een zelf versierd jampotje. Servies laat je zelf meebrengen.

Maar het mag wel

"Daar hoeft dan echt niet op elk tafeltje een duur kaarsje bij. "
Inderdaad niet.
Sterker nog: zo'n hele kerstviering hoeft niet.

Maar je kunt niet met een groepje actieve ouders van alles willen en op jouw manier doen, om vervolgens daarvan de rekening te presenteren aan ouders die dat helemaal niet belangrijk vinden of die het de kosten niet waard vinden.

Dees

Dees

15-03-2019 om 08:43

Asociaal

Wij weigeren een deurbeleid omdat het voor de kinderen heel naar is. Met schoolreis laten we de ouders weten dat de kinderen niet mogen komen en mogen de ouders het uitleggen.

Het is ronduit aosicaal om te verwachten dat er van alles geregeld wordt voor je kinderen maar niet te betalen. De niet betalers zijn vaak de ouders die als eerste piepen als kun kind een patatje te weinig heeft gehad op het eindejaarsfeest.

Eigen schuld

Dees "Wij weigeren een deurbeleid omdat het voor de kinderen heel naar is. "
Je moet wel kiezen wat je wil hoor.
Of je zeurt over geld, of je vind kindjes die behoefte hebben aan jouw kerstzorgen zielig.
Je kunt niet alles tegelijk willen.
"Het is ronduit aosicaal om te verwachten dat er van alles geregeld wordt voor je kinderen maar niet te betalen. "
Dat is geheel jouw interpretatie.
Het is nogal hooghartig om te denken dat iedereen zo om je diensten en verzinsels zit te springen dat men er nog voor wil betalen ook.

Dees

Dees

15-03-2019 om 08:51

M lavell

Dat is het dus juist. Die ouders zorgen dat hun kinderen juist op.die activiteiten komen en zijn vaak ook de eersten die klagen als een activiteit met niet is zoals ze hoopten. Zijn ook vaak de ouders die eisen dat voor hun kind iets speciaals gedaan wordt. Maw die diensten worden hartstikke gewaardeerd.

Walletje bij het schuurtje

Als de diensten niet worden betaald, dan worden ze niet gewaardeerd (het woord zegt het al).
Wat je in algemeenheden poneert over "ouders die" is verder niet controleerbaar en hoogst irrelevant, want ook al zouden er ouders zijn die zich wel eens zo gedragen, dan nog verplicht hen dat niet om te betalen en leidt dat zeker niet tot rechtvaardiging van wat jullie nu doen: een verzamelrekening sturen voor alles zonder dat men kan kiezen.
Nee Dees, wat jullie doen kan echt niet.

"Zijn ook vaak de ouders die eisen dat voor hun kind iets speciaals gedaan wordt. "
Als je nu het walletje bij het schuurtje laat, dan kun je heel precies speciale dingen verkopen aan wie ze wil hebben. Die betalen daar dan ook voor.
Je kunt natuurlijk ook je beperken.
Het is een school.
Het is geen vakantiepark.

Tamar

Tamar

15-03-2019 om 09:06

dus

omdat sommige ouders die niet betalen vervelend doen, hoeft de school zich niet aan de wet te houden?

Maar in werkelijkheid

"omdat sommige ouders die niet betalen vervelend doen, hoeft de school zich niet aan de wet te houden?"
Tja.

Maar in werkelijkheid gedraagt het zich veel meer als een soort familie of vriendenclub waarin de kosten voor het gezamenlijke kerstfeest vanzelfsprekend gedeeld worden terwijl iedereen weet dat oom Piet vrij gehouden moet worden omdat hij altijd over geld zeurt of omdat hij het gewoon niet heeft.

In die sociale omgeving voelt het als onmogelijke om Clarissa, de dochter van Jantine en Bert, niet mee te nemen naar het zwembad omdat haar ouders te weinig of zelfs niets (en alweer niet) betaald hebben. Je neemt Clarissa mee en neemt de kwestie later dwingen op met de zus van Bert die wel eens een hartig woordje met Jantine zal hebben.

Tussen oudercommissieleden en leerlingen en hun ouders, voelt het voor velen niet zakelijk. Zakelijk doen vindt men dan ook hogelijk ingewikkeld.

Grow up

Dees

Dees

15-03-2019 om 10:05

Wij volgen wel.de wet

Wij houden ons wel aan de wet. Want het is wel duidelijk (ook vooraf) waaraan de bijdrage wordt besteed. Er wordt alleen gezegd betaal je niet dan wordt je kind geschrapt van de lijst van schoolreis (waar het grootste deel van het budget heen gaat).

Nog nooit bij ons een ouder gehad die ook maar meldde uit principe niet te betalen, of ook maar aangaf een deel niet te willen betalen en een ander deel wel. Die ouders zijn gewoon niet bereikbaar, je laat school ze een mail sturen met het verzoek te betalen en je krijgt geen reactie. Ze laten zich op het plein niet aanspreken maar klimmen wel in de pen als het niet gaat zoals zij willen......althans niet eens zozeer in de pen dat krijg je dan weer via anderen door.

daarom is de vrijwillige ouderbijdrage zo waardeloos

Omdat je er altijd gezeur over krijgt. Omdat er druk op ouders wordt uitgeoefend om toch maar te betalen. Omdat de halve ouderraad en daarmee halve schoolplein weet welke ouders om welke reden dan ook niet betaald hebben. Waarom kan een school niet gewoon zijn ding doen zonder die vrijwillige ouderbijdrage? Mij echt onduidelijk.

Hanne.

Hanne.

15-03-2019 om 10:49

ik vraag het me af

Ik denk dat je een leuke discussie aan kan gaan over of wat jullie doen mag.

Op zich is de redenatie als je niet betaalt mag je niet mee doen prima. De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage voor de extraatjes en als je die niet betaalt doe je niet mee. Eventueel moet de school - als het verplichte onderwijstijd is- de school moet een alternatief programma bieden.

Maar ik vraag me af of je bij een deelbetaling als school/ouderraad mag beslissen waar die deelbetaling dan voor is. Als ik het bedrag van het schoolreisje overmaak en daarbij meld 'schoolreisje' lijkt het me bijzonder dat de ouderraad dan mag beslissen dat mijn kind niet met het schoolreisje mee mag omdat ik niet alles betaald heb maar wel aan de kerstviering (waar ik dus niet voor betaald heb) mee mag doen.

Ander voorbeeld. School van mijn kind zet een bibliotheekabonnement op de begroting. Dat weiger ik te betalen, want mijn kind heeft al een abonnement (en bovendien is het tot een bepaalde leeftijd gratis). Vind je dan dat school in zijn recht staat om mijn kind uit te sluiten van het wel betaalde kerstontbijt?

Hangkous

Hangkous

15-03-2019 om 11:03

wel goed lezen

De vraagsteller in de openingspost heeft een probleem op een VO school. De meeste adviezen zijn gebaseerd op verhalen van hoe het op de basisschool gaat.

Wij krijgen op de VO school van onze kinderen diverse "rekeningen" die we dienen te betalen via een machtiging. In de theorie kunnen we dus dingen waar we het niet mee eens zijn middels storneren terughalen. In de praktijk gebeurde dat tot nu toe nooit, de meeste rekeningen zijn terecht. Dingen waar de kinderen aan meededen/ iets voor gekregen hebben.
Kinderen hebben een schoolpas, zonder pas geen kluisje en ieder jaar betaal je opnieuw voor die kluispas. Op de rekening van het brugjaar stond dat er € 5,00 printtegoed op die schoolpas werd gezet. Verder nooit naar gekeken, kinderen printen vooral thuis wegens betere kwaliteit van de afdrukken. Vorig jaar moest dochter in de vierde toch onverhoopt iets printen op school en bleek dat er €20,00 op haar pas stond, er komt dus ieder jaar €5,00 bij. Nu stimuleer ik de kinderen toch vaker iets op school af te drukken. Dat ons betaalde geld wel gebruikt wordt. Als het om grotere bedragen gaat die onterecht geïnd zouden worden zou ik er wel even achteraan gaan.

Contact met school opnemen dat je die reis wel gaat betalen en die fietsenstalling niet, met reden dat kinderen er geen gebruik van maken. PUNT!

Maakt niet uit

"De vraagsteller in de openingspost heeft een probleem op een VO school. De meeste adviezen zijn gebaseerd op verhalen van hoe het op de basisschool gaat.
"
De wet is dezelfde dus dat maakt niet uit.

"Wij krijgen op de VO school van onze kinderen diverse "rekeningen" die we dienen te betalen via een machtiging. "
Geen machtiging afgeven lijkt me het makkelijkst

Zo zou ik het ook doen

Dees "Nog nooit bij ons een ouder gehad die ook maar meldde uit principe niet te betalen, of ook maar aangaf een deel niet te willen betalen en een ander deel wel. Die ouders zijn gewoon niet bereikbaar, "
Na jarenlang vruchteloos discussiëren over de ouderbijdrage zou ik dat ook zo doen en zo adviseren.
Als je meent in je recht te staan, kom je dat geld maar halen.
Ga maar naar de rechter.

Floortje

Floortje

15-03-2019 om 11:56

ouderbijdrag voor overblijven

Elk jaar betaal ik voor al mijn 4 kinderen braaf de ouderbijdrage. Ook alle onnodige bijdragen maar vanaf dit jaar ben ik het bij mijn jongste zoon zat. Hij zit nog op de basisschool. Bijna 1 jaar geleden is de school overgestapt op een 5 gelijke dagenrooster.
Echter, de pauzes worden nog steeds geregeld door de ouders. Tenminste dat zegt de school. Een ouderraad hebben ze niet. Waar dat op neer komt is dat er een coördinator is en vrijwilligers. Deze coördinator krijgt goed betaald (zo rond de 25.000 euro per schooljaar) en de vrijwilligers krijgen ook 10 euro per overblijfbeurt. Dit wordt allemaal betaald uit de ouderbijdrage.

Hoewel ik het onzin vond om zoiets op te tuigen voor een half uurtje overblijven per groep heb ik altijd braaf de ouderbijdrage betaald.

De school kan nu niet meer voldoende vrijwilligers vinden en daarom hebben ze besloten (volgens de school heeft de MR dat gedaan) dat alle ouders van de school ingeroosterd worden om het overblijven te doen. Dat betekent dat elke dag 3 of 4 ouders ingeroosterd worden om 2 x half uur op te passen bij het buitenspelen.

Ik heb zelf echt geen zin om 2 x half uur buiten op een paar klassen kinderen te letten. Ik werk 4 dagen in de week en op mijn enige vrije dag heb ik al een andere planning staan. Bovendien ben ik ook niet zo sterk met andermans kinderen. Ieder zijn vak en dat van mij is niet oppassen op kinderen.

Helaas vind de school dat ouders niet moeten zeuren dus iedereen wordt ingeroosterd. Nu heb ik besloten dat ik volgend jaar een splitsing wil zien in de kosten voor het overblijven en de rest. Nu weet ik alleen hoeveel er naar het overblijven gaat (veel te veel) aangezien ik altijd de balans bekijk die in de notulen van de MR staat. Voor het overblijven ga ik geen cent meer betalen. Immers de ingeroosterde ouders passen nu op en die krijgen er niet voor betaald.

Ik ben nu dus zo benieuwd hoe dat dan zal gaan volgend jaar. De incasso wordt door de school uitbesteed. Ik wil volgend jaar dus een uiteenzetting zien van de kosten zodat ik vervolgens alles kan betalen behalve de kosten voor het overblijven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.