Relaties Relaties

Relaties

Altijd gesprekken over de overheid, politiek etc.

Mijn vriend heeft er een groot handje van om heel vaak te praten (klagen) over de politiek, overheid, elite etc, denk dat 70%van de gesprekken hier wel over gaan. Bij ieder gesprek dat we voeren komt het uiteindelijk wel weer terecht bij een van deze dingen. We zitten op veel vlakken hierin op eenzelfde lijn, maar ik hoef er niet constant over te hebben, ik ken leukere gespreksthema's. Dit gebeurt niet alleen thuis, maar ook bijv. bij mijn ouders op visite. Die gaan er dan wel in mee, maar vinden het (volgens mij) ook niet altijd gezellig, vooral omdat zij niet helemaal op eenzelfde lijn met ons zitten. Als we ergens op bezoek gaan, hoop ik altijd dat hij het niet gaat hebben over deze onderwerpen. Het liefst zou ik dat tegen hem zeggen: 'houd het gezellig, ga niet praten over....' Maar hij is volwassen, dus kan dat niet maken.

Daarbij vertelt hij vaak hetzelfde. Zo nu en dan ga ik mee in discussies, maar de laatste tijd word ik er wel erg 'moe' van, vooral nu we dus hele dagen bij elkaar zijn, vanwege de lockdown, zijn deze gesprekken er vaker. Stiefzoon begint het laatste jaar ook mee te praten over deze dingen of begint zelf met een gesprek, waardoor we bij het eten bijv. dus weer over politiek etc. aan het praten zijn. Ik zelf zou dan het liefst even weggaan, maar ja dat kan natuurlijk niet. Als ik kortaf en afwezig antwoord, dan krijg ik te horen, dat het mij niet boeit en ja dat is inderdaad ook zo. Het gebeurt ook als ik een tv programma aan het kijken ben of het nieuws op de radio probeer te volgen, bij een item waarbij ze (vriend en stiefzoon) niet eens zijn, dan komt er weer een discussie over waarom dat niet juist is, niet klopt etc... Waardoor ik dus niet meer mijn programma kan volgen. Ik vind het moeilijk om te zeggen waar het op staat, dus ik ga meestal aan de hints (terugspoelen, chagerijnig kijken, zuchten, tv op pauze zetten etc). Ik heb ook altijd geleerd om terug te praten, zelfs als iets mij niet echt altijd interesseerd.

Hoe kan ik op een duidelijke, maar goede manier aan hem duidelijk maken, dat ik hier niet altijd zin in heb? Dat ik het bijv. veel leuker vind om het eens over mij te hebben of over hem? Bijv. Samen foto's van vroeger kijken en daar over vertellen. Een wandeling maken zonder dat deze onderwerpen aan bod komen?

Miekemieke

Miekemieke

04-05-2020 om 14:29

Mijn man praat 90% over politiek e.d.

Jarenlang heb ik de krant uitgespeld om mee te kunnen praten maar ik hield het niet vol, het interesseert mij ook niet. Ik lees nu.nl en ik merk dat dat genoeg is om af en toe iets terug te hummen.
Een man die over jou en hem wil praten, het schijnt wel te bestaan maar ik ken ze niet. Over jezelf praten, over gevoelens, over de kinderen, over vroeger, daar heb je vriendinnen voor.
Als je rustig televisie wil kijken dan moet je dat gewoon duidelijk zeggen. Oefen anders een paar keer als je alleen thuis bent. Gewoon een zinnetje als; kun je even stil zijn want ik wil naar dit programma kijken. Er kan een antwoord komen als; je vind dat programma belangrijker dan/als ik en dan zeg je nee dat heeft niets met elkaar te maken en nu ga ik kijken. Verder nergens op ingaan.
Het werkte hier zo goed dat mijn man een eigen televisie op zijn werkkamer heeft en daar meestal kijkt, iedereen gelukkig.

Koffiekop

Koffiekop

04-05-2020 om 15:04

Laat hem je post eens lezen

misschien valt het muntje dan?
Ik zou het op een rustig moment, dus niet als je midden in een discussie over de PVV zit ;-), ter sprake brengen. Dat het je stoort. Dat het best eens kan, maar graag iets minder. En echt niet, nooit, als jij tv zit te kijken. Spreek een codewoord af voor als je op bezoek gaat, zodat hij merkt dat hij het weer doet. Waarschijnlijk heeft ie het zelf niet eens door.
Belangrijkste is dat je zelf rustig bent en blijft als je uitlegt wat je stoort. En neem van mij aan dat zucht, steunen, ogen rollen, geen hints zijn die een man begrijpt, maar je bepaalt er wel heel erg de sfeer mee. Lost echt niks op, voel je je alleen maar met zijn allen ongezelliger door. Niet doen dus.
Mijn man en ik kunnen het ook heel prettig en gezellig hebben zonder te praten trouwens. Praten is zooo overgewaardeerd ...!

Marja

Marja

04-05-2020 om 15:21

zeg gewoon dat het jou niet interesseert? Ik vind het wel leuk, tot op zekere hoogte maar als iemand er een stokpaardje van maakt ('de regering doet er ook helemaal niks aan'- ooms op verjaardagen zijn hier een fenomeen) haak ik ook af.
Ik had een verkering die interesseerde zich niks voor politiek, ik wel meer. Maar goed, er blijft toch genoeg over om over te praten?

Kunnen zwijgen samen is mooi, zo lang het geen stonewalling of zo wordt.( uit kwaadheid) Maar helemaal niet kunnen praten met een man: nee zou ik niet trekken. Miekemieke"90%? Echt? Praten is voor met je vriendinnen? Nee zou ik niet kunnen, of de seks moet heeeel erg goed zijn :-) Of nee: als ik wel zou kunnen lachen met die ander zou ik het praten zo kunnen inleveren, maar ja daar moet je toch ook wat voor praten.

Koffiekop

Koffiekop

04-05-2020 om 15:52

Marja

let hier vooral op het woordje 'ook' :-). We praten heel wat af. Over onze familie, ons gezin, de trubbels rond het schoonkind, de hond, de vakantie (plannen of herinneringen), wie doet wat in huis en waarom niet, wat eten we vandaag en wat is Trump een idioot. En de seks is ook goed! Daarnaast kunnen we ook nog prima samen zwijgen, wat ik zelf ook belangrijk vind. Je in stilte samen prettig voelen is niet vanzelfsprekend heb ik gemerkt.
Belangrijk is vooral dat je elkaar kunt zeggen wat je wel en niet prettig vindt. Dat lijkt bij TO lastig, en dan heb je volgens mij ook nog hele andere problemen...

Marja

Marja

04-05-2020 om 17:49

Koffiekop

Ik reageerde eigenlijk meer op het bericht van MiekeMieke (en ts natuurlijk)

Daan

Daan

04-05-2020 om 17:58

Mooi toch

zo'n lock down.
Het kan dingen op scherp zetten, maar daar kun je ook je voordeel mee doen.
Je wordt nu als het ware gedwongen assertief te worden, om je relatie te redden. Alleen maar positief!

(ik zou er niet aan moeten denken, zo'n vent die constant zijn stokpaardjes zit te herhalen...)

rode krullenbol

rode krullenbol

04-05-2020 om 18:30

Toch ...

De elite! Wie kijkt er niet naar? Het schijnt zelfs zo te zijn - de geschiedenis overziende - , dat zelfs als de' elite ons slechte gewoontes voor leeft, wij dat ongezonde gedrag en masse kopiëren! Denk aan het elke dag drinken van wijn bij het eten en dergelijke.

Slechts een minderheid van uiterst eigenwijze, wat zonderlinge types handhaven steevast ouderwetse, volkse voedingspatronen als het op vaste dagen verorberen van heerlijke andijviestampot, dan wel een gebakken schol. En gelijk hebben ze!

Nu de Coronamaatregelen het verkeer aan banden hebben gelegd, valt weer (beter) te merken hoe fijn het was om vogels te horen en frisse lucht in te ademen.

Rode krullenbol

Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-05-2020 om 18:49

Ouwehoer

Mijn man is ook zo’n ouwehoer. Over politiek, het weer, maar kan ook lang praten over auto’s, telefoons, pc’s etc. Vreselijk, dat gezever over dingen waar je weinig aan kan doen of over producten die je niet wil kopen.
Ik praat ook graag en veel, maar ben directer en korter van stof.

Ik ben reuzeblij dat mijn man nu gewoon werkt. En dat hij met zijn collega’s het urenlang over hetzelfde kan hebben. Ik denk nl dat het een mannending is.

Als mijn man tijdens een vakantie blijft hangen, dan kap ik hem af met een grapje.

hmmm

Ik kan me niet voorstellen dat je niet geïnteresseerd bent in politiek (of geschiedenis/literatuur/cultuur etc). Nu vind ik bepaalde politieke denkbeelden ook wel een go/no go in een relatie dus voor mij is het fijn dat we het daar al snel over hebben gehad.

Marja

Marja

04-05-2020 om 19:14

open

Ja ik vind het heel erg schelen of je over politiek een open discussie kan hebben waarbij je naar elkaars standpunten luistert, die meeneemt in je oordeelvorming of samen besluit to agree to disagree.
Maar het stokpaardjes gebeuren vind ik niks aan. Een vriendin van mij had een vriend die altijd maar af zat te geven op de oliemaatschappijen en het grote geld. Maar verder deed hij er niets mee zoals zelf de politiek in gaan of gaan actievoeren. Dat trok mijn vriendin die zelf nogal actiegericht is niet meer. Het is echt om die reden uitgegaan.

Daan

Daan

04-05-2020 om 19:27

Nou Alkes

Ik ben wel een beetje geïnteresseerd in politiek, maar het wordt me snel saai en nietszeggend.

Ik ben zelf geen politicus dus kan er weinig mee.
Een keertje mening uitwisselen kan dan leuk zijn naar het gaat me snel vervelen.

Op een bepaald moment ben je, zeker als niet politicus, ook wel weer uitgepraat.
Mensen die dan toch blijven doorpraten worden voor de toehoorder al snel strontvervelend.
Als ze zichzelf dan ook nog blijven herhalen steeds lijkt me dat onverdraaglijk.

Zonne

Zonne

04-05-2020 om 20:04

Alkes

Degenen die het er het vaakst en graagst over hebben zijn stukken minder interessant dan de materie zelf. Je kunt het misschien best interessant vinden of er veel van weten en er toch geen zin in hebben om dat allemaal te bespreken (of aan te horen...).

Maar ik neem aan dat als iemand graag wauwelt, je dit al had kunnen merken toen je hem ontmoette? Dat dit niet de eerste periode is dat die man thuis is?

Zonne

Zonne

04-05-2020 om 20:06

Ha Daan

Wat jij zegt, eigenlijk. Ik ben geen politicus en de ander ook niet, dus ik heb helemaal geen zin om daar al te lang naar te luisteren. Nutteloos.

ElenaH

ElenaH

04-05-2020 om 20:17

Vaak negatief

'Ik ben wel een beetje geïnteresseerd in politiek, maar het wordt me snel saai en nietszeggend.'

Of negatief. Wel urenlang klagen over politici, commentaar geven op beslissingen, maar zelf geen enkele bijdrage leveren. Mijn zwager is ook zo, die kan heel stellig en indringend elk gesprek domineren met alles wat de politiek fout doet.

Stampertjebloempje

Stampertjebloempje

04-05-2020 om 22:42 Topicstarter

Reacties

Even proberen om te reageren op een aantal reacties hier: ik vind stiltes erg moeilijk in relaties, ze geven mij een ongemakkelijk gevoel, ik ga dan juist praten om het praten (wat mijn vriend altijd zegt). Politiek gezien zitten we, zoals ik al zei, met veel dingen op een lijn. Hij vindt ook dat als anderen hun politieke mening geven, hij dat ook mag ook al zijn ze totaal verschillend en ja daar geef ik hem ook wel gelijk in, maar het maakt de sfeer er niet beter op. Hij is goed in beargumenteren waarom hij iets vindt van een bepaald politiek punt, hij begrijpt het sneller en houdt veel hier van bij. Ik zelf ben juist hier heel weinig mee bezig, ook omdat ik het niet altijd begrijp, dus ook niet altijd altijd kan beargumenteren. Dat wordt dan lastig in zulke gesprekken met anderen. Als ik met vriendinnen ben, geef ik ook vaak aan, dat ik geen zin heb in politieke discussies.
Over die hints geven en het verpesten van de sfeer, ja dat is zeker waar, maar dingen direct zeggen, is niet mijn ding, niet alleen bij hem. Gebeurt alleen als ik ergens echt genoeg van heb en dan komt het er niet altijd vriendelijk uit...
Van de week wel een goed gesprek gehad, waarbij hij zei dat nu hij mij de hele dag ziet, hij wel snapt waarom ik bepaalde dingen doe zoals ik ze doe. Dat is fijn om te horen en natuurlijk hebben we onze mindere dagen, maar al met al gaat het verrassend goed. Wat is een stokpaardje precies in dit geval?

Discussie of gelijk halen.

Wij praten juist weinig over de politiek, gelukkig ook niet als we op bezoek zijn of met een verjaardag. Een discussie die geen discussie is of goed gesprek kap ik al snel af. Het wordt vaak al snel een kwestie van over en weer het "gelijk" halen. De ander proberen te overtuigen dat eigen inzichten "beter" zijn.
Gelukkig kunnen wij vrij eenvoudig tegen elkaar zeggen:"zullen we er nu over ophouden, we hoeven het niet eens te zijn toch?"
Er is wel eens een periode dat we er iets meer over praten, zoals nu over de Coronamaatregelingen en na een persconferentie. Of tijdens de verkiezingen. We hebben niet altijd dezelfde mening hierover, maar gelukkig is dat geen probleem. Beide laten we de politiek niet onze relatie overheersen. Want dat lees ik eigenlijk hier een beetje, 70% van de gesprekken gaat hierover. Ook bij anderen. Ik toon liever wat interesse in het leven van anderen, over en weer. Ik zou het wel afkappen en bespreken dat er meer in het leven is dan politiek.

Zonne

Zonne

05-05-2020 om 08:16

Stampertje

Kijk jij erg tegen je vriend op?

Waarom denk je dat je iets soms niet begrijpt? Geeft hij jou dat idee of denk je dat zelf omdat je geen goed geformuleerd standpunt hebt?

Het is trouwens niet zo dat degene met de stelligst verkondigde mening het punt ook echt snapt. Soms, meestal eigenlijk, zijn dingen immers veel te complex om daar zo'n stellige mening over te hebben.

Zonne

Jij zegt het, ik denk het ...

Groeten,

Temet

Stampertjebloempje

Stampertjebloempje

05-05-2020 om 09:23 Topicstarter

Zonne

Het 2e, dus geen goed geformuleerd standpunt hebben. Mijn vriend vindt dat ook helemaal niet raar, hij knapt er niet op af hoor :).Een politieke mening, tja wie heeft er gelijk, wie snapt het? Het is hoe 'jij' er naar kijkt. Zulke discussies zullen uiteindelijk altijd uitkomen in agree to disagree. Je moet alleen goed weten, wanneer je moet stoppen en dat is voor hem lastig heb ik het idee.

Stoppen.

Hij kan het niet, op tijd stoppen, dus jij zal dat moeten aangeven. Volwassen vent moet dat toch begrijpen? Of hebben jullie er beide moeite mee?
Wij hebben zo'n stel in de familie, ze gaan samen maar door en door en beïnvloeden dan ook de sfeer. Op een verjaardag luistert niemand meer, mensen gaan ergens anders zitten en er worden wat grapjes over gemaakt.

Zonne

Ik denk dat politiek een grote invloed heeft op vrijwel elk aspect van ons leven. Ook de hier gevoerde discussies over corona zijn deels politiek, het gaat over keuzes die dit kabinet of niet maakt.

Dus jouw stelling dat alleen politici over politiek zouden mogen praten komt mij wat vreemd over. En voordat "over politiek praten " gelijk wordt gesteld aan klagen, negatief doen en geen bijdrage leveren, er zijn ook interessante discussies die je denken aanscherpen of soms zelfs je mening doen veranderen.
(ik ben trouwens ook actief in een politieke partij, dus ook in jouw opvatting zou ik nog wel over politiek mogen praten ;-)

en verjaardagsfeestjes

Op feestjes zal ik ook niet over politiek hebben hoor en praat ik gewoon gezellig wel en wee van kinderen, nieuwe baan of vakantieplannen. Gesprekken die beginnen met "je mag tegenwoordig ook niks meer zeggen of doen (als in niet meer aan vrouwen zitten) kap ik vrijwel altijd gelijk af met een opgewekt "nee he, en dat is maar goed ook".

Zonne

Zonne

05-05-2020 om 11:10

Mag wel

Maar alleen maar en veel te lang, wordt oninteressant

Alkes.

"En voordat "over politiek praten " gelijk wordt gesteld aan klagen, negatief doen en geen bijdrage leveren, er zijn ook interessante discussies die je denken aanscherpen of soms zelfs je mening doen veranderen."

Helemaal met je eens, maar als het hoofdzakelijk klagen is en proberen je gelijk te halen ontaard het al snel in gedram en gehakketak. Dat lijkt bij vriend van ts dus het geval.

Stampertjebloempje

Stampertjebloempje

05-05-2020 om 11:53 Topicstarter

Corona

Zo nu en dan praten over de politiek kan zeker wel, vooral nu in deze corona tijd. Ik sla zelf bewust de persconferenties over, waarin de nieuwe maatregelen besproken worden, geen zin in al die ellende. Ik lees op internet wel, welke regels er komen. Ook statistieken lees ik niet meer, omdat ze imo allemaal verschillend zijn en ik er niet vrolijker van wordt. Ik heb ook het idee dat anderen al snel iets hebben van ach daar gaan we weer, hij moet het weer over de politiek hebben, maar dat is een gedachte en kan ik dus ook mis hebben.

eerlijk zeggen

Ik zie eigenlijk nergens staan dat je eerlijk zegt dat het je niet interesseert, dat je geen zin hebt in een discussie, dat je het nu wel weet, of dat je graag het tv-programma wil kijken zonder discussie. Stille hints zoals zuchten en de uitzending pauzeren helpen niet, wel doe je je best terug te praten, waarmee je tegen je gevoel in gaat, en probeer je uit alle macht je naar hem te voegen.

Wat is er mis aan:
"Kun je even wachten met de discussie, ik wil graag even dit programma volgen."
"Ik ken je standpunt en heb momenteel geen zin om daar weer op in te gaan."
"Het interesseert me niet zo, maar we kunnen het wel over *vul maar in* hebben, dat lijkt me interessanter/leuker."

En als het in gezelschap is: "Ik vind het geen goed idee om het daar nu over te hebben." (maar als hij anderen irriteert met zijn gepraat is dat nooit jouw verantwoordelijkheid, dus ga je niet ongemakkelijk zitten voelen).

En desnoods, als het niet aankomt: "Ik heb hier geen zin in, ik word doodmoe van die discussies."

Ik krijg tussen de regels door de indruk dat jij je erg voegt naar je partner, mogelijk uit angst voor een vervelende confrontatie of zo. Hopelijk heb ik het mis!

Niki73

Niki73

06-05-2020 om 08:00

Inderdaad

Wat is er mis met: Lieverd, ik heb (we hebben) dit al minstens xx keer gehoord, je vervalt in herhaling. Ik weet ondertussen echt wel hoe je erover denkt. zullen we het over wat gezelligers hebben?

Ik heb overigens weinig geduld met mensen die klagen maar niets doen. Ik zeg dat soort mensen altijd: Ja, ik merk dat je dat erg vindt. Wat ga je eraan doen? Ik ben een groot voorstander van kleine initiatieven in je eigen buurt. Daarmee kun je veel bereiken en je ziet de resultaten met je eigen ogen.

Zonne

Zonne

06-05-2020 om 09:51

nu ff niet op telefoon

Hou niet zo van op telefoon typen, dus hou het dan kort.

"Ik denk dat politiek een grote invloed heeft op vrijwel elk aspect van ons leven. Ook de hier gevoerde discussies over corona zijn deels politiek, het gaat over keuzes die dit kabinet of niet maakt."

Zeker, maar ook daar geldt: na een paar minuten ben je er wel uit. De effecten op jezelf kun je wellicht wat langer bespreken, maar voor de effecten op allerlei onderdelen van de maatschappij mis je de informatiebronnen waar zij wel uit kunnen putten. De 'gewone mens' heeft vooral een wens die hem zelf aangaat en kiest er dan wat politieke argumenten bij waarvan net lijkt of ze heel goed zijn voor de hele maatschappij of die hem gewoon goed uitkomen. Maar de gewone mens heeft helemaal niet de kennis en het overzicht (vooral de mensen zonder overzicht hebben daar zelf geen benul van) om daar een stellig idee van te hebben, in zijn eentje. Natuurlijk kan iemand soms best een goed idee hebben of beleid heeft een effect op die persoon dat jij nog nooit bedacht had, of zoiets, maar over het algemeen zijn het de beste stuurlui die aan wal staan zonder enige kennis van zaken. Ook zijn de vaak herhaalde standpunten meestal niets nieuws. Die heb je al overal en nergens gelezen.

"Dus jouw stelling dat alleen politici over politiek zouden mogen praten komt mij wat vreemd over."

Nou ja, zie hierboven ;-)

Iemand die hele tijd over hetzelfde praat is ook gewoon saai. Ik zou er ook niet naar luisteren als iemand alleen maar over voetbal praatte, ook niet als hij bij FC Dorpsboys 14e elftal speelde en dus 'in de voetballerij' zat.

Ad Hombre

Ad Hombre

06-05-2020 om 12:40

Zonne

"Iemand die hele tijd over hetzelfde praat is ook gewoon saai. Ik zou er ook niet naar luisteren als iemand alleen maar over voetbal praatte, ook niet als hij bij FC Dorpsboys 14e elftal speelde en dus 'in de voetballerij' zat."

Nou, mijn god, wat is dat vreselijk. Dat slag mensen is ook meestal volstrekt niet in staat om te detecteren dat het onderwerp de rest van het gezelschap al mijlenver de keel uithangt.

Het zou wel fijn zijn als je bij Zoom etc. voor iedere deelnemer een individuele volumeknop had die alleen op jouw systeem effect had.

Tine Winkel

Tine Winkel

06-05-2020 om 14:30

"Het zou wel fijn zijn als je bij Zoom etc. voor iedere deelnemer een individuele volumeknop had die alleen op jouw systeem effect had." Volgens mij heb je een gat in de markt ontdekt...

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden